Kansallisoopperan syksyn kohokohtia oli Giacomo Puccinin tiuhaan esitetyn Madama Butterflyn uudelleenlämmitys. Se oli eläytyvän roolityön ja korkeatasoisen laulun juhlaa.

Madama Butterfly jatkaa Puccinin uhrautuvaisten, äärimmäisen altruististen ja sokeasti rakastuvien naishahmojen kuvausta, mutta samalla se tarttuu japanilaisen yhteiskunnan tabuihin 1900-luvun alussa: väliaikaisiin avioliittoihin Japaniin komennukselle tuleville varakkaille asiakkaille ja geishainstituutioon. Alun perin geishat olivat 1600-luvulla prostituoituja ja näiden asiakkaita viihdyttäviä miehiä, mutta myöhemmin heistä tuli taiteita opiskelleita ammattimaisia viihdyttäjiä. Geishat viihdyttivät laulaen, soittaen ja tanssien teetaloissa.

Butterflyn päähenkilön Cio-Cio Sanin (Hue Youn Lee) sukulaishahmoja Puccinilla ovat ainakin La Bohémèn nuori, mutta viaton ja rakkauteen uskova Mimi, joka jaksaa rakastaa Rodolfoaansa kuolinvuoteelleen asti. Cio-Cio Sanin ja Pinkertonin (Mika Pohjonen) onnenaika sen sijaan on kovin lyhyt – olihan Pinkerton kaavaillut Butterflytä pelkäksi lyhytaikaiseksi morsiameksi. Butterfly on kuitenkin poikkeuksellisen uskollinen geisha ja suhteesta syntyy poika, jota hän elättää kurjissa olosuhteissa Pinkertonin palattua Amerikkaan. Hänen palatessaan Butterflyn luokse hakemaan poikaansa neuvonantaja Sharplessin (Jussi Merikanto) kanssa, geishan urasta luopunut Cio-Cio San on poikineen ehtinyt jo vajota kurjuuteen.

Laulajan- ja näyttämötyön osalta kaikkien päähenkilöiden suoritukset ovat äärimmäisen vakuuttavia ja omistautuneita. Aivan erityistä omistautuneisuutta osoittaa Hue Youn Lee Cio-Cio Sanina, jonka gestiikka on kuin suoraan muinaisen ajan geishan käsistä ja jaloista. Youn Leen eleissä ja ilmeissä näkyy hänen koko tunnekirjonsa – omistautuneisuus ja miellyttämisenhalu heijastuu kaikessa, mitä Youn Lee lavalla tekee.

Butterflyn tarina säilyy ajankohtaisena vuosisadasta toiseen. Vaikka useimmat naiset eivät toimikaan ammattihuvittelijoina, vahinkoja voi syntyä lyhyissä suhteissa. Ooppera herättää vakavampiakin kysymyksiä aiheesta kuka toimii elättäjänä huvittelumielessä solmituissa suhteissa, mikäli vahinko tapahtuu.

Rita Dahl

https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto/madama-butterfly/

ILMOITUS