Kiehtova ja monipuolinen Sarah Kivi on suomalais-iranilainen laulaja-laulunkirjoittaja, musiikkituottaja, äänisuunnittelija ja karismaattinen esiintyjä. Hänen tämän vuoden kolmas sinkkunsa julkaistaan Kulttuurivihkoissa tänään.

Sarah Kivi sanoittaa sekä suomeksi että englanniksi ja sekoittaa tuotannossaan saumattomasti haavoittuvuutta ja leikkisyyttä. Tämä yhdessä persoonallisen laulunsa ja voimakkaan tyylinsä kanssa onkin hänen suuri vahvuutensa. Taiteilija on tullut tutuksi muun muassa Sarah Kivi & Non-Orchestrasta, jonka pitkäsoitto Kiveen kirjoitettu julkaistiin vuonna 2013. Kiven sooloalbumi Tiny Anthems näki päivänvalon vuonna 2018.

Taiteilijana Kivi on osoittanut, ettei pelkää ottaa riskejä. Hänen eri genrejen rajoja uhmaava tyylinsä uudistuu ja elää jatkuvasti. Kiven tuotanto on draamankaarellisesti pop-musiikkia, jossa on selviä vivahteita bassomusiikkiin ja etenkin trip-hoppiin. Kivi kertookin UK Garagen vetäneen jo pitkään puoleensa ja inspiroineen häntä, samoin kuin myöhäissyntyisempi minimalismi sekä suomalainen iskelmä, jotka yhdessä kallistavatkin Sarah Kiven pop-musiikin kokeelliseen laitaan, jossa ei kauhean montaa naistuottajaa Suomessa tavata.


Kiven tämän vuoden viimeinen, kolmas singlejulkaisu, Tyhjää, joka ilmestyi tänään 22. joulukuuta, sai alkunsa jo vuonna 2015. Hän kertoo tuolloin kääntäneensä vaikeaa sivua elämässään.


”Vaikka radikaali muutos oli tarvittava askel kohti uutta minää, koin samalla kipua siitä mitä jätin taakseni ja kaipasin epätoivoisesti takaisin sinne missä kaikki vaikutti mukavalta ja turvalliselta. Totuudessa krapulalla oli varmaankin osuutta asiaa, sillä mukavuus ja elämä niin sanotussa mukavassa kuplassa eivät ole koskaan olleet minua varten.


”

Laulun Sarah Kivi kertoo nauhoittaneensa makuuhuoneessaan ”viidenkympin mikrofonilla” Kasevan Tyhjää-kappaleen inspiroimana lopulta kesällä 2020. Herkkä laulu ei välttämättä tarvitse kallista studiotekniikkaa. Laulujen minimaalinen miksaus oli myös Kiven ja hänen miksaajansa Risto Pikkaraisen yhteispäätös herkkyyden säilyttämiseksi.

(Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.)

Minimaalinen miksaus säilytti herkkyyden Tyhjää-kappaleessa.

Vaikka Tyhjää-kappaleensa ei artistin mukaan ole ”hyvänmielen joululaulu”, hän päätti kuitenkin julkaista sen ennen pyhiä, koska kokee, että moni, etenkin näin pandemian aikaan, kaipaa lauluja, 

joiden kanssa kokea myös melankoliaa tai yksinäisyyden tunnetta.


”Pitää muistaa, että kaikkia ei ole siunattu perheillä mistä tahansa syystä, tai rakastavalla ja tukevalla ystäväpiirillä, ja myös negatiivisille tunnekokemuksille, perhekeskeisen pyhän ja etenkin hyvin vaikean vuoden jälkeen, on hyvä muistaa antaa tilaa. Koska elämä vain yksinkertaisesti on välillä synkkää ja synkkyys kaipaa sille sopivaa ääniraitaa”, Kivi pohtii.

Kiveltä on vuoden 2021 alkupuolella odotettavissa vielä muutama englanninkielinen single:

”Ennen kuin syvennyn uuden hiukan musiikin luomiseen, josta myöhemmin lisää”, hän vihjaa ja toivottaa kaikille rauhan joulua 2020 sekä parempaa tulevaa vuotta.Kuuntele Tyhjää:

https://sarahkivi.bandcamp.com/

Sarah Kiven kotisivut: www.sarahkivi.com

ILMOITUS