Minulla on ”tämän taustana” koneessani KUVA MAAPALLOA YMPÄRÖIVÄSTÄ AVARUUDESTA. Avaruudesta alkoi MAAPALLON ELÄMÄ, mutta jatkuuko elämä vielä PITKÄÄNKIN. se nähdään HUOMISESSA, josta kukaan EI VOI ”TIETÄÄ” nyt mitään.

Voimme ihmisenä ainoastaan ymmärtää, että ELÄMÄ EI OLE ”ANALYYTTINEN KONE”.

*

”ETÄTYÖ... ERISTÄYTYMINEN ON AIVOJEN KANNALTA PUUTOSTAUTI” (Yle, 20.2.2021).

LÄNSIMAINEN IHMINEN VIHKI ANALYYTTISEN FILOSOFIAN JA MODERNIN TEKNIIKAN LIITTOON JA SYNNYTTI KONEITA JA KOJEITA (autoja, lentokoneita jne.) SEKÄ NIIHIN LIITTYVÄN KAPITALISTISEN TALOUDEN JA KAUPANKÄYNNIN (kuten VAKUUTUSTEN myynnin) MUTTA UNOHTI LUONNON, IHMISEN JA ELÄINKUNNAN.

*

NYT KANSALLISVALTIOISSA UUTISET ON TÄYNNÄ ”IKIOMAA PIKKUSÄLÄÄ”JA KANSAINVÄLISET UUTISET OVAT PULLOLLAAN ”SINNE TÄNNE SEKOILUA”.

LUONTO ”ON KOSTAMASSA” TÄMÄN IHMISELLE.

*

YHTÄ JA SAMAA AIKAKAUTEMME YLEISTÄ KONE-ILMIÖTÄ OVAT ”ATK” SEKÄ DIGITAALISET TEKOÄLYROBOTIT. ESIMERKIKSI DIGITAALINEN SODANKÄYNTI JA UUSIN TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI PERUSTUVAT TÄHÄN KAIKEN TAUSTALLA OLEVAAN ANALYYTTISEEN KONEKOKONAISUUTEEN.

*

LÄNSIMAINEN KULTTUURI ON EPÄONNISTUNUT KULTTUURI MYÖS SIINÄ, ETTÄ SE EI PYSTY AIKAKAUTEMME VAATIMIIN MUUTOKSIIN.

ILMASTONMUUTOS, KORONAVIRUSPANDEMIA JA VIRUSMUTAATIOT RUOSKIVAT PARHAILLAAN ”TIETOUSKOISTA LÄNSIMAISTA KONEKULTTUURIA” JA LIBERAALIA TALOUTTA (KONEELLISTA (TEOLLISTA) TOTAALIKAPITALISMIA).

ILMASTONMUUTOS AIHEUTTAA MAAPALLOLLA TOTAALIMUUTOKSEN.

KAIKKI PITÄÄ MUUTTAA mutta VALTIOIDEN MAAPALLOLLA ei ole siihen ymmärrystä eikä varoja.

ERISTÄMINEN, ERIARVOISUUS JA ETÄTYÖ murtavat kuitenkin vielä pitkään ihmisiä (itsemurhat ovat lisääntyneet Japanissa, Yle 13.2.2021).

*

Monella tasolla on pakko toteuttaa nyt samanaikaisesti radikaaleja UUDISTUKSIA.

Esimerkiksi KUN METSIEN KAATO TYREHTYY, sitä seuraa PUUTAVARAN MÄÄRÄN HUPENEMINEN ja sitä seuraa esimerkiksi puun käytön muutokset RAKENNUSALALLA ja sitä seuraa UUSIEN SÄÄNTELYN mukaisten NIUKKUUSELÄMÄNTYYLIEN yleistyminen SUUNNITTELUSSA JA RAKENTAMISESSA. BAILAILUARKKITEHTUURI LOPPUU.

UUSIEN asumiseen ja muihin tarkoituksiin ajateltujen MINITALOJEN suunnitteluperiaatteiden taustalla tulee olemaan UUDENLAISIIN ELÄMÄNTAPOIHIN LIITTYVÄ uusi AJATTELUTAPA, FILOSOFIA, IDEOLOGIA JA KÄYTÄNTÖ.

