Suomalaisen liikemiehen kuolema Ugandassa nosti kysymyksiä samalla matkalla olleen ex-ministeri Suvi Lindénin liiketoimista maassa. Liikemies teki yhteistyötä puolustustarvikeyhtiö Patrian kanssa, mutta osallisena on mahdollisesti ollut muitakin suomalaisyhtiöitä. Erityisen kiinnostava on oululainen Bittium Oyj, koska siihen liittyy myös yhteys pääministeri Juha Sipilään. Tässä muutamia faktoja:

1) Bittium oli aikaisemmin nimeltään Elektrobit, jonka toimitusjohtajana 2000-luvun alussa oli nykyinen pääministeri Juha Sipilä.

2) Murhattu liikemies kirjoitti Ugandan ISO-turvallisuuspalvelun johtajalle eversti Kakalle edustavansa useita suomalaisia yrityksiä, mm. Bittium Oyj:tä. (Ilta-Sanomat 17.2.18)

3) Heti murhan jälkeen Suvi Lindén vahvisti englanniksi nauhoitetussa haastattelussaan, että liikemiehen tausta oli kyberturvallisuudessa ja hän edusti muutamia suomalaisia turvallisuusalan yhtiöitä ("background was cyber security and was representing a couple of Finnish companies in the security field”).

4) Bittiumilla on tarjota myös mobiililaitteiden ja terveyspalvelujen yhdistämistä, erityisesti biosignaalien, kuten vaikkapa sydänkäyrän tai aivotoimintojen, mittaamisessa.

Mielenkiintoisesti ex-ministeri Suvi Lindén on maininnut Ugandan matkan yhtenä syynä edistää älypuhelimien yhdistämistä eri palveluihin.

5) Bittiumin kotipaikka on Oulu, jonka alueella sekä Suvi Lindén että Juha Sipilä ovat vahvoja vaikuttajia. Juha Sipilän painokkaan kehotuksen lopettaa asian kaivelu tekee ongelmalliseksi se, että hänellä on läheinen suhde Bittiumiin.

"Elektrobitin toimitusjohtajana 2000-luvun alussa työskennellyt Sipilä oli vielä hiljattain Elektrobitin merkittävä osakkeenomistaja, mutta myi syksyllä 2013 viiden prosentin omistusosuutensa euron kappalehintaan ja sai kaupasta 6,5 miljoonaa euroa. – –

Suurin potti, yli 60 miljoonaa euroa, napsahtaa yhtiön perustajiin lukeutuvalle Juha Hulkolle, jonka omistusosuus yhtiöstä oli viime kuun lopussa 11,4 prosenttia. Hulkko tunnetaan myös hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän ystävänä.” (Taloussanomat, 19.5.2015).

6) Ugandalaisen New Vision -median mukaan murhattu liikemies kirjeessään ilmoitti edustavansa "useita eurooppalaisia ​​yrityksiä puolustus-, sotilaskoulutus-, tietoturva-, valvonta-, mediavalvonta- ja kattavuusaloilla, hallituksen valvomissa seurantajärjestelmissä, pimeissä web-ratkaisuissa, valvontaohjelmissa".

Monet näistä ovat Bittiumin liiketoiminta-aluetta:

"Kriittisen kommunikaation osaamistaan tuotteistava Bittium tekee muun muassa sotilaskäyttöön tarkoitettua taktisen viestinnän teknologiaa ja viranomaiskäyttöön suunnattuja puhelimia. Ne ovat tietoturvakestävyydeltään sellaisia, että niillä pystytään salaisuuksia luotettavasti käsittelemään ja säilyttämään. Ne kestävät myös kenttäkäyttöä", kertoo Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen Barcelonan mobiilimessuilla." (Kauppalehti 2.3.2017.)

7) Nettisivuillaan Bittium tarjoaa viestintälaitteita ja tietoturvallisia viestintäratkaisuja viranomaisille ja puolustusvoimille. (https://www.bittium.com/etusivu)

(Yllä olevat lähteet ovat osin peräisin nettiartikkelista: "Bittium Oyj, ent. Elektrobit, valmistaa sotilaallisia tarvikkeita" (https://uutisiahauskastijakiinnostavasti.wordpress.com/2018/02/24/bittium-oyj-ent-elektrobit-valmistaa-sotilaallisia-tarvikkeita/).

Miksi Lindén vaikenee?

Murhan jälkiä ei voi enää peitellä, koska se johtaisi yhä syvenevään sotkuun.

Vaikka Bittium on kieltänyt yhteydet kuolleeseen liikemieheen, niin miksi lähes koko huomio on keskittynyt vain Patriaan, vaikka arvostetun aseasiantuntija Arto Pulkin mukaan Ugandalla ei ole varaa eikä oikein kiinnostustakaan Patrian tuotteisiin? (Yle, Ykkösaamu 27.2.2018.)

Jos Suvi Lindénillä olisi Ugandan tapauksesta täysin puhtaat jauhot, hän varmaan nostaisi asiasta kunnon metelin myös median avulla saadakseen jo kauan tunteneensa liikemiehen mahdollisia tappajia oikeuteen. Vaikenemista on vaikea ymmärtää, ellei suomalaisten taholla asiaan ole liittynyt jotakin hämäräperäistä kuten korruptiota tai lahjontaa.

Miksi Sipilä julisti asian loppuunkäsitellyksi?

Kun keskeneräisessä murhatapauksessa, johon valtio-omisteinen yhtiö on sotkeutunut, pääministeri Sipilä totesi (23.2.) julkisuuteen: "asia on Patriaan päin loppuunkäsitelty", Sipilä on vaikuttamassa murhatutkimusprosessiin sen Suomen haarassa koko pääministerin arvovallallaan.

Millä valtuuksilla Sipilä toimii näin, kun asia on vielä täysin keskeneräinen? Eikö suomalaisen liikemiehen murha pitäisi selvittää kaikin käytettävissä olevin resurssein?

Moniin kauppoihin saattaa muun muassa Afrikassa kuulua jonkinasteista korruptiota, mutta sielläkin on harvinaista, että liikeneuvotteluissa surmataan länsimaisia tai etenkään ruotsalaisia ja suomalaisia. Siksi tämänkaltaisissa murhatapauksissa asia on tutkittava aivan pohjia myöten. Millaisella maalla olisi varaa pitää pääministeriä, joka näyttäisi osallistuvan oman maansa liikemiehen murhan jälkien peittelyyn mahdollisessa korruptiotapauksessa?

Murhan jälkien peittely vetäisi sellaiseen suohon, että se altistaa kiristykselle ja ohjaa koko Suomen järjestelmää tielle, jossa epäeettisyys, jälkien sumuttaminen, valehtelu, tappaminen ja korruptio kietoutuvat yhä pahenevaksi vyyhdeksi. Se olisi paljon haitallisempaa Suomelle kuin mahdollisesti jonkin kiusallisen korruptiotapauksen tuleminen julkisuuteen, josta edes tuskin langetettaisiin kovia tuomioita.

ILMOITUS