Tervetuloa Kulttuurivihkojen runo- ja kirjailtaan 21.5.!

Kulttuurivihkojen kevään kirjojen yhteinen julkistusjuhla järjestetään tiistaina 21. toukokuuta kello 18–21 ravintola On The Rocks Kalliossa (Porvoonkatu 1, Helsinki). Kirjailijat ovat haastateltavana ja lukevat otteita teoksistaan. Kirjoja on myynnissä erikoishintaan. Open mic -osuuksissa yleisö voi esittää omia tekstejään.

Kalevi Saxell -runouspalkinto kirjailija Uni Ojuvalle

Kalevi Saxellin muistopalkinto perustettiin viime lokakuussa kunnioittamaan pitkän linjan jazz-musiikin, elokuvan ja runouden ystävän henkeä. Ensimmäisen palkinnon saajaksi oli ehdolla kahdeksan runoteosta, joista raati valitsi voittajiksi neljä. Ensimmäiselle sijalle ylsi Uni Ojuva teoksellaan Onhan sentään linnut (Aviador 2023). Ojuvan esikoisteos Asentopuu ilmestyi Kulttuurivihkojen kustantamana vuonna 2018. Näin palkintoraati perusteli valintaansa:

Täydellinen uhrautuvaisuus näkyy ja kuuluu

Kansallisoopperan syksyn kohokohtia oli Giacomo Puccinin tiuhaan esitetyn Madama Butterflyn uudelleenlämmitys. Se oli eläytyvän roolityön ja korkeatasoisen laulun juhlaa.

Madama Butterfly jatkaa Puccinin uhrautuvaisten, äärimmäisen altruististen ja sokeasti rakastuvien naishahmojen kuvausta, mutta samalla se tarttuu japanilaisen yhteiskunnan tabuihin 1900-luvun alussa: väliaikaisiin avioliittoihin Japaniin komennukselle tuleville varakkaille asiakkaille ja geishainstituutioon. Alun perin geishat olivat 1600-luvulla prostituoituja ja näiden asiakkaita viihdyttäviä miehiä, mutta myöhemmin heistä tuli taiteita opiskelleita ammattimaisia viihdyttäjiä. Geishat viihdyttivät laulaen, soittaen ja tanssien teetaloissa.

Elias Krohnille journalistipalkinto

Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn on saanut Yleisen Lehtimiesliiton (YLL) vuoden 2024 journalistipalkinnon. Hänen palkittiin YLL:n liittokokouksessa Helsingissä lauantaina 16. maaliskuuta. Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnettiin tällä kertaa "merkittävästä journalistisesta teosta tai toiminnasta".

Krohn palkittiin erityisesti Sanomisen vaikeutta ja vapautta -tietoteoksen (YLL 2023) toimittamisesta. Kirja valottaa suomalaisen vasemmistolehdistön ja -toimittajien vaiheita vuosina 1919–1956.

Krohnia luonnehditaan palkintoperusteluissa "moniarvoisen suomalaisen median tärkeäksi vasemmistolaiseksi vaikuttajaksi ja tekijäksi".

Jyväskylän Keväässä puhutaan hyvinvoinnista

Lassi Nummen seuran järjestämässä Jyväskylän Kevät -tapahtumasarjassa keskustellaan maalis-huhtikuussa jälleen moninaisista kulttuurin ja yhteiskunnan aihepiireissä. Avoimissa nettikeskusteluissa pohditaan tällä kertaa erityisesti hyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Esiintyjät ovat edustava joukko kirjailijoita, professoreja ja tutkijoita. Jyväskylä on kokonaisuudessa vahvasti esillä kirja-, sivistys- ja yliopistokaupunkina, mutta keskustelijoita on myös muualta maasta ja tilaisuuksia voi internetissä seurata missä päin maata tai maailmaa tahansa. Tapahtuma on osa Sivistyksen teemavuotta.

Osta pala Kulttuurivihkoja!

