Ryhmäteatterin versiossa Lewis Carrollin teoksista Liisa Ihmemaassa ja Liisa Peilintakamaassa hyödynnettiin tehokkaasti video- ja tietokonepelien sekä toiminta- ja animaatioelokuvien ääni- ja visuaalisia efektejä taistelukohtauksissa ja maagisissa (aika)siirtymissä sekä pukeutumisessa ja yleisessä habituksessa.

Lavalla nähtiin savupilviä, akrobaattitemppuja, video- ja tietokonepeleistä tuttuja taistelukohtauksia, valomiekkoja ja Star Wars -henkisiä hahmoja Herttakuninkaan vartijoina. Ajoittain ajauduttiin efektien yliannostukseen. Esityksen ohjaus purikin varmasti kaikkein tehokkaimmin video- ja tietokonepeli-ikäisiin.

Vaikka tarinan pohjana olivat Liisa Ihmemaassa ja Liisa Peilintakamaassa, siihen oli sekoitettu vapaasti myös aineksia muista tutuista tarinoista, kuten Tolkienilta. Jäljelle olivat jääneet Liisan ihmemaahan johdattava ruskea rusakko, Hatuntekijä, Tittelityy ja Tittelitom, Norppa, Hatuntekijä, Irvikissa, steampunk-hahmoksi vaatetettu Herttajätkä.

Liisa Ihmemaassa antaa ainekset surrealistiseen teatteriin, ja Suomenlinnan lavalla nähtiinkin erittäin vaikuttavia siirtymiä tilanteesta toiseen. Lavalla surrealismi oli toteutettu elokuvia muistuttavilla stunt-tempuilla: Liisan siirtymässä kaivosta Ihmemaahan oli hyödynnetty kettinkejä ja vaijereita, ja niitä hyödynnettiin läpi esityksen.

Ryhmäteatterin Liisa-versio oli metaforinen tarina minuuden etsimisestä ja vaivalloisesta löytymisestä. Peilausefektin loi lavalle sijoitettu jättimäinen peili.

Näytelmän vakavaa antia edustivat Liisalle kompassin antaneen isän pohdinnat ilmastonmuutoksesta: Herttakuningattaren tyrannoimana Ihmemaassa ollaan ajautumassa luonnonvarojen liika- ja hyväksikäyttöön. Vastaavia ihmemaita edustaa lähes jokainen kapitalistinen länsimaa.

Esitys herätti pohtimaan paitsi henkilökohtaista minuutta, myös ihmiskunnan ja luonnon yhteistä tulevaisuutta. Solidaarisuus, inhimillinen tuki ja turva sekä tasapainoinen ihmisen ja luonnon välinen yhteys ovat asioita, joita näytelmässä kehotetaan kunnioittamaan.

Rita Dahl

Ryhmäteatteri: Liisa Ihmemaassa. Ohjaus ja dramatisointi: Juha Kukkonen. Rooleissa: Anna-Riikka Rajanen, Aarni Kivinen, Eino Heiskanen, Mikko Penttilä, Juha Pulli, Sirja Sauros, Juha Suihko, Sanna Warsell, Verneri Lilja, Sonja Salminen. Lavastus: Janne Siltavuori. Pukusuunnittelu: Niina Pasanen. Valosuunnittelu: Tomi Tirranen. Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen. Sävellys: Jukka Hannukainen ja Jussi Kärkkäinen.

Esitykset Suomenlinnan kesäteatterissa 30.8. saakka.

ILMOITUS