Joukkovoima-kansanliike kokosi tuhansia kaduille vastustamaan hallituksen suunnittelemia leikkauksia. Jo hyvissä ajoin ennen ilmoitettua kokoontumisajakohtaa alkoi ihmisiä saapua ympäri maata, Lapista asti, Kaisaniemen puistoon Helsingissä omien tunnustensa ja kylttiensä kanssa.

Joukkovoima-mielenosoitus keräsi järjestäjän arvion mukaan noin 12 000 osanottajaa. Edustettuna olivat niin lapset, opiskejat, työväki, ammattiyhdistysliike, työttömät, vammaiset, eläkeläiset, globaalin solidaarisuuden vaatijat sekä muiden muassa ympäristö-, eläinoikeus- ja rauhanjärjestöt. Laajan kansanrintaman muodostavalla mielenosoituksella oli selvä sanoma: Ei leikkauksille. Näin laajaa ja monimuotoista mielenosoitusta hallituspolitiikkaa ja leikkauksia vastaan ei Suomessa ole nähty vuosikymmeniin.

"Hallitus ei tee säästö- eikä elvytyspolitiikkaa vaan luokkapolitiikkaa, koska samanaikaisesti säästetään köyhiltä ja 'elvytetään' siirtämällä rahaa keskituloisille ja rikkaille,” painottaa Joukkovoima-kansanliikkeen tiedottaja Suvi Auvinen.

”Yhteiskuntasopimus on huijausta. Sopimukseksi ei voida nimittää mitään, missä toinen osapuoli yksin sanelee ehdot ja kiristää toisen suostumaan. Ikuinen talouskasvu on mahdottomuus. Ihmisten ei pidä tyytyä valitsemaan päättäjiä neljän vuoden välein, vaan ottaa valta omiin käsiinsä. Joukkovoima-mielenosoitus oli askel kohti itsehallintoa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Taistelu ei ole ohi vaan vasta alussa.”Vartti hijaisuuttaMielenosoitus sujui rauhallisesti. Tunnelma vaihteli uhmakkaasta riemukkaaseen. Huudoissa vaadittiin leikkausten lopettamista, hallituksen eroamista ja yleislakkoa. Kulkue valtasi molempiin suuntiin kulkevat ajoradat Pitkäsillalla ja pysähtyi 15 minuutin ajaksi heti Pitkänsillan Hakaniemen puolella. Mielenosoittajat istuivat alas torvien soidessa. Kulkue ulottui tässä vaiheessa Unioninkadun ja Aleksanterinkadun kulmaan asti.


15 minuutin pysähdyksellä haluttiin protestoida Sipilän hallituksen on ehdottamaa 15 minuutin työajan pidennystä vastaan. Vaikka tämä viisitoista minuuttia ei toisi kasvua eikä muutakaan lisäarvoa tuotantoon, työntekijälle se on kuitenkin raskas lisäys. Siksi haluttiin näyttää, että nuo viisitoista minuuttia, joista Sipilän hallitus ei ole valmis maksamaan, todella tuntuvat.

15 minuutin jälkeen mielenosoittajat nousivat ylös ja siirtyivät Hakaniemen torille, jossa kuultiin puheita sekä Pertti Kurikan Nimipäivien että Palefacen musiikkia. Ihmisjoukko hurrasi, lauloi mukana ja huusi iskulauseita. Tapahtuma päättyi ilmoitettuun aikaan kello 19.


Leikkauspolitiikan vastainen liike on vasta alussa. Joukkovoima-mielenosoitus ei ollut loppu vaan ensimmäinen askel, jossa näytettiin, etteivät mielenosoittajat hyväksy köyhien vastakkainasettelua, leikkauspolitiikkaa ja yhteiskuntasopimusta. Hallitus ei nauti mielenosoittajien luottamusta, ja vastarinta kurjistamista ja leikkauspolitiikkaa vastaan tulee olemaan jatkossakin voimakasta.


Joukkovoima-verkosto kehottaa ihmisiä organisoimaan toimintaa leikkauksia vastaan. Eri kaupunkien Joukkovoima-ryhmät ja liikkeeseen sidoksissa olevat toimijat jatkavat toimintaansa.

Aiheesta muualla Kulttuurivihkoissa:

Ei leivänmuruille

ILMOITUS