Rauhan syksy: Keskustelu rauhan- ja globaalikasvatuksesta 28.11. internetissä

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on Ukrainan sodan myötä militarisoitunut voimakkaasti lähes kaikkialla. Millaisia haasteita tämä asettaa rauhankasvatustyölle? Millaisia ovat sen mahdollisuudet ja edellytykset toisaalta vaikkapa Suomessa, toisaalta kriisipesäkkeissä? Millaisiin tuloksiin rauhan- ja globaalikasvatuksella pyritään? Entä millainen on taiteen rooli siinä?

Tervetuloa Kulttuurivihkojen syksyn runo- ja kirjailtaan 22. marraskuuta!

Kulttuurivihkojen syksyn runo- ja kirjaillassa ravintola On The Rocks Kalliossa (Porvoonkatu 1, Helsinki) tiistaina 22. marraskuuta klo 18 julkistetaan yhdeksän Kulttuurivihkojen syksyn uutuuskirjoista. Kirjailijat ovat haastateltavana ja lukevat otteita teoksistaan. Heti tilaisuuden alussa Tomi Pulkkinen Trio (Tomi Pulkkinen, laulu, kitara, huuliharppu, Arto Nybom, viulu, Joel Jaakkola, perkussiot) esittää Pulkkisen sävellyksiä ja suomennoksia Lordi Byronin runoihin. Open mic -osuuksissa kuka tahansa saa esittää runojaan tai muita tekstejään.

Aktivismikeskustelu ja paljon muuta Helsingin Kirjamessuilla

Kulttuurivihkot on mukana Kultti ry:n osastolla tänään torstaina alkavilla Helsingin kirjamessuilla. Myynnissä on kahta uusinta numeroa erikoishintaan 5 euroa. Vanhempia numeroita on ilmaisjakelussa, ja lehteä voi myös tilata messuhintaan. Osaston numero on 6f10.

Työväenkirjallisuuden päivässä 3.9. teemana Oikeus ja kohtuus – mukana Aija Andersson ja Pirjo Kotamäki

Vuosittaista Työväenkirjallisuuden päivää vietetään jälleen lauantaina 3. syyskuuta klo 11–18 Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Teemana on tänä vuonna "Oikeus ja kohtuus". Avauspuhujaksi saapuu emeritusprofessori Jukka Kekkonen. Kirjailijat Siiri Enoranta, Emilia Kukkala ja Iida Rauma keskustelevat Seppo Puttosen johdolla luopumisesta ja elämän kohtuullistamisesta. Osmo Soininvaara ja Kari Enqvist pohtivat tulevaisuuden yhteiskuntaa. Venäjän ideologisesta pohjasta ja suhteesta naapurimaihin alustavat Jussi Jalosen luotsaamana Pekka Lehtonen ja Aimo Ruusunen.

Vegaanisia makuelämyksiä jokaiselle

Vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään Turun Vanhalla Suurtorilla ja sen ympäristössä 5.–6.8.2022.

Tapahtuman lähtökohtana on tuoda maukas, eettisesti ja ekologisesti toteutettu vegaaniruoka jokaisen saataville.

Lordi Byronin päiväkirjat ja 12 muuta kirjauutuutta Kulttuurivihkoilta

Kulttuurivihkoilta ilmestyy syyskaudella 2022 muun muassa runoutta, aforismeja, esseitä ja pienoisromaani – sekä klassikkorunoilija Lordi Byronin päiväkirjat! Seuraavassa Kulttuurivihkojen syksyn kirjat aakkosjärjestyksessä kirjailijan mukaan:

Vasemmistoliitto kirkasti sosialismiaan

Vasemmistoliiton puoluekokous hyväksyi 11.6. puolueelle uuden periaateohjelman. Edellinen periaateohjelma oli vuodelta 2007. Uuden periaateohjelman otsikkona on ”Vasemmistoliitto rakentaa reilua ja kestävää yhteiskuntaa”. Keskeisiä teemoja ovat demokratian laajentaminen työhön ja talouteen, työn ja toimeentulon takaaminen kaikille sekä ympäristökriisiin vastaaminen reilulla tavalla.

Vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Veronika Honkasalo – "Olen tinkimättömästi ihmisoikeuksien puolella"

Vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Porissa pidettävässä puoluekokouksessa on valittu helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo. Hän sai jo ensimmäisellä äänestykierroksella yli puolet annetuista äänistä, 154 ääntä. Toisen ehdolla olleen kansanedustajan, Pia Lohikosken, äänimäärä oli 122.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi tunkua – teemoina muun muassa ilmasto, Nato ja työelämä

Tänä viikonloppuna Porissa järjestettävän vasemmistoliiton puoluekokouksen merkittävin henkilövalinta on varapuheenjohtajavaali. Kolmen varapuheenjohtajan paikkoja tavoittelee kaikkiaan yhdeksän ehdokasta. Jatkokautta tavoittelevat toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen ja kolmas varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi. Ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Saramo, joka toimii myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, ei pyri jatkokaudelle.

Keskustelu eutanasiasta Akateemisessa Kirjakaupassa 3.6.

Hyvän kuoleman teemoista keskustelevat tuoreiden kirjojensa pohjalta Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen ja kirjailija Aija Andersson perjantaina 3.6. klo 17.30 Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla (Kirjatalo, Keskuskatu 1, Helsinki). Haastattelijana on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Hänniseltä ilmestyi vast'ikään tietokirja Auta minut kuolemaan – Armollinen, rikollinen eutanasia (Tammi 2022) ja Anderssonilta runoteos Eutanasia (Kulttuurivihkot 2022), joka kertoo parantumattomasti sairaan viimeisestä vuodesta.

Ilmoitus Akateemisen kirjakaupan verkkosivulla

ILMOITUS