Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin Suomen vierailua torstaina 13.7. on hehkutettu mediassa kosolti jo etukäteen. Kaikki eivät ole yhtä innostuneita. Helsingin rauhantoimintaryhmä ja Työväen anti-militaristit järjestävät vierailun yhteydessä mielenosoituksen rauhan puolesta. Siinä vastustetaan Yhdysvaltojen tukikohtien perustamista Suomeen, ydinaseiden tuomista Suomeen sekä ydinsotaharjoituksia.

Suomi neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa maiden välisestä kahdenkeskisestä DCA-sopimuksesta (Defence Cooperation Agreement), jonka puitteissa Yhdysvallat voisi perustaa ”yhteisalueita” eli sotilastukikohtia Suomeen.
”Haluamme vaikuttaa poissa julkisuudesta käytäviin sopimusneuvotteluihin ennen kuin sopimus on valmis. Sopimuksesta ei saa tulla useiden muiden maiden kanssa tehtyjen sopimusten kaltainen. Jos se olisi esimerkiksi Norjan ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen kaltainen, Suomen lainsäädäntö ei pätisi alueiden sisällä. Kyseessä olisi siis alueluovutus Yhdysvalloille”, mielenosoituskutsussa todetaan.

Kutsun mukaan tukikohdat lisäisivät väistämättä jännitteitä Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. ”Jännitteiden kasvu merkitsee sitä, että ydinsotaan johtava liipaisinsormi herkkenee molemmin puolin, kun USA ja Venäjä tulkitsevat toistensa aikeita ja toimia yhä kasvavin uhkakuvin, samalla kun sotakalustoa kasataan Venäjän ja Naton uudelle rajalle.”

Mielenosoittajat kokoontuvat torstaina 13.7. kello 14.00 Helsingin Erottajan aukiolle, josta kulkue lähtee Esplanadin puistoon Kappelin eteen.

Myös Valkohaalarit-ryhmä suunnittelee omaa mielenosoitustaan Bidenin vierailun yhteyteen, kertoo Yle.

Rauhantoimintaryhmän mielenosoituksen Facebook-sivu

ILMOITUS