Taiteilija, nykyisin Lahdessa asuva, Soile Yli-Mäyry oli televisiossa Arto Nybergin haastateltavana (TV 30.11.2014). Seinäjoen tautia kuvaverkossa.

Ohjelman puheenvuorojen pohjalta voi päätellä, että Seinäjoen sairaalan tauluskandaalin taustalla on parhaillaan käynnissä oleva kivenkova valtapoliittinen kädenvääntö, kokonainen "potmoderni nuijasota" sekä seinäjokilaisen jessustelvan ja köppäilevän Ilkka-lehden sanansyöttökulttuurin käyttäminen yhtenä aseena riidassa.

Ilkka järjesti Yli-Mäyryn mukaan lehdessä taulusta kansalle "huutoäänestyksen". Ilkan keputtelujuoni liittyy tietysti äänestäjien katseiden kääntämiseen aivan muihin seikkoihin kuin itse varsinaiseen asiaan.

Valtapelissä väännettiin kuortanelaissyntyisestä taiteilijasta Yli-Mäyrystä eteläpohjalaisen isäntähäjyn ja poliittisen valtapelin pelinappula ja uhri.

Tautiseksi leimattua Jukka Vihriälää pidetään nyt kiven kolossa ettei koko Seinäjoen seudun kunnia tahriutuisi. Taudin ydin on kuitenkin lakeuden poliittisissa valtapeleissä.

Yli-Mäyryllä on latomerellä yleisessä käytössä oleva yksityinen taidehalli, johon hän ei ole saanut julkista tukea (rahaa). Nyt hän ehkä sulkee hallinsa.

Taulu tilattiin ensin sairaalaorgaanissa yksimielisesti. Maalaus on ollut jo kauan tekeillä. Taulusta tehty päätös purettiin maanantaina 24.11. Syy tähän: tauluasian saama murhaavan negatiivinen julkisuus (Ilkka 1.12.2014 "julkinen kohu").

Vimpelitaustainen Jukka Vihriälä on toiminut Seinäjoen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana ja hän oli 2009–2012 Seinäjoen valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Vihriälää vaadittiin heti taulutuomion jälkeen eroamaan valtuustosta. Seinäjoen ja koko maakunnan kunnia oli muka vaarassa tahriutua.

Seinäjoen seudulla on vireillä valtioneuvoston määräyksestä kuntaliitosselvitys (koskee useita kuntia kuten Ilmajokea ja Kuortanetta, selvityksen taustalla on pakkoliitostarve). Toiseksi seudulla on vireillä SOTE-uudistukseen liittyvä sairaanhoitopiirin laajentamishanke.

Kun uuteen suursairaanhoitopiiriin liitetään uusia kuntia ja hoitotehtäviä laajenntaan valtapelitkin paisuvat kuin taikina

Näyttää siltä, että asiasta väännetään nyt ihan kaksineuvoisella kättä humaltuneiden  ja sikailevien isäntien riehuessa ja pokapäiden lennellessä ympäriinsä. Ja Ilkka silittää tuvassa.

On mahdollista, että Stuttgartissa vuodesta 1972 taidetta opiskellut taiteilija Yli-Mäyry kruunaa riidan haastamalla sairaalaorganisaation oikeuteen. Metaforalla taiteilevat eivät ole leluja kuten politrukit.

Katsotaan, mille merenpohja haiskahtaa taulujen tangomarkkinoilla pimeällä pikkujoulujatkolla. Varmaa on vain se, että maakunnan patavanha äijäkulttuuri murenee, kun valtakunnallisen suurkuntauudistuksen jyrä etenee. Jotain huvittavaakin tähä pimeyteen.

Jukka Paaso

Turun yleissuunnitteluarkkitehti 1987-2010 (eläkkellä Kauhavalla)

Aiheesta muualla Kulttuurivihkoissa:

Taulu ja tauti Seinäjoen sairaalassa

 

ILMOITUS