Merkittävä teatterin uudistaja

Kulttuurivihkot 3/2018

Jussi Parviainen on suuria kulttuuripersooniamme. Hän on uudistanut ainutlaatuisella tavalla kotimaista draamaa. Hänestä tuli suomalaisen teatterin supertähti menestysnäytelmiensä Jumalan rakastaja (1984) ja Valtakunta (1985) myötä. 

Ne olivat järisyttäviä tapahtumia 1980-luvun maisemassa, ja edelleen ylittämättömiä, yhden teatteritoimijan synnyttämiä ilmiöitä. Jussi Parviainen oli teatteria vahvasti eteenpäin vievä, nuoren polven ykköstoimija rohkeudessaan. Hänen ansiostaan monille teatteri näyttäytyi yhä vahvemmin paikkana, joista tulevat kiinnostavimmat taidekentän avaukset.

Lue lisää: Merkittävä teatterin uudistaja

Kevään oopperatapaukset ja yksi teatteritapaus

Kaksi klassikkoa, Trubaduuri ja Parsifal, olivat Kansallisoopperan esityskauden kovaa kärkeä, samoin Measha Brueggergosmanin laaja-alainen konsertti.

Lue lisää: Kevään oopperatapaukset ja yksi teatteritapaus

Ulosotossa olevat tarvitsevat tukea

Kulttuurivihkot 2/2018, köyhyys-teema

Kaksi kansanedustajaa, sosiaalidemokraattien Satu Taavitsainen ja Maria Tolppanen, ovat perustaneet ulosotossa olevien tukiryhmän eduskuntaan. Heidän mukaansa valtakunnanvoudin tilastot ovat karua luettavaa. Julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon laskuja päätyy ulosottoon vuosittain noin 400 000.

Vuonna 2017 on käsitelty yhteensä noin 3,3 miljoonaa ulosottoasiaa. Perintäyhtiöille nämä ovat merkittävää liiketoimintaa.

Lue lisää: Ulosotossa olevat tarvitsevat tukea

Kansalaisten auttaminen intohimona

Kulttuurivihkot 2/2018, teemana köyhyys

Politiikassa 42 vuotta työtä tehnyt Marjatta Stenius-Kaukonen pitää elämänsä tärkeimpänä saavutuksena sitä, että on oikeasti pystynyt auttamaan tuhansia ihmisiä. 

Marjatta Stenius-Kaukonen toimi eduskunnassa SKDL:n, Devan ja vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1975–1995 ja 1999–2003 sekä oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 1995–96.

Lue lisää: Kansalaisten auttaminen intohimona

Luottotiedoton, ihmisarvoton

Kulttuurivihkot 2/2018, teemana köyhyys

Suomessa on yhä kasvava joukko ihmisiä, joille on syystä tai toisesta syntynyt maksutietohäiriö eli merkintä luottotietoihin. Tällaisen ihmisen voi hyvällä syyllä sanoa olevan heitteillä ja lainsuojaton.

Maksuhäiriöitä kirjattiin alkuvuonna tuntuvasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi yksityishenkilöille tammi-kesäkuun aikana noin 941 000 uutta maksuhäiriömerkintää, mikä oli yli 100 000 kappaletta enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Maksuhäiriömerkintöjä on yhtiön mukaan lähes 373 000 henkilöllä Suomessa. Prosentuaalisesti eniten maksuhäiriöisiä on 25–34-vuotiaiden joukossa.

Lue lisää: Luottotiedoton, ihmisarvoton

ILMOITUS