Kertomus vaarallisesta ajasta, jolloin tasavallan ensimmäiset tulivat viimeisinä

Marjaliisa Hentilä & Seppo Hentilä (2022): Tasavallan ensimmäiset. Siltala, 512 sivua.

Kirja-Varkaus-nimisessä tapahtumassa Varkauden kirjastossa 9.9. tasavallan ensimmäistä presidenttiparia Kaarlo Juho ja Ester Ståhlbergiä käsittelevästä Tasavallan ensimmäiset (Siltala 2022) -kirjastaan puhuneet Marjaliisa ja Seppo Hentilä muistuttivat demokratian olleen aikamoinen kummajainen vielä 1900-luvun alun kuninkaallisten ja keisarien täyttämässä maailmassa. Suomen tasavalta oli Euroopassa vasta neljäs laatuaan Portugalin, Ranskan ja San Marinon jälkeen.

Lue lisää: Kertomus vaarallisesta ajasta, jolloin tasavallan ensimmäiset tulivat viimeisinä

Nykykokoomuksen tulevaisuudenomistajat

Riku Keski-Rauskan kirjoittamasta Ilkka Suomisen elämänkerrasta selviää se hyvin moraalinen ristiriita, joka vallitsi yrityselämän korruptiorahasta vanhan polven sosiaalidemokraatin, presidentti Mauno Koiviston ja kokoomuslaisten välillä. Kirjan mukaan Suominen oli inhonnut Koiviston tapaa kauhistella rahan ottamista teollisuudelta, joka oli Suomisen mielestä luonnollista. Samalla hän tulee vahvistaneeksi kokoomuksen omistajien eli suuryritysten ja itsensä kaltaisten suurliikemiesten pragmaattisen ajatuksen kokoomuksesta yritysmaailman poliittisena kulissina. Jos kokoomuksen todellisuudessa omistivat vuoteen 1974 saakka Juha Vikatmaan väitteen mukaisesti KOP:n ympärille keskittynyt suomalainen finanssipääoma ja siitä eteenpäin Eteläranta 10:n työnantajaleiri, keitä ovat nykykokoomuksen tulevat omistajat, ja mitä seurauksia siitä voi olla suomalaiselle politiikalle ja taloudelle, kun finanssikapitalismi on nyt muuttunut lopullisesti ylikansalliseksi? 

Lue lisää: Nykykokoomuksen tulevaisuudenomistajat

Kannus-rock ja sen alkuvaiheet

Kun Keski-Pohjanmaalla, Kannuksen Lestikadulla asuva pikkupoika kuuli ensimmäiset rock-biisit 1950-luvun lopulla, maailmankuva tai ainakin musiikkimaku muuttui. Kannus oli uinuva maalaiskylä, josta löytyi syystä tai toisesta myöhemmin monia tulevia muusikoita, kirjailijoita, taiteilijoita ja muita kulttuurihenkilöitä. Eräs heistä on Lestikadun kotitalossaan yhä asuva Juha "Juppa" Autio (s. 1951). Hän kertoo siitä, ”kuinka rokki tuli Kannukseen”:

Lue lisää: Kannus-rock ja sen alkuvaiheet

Oliko Nato-päätös demokraattinen?

Eduskunta antoi 17.5.2022 suurella äänten enemmistöllä tukensa hallituksen päätökselle hakea Nato-jäsenyyttä. Useimpien mielestä Natoon liittymisprosessi oli näin saanut vahvan kansanvaltaisen oikeutuksen. Nato-päätöksessä pidetty kiire ja asian valmistelun köykäisyys herättävät kuitenkin kysymyksiä. Samoin se, että vielä joulukuussa selvä enemmistö kansanedustajia oli Natoon liittymistä vastaan ja vielä suurempi enemmistö oli ilmaissut kielteisen kantansa ennen vaaleja1. Kansalaiset olivat ehkä äänestäneet näitä ehdokkaita osittain juuri tämän takia. On monia syitä pohtia, tehtiinkö Nato-päätös demokraattisesti.

Lue lisää: Oliko Nato-päätös demokraattinen?

Veikko Ennala kertoi 1970-luvulla, millaista Suomessa todella on

C More-suoratoistopalvelussa esitetään parhaillaan Hymyä!-sarjaa. Se kertoo tositapahtumien inspiroimana Urpo Lahtisesta ja hänen lähipiiristään 1970-luvun Suomessa, jolloin Lahtisen Lehtimiehet-yritys kukoisti. Kahdeksanosaisen sarjan päähenkilönä on Aku Hirviniemen esittämä Hymy-lehden perustaja Urpo Lahtinen. Urpo kokee yksityiselämässään mullistuksen perheen hajotessa – hän on juuri muuttanut erilleen Hymy-vaimostaan (Elsa Saisio) ja yrittää päästä sinuiksi uuden elämäntilanteensa kanssa.

Lue lisää: Veikko Ennala kertoi 1970-luvulla, millaista Suomessa todella on

ILMOITUS