Kulttuurivihkojen vaaliseuranta ja ehdokashaastatteluja sunnuntai-iltana 13.6.

Kulttuurivihkot seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa vaali-iltana 13.6. Facebook-sivunsa suorissa videolähetyksissä klo 20–22. Etäyhteyksin toteutettavissa lähetyksissä haastateltavina ovat muun muassa professorit Laura Kolbe (klo 21.30) ja Vesa Puuronen (klo 21.00) sekä yhteiskuntatieteiden maisteri ja ympäristöaktivisti Mika Flöjt (klo 20.15). Kolbe on keskustan kaupunginvaltuutettu Helsingissä, Puuronen vasemmistoliiton valtuutettu Rovaniemellä ja Flöjt vihreiden valtuutettu Kuusamossa. He kaikki ovat ehdokkaina myös näissä vaaleissa. Haastattelut tulevat myös jälkeenpäin katsottaviksi Kulttuurivihkojen YouTube-kanavalle ja tähän verkkolehteen.

Katso myös Kulttuurivihkojen Helsingin kuntavaalistudio

Vapputoivotus

Kulttuurivihkot toivottaa kaikille tovereilleen, ystävilleen ja lukijoilleen hyvää työn, taiteen ja taistelun vappua!

Laulaja-muusikko, Kulttuurivihkojen perustajiin kuulunut Monna Kamu lähettää kaikille vapputervehdyksen ensin omin sanoin ja jatkaa Pentti Saaritsan sanoin.

Jyväskylän Kevät: Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa

Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Jyväskylän Kevään etätilaisuudessa 16.4. professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelivat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä olivat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat. Keskustelun juonsi Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn. Katso video:

Jyväskylän Kevät: Populismista Euroopassa ja muualla

Yannick Lahti on poliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. Katso video.

Jyväskylän Kevät 7.4.: Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta

Jyväskylän Kevään tilaisuudessa muistellaan kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvista. Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy kirjailija, toimittaja Risto Urrio, joka teki pitkään yhteistyötä Vesa Karvisen kanssa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. Katso video.

Kevään oopperatapaus: Opera BOXIn Akhnaten soi ja näkyy kerroksekkaana yhdistelmänä modernia ja Egyptin esihistoriaa

Opera BOX kuuluu Suomen eturivin pieniin oopperaseurueisiin, jonka näyttämöllepanot herättävät säännönmukaisesti oopperassakäyvän yleisön huomion laadukkaalla laululla, ohjauksella, lavastuksella, puvustuksella, tanssilla ja monilla muilla teatterin osa-alueilla. Opera BOX ei petä tälläkään kertaa; päinvastoin, nyt tuntuvat aivan kaikki elementit loksahtaneen täysin kohdilleen.

Jyväskylän Kevät: Tarvitsevatko suomen kieli ja Suomen kirjallisuus puolustajia?

Joukko professorikunnan edustajia on julkisesti kysynyt jo kymmenisen vuotta sitten, muuttuuko suomi vähitellen kyökkikieleksi. Viime vuosina on keskusteltu äidinkielestä ihmisoikeutena ja kielen muuttumisesta. Vähemmän on ollut esillä, että meillä on koulussa kirjallisuuden ja erityisesti oman kirjallisuuden tunteja suunnilleen Euroopan vähiten.

Jyväskylän Kevät: Kristillinen rauhantyö

Jyväskylän Kevään tilaisuudessa 20.3. keskustelivat kirjailija, sosiologi Timo Virtala, professori Tapio Lampinen ja filosofian maisteri, pitkään kirjastonjohtajana toiminut Ilkka Hirvi.

Aiheesta keskusteltiin sosiologian ja kulttuurihistorian kannalta.

Jyväskylän Kevät: Lassi Nummi ja 1960-luvun kulttuuritaistot

Lehdistöneuvos, filosofian lisensiaatti Jyrki Vesikansa oli pitkään Uuden Suomen päätoimittajana. Hänen väitöskirjansa Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien taistelusta on esitarkastuksessa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa 18.3. hän kertoi hyvin tuntemastaan kirjailija Lassi Nummesta journalistina, jonka tärkeimpiin areenoihin kuului Uusi Suomi. Katso video.

Jyväskylän Kevät: Onko kaikki kirjallisuus yhteiskunnallista?

Keskustelun lähtökohtana ovat valtiotieteiden tohtori Mika Suojasen runokokoelma Raskaita runoja (2020) ja tietokirjailija Jussi Niinenmaan esseekokoelma Mustan sapen maa (2020). Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn johdattelee keskustelua. Teknisen ongelman vuoksi Suojanen osallistuu keskusteluun chat-vastauksin, jotka luetaan ohjelmassa. Katso video.

ILMOITUS