Pinnanalaisia ja -päällisiä hahmoja

Jaakko Kuusiston säveltämä Jää-ooppera Kansallisoopperassa perustuu kirjailija Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen romaaniin. Lundbergin kirja on fiktion tuotetta, vaikka lähtökohtana sen luomiselle toimikin Lundbergin isän, pappi Pehr Lundbergin hukkuminen Kökarin jäihin 1949. 

Sompion noidat tekivät vaikutuksen Uni Ojuvaan

Kun Sodankylään oli rakennettu kirkko 1600-luvulla, kirkkoherra päätti pian, että pirut karkotetaan ja hakataan ulos Keski-Lapin toisesta kylästä Sompiosta, jonka asukkaat eivät olleet halunneet kirkkoa omaan siitaansa eli lapinkyläänsä. Hän kutsui Sompion noidat kuuntelemaan omaa saarnaansa.

"Siellä noidat tulivat siihen johtopäätökseen, että näillä selkosilla ei enää ole tilaa molemmille jumalille. Kertomuksen mukaan Sompion seitsemän viimeistä noitaa tekivät joukkoitsemurhan Mukkajoen törmälle Tanhuan kylässä", kertoo kirjailija Uni Ojuva (katso video jutun alla).

Kirjailija Uni Ojuva esiintyy Elävän Kirjallisuuden Festivaaleilla 16.2.

Kirjailija Uni Ojuva kertoo esikoisteoksestaan Asentopuu (Kulttuurivihkot 2018) ja esittää sen runoja Elävän Kirjallisuuden Festivaalissa, joka järjestetään Työväenmuseo Werstaalla Tampereella lauantaina 16. helmikuuta.

Asentopuuta ja muita Kulttuurivihkojen kustantamia kirjoja sekä Kulttuurivihkot-lehteä on saatavana erikoishintaan.

Valta ei tee onnelliseksi

Vallan ja kostonhimon sijaan on mahdollista valita anteeksianto. Tämä viesti välittyy vahvasti Tampereen Työväen Teatterin sovituksessa William Shakespearen Myrskystä.

Kuka saa olla suomalainen kirjailija?

Kulttuurivihkot 6/2018

Sivuvalo on kirjallinen yhteisö, joka nostaa esille Suomessa asuvia, muilla kuin kansalliskielillä julkaisevia kirjoittajia. Perussa syntynyt suomalaisrunoilija Roxana Crisólogo kävi esittelemässä saamelaisrunoutta Meksikon kirjamessuilla. 

Voiko sieniä pakastaa? /
totta kai /
täällä pakastetaan kaikki.

Puheenvuoro: Mitä jäi jäljelle Turkan Teak-kaudesta?

Kulttuurivihkot 6/2018

Jouko Turkan ja Jussi Parviaisen kausi Teatterikorkeakoulussa muutti kaiken teatterin umpihauteessa siihen asti vallinneen näkemisen, ajattelun, kirjoittamisen, harjoittelemisen, ohjaamisen, esittämisen, moraalin, taiteellisen sivistyksen, ihmistuntemuksen, maailmankuvan muodostamisen, julkisuuden, asenteet ja ilmapiirin.

Mummoni viettää joulun hiljaa

Auringon värikelta näkyy paksujen pilvien läpi, jotka hetki sitten satoivat raskasvetisiä kiteitä. Nosturit ovat jo jatkaneet työtään. Keski-iän ohittanut nainen, mummoni, polttaa parvekkeellaan toppatakissa. Rosa, pinkki ja crème ovat siirtyneet mäennyppyläisen huvipuiston taakse. Seinän takana hiotaan seinää, nosturi kääntyy 270 astetta. Parvekelasin naru heiluu. Nainen, mummoni, puristaa savukkeesta irti savun ja peittää sillä ruusunpunan.

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaa heti, aloitusajankohta on sovittavissa. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on noin 80 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

Kulttuurivihkojen kevät on runoa täynnä

Kulttuurivihkot kustantaa keväällä 2019 viisi runokokoelmaa ja yhden aforismikokoelman.

Sinikka Huusko: Suolaruusu

Suojele minua sateelta,

suojele suolta, isoilta vesikelloilta

suojele oudon luolan hämärältä,

suojele minua sinulta

Yhden totuuden maa?

Lasse Lehtinen ja Risto Volanen haastavat historian tutkijoita ja harrastajia keskusteluun menneisyyden tulkinnoista kirjallaan 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen. He kyseenalaistavat Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogian, koska pitävät Suomen sisällissodasta sen perusteella syntynyttä historiakuvaa vinoutuneena.  

Saako heidän tulkintansa tukea muilta historian tutkijoilta? Tuomas Teporan ja Aapo Roseliuksen toimittama artikkelikokoelma Rikki revitty maa, Suomen sisällissodan kokemukset ja perintö kokoaa yhteen tuoretta tutkimusta sodan syistä, seurauksista ja muistoista. Kirja sisältää kaksitoista artikkelia ja on täydennetty suomennos vuonna 2014 ilmestyneestä englanninkielisestä alkuperäisteoksesta. 

ILMOITUS