Lassi Nummen seuran järjestämässä Jyväskylän Kevät -tapahtumasarjassa keskustellaan maalis-huhtikuussa jälleen moninaisista kulttuurin ja yhteiskunnan aihepiireissä. Avoimissa nettikeskusteluissa pohditaan tällä kertaa erityisesti hyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Esiintyjät ovat edustava joukko kirjailijoita, professoreja ja tutkijoita. Jyväskylä on kokonaisuudessa vahvasti esillä kirja-, sivistys- ja yliopistokaupunkina, mutta keskustelijoita on myös muualta maasta ja tilaisuuksia voi internetissä seurata missä päin maata tai maailmaa tahansa. Tapahtuma on osa Sivistyksen teemavuotta.

Tapahtumasarjan avaavassa keskustelussa keskiviikkona 6. maaliskuuuta kello 10.30 hyvinvointitutkimuksesta ja -koulutuksesta keskustelevat professori, yksikönjohtaja Aila-Leena Matthies Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta ja FT, tutkimuskoordinaattori Mikael Puurtinen Jyväskylän yliopistosta. Puhetta johdattelee erityisasiantuntija Päivi Fadjukoff.

Kirjailijakeskustelussa 13.3. kello 17 valotetaan sitä, kuinka kirjailijat auttavat lukijaa ymmärtämään ihmisen tietä tasapainoon ja hyvään elämään mutta myös vaikeuksia, vastoinkäymisiä ja vääryyksiä. Kirjailija, toimitusjohtaja Leo Stranius ja kirjailija, toiminnanjohtaja Johannes Lahtela keskustelevat, puhetta johdattelee kirjastonjohtaja evp. Ilkka Hirvi.

Perjantaina 15.3. kello 18 aiheena on kirjailija Timo Suutarisen tuotanto. Suutarisen uusin runoteos on Teblinka 454, osa I (Kulttuurivihkot 2023). Timo Suutarisen tekstit ovat tulista puhetta rauhan ja ihmisyyden puolesta. Hän kirjoittaa vahvan visuaalisesti ja tarkasti holokaustista ja antaa äänen juutalaisvainojen uhreille. Keskustelussa tulee esille runojen tausta sekä niiden kirjoittajan toiminta ja ajattelu. Kirjailija Timo Suutarisen kanssa keskustelee historiantutkija Heikki Marjomäki.

Kulttuurivihkot on Lassi Nummen seuran yhteistyökumppanina mukana toteuttamassa keskustelua ikäihmisten asemasta. Siinä kysytään muun muassa, onko vanhoilla ihmisillä hoiva- ja ihmisoikeusvajetta ja tulisiko heitä kuunnella enemmän heitä koskevissa asioissa. Psykiatri Vappu Taipaleen johtamaan keskusteluun maanantaina 25.3. kello 14 osallistuvat vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo ja hoivapolitiikkaan erikoistunut professori Teppo Kröger Jyväskylän yliopistosta.

Muita Jyväskylän Kevään aiheita ovat muun muassa lukutaidon edistäminen, harrastajateatteri ja lausunta sekä rauhan mahdollisuudet ja esteet.

Keskustelut ovat katsottavissa suorana lähetyksenä Facebook-sivulla Jyväskylän Kevät 2024 sekä jälkeenpäin tallenteena myös Jyväskylän Kevään YouTube-kanavalla. Osa tallenteista julkaistaan myös Kulttuurivihkojen verkkolehdessä.

Aiheesta muualla internetissä:

Jyväskylän Kevään koko ohjelma

ILMOITUS