Kulttuurivihkojen kustantama Jussi Hyvärisen runokokoelma Olduvain rotko on Einari Vuorela -palkintoehdokkaana.  Keuruun kaupungin vuonna 1997 perustama palkinto annetaan ansiokkaasta suomenkielisestä runoteoksesta joka kolmas vuosi. Palkinto on suuruudeltaan 8 500 euroa ja se rahoitetaan Einari Vuorela -rahastosta. Runopalkinnon kunniapuheenjohtajana toimii professori Anto Leikola.

Näin palkintoraati perusteli Olduvain rotkon ehdokkuutta:

"Jussi Hyvärisen kokoelma Olduvain rotko loihtii kielellisesti hiotun, silti monisärmäisen freskon maailmasta ja sen historiasta. Aluksi pudotaan avaruusalukselta maahan ja nähdään maa ensimmäistä kertaa. Runo vie ihmisen Afrikkaan, ihmisen alkuun. Meno historian poikki ei ole kovin juhlallista, sillä menneisyys ja nykyisyys, myytit, tarinat ja tiede sekoittuvat vallattomasti: ’esi-isät astuvat keltaiseen sukellusveneeseen’. Näin syntyy kuva kuohuvasta maailmasta, jossa pitää juosta naapuria pakoon, kunnes ’mummo pesee ja valkaisee / repaleiksi ammutun sielun’. Mukaan mahtuvat niin keittävät hilkkapääeukot kuin elementtitalot, mopon rassaus, freskon maalaus ja koko sivilisaation ristiriitainen prosessi. Siihen tuo rauhaa lapsen vieminen päiväkotiin. Silti ihminen kurottaa vielä arkielämää suurempaan ulottuvuuteen."

Muut ehdokkaat ovat Silja Järventaustan Iltapäivä isolla kirjaimella, Sanna Karlströmin Pehmeät kudokset, Markku Kaskelan Mekaniikka ja Sirpa Kyyrösen Nimesi on Marjatta. Kulttuurivihkojen kustantama Sinikka Huuskon runoteos Kokonaan sai kunniamaininnan.

Raatiin kuuluvat kirjailija Johanna Venho puheenjohtajana sekä kirjailijat Hannele Huovi ja Jukka Koskelainen.

Palkinnon saaja julkistetaan 9. syyskuuta.

Kirjaesittelyt Kulttuurivihkojen verkkosivuilla:

Jussi Hyvärinen: Olduvain rotko

Sinikka Huusko: Kokonaan

ILMOITUS