Video: Mikä on suomalaisen älymystön henkinen tila?

Millainen on suomalaisen älymystön henkinen tila vuonna 2018? Mikä intellektuellien listauksessa kiinnostaa? Onko taloustieteestä tullut ainoa “oikea tiede”? Miten media tuottaa älymystöä? Mikä on ollut sivistyneistön ja älymystön rooli yhteiskunnan muuttamisessa Suomen historian eri vaiheissa? Onko sivistyksestä tullut vanhanaikaista? Pitäisikö sen arvostusta ryhtyä nostamaan?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä käsiteltiin Kulttuurivihkojen keskustelutilaisuudessa Rosebudin kirjakaupassa Kaisa-talossa (Vuorikatu 7, Helsinki) torstaina 8.11. klo 17.00. Keskustelemassa olivat professori Laura Kolbe ja tutkija Mona Mannevuo Kulttuurivihkojen päätoimittajan Elias Krohnin johdolla.

Kulttuurivihkojen kirjat julkistetaan 31.10. – tervetuloa juhlimaan!

Kulttuurivihkojen syksyn kirjojen yhteinen julkistusjuhla on keskiviikkona 31.10. klo 18 ravintola Ølhus Oslossa Helsingissä (Haapaniemenkatu 3–5). Kirjailijat ovat haastateltavina ja lukevat otteita teoksistaan. Kirjat ovat saatavilla erikoishintaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vuosi sitten kirjankustannustoimintansa aloittaneelta Kulttuurivihkoilta on ilmestynyt tänä syksynä seitsemän kirjaa.

Taistelu jatkuu -biisi ensikuuntelussa – MC Kajon räpäytyksessä mukana Paleface, Vicci, Monna Kamu ja Sinikka Sokka

Rapin kolminkertainen suomenmestari MC Kajo julkaisee 26. lokakuuta uuden sinkkunsa Taistelu jatkuu, jonka ensiesitys on Kulttuurivihkojen verkkolehdessä (tämän uutisjutun lopussa). Mukana räpäytyksessä ovat myös Paleface, Vicci, Monna Kamu ja Sinikka Sokka.

Kappaleessa poliittisen musiikin eri sukupolvet kohtaavat toisensa ja siinä yhdistellään nykypäivän kantaaottavaa rap-lyriikkaa 1970-luvun laululiikkeen tyylisiin melodioihin. Legendaarisen Agit Prop -kvartetin Sinikka Sokan ja Monna Kamun lauluosuudet on sovittanut itseoikeutetusti Eero Ojanen.

Kamppailua sydämistä ja vallasta

Isän (Filip II, Timo Riihonen näytteleminen, ääni Ralf Broman) ja pojan (Don Carlos, Heikki Halinen) kädenvääntö samasta naisesta Elisabetista (Marjukka Tepponen). Don Carlos on ylpeiden ja Jumalaan uskovien, mutta silti intohimojensa riepottelemien hallitsijoiden tarina, jossa Flander jää väliin ristiriitaisten tunteiden heitellessä uhrejaan. Isänsä Filip II:n puolisoon Elisabethiin onnettomasti rakastunut Don Carlos rakastaa äitiään, Eboli Don Carlosia, mutta havaittuaan ettei hänen tunteilleen löydy vastakaikua, hän viettelee Filip II:n.

Puntilan isäntä kiusaa vuonna 2018

Bertolt Brechtin ja Hella Wuolijoen Puntilan isäntä on varmasti ajankohtainen näytelmä, kun keskustellaan työpaikkakiusaamisesta ja hallituksemme antaa koko ajan lisää valtaa työnantajille. Röyhkeitä ja ylimielisiä pelkojohtajia eli Puntilan isäntiä löytyy niin yrityksistä kuin kunnista. Pirkanmaan maakuntalaulu Kesäpäivä Kangasalla ei suotta kajahda näytelmässä. Kari Heiskasen ohjaus jää puolitiehen vallan ymmärtämisessä, mutta hyvät näyttelijäsuoritukset nostavat tasoa.

"Sinäkin olet työläinen" -t-paidat nyt myynnissä!

Nyt myynnissä hyvin rajoitettu erä uniikkeja Kulttuurivihkojen t-paitoja! Koot L ja XL. Tilaa omakustannehintaan 24 euroa "Sinäkin olet työläinen!" -paita. Hintaan sisältyy postitus, ja kaupan päälle saat uusimman Kulttuurivihkojen numeron. Kannattaa toimia nopeasti, sillä nämä paidat ovat keräilyharvinaisuus!

Tilaukset verkkokaupastamme tai sähköpostitse tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi. Muista antaa toimitusosoite ja ilmoittaa, otatko L- vai XL-kokoisen paidan.

Tampereella soi kaipaus

Maailmantango-festivaali kattaa monet taidelajit. Sen teemaksi on tänä vuonna nostettu Kaikessa soi kaipaus. Ohjelmistoon on ammennettu inspiraatiota laitakaupunkien sykkeestä, maahanmuuttajien ja siirtolaisten tarinoista ja jokaista ihmistä koskettavasta kaipuusta luoda parempi elämä aavan meren tällä tai tuolla puolen.

12. kertaa juhlittava, Tampereella järjestettävä festivaali on jo käynnistynyt elokuun puolessa välissä ja kestää syyskuun loppuun. Sen pääohjelmisto näyttäytyy 14.–16. syyskuuta. Festivaalin tämän vuotisen teeman Kaikessa soi kaipaus lähtökohtana oli festivaalijohtaja Simón Riestra Aedon mukaan tunnetila — kaipaus.

Asiantuntijat vaativat uusia tutkimuksia WTC-torneista

Huomattava joukko arkkitehteja ja insinöörejä eri puolilta maailmaa on jo pitkään vaatinut uusia tutkimuksia New Yorkin World Trade Centerin tornien sortumisesta 11.9.2001. Architects and Engineers for 9/11 Truth -järjestön vetoomuksen asiasta on allekirjoittanut jo yli 3 000 arkkitehtia ja insinööriä.

Prometheus-leirien kesä koki osallistujaennätyksen

Prometheus-aikuistumisleirien eli protuleirien leirikesä huipentui elokuussa näyttävään flashmob-mahautumistempaukseen ja puistotapahtumaan Helsingissä.

"Flashmob keräsi noin 100 osallistujaa 'mahautumaan' yllättäen keskipäivän aikaan Kampin Narinkkatorille. Mahautuminen on protuleireille leimallinen läheisyyden muoto, jossa ihmiset muodostavat ketjun asettumalla makoilemaan pää ketjun edellisen jäsenen mahan päällä. Tyypillisesti protuleireillä saatetaan mahautua esimerkiksi iltasatua kuunnellessa", kertoo Prometheus-leirien tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen.

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaa heti, aloitusajankohta on sovittavissa. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on 81,20 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

ILMOITUS