Sinikka Huuskon Suolaruusu ehdolla esikoiskirjapalkinnon saajaksi

Kulttuurivihkojen kustantama Sinikka Huuskon runokokoelma Suolaruusu on yksi kymmenestä ehdokkaasta Helsingin Sanomien tämänvuotisen esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Ehdokkaat julkistettiin Helsingin Sanomissa tänään lauantaina. 15 000 euron arvoinen palkinto jaetaan 14. marraskuuta.

Kirjamessuilla puhutaan kotoutumisesta

Kulttuurivihkot järjestää Helsingin kirjamessuilla paneelikeskustelun kotoutumisesta. Keskustelussa tarkastellaan eri väestöryhmien kotoutumiskokemuksia ja -haasteita Suomessa ja pohditaan, miten kotoutumista voitaisiin edistää. Keskustelijoina ovat ohjelmajohtaja Eilina Gusatinsky Cultura-säätiöstä, koulutus- ja kotoutussuunnittelija Järvi Lipasti Tuglas-seurasta, Suomen somalialaisten liiton aktiivi Mustafa Jama sekä Diakonissalaitoksen yhteisötyöntekijä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.). Keskustelua vetää Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.

Keskustelu on perjantaina 25.10. klo 13–14 Kultti ry:n lavalla. Osaston numero on 6f2. Tervetuloa seuraamaan!

Teemaa käsitellään myös uusimmassa Kulttuurivihkoissa (5/2019), jossa haastatellaan Gusatinskyä.

Tervetuloa kirjalliseen iltaan!

Kulttuurivihkot järjestää kirjallisen illan torstaina 17.10. klo 18–21 ravintolalaiva Grand Georgiassa (Hakaniemenranta 11, Helsinki).

Tapahtumassa julkistetaan Kulttuurivihkojen syksyn kirjoja: Tuula Hämäläisen runokokoelma Amuletti, Maria Susannan runokokoelma Kaikki nimeni, Riikka Ulannon runokokoelma Puutarharuhtinas, Roni Hermon novellikokoelma Katujen ääni sekä Hanna-Leena Ylisen aforismikokoelma Jotta varastaisit ajatukseni. Kirjailijat ovat haastateltavina ja lukevat otteita teoksistaan. Kirjoja on saatavissa tilaisuudessa erikoishintaan.

Esittelyssä on lisäksi Lajos Kassákin runovalikoima Joskus tulee meillekin aika (suomentanut ja valikoinut Pekka Turkka), joka on juuri tullut painosta, Veli-Matti Huhdan esseekokoelma Rahat ja henki – kaksitoista kirjoitusta elokuvasta, joka ilmestyy hieman myöhemmin.

Tilaisuuden alussa esiintyy kirjailija Anni Mäentie, jonka esikoisteos Aurinkotuoli voitti vast'ikään runousyhdistys Nihil Interitin vuosittaisen parhaan runoteoksen palkinnon.

Ohjelmaan sisältyy open mic -osuus, jonne kuka tahansa saa tulla esittämään vaikkapa runojaan tai aforismejaan.

Onnea, 80-vuotias musiikin suurmies!

Kaikkien tuntema säveltäjä, maestro Kaj Chydenius täyttää tänään 16. lokakuuta 2019 pyöreät 80 vuotta. Kuusankoskella syntynyt Chydenius on ehkä tärkein vaikuttaja maamme laulu- ja varsinkin poliittisen musiikin parissa. Hän on säveltänyt tuhansia kappaleita ja tehnyt yhteistyötä maamme merkittävimpien muusikoiden kanssa.

Kulttuurivihkot julkaisee juhlapäivän kunniaksi uudelleen lehdessä neljä vuotta sitten olleen Kaj Chydeniuksen laulustudiota käsittelevän artikkelin ja yhtyy Kulttuurivihkoja aikoinaan 1970- ja 1980-luvuilla avustaneenkin musiikin suurmiehen onnittelijoihin.

Sydämelliset onnittelut, tie jatkuu!

