Pajot-festivaali on noussut karjalaisuuden merkkitapahtumaksi

Kontiolahden Höytiäisen kotiseutukeskuksessa sattui ja tapahtui, kun karjalaisen kansanmusiikin, ”kielen ja mielen” Pajot-festivaali pyörähti käyntiin perjantaina 6.5. Ohjelman monipuolisuus oli iloinen yllätys. Sää suosi osin ulkoilmatapahtuman toteutusta ja festivaalin rento yleisöystävällinen tyyli miellytti muutenkin. Pajot on selvästi noussut erääksi karjalaisuuden merkkitapahtumaksi!

Kulttuurivihkojen kevään kirjat julkistetaan 24.5. – tervetuloa!

Kulttuurivihkojen yhdeksän uutuuskirjaa julkistetaan On the Rocks Kallio -ravintolassa Helsingin Kalliossa (Porvoonkatu 1) tiistaina 24.5. kello 18–21. Kirjailijat ovat haastateltavana ja esittävät otteita teoksistaan. Lopuksi on open mic -osuus.

Kulttuurivihkojen lukijatapaaminen sunnuntaina 15.5. klo 15

Kulttuurivihkojen lukijatapaaminen pidetään Helsingin Pasilan Rauhanasemalla (Veturitori 3) sunnuntaina 15.5. klo 15 (huom. kellonaika muuttunut lehdessä ilmoitetusta!). Teemana on uusimman Kulttuurivihkojen tavoin Afrikka. Kaikki Kulttuurivihkojen ystävät ovat tervetulleita.

Nato-jäsenyyttä vastaan osoitetaan mieltä sunnuntaina Helsingissä

Helsingissä järjestetään mielenilmaus Suomen Nato-jäsenyyttä sunnuntaina 15.5. klo 13. Suomi on jättämässä jäsenhakemuksen Natoon lähipäivinä.

"Suomen kansainväliseen asemaan vuosikymmeniksi vaikuttava päätös on tapahtumassa hengästyttävällä aikataululla ilman, että kansalaisten todellista tukea sille oltaisiin mitattu kansanäänestyksessä tai eduskuntavaaleissa. Mielestämme Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama pelko ja oikeutettu tuohtumus eivät ole riittäviä syitä hakeutua jäseneksi sen kanssa kilpailevaan sotilasliittoon, jonka strategia perustuu viime kädessä ydinasepelotteeseen. Nato-jäsenyydelle on olemassa vaihtoehto: Suomen tulisi pyrkiä siviilivastarinnan, konfliktien ratkaisun ja rauhan rakentamisen suurvallaksi", mielenosoituskutsussa todetaan.

Vetäviä nuoruuden kuvauksia Sampsa Sarparannan Pysyn toivossa -näyttelyssä

Sampsa Sarparanta: Pysyn toivossa. Kulttuuritalo Villi, Salo. 9.4.–8.5.2022.

Sampsa Sarparannalla on takanaan 20-vuotinen taiteilijan ura. Hän on tullut tunnetuksi kantaaottavista maalauksistaan, joissa hän on käsitellyt muun muassa nälänhätää ja työttömyyttä. Kuvataiteilijuuden ohella Sarparanta toimii No Shame -punkyhtyeen laulaja-lauluntekijänä. Sarparannan näyttely ”Pysyn toivossa” Kulttuuritalo Villissä, Salossa, on kutsunäyttely. Sarparanta asuu ja työskentelee Saloon kuuluvassa Perniössä. Tällaisista lähtökohdista onkin kiinnostavaa, mitä taiteilija asettaa esille. Onko teoksilla jokin tarttumapinta Saloon tai salolaisuuteen? Vastaus on tällä kertaa ei.

Keskustelu eutanasiasta Rosebudin Sivullisessa 2.5. klo 17

Hyvästä kuolemasta ja sen esteistä keskustelevat Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen ja kirjailija Aija Andersson maanantaina 2.5. klo 17–18 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisa-talo, Kaisaniemenkatu 5, Helsinki).

Hänniseltä ilmestyi vast'ikään tietokirja Auta minut kuolemaan – Armollinen, rikollinen eutanasia (Tammi 2022) ja Anderssonilta runoteos Eutanasia (Kulttuurivihkot 2022), joka kertoo parantumattomasti sairaan viimeisestä vuodesta.

Jyväskylän Kevät 30.3. klo 19: Sivistys ja suomalaisuus

Jyväskylän Kevät -tapahtuman webinaarissa keskiviikkona 30.3. on aiheena Sivistys ja suomalaisuus. Alustamassa ja keskustelemassa ovat professori Eero Tarasti ja kirjailija Riitta Cankoçak. Puheenjohtajana on filosofian tohtori Matti Kuhna. Webinaari.

Webinaarissa pohditaan, mikä asema sivistyksellä on suomalaisuudessa ja mikä on Suomen paikka Euroopan sivistyksessä. Kuuluuko sivistys tulevaisuudessakin kaikille, vai syntyykö sen erilaisesta määrästä eriarvoisuutta?

Jyväskylän Kevät: Keskustelu sivistyksestä

Jyväskylän Kevät -tapahtuman tämänkertainen teema on sivistys. Tapahtumasarjaan kuuluu webinaareja sekä verkkoesitelmiä ja -keskusteluja.

Ensimmäisessä webinaarissa torstaina 17.3. sivistyksen teemoista alustivat ja keskustelivat professori Eero Tarasti ja kasvatustieteen tohtori, filosofian lisensiaatti Mikko Ketovuori. Puheenjohtajana oli filosofian tohtori Matti Kuhna.

Anu Tuomen Loppusuora-näyttely kyseenalaistaa taiteen ikuisuusarvoja

Anu Tuomi: Loppusuora. Galleria Titanik, Itäinen rantakatu 8, Turku. 25.2.–20.3.2022

Anu Tuomen Loppusuora-näyttely avautuu monenkin teeman kautta, mutta metodi, jolla hän on työstänyt vanhaa tuotantoaan, nostaa keskeiseksi taideteoksen koskemattomuuteen ja taiteen ikuisuuteen tai katoavaisuuteen liittyvät kysymykset. Tuomi on työstänyt uudelleen vuosikymmeniä vanhoja maalauksiaan, leikannut niitä paloiksi ja sommitellut uusiksi maalauksiksi ja installaatioiksi. Tuomi toteaa, että hän on joutunut tilan puutteen vuoksi miettimään, mitä tehdä vanhoille maalauksilleen, kun niiden sisältämät materiaalit, kuten ongelmajätteisiin lukeutuva kadmiumväri, ovat vaarallisia ympäristölle.

Mureneeko valtionhallinto? Keskustelu Rosebudin Sivullisessa 10.3. klo 15

Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisa-talo, Kaisaniemenkatu 5) kuullaan alustuksia ja keskustelua valtionhallinnon viime vuosikymmenten kehityksestä ja henkilöstön asemasta. Mukana ovat professori Jukka Kekkonen sekä Mureneva valtio -tietokirjan (Kulttuurivihkot 2021) kirjoittajia, muun muassa Pekka Tiainen, Pertti Tanner ja kirjan toimittaja Elias Krohn.

Torstaina 10.3. klo 15.00–16.00 järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tapahtuman Facebook-sivu

ILMOITUS