Osana Kulttuurivihkojen tulevaisuuden toimintaedellytysten varmistamista pyrimme laajentamaan lehden omistuspohjaa. Myynnissä on lehteä kustantavan Domirola Oy:n (aputoiminimeltään Kulttuurivihkot) yksittäisiä osakkeita, joita myydään vain Kulttuurivihkojen lukijoille ja ystäville. Enemmistö yhtiön 120 osakkeesta säilyy entiseen tapaan lehden tekijöiden hallussa.

Visuaalisesti vangitsevaa musiikkiteatteria

Näyttämöllä on heijastettuna Frida Kahlon omakuva – yksi monista. Sitä seuraa videoprojisointi raitiovaunusta. Kuuluu törmäyksen ääni. Muotokuva hajoaa palasiksi ja putoaa alas.

Meksikolaistaiteilija Frida Kahlo tunnetaan värikkäistä ja symbolistisista omakuvistaan, joissa hän kuvaa fyysisiä ja henkisiä kärsimyksiään. Kahlo vammautui vaikeasti liikenneonnettomuudessa, jossa raitiovaunu ja bussi törmäsivät. Onnettomuudessa rautatanko lävisti Kahlon lantion ja aiheutti useita murtumia. Kahlo ei koskaan toipunut täysin onnettomuudesta ja kuvasi useissa teoksissaan siitä aiheutuneita kärsimyksiä ja muita elämänsä vastoinkäymisiä, kuten keskenmenoaan.

Miten muistamme Chilen vallankaappausta ja pakolaisuutta? Keskustelu Työväenliikkeen kirjastossa torstaina klo 16

50 vuotta sitten Chilessä Augusto Pinochetin johtama sotilasjuntta syrjäytti demokraattisesti valitun presidentin Salvador Allenden verisessä vallankaappauksessa ja maassa alkoi pitkä diktatuuri. Suomeenkin saapui iso joukko chileläispakolaisia. Suomen asiainhoitaja Santiagossa, diplomaatti Tapani Brotherus, pelasti osaltaan jopa tuhansia vainottuja chileläisiä. Tuolloisista tapahtumista keskustelevat Kulttuuriyhdistys Vihkojen järjestämässä tilaisuudessa Tapani Brotherus ja professori Heikki Hiilamo, joka on kirjoittanut tapahtumista muun muassa Brotheruksen toimintaa valottavan kirjan Kuoleman listat.

Kansanliike DCA-sopimusta vastaan käynnistyi

Joukko tunnettuja suomalaisia on avannut allekirjoituksillaan nimien keräyksen Suomen ja Yhdysvaltain välistä sotilaallista yhteistyösopimusta (DCA) vastaan. Parhaillaan neuvoteltava kahdenvälinen sopimus takaisi Yhdysvaltojen joukoille Suomessa esteettömän pääsyn sopimuksessa nimettäville alueille, joita ne voisivat käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin omassa komennuksessaan ilman tavanomaisia lupa- ja käyttömaksuja. Alueet voisivat olla esimerkiksi lentokenttiä tai satamia. Osalle alueista Yhdysvalloilla ja Suomella olisi yhteinen pääsy- ja käyttöoikeus, mutta osa olisi osoitettu Yhdysvaltojen joukkojen yksinomaiseen käyttöön.

Kulttuurivihkojen syksyinen runo- ja kirjailta 21.11. – tervetuloa!

Kulttuurivihkojen syksyn runo- ja kirjailtaa vietetään tiistaina 21.11. klo 18–21 ravintola On The Rocks Kalliossa (Porvoonkatu 1, Helsinki). Tilaisuudessa julkistetaan uusia kirjoja, kirjailijat ovat haastateltavana ja esittävät otteita teoksistaan. Ohjelmassa on lisäksi open mic -osuus, jossa kuka tahansa saa esittää runojaan tai muita tekstejään.

ILMOITUS