Kenen joukoissa? Taistolaisuuden stigma

Hokkanen, Lauri (2021): Kenen joukoissa seisoin – Taistolaiset ja valtioterrorin perintö, Docendo, 498 sivua.

1970-luvun taistolaisuudesta on kirjoitettu muutamia keskeisiä teoksia ja muistelmia, mutta ei vieläkään kunnon tutkimuksia. Lauri Hokkasen muistelmateos Kenen joukoissa seisoin on hänen oma tilintekonsa, joka keskittyy suurimmalta osin kertaamaan Neuvostoliiton stalinistista historiaa ja Suomen kommunistisen puolueen kahtiajakoa. Sekä Lauri Hokkanen että suurin osa taistolaisuutta selittävistä kirjoista ja muistelijoista käsittelee vain ja ainoastaan ylätason ja eliitin totuuksia ja toimia, ei esimerkiksi radikaalin opiskelijaliikkeen arkihistoriaa sellaisenaan. Matti Hyvärisen Viimeiset taistot ja Heikki Mäki-Kulmalan teoreettisemmat kirjat teemasta ovat mielestäni merkittävimpiä.

Read more: Kenen joukoissa? Taistolaisuuden stigma

Rikoksista kertomisesta tuli rikollista

"Julian Assange ja hänen edeltäjänsä Chelsea Manning asettivat elämänsä peliin antaakseen maailmalle silmäyksen amerikkalaisten sotarikoksiin Afganistanissa ja Irakissa. Wikileaksin kautta olemme kaikki saaneet tietoa Yhdysvaltojen sotilasmahdin toistuvista raporteista sen omista vääryyksistä siviilejä kohtaan. Olemme saaneet oppia kollektiivisen murhaamisen psykologiasta: tunne-etäisyyden ylläpitämisestä pyövelien ja uhrien välillä", kirjoittaa pitkän linjan ruotsalainen journalisti Arne Roth.

Read more: Rikoksista kertomisesta tuli rikollista

Monipuolisesti tieteestä ja yhteiskunnasta

Kirja-arviot

Klaus Weckroth (2020): Kaiken järjen mukaan. Kuvitus Aiki Maakari. Books on Demand 2020, 288 sivua.

Monta näkökulmaa todellisuuteen tarjoaa sosiaalipsykologi Klaus Weckrothin Kaiken järjen mukaan. Monipuolisuutta korostaa sekin, että teoksesta puuttuu alaotsikko.

En osaa pitää useampaan suuntaan kurkottavaa ajattelua puutteena, vaan pikemminkin ansiona.

Read more: Monipuolisesti tieteestä ja yhteiskunnasta

Rokotteiden Linux pysähtyi lääkekapitalismin muuriin

Kulttuurivihkot 2/2021

Suomalaisilla huippututkijoilla oli jo lähes vuosi sitten kehitettynä testejä vaille valmis koronavirusrokote. Sen ”ongelma” oli, että se oli patenttivapaa eli liian edullinen lääkebisneksen hyödynnettäväksi.

Read more: Rokotteiden Linux pysähtyi lääkekapitalismin muuriin

Malmin lentoasema on osa kansallista kertomusta

Suomi ja Helsinki saivat tammikuussa kansainvälistä julkisuutta, josta pääkaupungin hallinto ja valtalehti eivät ole hiiskuneet sanaakaan. Kansainvälinen kulttuuriperinnön asiantuntijoiden Icomos-järjestö (international council on monuments and sites) julkisti nelivuotisraporttinsa, jossa Malmin lentokenttä on esitelty kahdella aukeamalla maailman uhanalaisten kulttuuriperintökohteiden joukossa.

Read more: Malmin lentoasema on osa kansallista kertomusta

ILMOITUS