Tutkielma ihmisestä ja ihmisen sielusta

Kirja-arviot

Joonas Nykänen (2022): Pitkälle yöhön venyneet päivät. Kulttuuriklubi. 203 sivua.

Hyvin harva runoilija pohtii enää nykyisin ihmisen elämän suuria arvoituksia ja kärsimystä, tai varsinkaan lisää siihen vielä jo kuolleeksi julistetun Jumalan ilman kristinuskon rasitetta alkuperäisessä ylemmässä tarkoituksessaan.
Joonas Nykänen tekee niin isolla pensselillä, maalaten samalla silmiemme eteen nykyajan Danten helvetin kaikki piirit syksyllä ilmestyneessä debyyttirunoteoksessaan Pitkälle yöhön venyneet päivät.

Kulttuurivihkojen monipuolinen kirjakevät

Kulttuurivihkoilta ilmestyy keväällä 2023 kaikkiaan 12 kaunokirjallista teosta. Joukossa on runsaasti runoutta – muun muassa parisuhdeväkivallasta vapautumista kuvaava Johanna Hartikaisen esikoisrunoteos Mitä kerrot vuodenkorento sekä Juri Nummelinin toimittama kokoelma suomalaista elokuvarunoutta. Uutta lajia kustantamon tuotannossa edustaa dekkarigenreä lähenevä, 1990-luvun laman aikaisia vääryyksiä käsittelevä Eeva Kaukoluodon esikoisromaani Alina Mäen tapaus. M. G. Soikkelin novellikokoelma Fantastiset vankilat sulkee lukijansa kahteenkymmeneen kuviteltuun vankilaan. Yhteiskunnallisesti polttavan ajankohtaista antia on Hanna-Leena Ylisen teos Tarha – Paljastuskertomus varhaiskasvatuksesta. Tässä koko kirjalista:

Teivo Teivainen ja Asta Piiroinen keskustelevat Argentiinasta Rosebudin Sivullisessa 18.1.

Tangoa, pampan lakeuksia, tasangoilla asuvien gauchojen juurevaa kulttuuria. Mutta myös diktatuurien perintöä, toistuvia kumouksia, talousvaikeuksia. Tätä kaikkea ja paljon muuta on Argentiina – Etelä-Amerikan toiseksi suurin maa ja jalkapallon tuore maailmanmestari, josta tiedämme lopulta varsin vähän.

Tervetuloa jouluiseen runo- ja kirjailtaan 20.12.!

Kulttuurivihkojen runo- ja kirjaillassa tiistaina 20. joulukuuta julkistetaan kuusi uutta kirjaa. Kirjailijat ovat haastateltavina ja lukevat otteita teoksistaan. Illan aluksi kirjailija Tuukka Hämäläinen esittää omia laulujaan. Kirjoja on myynnissä erikoishintaan – itselle tai joululahjaksi. Open mic -osuuksissa kuka tahansa voi esittää runojaan tai muita tekstejään.

Hullun totuudet

Neurologiset näkemykset ja sosiaalisia tekijöitä painottavat tulkinnat näyttävät asettuvan avoimeen ristiriitaan mielenterveysongelmia, varsinkin psykoosia ja skitsofreniaa tulkittaessa. Geenitutkimukset eivät kykene paikantamaan tarkkoja geenivaikuttajia, keinotekoisesti luoduista kantasoluista tuotetut miniaivot näyttävät viittaavan skitsofrenian alkuperään sikiövaiheen kehityksessä ja maahanmuuttajilla tehdyt tutkimukset osoittavat, että sairaudet kehittyvätkin sosiaalisen paineen seurauksena. Sekavia tutkimustuloksia voisi selittää psykoosin konseptin jakaantuminen stressiä tuottaviin ja hoitaviin ominaisuuksiin.

Jack Kerouac ja unelma vapaudesta

Beat-kirjailija Jack Kerouacin (1922–1969) syntymästä tuli maaliskuussa 2022 kuluneeksi 100 vuotta. Kerouac oli ristiriitojen repimä mies, uskonnoltaan katolilainen, joka etsi samalla buddhalaisuudesta uudenlaista maailmannäkemystä. Toisen maailmansodan jälkeisessä hengeltään ahtaassa keskiluokkaisessa Amerikassa Kerouac unelmoi vapaudesta kulkien tien päällä ja vaeltaen erämaan vuorilla.

Tervetuloa Kulttuurivihkojen syksyn runo- ja kirjailtaan 22. marraskuuta!

Kulttuurivihkojen syksyn runo- ja kirjaillassa ravintola On The Rocks Kalliossa (Porvoonkatu 1, Helsinki) tiistaina 22. marraskuuta klo 18 julkistetaan yhdeksän Kulttuurivihkojen syksyn uutuuskirjoista. Kirjailijat ovat haastateltavana ja lukevat otteita teoksistaan. Heti tilaisuuden alussa Tomi Pulkkinen Trio (Tomi Pulkkinen, laulu, kitara, huuliharppu, Arto Nybom, viulu, Joel Jaakkola, perkussiot) esittää Pulkkisen sävellyksiä ja suomennoksia Lordi Byronin runoihin. Open mic -osuuksissa kuka tahansa saa esittää runojaan tai muita tekstejään.

Kertomus vaarallisesta ajasta, jolloin tasavallan ensimmäiset tulivat viimeisinä

Marjaliisa Hentilä & Seppo Hentilä (2022): Tasavallan ensimmäiset. Siltala, 512 sivua.

Kirja-Varkaus-nimisessä tapahtumassa Varkauden kirjastossa 9.9. tasavallan ensimmäistä presidenttiparia Kaarlo Juho ja Ester Ståhlbergiä käsittelevästä Tasavallan ensimmäiset (Siltala 2022) -kirjastaan puhuneet Marjaliisa ja Seppo Hentilä muistuttivat demokratian olleen aikamoinen kummajainen vielä 1900-luvun alun kuninkaallisten ja keisarien täyttämässä maailmassa. Suomen tasavalta oli Euroopassa vasta neljäs laatuaan Portugalin, Ranskan ja San Marinon jälkeen.

Aktivismikeskustelu ja paljon muuta Helsingin Kirjamessuilla

Kulttuurivihkot on mukana Kultti ry:n osastolla tänään torstaina alkavilla Helsingin kirjamessuilla. Myynnissä on kahta uusinta numeroa erikoishintaan 5 euroa. Vanhempia numeroita on ilmaisjakelussa, ja lehteä voi myös tilata messuhintaan. Osaston numero on 6f10.

Työväenkirjallisuuden päivässä 3.9. teemana Oikeus ja kohtuus – mukana Aija Andersson ja Pirjo Kotamäki

Vuosittaista Työväenkirjallisuuden päivää vietetään jälleen lauantaina 3. syyskuuta klo 11–18 Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Teemana on tänä vuonna "Oikeus ja kohtuus". Avauspuhujaksi saapuu emeritusprofessori Jukka Kekkonen. Kirjailijat Siiri Enoranta, Emilia Kukkala ja Iida Rauma keskustelevat Seppo Puttosen johdolla luopumisesta ja elämän kohtuullistamisesta. Osmo Soininvaara ja Kari Enqvist pohtivat tulevaisuuden yhteiskuntaa. Venäjän ideologisesta pohjasta ja suhteesta naapurimaihin alustavat Jussi Jalosen luotsaamana Pekka Lehtonen ja Aimo Ruusunen.

ILMOITUS