Gösta Sundqvist kuoli vuonna 2003 ja hänen Leevi and the Leavings -yhtyeensä lopetti toimintansa, mutta yhtyeen tuotanto on yhä vahvasti elossa ja on lunastanut paikkansa suomalaisen kevyen musiikin kaanonissa. Tyypillisesti sen laulujen tarinat kertovat pienten ihmisten suurista tunteista ja monesti tuhoon tuomituista ratkaisuyrityksistä ja epäonnistumisista. Haaveet ja todellisuus eivät kohtaa, mutta on siinä paljon kaunistakin, kun sateenkaari päättyy nakkikioskille.

Leevi and the Leavingsin laulut voisivat toimia lähtökohtana monenkin tyyppisiin teatteriesityksiin. Mikko Kivisen ohjaamassa Rauman teatterin kesäteatteriesityksessä Mitä kuuluu Marja-Leena? lajina on yhtyeen hitteihin perustuva musiikkikomedia.

Näytelmän päähenkilö, säntillinen virkamies Jouko Kinnunen (Janne Raudaskoski) päättää Mitä kuuluu Marja-Leena? -kappaleen hengessä lähteä etsimään nuoruudenrakastettuaan Marja-Leenaa. Alkaa road trip -tyyppinen seikkailu halki Suomen, jossa kohdataan jos jonkinlaisia paikkoja ja ihmisiä – muotisalongin pitäjästä haudankaivajaan – ja koetaan dramaattisiakin käänteitä. Aira-vaimo (Saara Lehtonen), jonka Jouko alussa kylmästi jättää, virittelee samalla omia suunnitelmiaan.

Esitys on ammattilaisten työtä ja toteutus kaikin puolin moitteetonta. Ehkä parasta antia ovat laulut, joita esiintyjät tulkitsevat vakuuttavasti huippumuusikoista koostuvan livebändin säestyksellä. Hauskaakin on. Näytelmän tarina ja etenkään päähenkilön hahmo eivät kulmikkuudessaan ja koomisuudessaan aivan vastaa mielikuvia, joita Leevi and the Leavingsin laulujen tarinoihin omassa mielessäni liittyy. Rujoutta ja komiikkaa (tai tragikomiikkaa) toki lauluissa on, mutta myös melankoliaa ja muita tummia pohjavirtoja, jotka jäävät hupinäytelmässä paljolti katveeseen.

Paljon on jo maailma ja Suomi muuttunut Gösta Sundqvistin ja hänen yhtyeensä ajoista, mutta laulujen tarinat ovat kestäneet aikaa – sen tämäkin näytelmä todistaa. Varman päälle pelaava näytelmä ei kuitenkaan juurikaan avaa yhteiskunnallisia konteksteja, mikä ehkä olisikin paljon vaadittu. Yhtye oli aikaansa edellä esimerkiksi luonnonsuojeluteemoillaan sekä Poika nimeltä Päivi -kappaleellaan (1985), joka näytelmässäkin kuullaan. Transihmisistä ja sukupuolen moninaisuudesta ei kappaleen levyttämisen aikaisessa Suomessa vielä juuri puhuttu. Perhesurmia enteillyt Pimeä tie, mukavaa matkaa (1988) ei ymmärrettävästi ole komediassa mukana.

Omanlaistaan ajanmukaistamista on se, että Vasara ja nauloja -kappaleen sana ”neekerikään” on esityksessä korvattu sanalla ”Erkkikään”.

Leevi and the Leavings oli sikäli ainutlaatuinen yhtye, että se ei tehnyt yhtäkään julkista keikkaa lukuun ottamatta vuoden 1981 euroviisujen alkukarsintoja. Yhtyeen laulut ovat painuneet ihmisten mieliin puhtaasti musiikkina ja tarinoina – ilman festivaali- ja show-tunnelmia. Nyt ne ovat materiaalia, jota jälkipolvet voivat hyödyntää omilla tavoillaan ja tulkinnoillaan. Toivon mukaan moni teatterin ja musiikin ammattilainen tarttuu niihin taidolla ja ajatuksella myös jatkossa.

Rauman teatterin Mitä kuuluu Marja-Leena? -musiikkikomedia Rauman kesäteatterissa 2.7.–14.8.2021.

Käsikirjoitus Mikko Kivinen ja Otto Kanerva, ohjaus Mikko Kivinen, musiikin sovitus ja kapellimestari Tuomas Kesälä, koreografia Elina Lähde, lavastus Oskari Löytönen, pukusuunnittelu Elina Vättö, valot ja äänet Valo- ja äänipalvelu Hanttimiehet. Rooleissa Janne Raudaskoski, Annika Eklund, Saara Lehtonen, Ilkka Merivaara, Jani Koskinen. Muusikot Kepa Kettunen / Aleksi Kaunisvirta – rummut, Pekka Korhonen / Seppo Kylänpää – basso, Jaakko Suonio / Axel Virkkunen – kitara, Tuomas Kesälä / Petri Rahikkala – koskettimet, Saara Lehtonen – viulu

ILMOITUS