Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn on saanut Yleisen Lehtimiesliiton (YLL) vuoden 2024 journalistipalkinnon. Hänen palkittiin YLL:n liittokokouksessa Helsingissä lauantaina 16. maaliskuuta. Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnettiin tällä kertaa "merkittävästä journalistisesta teosta tai toiminnasta".

Krohn palkittiin erityisesti Sanomisen vaikeutta ja vapautta -tietoteoksen (YLL 2023) toimittamisesta. Kirja valottaa suomalaisen vasemmistolehdistön ja -toimittajien vaiheita vuosina 1919–1956.

Krohnia luonnehditaan palkintoperusteluissa "moniarvoisen suomalaisen median tärkeäksi vasemmistolaiseksi vaikuttajaksi ja tekijäksi".

"Hänen keskeisenä fooruminaan on Kulttuurivihkot-julkaisu, jonka päätoimittaja hän ollut vuodesta 2004 ja kustantaja vuodesta 2009. Kulttuurivihkot on yksi harvoista suomalaisista kulttuuripoliittisista lehdistä, joka ilmestyy säännöllisesti niin painettuna kuin sähköisenä."

"Kulttuurivihkojen sivustolla Elias on ottanut rohkeasti käyttöön myös digitaalisen median mahdollisuudet. Hän juontaa ajankohtaisia videopaneelikeskusteluja vierainaan eturivin yhteiskunnallisia- ja kulttuurivaikuttajia", perusteluissa todetaan.

Lisäksi YLL antaa tunnustusta Kulttuurivihkojen kirjankustannustoiminnalle. "Elias on kustantanut palkittuja aforismi- ja runokirjoja aikana, jolloin suuret kustantamot ovat niiden julkaisemista vahvasti vähentäneet."

Perusteluissa mainitaan lisäksi Krohnin toiminta muun muassa Kansan Uutisten ja Yliopisto-lehden aktiivisena avustajana sekä hänen kirjoittamansa YLL:n 70-vuotishistoriikki Aatteen paloa, tiedon janoa (YLL 2017).

Palkinto on suuruudeltaan 1 500 euroa.

Yleinen Lehtimiesliitto kuuluu niin sanottuihin aatteellisiin journalistijärjestöihin. Se toimii sääntöjensä mukaan journalistien ja tiedottajien vasemmistolaisena yhdyssiteenä. Jäseniksi hyväksytään myös journalismin tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita.

ILMOITUS