Veikko Ennala kertoi 1970-luvulla, millaista Suomessa todella on

C More-suoratoistopalvelussa esitetään parhaillaan Hymyä!-sarjaa. Se kertoo tositapahtumien inspiroimana Urpo Lahtisesta ja hänen lähipiiristään 1970-luvun Suomessa, jolloin Lahtisen Lehtimiehet-yritys kukoisti. Kahdeksanosaisen sarjan päähenkilönä on Aku Hirviniemen esittämä Hymy-lehden perustaja Urpo Lahtinen. Urpo kokee yksityiselämässään mullistuksen perheen hajotessa – hän on juuri muuttanut erilleen Hymy-vaimostaan (Elsa Saisio) ja yrittää päästä sinuiksi uuden elämäntilanteensa kanssa.

Lue lisää: Veikko Ennala kertoi 1970-luvulla, millaista Suomessa todella on

Historian raadollisia naiskohtaloita

Kirja-arviot

Evie Wyld: Me olemme susia. Suomentanut Aleksi Milonoff. Tammen keltainen kirjasto 2020. 423 sivua.

Evie Wyld (s. 1980) kuuluu Me olemme susia -kirjan takakansitekstin mukaan ikäpolvensa lahjakkaimpiin kirjailijoihin. EU:n kirjallisuuspalkinnolla palkittu Kaikki laulavat linnut saa jatkokseen tämän naisten hyväksikäyttöön pureutuvan historiallisen romaanin.

Lue lisää: Historian raadollisia naiskohtaloita

Rauha Ukrainaan – aseet alas!

Ukraina ja Ukrainan historia on huonosti tunnettu lännessä, myös Suomessa. Se on ollut pitkään vain Venäjä-tutkimuksen pieni kylkiäinen. On valitettavaa, että alan opiskelu ja siis tieteellinen Ukraina-tutkimuskin on kokenut takaiskun juuri nyt, kun 30 vuotta itsenäisenä toiminut maa on joutunut hyökkäyssodan uhriksi. Aleksanteri-instituutin ja tutkija Jouni Järvisen vetämä Ukraina-opintokokonaisuus on instituutin rahoituksen supistuttua suurissa vaikeuksissa – juuri silloin kun tietoa ja tutkimusta tarvittaisiin! Tästä Järvinen ja instituutin johtaja Markku Kangaspuro ovat olleet syystäkin huolissaan. Suomen hallitus voisi hyvällä syyllä ottaa rahoitusasian nyt vakavissaan uudelleen tarkasteltavaksi!

Lue lisää: Rauha Ukrainaan – aseet alas!

Kaikki legendasta nimeltä Fellini

Lauri Timonen (2021): Federico Fellini – Uneksijan sirkus. Rosebud. 1019 sivua.

Italialaisesta elokuvaohjaaja Federico Fellinistä (1920–1993) on ilmestynyt Filmihullun päätoimittaja ja elokuvakirjailija Lauri Timosen kirjoittama ensyklopedistinen tiiliskivijärkäle Federico Fellini – uneksijan sirkus. Teos jatkaa Timosen ”eurooppalaisen elokuvan trilogiaa”, jossa on aiemmin ilmestynyt kirja Rainer Werner Fassbinderistä (2019) ja ilmestyy vielä ensi vuonna kirja Robert Bressonista.

Lue lisää: Kaikki legendasta nimeltä Fellini

Törnudd – Suomen sivistynein diplomaatti!

Kirja-arviot

Klaus Törnudd (2020): Vägen framåt. Artiklar och kolumner från åren 1965-2020. Helsingfors: Tore och Herdis Modeens stiftelse nr 45.

Korkea ikä on aina yhdistetty viisauteen. Kehenkään tuo maininta ei sopisi paremmin kuin Klaus Törnuddiin, joka täytti 26. joulukuuta 2021 yhdeksänkymmentä vuotta. Paitsi sillä varauksella, että Törnudd näyttää olleen poikkeuksellisen viisas, älykäs ja monipuolisesti ajatteleva koko elämänsä ajan.

Lue lisää: Törnudd – Suomen sivistynein diplomaatti!

ILMOITUS