Puheenvuoro: Mitä jäi jäljelle Turkan Teak-kaudesta?

Kulttuurivihkot 6/2018

Jouko Turkan ja Jussi Parviaisen kausi Teatterikorkeakoulussa muutti kaiken teatterin umpihauteessa siihen asti vallinneen näkemisen, ajattelun, kirjoittamisen, harjoittelemisen, ohjaamisen, esittämisen, moraalin, taiteellisen sivistyksen, ihmistuntemuksen, maailmankuvan muodostamisen, julkisuuden, asenteet ja ilmapiirin.

Read more: Puheenvuoro: Mitä jäi jäljelle Turkan Teak-kaudesta?

Mummoni viettää joulun hiljaa

Auringon värikelta näkyy paksujen pilvien läpi, jotka hetki sitten satoivat raskasvetisiä kiteitä. Nosturit ovat jo jatkaneet työtään. Keski-iän ohittanut nainen, mummoni, polttaa parvekkeellaan toppatakissa. Rosa, pinkki ja crème ovat siirtyneet mäennyppyläisen huvipuiston taakse. Seinän takana hiotaan seinää, nosturi kääntyy 270 astetta. Parvekelasin naru heiluu. Nainen, mummoni, puristaa savukkeesta irti savun ja peittää sillä ruusunpunan.

Read more: Mummoni viettää joulun hiljaa

Pidä silmäsi auki silmänpaikkauspaketeilta

Apteekit aloittivat hieman ennen juhannusta silmänpaikkauspakettien myynnin. Suomi oli ensimmäinen EU-maa, jossa pakkaus tuli itsehoitotuotteeksi. Aiempaa kokemusta itsepaikkaamisesta on hampaista, joiden väliaikaiseen paikkaamiseen on pitkään myyty itsehoitotuotetta. Se on saavuttanut suosiota köyhien keskuudessa.

Read more: Pidä silmäsi auki silmänpaikkauspaketeilta

Merkittävä teatterin uudistaja

Kulttuurivihkot 3/2018

Jussi Parviainen on suuria kulttuuripersooniamme. Hän on uudistanut ainutlaatuisella tavalla kotimaista draamaa. Hänestä tuli suomalaisen teatterin supertähti menestysnäytelmiensä Jumalan rakastaja (1984) ja Valtakunta (1985) myötä. 

Ne olivat järisyttäviä tapahtumia 1980-luvun maisemassa, ja edelleen ylittämättömiä, yhden teatteritoimijan synnyttämiä ilmiöitä. Jussi Parviainen oli teatteria vahvasti eteenpäin vievä, nuoren polven ykköstoimija rohkeudessaan. Hänen ansiostaan monille teatteri näyttäytyi yhä vahvemmin paikkana, joista tulevat kiinnostavimmat taidekentän avaukset.

Read more: Merkittävä teatterin uudistaja

Kevään oopperatapaukset ja yksi teatteritapaus

Kaksi klassikkoa, Trubaduuri ja Parsifal, olivat Kansallisoopperan esityskauden kovaa kärkeä, samoin Measha Brueggergosmanin laaja-alainen konsertti.

Read more: Kevään oopperatapaukset ja yksi teatteritapaus

ILMOITUS