Tänä viikonloppuna Porissa järjestettävän vasemmistoliiton puoluekokouksen merkittävin henkilövalinta on varapuheenjohtajavaali. Kolmen varapuheenjohtajan paikkoja tavoittelee kaikkiaan yhdeksän ehdokasta. Jatkokautta tavoittelevat toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen ja kolmas varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi. Ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Saramo, joka toimii myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, ei pyri jatkokaudelle.

Ehdokkaiden joukossa on kaksi kansanedustajaa, keravalainen Pia Lohikoski ja helsinkiläinen Veronika Honkasalo, jotka lienevät vahvimmin kiinni ensimmäisen varapuheenjohtajan paikassa.

"Vasemmiston on ajettava kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, uutta työtä luovaa reilua siirtymää ja taloudellisen tasa-arvon teemoja", linjasi Lohikoski ehdokkaiden esittäytyessä puoluekokoukselle perjantai-iltana.

Hän korosti paikallistoimintaa ja ihmisten kohtaamista ruohonjuuritasolla.

"Vasemiston pitää voimaannuttaa tavallisia ihmisiä jotka kokevat että kukaan ei edusta heitä. Vasemmiston on puhuttava kielellä jota ymmärretään kaupan kassajonossa, kulman kuppilassa ja työpaikan kahvihuoneessa."

Veronika Honkasalo halusi vasemmiston luovan toivoa ja lohtua maailman kulkiessa kriisistä kriisiin.

"Kun oikeistopuolueiden talouspoliittinen keskustelu keskittyy rakaisemiseen, kurjuuden aiheuttamiseen, velkapopulismiin, ihmisryhmien vastakkainasetteluun, tarvitsemme vasemmistolaista talouspolitiikkaa, joka luo turvaa ja vakautta."

Puoluetta jakavan Suomen Nato-jäsenhakemuksen otti näkyvästi esille ehdokkaista kaksi, helsinkiläinen kirjailija ja yrittäjä Mike Pohjola sekä vantaalainen toimittaja ja kaupunginvaltuutettu Antero Eerola. Kumpikin vastustaa Nato-jäsenyyttä. Pohjolan mukaan puoluejohdossa tarvitaan joku, joka ehdottomasti vastustaa sotilasliittoja, ydinaseita ja imperialismia.

"Ääni minulle on ääni atomikenraaleita, vihankylväjiä ja fossiilipohattoja vastaan", hän tiivisti videotervehdyksessään sekä korosti rauhan, kulttuurin ja tasa-arvon ajamista.

Eerolan mukaan vasemmistoliitto on viime aikoina "hiukan liikaa" irtautunut rauhanliikkeen perinnöstä.

"Se on tarkoittaut historian suurimpia asehankintoja ja viimeksi myös tukea suomen sotilaalliselle liittoutumiselle. Nato-jäsenyyden hinta on tulossa jo etukäteen maksuun, kun meitä vaaditaan karkottamaan Suomesta turvaa saaneita kurdiaktivisteja ja luovuttamaan sotaa käyvään ja ihmisoikeuksia polkevaan Turkkiin ja purkamaan asevientikieltoja. Vasemmistoliiton on oltava edelleen rauhanrakentaja, ei sotilasliittojen pönkittäjä."

Eerola ilmoitti tavoittelevansa vain toisen tai kolmannen varapuheenjohtajan paikkaa ja tukevansa ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Veronika Honkasaloa, joka eduskunnassa äänesti Nato-hakemusta vastaan.

Myös kotkalainen kaupunginvaltuutettu Joona Mielonen viittasi Nato-kysymykseen todetessaan, että "vasemmistoliitto on kaikista puolueista kokenut suurimman mullistuksen Putinin alettua julman hyökkäyksen Ukrainaan".

"Meidän turvallisuuspolitiikan perusta on murtutut ja se vaatii uudelleenajattelua."

Tämä ei Mielosen mukaan kuitenkaan tarkoita, että kaikkien pitäisi muovautua yhteen mielipiteeseen.

"Vaikka pohja murtuu, arvoperusta pysyy samana."

Työsuojeluvaltuutettu ja pääluottamusmies Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä totesi, että geopoliittisen tilanteen muuttuessa myös vihreä siirtymä nopeutuu, kun raakaöljystä ja maakaasusta on päästävä eroon entistä nopeammin. Siirtymän on kuitenkin oltava reilu.

"Olen valmis edistämään vihreää siirtymää teollisuudessa, jotta on työnantajalla mahdollisuus tuottaa työtä ja työntekijät saavat työstään rielun korvauksen ja on työtä.

Professori Vesa Puuronen Rovaniemeltä halusi puhua punaisesta siirtymästä, joka ei kuitenkaan sivuuta vihreää siirtymää. Punainen siirtymä merkitsee hänen mukaansa hyvinvointivaltion samanaikaista laajentamista, vääryyden ja riiston vastustamista.

Puuronen korosti myös toivon ja rohkeuden luomista.

"Jotta saamme lisää kannattajia, meidän on pystyttävä luomaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Periaateohjelmaluonnoksessa tämä on nimetty ekologiseksi ja demokraattiseksi sosialismiksi."

"Kun puhutaan yhteiskunnallisesta osallistumisesta ja ongelmista, hyvin usein törmätään pelkoon siitä, että työpaikalla tai oppilaitoksissa tulee vaikeuksia. Meidän täytyy pystyä luomaan rohkeutta ihmisiin, että he uskaltautuvat asettumaan vääryyttä ja riistoa vastaan, puolustamaan oikeutta ja tasa-arvoa."

Joensuulainen johtamisen asiantuntija ja kaupunginvaltuutettu Alia Dannenberg halusi uudistaa puolueen organisaatiota ja tuoda sinne moderneja johtamisoppeja toiminnan kehittämiseksi ja kannatuksen nostamiseksi.

"Kyse on siitä, kuinka luottamusta ja psykologista turvallisuutta lisäämällä saadaan aikaan ilmapiiri, jossa puoluen jäsenet pääsevät aidosti osallistumaan, vaikuttamaan ja kehittämään luovasti puolueen toimintaa organisaation kaikilla tasoilla. Hyvältä johtajalta vaaditaan uskallusta antaa jäsenille tarvittava määrä valtaa ja vastuuta."

Tamperelainen Minna Minkkinen korosti työelämän murrokseen reagoimista.

"Lastensuojelutyössä näen työelämän murroksen, ja se on hirvittävä. Vasemmistoliitto on ainoa työväenpuolue tässä maassa. Meiltä ei kukaan tule esittämään sunnuntailisien poistoa vahingossa, meillä ei kukaan tule laillisen työtaistelun aikana sanomaan että pakkotöihin."

Uusi puoluejohto valitaan tänään lauantaina iltapäivällä. Puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson taputellaan yksimielisesti kolmannelle kaudelleen, sillä hänelle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita.

ILMOITUS