Opera BOX kuuluu Suomen eturivin pieniin oopperaseurueisiin, jonka näyttämöllepanot herättävät säännönmukaisesti oopperassakäyvän yleisön huomion laadukkaalla laululla, ohjauksella, lavastuksella, puvustuksella, tanssilla ja monilla muilla teatterin osa-alueilla. Opera BOX ei petä tälläkään kertaa; päinvastoin, nyt tuntuvat aivan kaikki elementit loksahtaneen täysin kohdilleen.

Laulusolistit tekevät todella vankkaa työtä, Akhnaten (Zoltan Darago) ja Nefertiti (Essi Luttinen) etunenässä, mutta jälkeen ei jää yksikään solisti tai kuoro. Oopperan juonenkaan seuraaminen ei ole tärkeää kokonaisvaltaisen oopperaelämyksen välittymiseksi. Akhnaten kruunataan, hän avioituu, perheenlisäystä saadaan, ja hallitsijaa muistetaan juhlia aina asiaankuuluvin menoin kuoron ja tanssijoiden säestäessä.

Akhnaten on Philip Glassin minimalistisen tuotannon huippusaavutuksia. Parikymmentä oopperaa säveltäneen Glassin oopperoista voisi Suomeen vielä toivoa Einstein on the Beachia, Satyagrahaa ja Cocteaun teksteihin perustuvia Orphéen ja La Belle et la Bêten. Metropolitanissakin menestynyt Akhnaten taipuu Opera BOXin käsissä versioksi, joka ei kalpene ollenkaan ulkomaisten versiointien rinnalla.

Kun ohjaaja Ville Saukkosen modernisoinneissa on joskus saattanut mopo lähteä hieman käsistä ja ohjautua kitschinkin puolelle, Akhnatenissa aiheen modernisointi on sopusoinnussa Egyptin ja aiheen esihistoriallisuuden kanssa, eikä mennä ylenpalttisuuden puolelle. Janne Lehmusvuon lavastuksissa ja projisoinneissa haiskahtaa esihistoria sopivassa suhteessa modernimpaan valoilmaisuun faaraoiden sivukuvien vilahtaessa vuorotellen.

Erikseen täytyy mainita, että seitsenhenkinen orkesteri kehittää todella vaikuttavan musiikillisen tekstuurin osoittaen, ettei ratkaisevaa ole määrä vaan laatu.

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

Rita Dahl

Opera Box: Akhnaten. Sävellys: Philip Glass. Libretto Philip Glass, Shalom Goldman, Robert Israel, Richard Riddell ja Jerome Robbins. Musiikin sovitus: Timothy Sexton. Kapellimestari: Jonas Rannila. Ohjaus: Ville Saukkonen. Koreografia: Laura Humppila. Lavastussuunnittelu ja videoprojisointi: Janne Lehmusvuo. Pukusuunnittelu ja juliste: Joona Huotari. Maskeeraussuunnittelu: Sini Silfvenius-Bart. Valosuunnittelu: Kalle Paasonen. Äänisuunnittelu: Janne Teivainen. Tuotanto: Ooppera Skaala (Aija Kelly ja Elina Lehmusvuo) / Opera Box (Ville Salonen).

Rooleissa: Edesmennyt faarao Amenhotep III Heikki Mahlamäki (avustaja). Akhnaten, faarao Amenhotep III:n poika Zoltan Darago (kontratenori). Kuningatar Tye, faarao Amonhotep III:n leski, faarao Akhnatenin äiti Riikka Hakola (sopraano). Kuningatar Nefertiti, Akhnatenin puoliso Essi Luttinen (mezzosopraano), Faarao Tutankhamon, Akhnatenin poika, Nefertitin poikapuoli Konsta Saari (avustaja), Amonin temppelin ylipappi Ville Salonen (tenori), Faaraon neuvonantaja Aye, kuningatar Nefertitin isä Kristjan Mõisnik (basso), sotapäällikkö Horemhab Sampo Haapaniemi (baritoni), Horus Mika Nikander (puherooli).

Esitystallenne (striimi) katsottavissa 1.4. klo 23.59 asti.

Esitykset paikan päällä Aleksanterin teatterissa 24.9., 25.9. ja 26.9.2021.

Esityksen tiedot Aleksanterin teatterin sivuilla.

ILMOITUS