Tänään Runebergin-päivänä on julkistettu Runeberg-palkinnon lisäksi Vuoden 2020 aforismikirja -valinnat. Suomen aforismiyhdistyksen jakaman tunnustuksen sai Virpi Alasen Hiilellä piirretty hymy. Teoksen kustantajalle Kulttuurivihkoille lankesi eräänlainen tuplapotti, sillä myös kunnianmaininnan saanut Hannu Pulkkisen (1951–2020) teos Pakkosiirtoja – aforismeja ja piirtoja neljältä vuosikymmeneltä on Kulttuurivihkojen kustantama.

Valinnat teki Vihdin Uutisten toimittaja, kirjailija ja filosofian maisteri Maija-Liisa Nyman. Hän perusteli valintaa näin:

"Virpi Alasen Hiilellä piirretty hymy -aforismikokoelma alkaa hurmaavasti: ’Epätoivon hetkellä muista: sinisiä sammakoita on olemassa.’

Aloitus kuvastaa hyvin koko kokoelmaa: kirja on omaperäinen, kekseliäs ja runollinen. Synkkyydestäkin se repii iloa ja toivoa. Tummemmatkin sävyt ovat kuitenkin olemassa, mitään vaahtokarkkihöttöä kirja ei ole.

Aforismit nousevat arjesta ja ovat monelle tunnistettavia. Ne kertovat ihmisenä olemisesta, tunteista, luonnosta, äitiydestä, kirjoittamisesta. Ne kommentoivat myös tätä aikaa, esimerkiksi kuluttamista ja kiirettä.

Alasen aforismit toimivat kukin itsekseen – mutta kirja on myös kokoelmana eheä ja toimiva. Kokoelma ei tukahduta ajatuksen raskaudella vaan se kuljettaa lukijaa mukanaan ja aforismit puhuvat toisilleen. Sanavalinnat, sanajärjestykset, sijamuodot ovat tarkoin mietittyjä ja äänteellisestikin teksti tuntuu monin paikoin suorastaan liukuvan eteenpäin.

Aforismeissa on rikas kuvasto, ja ne ovat tunnelmallisia ja värikkäitä – ja Alanen myös nimenomaisesti kirjoittaa väreistä: aforismeissa on keltaista, oranssia, sinistä, harmaata.

Mikä ilo ja mikä lämpö tästä kokoelmasta kaikkiaan huokuukaan! Se piirtää hymyn lukijan kasvoille.”

Pakkosiirtoja "itkettäisi ellei naurattaisi"

Kunniamaininnan saaneesta Hannu Pulkkisen Pakkosiirtoja -kirjasta Nymanin mukaan ”kuulee, ettei se ole hetken aikaansaannos vaan siihen on kerätty parhaita tiivistyksiä vuosikymmenten varrelta.”

”Ja miten taitavia aforismeja ne ovatkaan! Tekstiä tukevat lisäksi kuvitus ja osuva teemoittelu.

Pulkkinen ei ole pelännyt käyttää aforismeissaan myös minä-muotoa, ja hän viljelee ansiokkaasti esimerkiksi itseironiaa. Huumorin ja letkautusten alla on kuitenkin syvempiä teemoja. Monet Pulkkisen aforismeista osuvat samalla kertaa niin yksilöön kuin yhteiskuntaankin. Välillä lukiessa itkettäisi – ellei naurattaisi. Pulkkisen ääni saattaa olla terävä, mutta pilke silmäkulmassa lempeä.”

Suomen aforismiyhdistys jakaa vuosittain tunnustuksen ansiokkaasta teoksesta aforistiikan alalla.  Tunnustus on myönnetty ensimmäisen kerran vuonna 2006. Vuoden 2019 aforismikirjasta palkinnon sai Hanna-Leena Ylinen kirjastaan Jotta varastaisit ajatukseni – sekin Kulttuurivihkojen kustantama.

Kirjojen tiedot ja saatavuus:

Virpi Alanen: Hiilellä piirretty hymy

Hannu Pulkkinen: Pakkosiirtoja

Hanna-Leena Ylinen: Jotta varastaisit ajatukseni

ILMOITUS