Takaisin sääty-yhteiskuntaan?

Jukka Kekkonen (2019): Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta. Edita, 336 sivua.

Lehtikirjoitusten kokoaminen yksiin kansiin vuosien varrelta ei kuulosta kaikkein omaperäisimmältä kirjakonseptilta. Joskus se kuitenkin toimii. Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkosen kirjoituskokoelma Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta muodostaa kiinnostavan jatkumon, josta voi seurata suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä 2000-luvun alusta viime vuosiin asti. Kekkonen on tehnyt kirjoituksiinsa joitakin päivityksiä. Tarkastelussa ovat erityisesti professorin suurimmat mielenkiinnon kohteet, hyvinvointivaltio, demokratia, oikeusvaltio ja yliopistolaitos, joista kaikista ilmenee huolestuttavia kehityspolkuja.

Kulttuurivihkot lupaa monipuolisen kirjasyksyn

Kulttuurivihkoilta ilmestyy tulevana syksynä 2020 lehtien ohella yhdeksän kaunokirjallista teosta. Määrä on suurin vuonna 2017 aloitetun kirjankustannustoiminnan aikana. Joukossa on neljä runokokoelmaa, kaksi esseekokoelmaa, yksi pienoisromaani, yksi novellikokoelma sekä yksi aforismikokoelma. Kirjat tulevat myyntiin viimeistään lokakuussa, ja niille järjestetään koronatilanteen salliessa yhteinen julkistusjuhla.

Tuula Hämäläisen Suojelushämärä on julkistettu – katso video!

Kirjailija Tuula Hämäläisen neljäs runoteos Suojelushämärä (Kulttuurivihkot 2020) julkistettiin internetissä torstaina 27.5. Videolla kustantaja Elias Krohn haastattelee kirjailijaa ja kirjailija lukee otteita teoksistaan. Katso video tekstin alta.

Kati Hiltusen Kotini on tuntematon manner julkistettiin – katso video

Kati Hiltusen esikoisrunokokoelma Kotini on tuntematon manner julkistettiin tiistaina 26.5. etäyhteyksin toteutetussa videolähetyksessä internetissä. Lähetyksessä kustantaja Elias Krohn haastattelee kirjailijaa, ja kirjailija lukee otteita teoksestaan.

Noin puolen tunnin mittainen lähetys on nyt katsottavissa tallenteena.

Markku Soikkelin Suomalainen syykirja julkistettiin – katso video!

Markku Soikkelin uusi teos Suomalainen syykirja – esseitä 2000-luvun suomalaisista myyteistä julkistettiin 15.5. internetissä videolähetyksessä. Videolla kustantaja Elias Krohn haastattelee kirjailijaa, ja kirjailija lukee otteen teoksestaan.

Video kuuluu myös Kallio kukkii -kulttuuritapahtuman piiriin, joka sekin järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti.

Frida ja käärmehameinen yö julkistettiin webinaarissa

Kirjailija Heikki Niskan uutuusteos Frida ja käärmehameinen yö (Kulttuurivihkot 2020) julkistettiin etäyhteyksin lähetetyssä avoimessa "webinaarissa" tiistaina 12.5. Kustantaja Elias Krohn haastatteli kirjailijaa ja kirjailija lausui otteita teoksesta. Tapahtuma kuuluu myös tänä vuonna virtuaalisesti järjestettävän Kallio Kukkii -kulttuuritapahtuman ohjelmistoon. Katso tallenne nyt!

Kulttuurivihkojen kirjoja julkistetaan virtuaalisesti

Kulttuurivihkojen kevään kirjojen julkistamisjuhla jouduttiin perumaan koronavirusepidemian vuoksi. Sen sijasta kevään kirjoja ollaan nyt julkistamassa Kulttuurivihkojen verkkosivuilla suorina lähetyksinä nähtävissä, etäyhteyksin toteutettavissa "webinaareissa".

Tiistaina 12.5. klo 14 julkistetaan Heikki Niskan Frida Kahlo -aiheinen runokokoelma Frida ja käärmehameinen yö. Perjantaina 15.5. klo 14 vuorossa on Markku Soikkelin esseekokoelma Suomalainen syykirja. Tilaisuudet ovat myös osa Kallio Kukkii -tapahtumaa, joka sekin järjestetään tänä keväänä virtuaalisessa muodossa.

Miksi koronavirusepidemia teki ilmastonmuutoksesta totta?

Kulttuurivihkot 2/2020, kolumnit

Vastikään ilmestyneessä teoksessaan Me olemme ilmasto. Miten planeetta pelastetaan ruokavalinnoilla? (Atena 2020, suomentanut Ulla Lempinen) Jonathan Safran Foer kysyy, miksi emme tee mitään ilmastonmuutokselle: ”Se ei tunnu tapahtumalta, jossa olisimme mukana.” Me kaikki tiedämme, että ilmastonmuutos on totta, mutta silti me emme pysty uskomaan sitä. Katastrofit, onnettomuudet, kaikki ne tapahtuvat siellä jossakin, siis jossakin kaukana.

Koronaviruksen seurauksista kärsivä kulttuuriala yhdistyi

Koronaviruksen seurauksista yleisökadon ja tapahtumien peruuntumisten vuoksi kärsivä kulttuuriala on yhdistänyt voimansa erilaisiin nettitempauksiin.

Koronavirusepidemia on heittänyt koko yhteiskunnan valtavien haasteiden eteen. Terveys on ensisijaista, mutta taloudelliset seuraukset globaalista epidemiasta ovat parhaassakin tapauksessa mittavat. Taide- ja kulttuuriala ottaa iskuja vastaan ensimmäisten joukossa ja murheellisen rajusti.

Kultuurivihkojen kirjallinen ilta 2.4. on peruutettu

Koronavirustilanteen vuoksi valtioneuvosto on rajoittanut julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Joudumme siksi peruuttamaan kirjallisen iltamme tältä erää. Tiedotamme mahdollisista korvaavista tapahtumista myöhemmin. Kevään kirjamme päivittyvät lähiaikoina sivuillemme ja niitä voi ostaa verkkokaupastamme sekä painettuina että digitaalisina:

http://www.kulttuurivihkot.fi/kirjat/kirjailijat/nimekkeet/

ILMOITUS