Anni Mäentielle Nihil Interitin runouspalkinto

Anni Mäentien esikoisteos Aurinkotuoli (Kulttuurivihkot 2019) on saanut Nihil Interit -runousyhdistyksen tämänvuotisen parhaan runoteoksen palkinnon. Yhdistyksen tiedotteen mukaan "Aurinkotuoli on raikas ja monipuolinen esikoisteos, jossa tarinallisuus yhdistyy persoonalliseen, iloa ja taipuisuutta pulppuavaan runokieleen. Rantaelämän näennäisen kepeän idyllin takaa kuultaa myös yksinäisyys, huoli elonkehästä ja maailman tulevaisuudesta. Teos sisällyttää itseensä ajankohtaisia aiheita alleviivaamatta ja osoittelematta."

Ilmastolakolla painetta päätöksentekoon

Kansainväliseen ilmastolakkoon osallistui Helsingissä perjantaina 27. syyskuuta yli 15 000 ihmistä. Paikalla oli lakkoilevien lasten ja nuorten lisäksi tällä kertaa myös suuri määrä aikuisia.

Lakon tarkoituksena on luoda painetta päätöksentekoon, jotta ilmastonmuutoksen kiihtyminen saataisiin pysäytettyä. Nuoret ovat alusta alkaen kutsuneet aikuisia mukaan ilmastolakkoon, jotta tilanteen vakavuus tulisi myös päättäjille selväksi.

Vakuutusyhtiö on kansalaisen paras kaveri

Yleisradion Ykkösaamun kolumnissaan (5.9.19) ”filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija” Jari Ehrnrooth motkottaa tuttuun tyyliinsä valtion suuntaan ja voivottelee, etteivät yksityisyritykset ole enää mukana sote-hankkeessa. Ja tuttuun tapaansa vanha tuttumme toistaa tutut juttunsa: ”Yksilön vapauden ja vastuun kannalta on viheliäistä, että meillä julkinen valta haluaa sanella, missä, miten ja kuka ketäkin hoitaa.”

Pilliin pitäisi oikeastaan viheltää jo tässä. Minä ja Ehrnrooth voimme aivan mainiosti hakeutua yksityislääkärille, julkisen terveydenhuollon puolelle tai vaikkapa jäädä kotiin kirjoittamaan kolumneja valtion pahuudesta. Ei meitä kukaan pakota tai painosta, ei edes ”hallitus”.

Henry Vistbacka löysi oman vaihtoehtonsa palkkatyön normeille

Kulttuurivihkot 3/2019

”Ihmisyys on loputtoman kiehtovaa. Se herättää intohimoa ymmärtää, miten monenlaisin tavoin elämää on mahdollista kokea”, kertoo itseään luovaksi sekatyöläiseksi kuvaava Henry Vistbacka. Erääksi työnsä punaiseksi langaksi hän kuvailee osallistumisen ”kestävämmän, merkityksellisemmän, luovemman ja yhteydellisemmän yhteiskunnan rakentamiseen”.

Kirjoja myynnissä ja kirjailijoita tavattavissa Työväenkirjallisuuden päivässä 7.9.

Kulttuurivihkot on mukana Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereella ensi lauantaina 7.9. klo 11–18. Kymmenen vuotta täyttävä Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään perinteiseen tapaan tunnelmallisessa miljöössä Työväenmuseo Werstaassa (Väinö Linnan aukio 8). Kulttuurivihkojen ja muiden näytteilleasettajien pöydät sijaitsevat tällä kertaa viereisessä TR 5:n Vooninki-salissa (Väinö Linnan aukio 13, katutaso).

Esittelypöydällämme on saatavana sekä Kulttuurivihkot-lehteä että Kulttuurivihkojen kustantamia lukuisia kirjoja erikoishintaan. Pöydän takana on tavattavissa myös kirjailijoitamme, jotka voivat kertoa kävijöille kirjoistaan tai kirjoittaa omistuksia kirjoihin.

Hannu Paronen esiintyy Työväenkirjallisuuden päivässä 7.9.

Kirjailija Hannu Paronen on haastateltavana Tampereen Työväenkirjallisuuden päivässä 7.9. tuoreen aforismikokoelmansa Aikaa kuluttamassa – mietintöjä 2000-luvulta (Kulttuurivihkot 2019) tiimoilta. Haastattelijana on Erkki Kiviniemi. Paronen esittää myös otteita teoksestaan. Haastattelun otsikkona on "Sanan sapelilla ajan henkeä vastaan".

ILMOITUS