Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kerää jälleen itsenäisyyspäivänä väkeä Helsingin keskustaan. Tänä vuonna neljättä kertaa koolle kutsutun tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio. Se kutsuu kaikki 6. joulukuuta Helsinkiin rakentamaan maailmaa, jossa ei ole tilaa äärioikeistolle.

Kuluneena vuonna miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat ryhtyneet kamppailuun ilmaston puolesta nuorten johdolla, vaatineet kansalaisoikeuksiaan ja nousseet uhmaamaan fasismia, autoritäärisiä hallintoja sekä kapitalismia. Samaan aikaan Suomessa äärioikeiston aktiivisuus kaduilla on vähentynyt muutaman vuoden takaisista viikoittaisista mielenosoituksista pääosin muutaman ihmisen surkuhupaisaksi uhoiluksi.

Itsenäisyyspäivänä järjestettävällä 612-kulkueella äärioikeisto pyrkii elvyttämään vuoden aikana marginalisoitunutta toimintaansa ja pitämään yllä vuosittaista mielenosoitusperinnettä.

”Me emme halua antaa äärioikeistolle yhtäkään onnistumisen kokemusta tänä vuonna. Kehotamme kaikkia sorrosta ja syrjinnästä vapaata yhteiskuntaa tavoittelevia ihmisiä täyttämään Helsingin kadut kanssamme”, mielenilmauksen järjestävä koalitio muistuttaa ja jatkaa:

”Maltillisen isänmaalliseksi naamioidun 612-kulkueen äärioikeistolaiset järjestäjät ja osallistujat ovat nykyään yleisesti tiedossa. Alkuvuodesta kriminalisoitu natsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike oli aloitteellinen ensimmäisen kulkueen järjestämisessä vuonna 2014 ja on osallistunut tunnuksineen marsseille siitä lähtien. Marssin järjestäjiin kuuluu yhtä lailla myös Suomen Sisun ja Perussuomalaisten aktiiveja, ja kulkueisiin on osallistunut puoluejohtaja Jussi Halla-ahon lisäksi muitakin tunnettuja perussuomalaisia.”

Äärioikeistolainen retoriikka leviää kokoomuksessa ja perussuomalaisissa

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksella halutaan samalla kritisoida uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan jatkumista. Vaikka Korkein oikeus on väliaikaisesti kieltänyt uusnatsijärjestön, PVL on jatkanut toimintaansa Kohti vapautta! -nimellä. Viime vuonna Helsingin Kalliossa järjestetyssä samannimisessä mielenosoituksessa uusnatsit kantoivat hakaristilippuja, joiden takavarikoimisen jälkeen he marssivat poliisin turvaamina Töölöön ja liittyivät 612-soihtukulkueeseen.

Lauantaina 9. marraskuuta PVL jakoi mainoslehtisiä omasta itsenäisyyspäivän kulkueestaan, ja myöhemmin samana päivänä Helsingin synagogan liepeille oli liimattu antisemitistisiä tarroja.

”PVL:n tapahtumien salliminen kertoo poliisin kyvyttömyydestä toimia äärioikeistoa vastaan. Seuraamme, miten poliisi aikoo suhtautua PVL:n itsenäisyyspäivän kulkueeseen”, kertoo Javiera Marchant Aedo Helsinki ilman natseja -koalitiosta.

Oikeistopopulismista avoimeen fasismiin liukunut perussuomalaiset on kannatusmittausten mukaan yhä Suomen suurin puolue. Sen jäseniä on osallistunut useisiin äärioikeiston tapahtumiin, ja antisemitistiset salaliittoteoriat leviävät heidän keskuudessaan aina puoluejohtoa myöten. Samaan aikaan myös kokoomuspoliitikot toistavat äärioikeistolaista retoriikkaa muun muassa niin sanotusta väestönvaihdoksesta. Fasismin vastaista kamppailua ei voi myöskään erottaa taistelusta ilmastonmuutosta vastaan, ja Suomessa irvokkaimmat ilmastonmuutoksen kieltäjät löytyvät juuri perussuomalaisista.

”Vaikka 612-kulkueen osallistujamäärä on jo laskussa, meidän on osoitettava konkreettisesti, että äärioikeiston aallonharja on taittunut ja poliittiset tuulet ovat kääntyneet niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Voimme ottaa mallia feministisen vallankumouksensa hedelmiä puolustavien kurdien sitkeästä vastarinnasta jihadisteja ja Turkin Nato-armeijaa vastaan. Lisäksi myös muualla Lähi-idässä, Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja eri puolilla maailmaa aina Kataloniaa myöten on nähty fasismin ja autoritääristen hallintojen vastaisia kansannousuja viimeisten kuukausien aikana”, järjestäjät huomauttavat.

Yhteinen huoli kansainvälisestä kehityksestä

Useiden kansalaisjärjestöjen tukema mielenosoitus on aiempina vuosina kerännyt kahdestatuhannesta lähes kolmeentuhanteen osallistujaa. Mielenosoituksella halutaan tuomita äärioikeistolainen itsenäisyyspäivän 612-soihtumarssi, joka on aiempina vuosina koonnut Töölöön sittemmin kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiiveja, perussuomalaisia poliitikkoja, sekä ruotsalaisia ja saksalaisia uusnatseja.

Kolmena aiempana itsenäisyyspäivänä Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on houkutellut reilusti enemmän osallistujia kuin äärioikeiston 612-soihtukulkue. Avoimen kansallissosialistinen PVL on saanut omiin marsseihinsa muutamia satoja uusnatseja. Vaikka äärioikeiston tapahtumat ovat viime aikoina kuihtuneet, Helsinki ilman natseja -mielenosoituksella halutaan viestiä, ettei niille tule antaa vähääkään tilaa.

”Odotamme tapahtumaan viime vuosien tapaan hyvin erilaisia ihmisiä, joita yhdistää huoli kansainvälisestä kehityksestä. Äärioikeiston toiminta on toisaalta raaistunut ja toisaalta siirtynyt kaduilta parlamentteihin. Suuri osanottajamäärä kertonee, että Helsinki ilman natseja koetaan tärkeäksi tapahtumaksi kanavoida äärioikeiston vastustusta ja toimia tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta”, sanoo Javiera Marchant Aedo.

Myös Kulttuurivihkot antaa tukensa itsenäisyyspäivän Helsinki ilman natseja -mielenosoitukselle.

”Ota liput ja banderollit sekä ystävät, sukulaiset ja työkaverit mukaan ja tulkaa kanssamme osoittamaan, että oikeudenmukaisempaa maailmaa tavoittelevien ihmisten voima on fasisteja vahvempi myös Suomessa!” lehden päätoimittaja Elias Krohn kehottaa.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2019 klo 17.00–19.00. Kokoontuminen Narinkkatorilla (Narinkka 1). Bussikuljetuksia paikalle niin Tampereelta kuin Turusta. Kokoontumisen sekä kuljetusten kellonaika ja tarkempi paikka sekä kulkueen reitti ilmoitetaan tapahtuman Facebook-sivulla lähempänä tapahtumapäivää.

ILMOITUS