Puheenvuoro: Mitä jäi jäljelle Turkan Teak-kaudesta?

Kulttuurivihkot 6/2018

Jouko Turkan ja Jussi Parviaisen kausi Teatterikorkeakoulussa muutti kaiken teatterin umpihauteessa siihen asti vallinneen näkemisen, ajattelun, kirjoittamisen, harjoittelemisen, ohjaamisen, esittämisen, moraalin, taiteellisen sivistyksen, ihmistuntemuksen, maailmankuvan muodostamisen, julkisuuden, asenteet ja ilmapiirin.

Mummoni viettää joulun hiljaa

Auringon värikelta näkyy paksujen pilvien läpi, jotka hetki sitten satoivat raskasvetisiä kiteitä. Nosturit ovat jo jatkaneet työtään. Keski-iän ohittanut nainen, mummoni, polttaa parvekkeellaan toppatakissa. Rosa, pinkki ja crème ovat siirtyneet mäennyppyläisen huvipuiston taakse. Seinän takana hiotaan seinää, nosturi kääntyy 270 astetta. Parvekelasin naru heiluu. Nainen, mummoni, puristaa savukkeesta irti savun ja peittää sillä ruusunpunan.

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaa heti, aloitusajankohta on sovittavissa. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on noin 80 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

Kulttuurivihkojen kevät on runoa täynnä

Kulttuurivihkot kustantaa keväällä 2019 viisi runokokoelmaa ja yhden aforismikokoelman.

Sinikka Huusko: Suolaruusu

Suojele minua sateelta,

suojele suolta, isoilta vesikelloilta

suojele oudon luolan hämärältä,

suojele minua sinulta

Yhden totuuden maa?

Lasse Lehtinen ja Risto Volanen haastavat historian tutkijoita ja harrastajia keskusteluun menneisyyden tulkinnoista kirjallaan 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen. He kyseenalaistavat Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogian, koska pitävät Suomen sisällissodasta sen perusteella syntynyttä historiakuvaa vinoutuneena.  

Saako heidän tulkintansa tukea muilta historian tutkijoilta? Tuomas Teporan ja Aapo Roseliuksen toimittama artikkelikokoelma Rikki revitty maa, Suomen sisällissodan kokemukset ja perintö kokoaa yhteen tuoretta tutkimusta sodan syistä, seurauksista ja muistoista. Kirja sisältää kaksitoista artikkelia ja on täydennetty suomennos vuonna 2014 ilmestyneestä englanninkielisestä alkuperäisteoksesta. 

Komediallinen jouluevankeliumi

Bäckströmien veljekset muistettaneen vuoden 2014 nimikkoshowstaan, jossa sekoittuivat Broadway-hittien lisäksi muut alateemat, kuten metaesityksellisyys, komedia ja veljeskateus. Sitä seurannut Big Bang Siegfried oli konkreettinen roadtrip halki Amerikan ja Wagnerin, komedialla ja slapstick-huumorilla höystettynä.

Samoja teemoja käsitellään edelleen The Fabulous Bäckström Brothersien Patrick Harlow´n Messias -hittikomediassa. Läsnä ovat myös tuttu punainen esirippu ja ajan patinoima levysoitin.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu kolmatta kertaa Helsingissä itsenäisyyspäivänä

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus  kokoaa  itsenäisyyspäivänä  kolmatta kertaa väkeä Narinkkatorille Helsinkiin osoittamaan vastustusta äärioikeistoa kohtaan. Mielenosoitus näkee äärioikeiston vahvistumisen uhaksi ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle.

Video: Mikä on suomalaisen älymystön henkinen tila?

Millainen on suomalaisen älymystön henkinen tila vuonna 2018? Mikä intellektuellien listauksessa kiinnostaa? Onko taloustieteestä tullut ainoa “oikea tiede”? Miten media tuottaa älymystöä? Mikä on ollut sivistyneistön ja älymystön rooli yhteiskunnan muuttamisessa Suomen historian eri vaiheissa? Onko sivistyksestä tullut vanhanaikaista? Pitäisikö sen arvostusta ryhtyä nostamaan?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä käsiteltiin Kulttuurivihkojen keskustelutilaisuudessa Rosebudin kirjakaupassa Kaisa-talossa (Vuorikatu 7, Helsinki) torstaina 8.11. klo 17.00. Keskustelemassa olivat professori Laura Kolbe ja tutkija Mona Mannevuo Kulttuurivihkojen päätoimittajan Elias Krohnin johdolla.

Kulttuurivihkojen kirjat julkistetaan 31.10. – tervetuloa juhlimaan!

Kulttuurivihkojen syksyn kirjojen yhteinen julkistusjuhla on keskiviikkona 31.10. klo 18 ravintola Ølhus Oslossa Helsingissä (Haapaniemenkatu 3–5). Kirjailijat ovat haastateltavina ja lukevat otteita teoksistaan. Kirjat ovat saatavilla erikoishintaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vuosi sitten kirjankustannustoimintansa aloittaneelta Kulttuurivihkoilta on ilmestynyt tänä syksynä seitsemän kirjaa.

Taistelu jatkuu -biisi ensikuuntelussa – MC Kajon räpäytyksessä mukana Paleface, Vicci, Monna Kamu ja Sinikka Sokka

Rapin kolminkertainen suomenmestari MC Kajo julkaisee 26. lokakuuta uuden sinkkunsa Taistelu jatkuu, jonka ensiesitys on Kulttuurivihkojen verkkolehdessä (tämän uutisjutun lopussa). Mukana räpäytyksessä ovat myös Paleface, Vicci, Monna Kamu ja Sinikka Sokka.

Kappaleessa poliittisen musiikin eri sukupolvet kohtaavat toisensa ja siinä yhdistellään nykypäivän kantaaottavaa rap-lyriikkaa 1970-luvun laululiikkeen tyylisiin melodioihin. Legendaarisen Agit Prop -kvartetin Sinikka Sokan ja Monna Kamun lauluosuudet on sovittanut itseoikeutetusti Eero Ojanen.

ILMOITUS