Kalevi Saxellin muistopalkinto perustettiin viime lokakuussa kunnioittamaan pitkän linjan jazz-musiikin, elokuvan ja runouden ystävän henkeä. Ensimmäisen palkinnon saajaksi oli ehdolla kahdeksan runoteosta, joista raati valitsi voittajiksi neljä. Ensimmäiselle sijalle ylsi Uni Ojuva teoksellaan Onhan sentään linnut (Aviador 2023). Ojuvan esikoisteos Asentopuu ilmestyi Kulttuurivihkojen kustantamana vuonna 2018. Näin palkintoraati perusteli valintaansa:

"Sodankyläläinen Uni Ojuva (s. 1984) on kahdella kokoelmallaan onnistunut luomaan omintakeisen, arjen historiaan ja suulliseen perinteeseen nojaavan runomaailman. Hänen rouheiden runojensa henkilögalleria on kuin Pentti Haanpään novelleista: ääneen pääsevät erilaiset originellihahmot uudisraivaajista ja saarnamiehistä Illegaali-Hannan kaltaiseen aatteen naiseen.

Ojuvan runoissa arktinen maaginen realismi sulautuu aikuisten sadun henkeen. Nuoren kirjailijan historiallinen perspektiivi on ainutkertainen. Uutuuskokoelma lähtee liikkeelle viime jääkauden lopusta, unien ja myyttien ajasta. Lopussa Lapin sodan evakot palaavat Ruotsista. Heitä odottavat asutustilat pistoteiden päässä, jänkäpeltojen ja perunamaiden raivaus.

Kokoelman keskiössä on jälleen ajankohtainen keskustelu kolonisaatiosta ja alkuperäiskansojen oikeuksista. Kyse on valloituksesta ja vastarinnasta, keminsaamen kielen ja kulttuurin jäämisestä uudisasutuksen, lähetyssaarnaajien ja kruunun kontrollin jalkoihin.

Kantaaottavuudesta huolimatta Ojuvan runoissa mennään kansanlaulun tapaan, melodisuus ja runon soiva osa edellä."

Toiselle sijalle raati nosti Jouni Inkalan teoksellaan Geenihymni. Kolmannen sijan jakoivat Riina Katajavuori kirjallaan Vasemman käden runot ja Elli Leppä teoksellaan Hylänkö.

Aiheesta muualla Kulttuurivihkoissa:

Uusi runouspalkinto lanseerataan – Kahdeksan teosta ehdolle Kalevi Saxellin muistopalkinnon saajaksi

 

ILMOITUS