Kirjallinen ilta Tampereella: Hannu Paronen Telakalla 21.5.

Kirjailija Hannu Parosen uuden aforismikokoelma Aikaa kuluttamassa – mietintöjä 2000-luvulta (Kulttuurivihkot) Tampereen julkistamistilaisuus pidetään ravintola Telakalla (Tullikamarin aukio 3) tiistaina 21.5. klo 18 alkaen. Tamperelaista Parosta haastattelee kaupungin kirjallisen elämän ja kustannustoiminnan pitkäaikainen vaikuttaja Erkki Kiviniemi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa runotuokioon Rosebudin kirjakauppaan 24.5.!

Kulttuurivihkojen kirjailijat kertovat tämän kevään runokirjoistaan Rosebudin Kolmen sepän kirjakaupan runotuokiossa Helsingissä perjantaina 24.5. klo 16.30. Esiteltävät teokset ovat Sinikka Huuskon Suolaruusu, Hannu-Pekka Lappalaisen Lähtöön, teille, Anni Mäentien Aurinkotuoli ja Asta Piiroisen Ubumuntu uneksii. Haastattelijana on Kulttuurivihkojen kustantaja Elias Krohn. Kirjailijat lukevat myös otteita teoksistaan. Kirjat ovat luonnollisesti myynnissä, ja kirjailijoilta voi pyytää niihin signeerauksia. Esiintyjälista saattaa vielä täydentyä.

Uusi tamperelainen verkkojulkaisu yhdistää kulttuurin tekijät ja kokijat

Pirkanmaalle syntyy uusi kulttuuripalvelu. Kulttuuritoimitus.fi ilmoitti torstaina 25. huhtikuuta Kulttuuritalo Telakalla tulevista suunnitelmistaan. Tiedotustilaisuutta oli kerääntynyt seuraamaan miltein satapäinen joukko kulttuurin ystäviä, kulttuurin tekijöitä ja mediaa.

Kulttuuritoimitus.fi on journalistinen verkkomedia, jonka tärkein painopiste on Pirkanmaalla tapahtuva, Pirkanmaalla kulutettava tai muuten vain pirkanmaalaisia kiinnostava kulttuuri. Kulttuuritoimituksen verkkosivut aukeavat 10. toukokuuta. Palvelu on alusta lähtien käyttäjilleen maksuton, eikä vetäydy maksumuurien taakse jatkossakaan.

Uni Ojuvalle Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto

Kirjailija Uni Ojuvalle myönnettiin keskiviikkona 24.4.2019 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto Kulttuurivihkojen kustantamasta esikoisteoksestaan Asentopuu (2018).

Palkinnot myönnetään vuosittain tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistolle. Ojuvan lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna Raisa Jäntti, Sari Peltoniemi, Kari Aronpuro, Leena Tuulikki Kellosalo, Jukka-Pekka Palviainen, Tuija Välipakka, Harri István Mäki, Juhani Ahvenjärvi ja Marko Annala.

Kulttuurivihkot järjestää runo- ja aforismi-illan 17.4. Helsingissä – Mukana open mic -osuus

Sydämellisesti tervetuloa Kulttuurivihkojen runo- ja aforismi-iltaan ravintolalaiva Grand Georgiaan (Hakaniemenranta 11, Helsinki)! Ohjelmassa on kevään kirjojemme julkistaminen sekä open mic -osuus, johon kuka tahansa saa tulla lausumaan runojaan. Kirjat erikoishintaan.

Taide tuli mukaan ilmastoaktivismiin

Taiteella on yhteiskunnassa monenlaisia rooleja: se voi tuottaa elämyksiä ja nautintoa, mutta myös auttaa ymmärtämään maailmaa tai innostaa tarttumaan ajankohtaisiin asioihin. Ilmastokanava-hankkeen tarkoituksena on taiteen keinoin lisätä keskustelua ja tekoja ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi. 

Sonja Salomäki on Ilmastokanavan alkuperäinen ideoija ja yksi kolmesta työryhmän jäsenestä. Ennen hanketta hän toimi aktiivisesti Ilmastovanhemmissa, ja järjestötyön aikana hän pohti erityisesti ilmastonmuutoksen monitasoisuutta – asia koskettaa jokaista elämän osa-aluetta. Ongelma vaatii paljon eri alojen asiantuntijuutta, ja itse taiteilijana Salomäki alkoi tutkia myös taiteen roolia.

Hävittäjät vaarantavat Suomen puolustuksen

Hornetit ovat sitoneet Suomen Yhdysvaltojen globaaleihin pyrkimyksiin. Resurssien keskittäminen hyökkäyskäyttöön varustettaviin hävittäjiin on tuhoisaa sekä Suomen valtiontaloudelle että maanpuolustukselle, varoittaa tietokirjailija Pentti Sainio.

Pentti Sainio on sotilassukua ja kasarmien kasvatti. Hän on elänyt lapsuutensa Kuopion kasarmilla, josta perhe muutti sittemmin Kajaanin kasarmille. Varusmiespalveluksensa Sainio suoritti Kainuun prikaatin tykistörykmentissä 1970-luvun alussa. Sen jälkeen hän työskenteli vajaan vuoden opetusupseerina tiedustelupatterissa ja opiskeli kadettikoulussa merisotalinjalla.

Kansallisteatterissa keskusteltiin Sovinnon ympärillä

Hiljaisella viikolla on mahdollisuus nähdä Suomenlinnan kirkossa Porttiteatterin Sovinto 1919/2019 -esitys. Joukko taiteen, tieteen ja kirkon edustajia kerääntyi maaliskuiseen Helsinkiin pohtimaan taiteen yhteiskunnallisuutta ja sovintoa Sata vuotta Suomenlinnan vankileirin sulkemisesta -keskustelutapahtumaan. Samalla yleisö sai esimakua Porttiteatterin esityksestä.

Pinnanalaisia ja -päällisiä hahmoja

Jaakko Kuusiston säveltämä Jää-ooppera Kansallisoopperassa perustuu kirjailija Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen romaaniin. Lundbergin kirja on fiktion tuotetta, vaikka lähtökohtana sen luomiselle toimikin Lundbergin isän, pappi Pehr Lundbergin hukkuminen Kökarin jäihin 1949. 

Sompion noidat tekivät vaikutuksen Uni Ojuvaan

Kun Sodankylään oli rakennettu kirkko 1600-luvulla, kirkkoherra päätti pian, että pirut karkotetaan ja hakataan ulos Keski-Lapin toisesta kylästä Sompiosta, jonka asukkaat eivät olleet halunneet kirkkoa omaan siitaansa eli lapinkyläänsä. Hän kutsui Sompion noidat kuuntelemaan omaa saarnaansa.

"Siellä noidat tulivat siihen johtopäätökseen, että näillä selkosilla ei enää ole tilaa molemmille jumalille. Kertomuksen mukaan Sompion seitsemän viimeistä noitaa tekivät joukkoitsemurhan Mukkajoen törmälle Tanhuan kylässä", kertoo kirjailija Uni Ojuva (katso video jutun alla).

ILMOITUS