Vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään Turun Vanhalla Suurtorilla ja sen ympäristössä 5.–6.8.2022.

Tapahtuman lähtökohtana on tuoda maukas, eettisesti ja ekologisesti toteutettu vegaaniruoka jokaisen saataville.

”Vegaaninen ruoka on lähtökohtaisesti ekologista, terveellistä ja tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä kuin sekaruoka. Vegaaninen ruoka, oikein valmistettuna, on myös herkullista, värikästä ja hyvää oloa tuottavaa. Todellinen kulinaristinen nautinto”, Vegånian vastaava tuottaja Suvi Kiukas toteaa.

Kiukaan mukaan Vegånia-katuruokatapahtumalla ei ole varsinaisia esikuvia.

”Suomessa ei idean tapahtumaan saadessamme vuonna 2016 ollut yhtään isomman luokan ravintoloihin ja ruokaan keskittyvää vegaanista ruokatapahtumaa, joten halusimme sellaisen tehdä kotikaupunkiimme Turkuun”, Kiukas avaa.

Vegånia on kaikille avoin ja pääsymaksuton, näin mahdollisimman moni pääsee tutustumaan uusiin makuihin. Tapahtumassa on vuosien saatossa käynyt ikäjakaumaltaan ja ruokavalioltaan kaikenlaisia ihmisiä. Heitä yhdistävä tekijä on ollut mielenkiinto kasvipohjaisia makuja kohtaan. Vegånia-tapahtuman periaatteena on lähestyä eettisesti ja ekologisesti tuotettua ruokaa ilon ja elämysten kautta.

Tapahtuma toteutetaan tänä vuonna Turun Vanhalla Suurtorilla pidettävänä Ruokatorina. Vanha Suurtori on perinteinen, mukautuva ja avoin markkinapaikka, jonne ihmisten on helppo poiketa. Vegåniassa on esillä toimijoita katuruokakärryistä kivijalkaravintoloihin.

”Olemme yhteydessä lähiauleen ravintoloihin ja elintarviketuottajiin ja kutsumme heitä mukaan tapahtumaan. Näytteilleasettajat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä”, kertoo Suvi Kiukas ruoan tarjoajien valikoitumisesta. Ruokatorilla on esillä esimerkiksi keravalainen Virna Food, kasvisruokaa valmistava yritys jonka päätuote on seitan. Virna Food valmistaa Seitis-seitanpiirakkaa, sekä erilaisia artesaaniseitaneita, joiden makuina on muun muassa Tatti-karamellisoitu sipuli ja Kreetan yrtit & sitruuna. Esillä on myös ravintolansa Turun Kupittaalle elokuun Yum Bao -ravintola tarjoaa aasialaista ruokaa, kuten höyrytettyjä Bao Bun -sämpylöitä ja käsintehtyjä dumplingseja. Ruokatorilta löytyy myös lukuisia muita mielenkiintoisia makuelämyksiä.

”Tavoitteenamme on luoda kesäinen, iloinen tapahtuma, jossa ruoka, juoma ja hyvä tunnelma kulkevat käsi kädessä. Aikaisempina vuosina olemme yhdistäneet tapahtumaan myös musiikkia, tänä vuonna keskitymme olennaiseen eli ruokaan ja juomaan. Yhteistyökumppanimme, samalla alueella samaan aikaan järjestettävän pienpanimofestivaali Ølfestin kanssa jaamme Porthanin puistosta koostuvan piknik-alueen, jossa Vegånian ruoka-annosten ja Ølfestin juomien nauttiminen yhdessä onnistuu kesäisen rennossa miljöössä”, tunnelmoi Suvi Kiukas.

Vegånian Ruokatori on avoinna perjantaina 5.8. klo 15–23 ja lauantaina 6.8. klo 13–23.

ILMOITUS