KAIKKI PITÄÄ MUUTTAA.

*

VIELÄ HETKEN VILAHTELEVAT KAIKESSA ”RAHALLE HAISEVAT POSTMODERNIT TYYLIT”.

NYT EI TEHDÄ MASKEJA AINOASTAAN VIRUSTORJUNTAAN. MYÖS MASKEISTA ON TEHTY KAUPALLISIA (RAHALLE HAISEVIA MUOTIMASKEJA). Monet VALTAMOSKAN SOKAISEMAT POLIITIKOT rakastavat myös kasvojensa peittämistä maskilla.

Maskeja pitäisi osata käyttää oikein. KAUHAVALLA näin, kun polkupyöräilijä roikotti maskiaan polkupyörän ohjaustangosta. Ja kaupan sisääntuloaulassa miehen maski roikkui leuassa niin, että jos hänellä olisi virustartunta, se leviäisi kaupan kautta kylälle.

*

IHMISEN SUURIN EREHDYS ON OLLUT KUVITELLA OLEVANSA ”SYNNYNNÄISESTI TIETÄMIS-, HALLITSEMIS- JA EDISTYMISKYKYINEN OLENTO”.

TUO EREHDYS ON TULLUT TIENSÄ PÄÄHÄN.

*

KAIKKI TAPAHTUU NYT NIIN NOPEASTI, ETTEI EDES ”INTERNETIN VIRALLISET SIIVOAJAT” PYSY PERÄSSÄ PUHDISTAAKSEEN tietoyhteiskuntautopiaan sisältyvän INTERNETIN RIKOLLISUUDESTA (kts. esimerkiksi Yle 7.2.2021 ”Pietarista on tullut STRIIMISEKSIÄ VÄLITTÄVIEN (eli suoraa seksilähetystä internetissä lähettävien) STUDIOIDEN KESKUS...”). NETIN JÄLKIKÄTEEN PUHDISTAMINEN EI JOHDA TERVEEMPÄÄN ”NETTIYHTEISKUNTAAN” SEKÄÄN.

VALTION UUTISOINTI (TV jne.) kohdistuu ”OMIIN, kuten SUOMALAISIIN” JA PIKKURUISIIN YKSITYISKOHTIIN. VIISAINTA ON KUN EI KATSO KANSALLISTA TV-OHJELMAA.

Esimerkiksi sitä, että JEMENIN SISÄLLISSODAN aikana tapahtui NÄLÄNHÄTÄ, jolloin yli KAKSI MILJOONAA LASTA olisi tarvinnut RUOKA-APUA mutta lapset eivät saaneet apua (kansainvälinen YK yritti auttaa muttei saanut ”valtapelivälistävedon takia” toimitettua Jemeniin apua), ei huomata uutisissa jälkikäteen edes painottaa.

*

NÄIN SE ITSERAKAS VALTIOIDEN MAAPALLO SEKÄ UUSI ULJAS ATK-TIETOYHTEISKUNTA TOIMII, ILMAN HERMENEUTTISTA YMMÄRTÄMISTÄ.

KONEEN JA IHMISEN VÄLINEN ”KOMMUNIKOINTI” PYSYY IKUISESTI KEINOTEKOISENA JA LUONNOTTOMANA.

MUTTA ELÄMÄ EI OLE KONE.

MAAPALLON LUONNOSSA LUONTO ON VUOROVAIKUTUKSESSA AINOASTAAN LUONNON KANSSA. Ihminen kaipaa seuraansa toista ihmistä, ei konetta.

*

TEHOKKAASEEN JA NOPEAAN LIIKKUMISEEN TARKOITETUSSA IHMISEN KEHITTÄMÄSSÄ KONEESSA (AUTOSSA) ON esimerkiksi nopeus-, paine- ja lämpötila- ANTUREITA. Ne välittävät TIETOA ETEENPÄIN.

KONEEN ANTURIT ”JÄLJITTELEVÄT” ELÄVÄN LUONNON OLOSUHTEITA mutta ne eivät PYSTY nousemaan LUONNON TASOLLE TAI YLÄPUOLELLE.

ESIMERKIKSI AUTON KATALYSAATTORIN AVULLA AUTON PAKOKAASUJA MUUTETAAN ”VÄHEMMÄN HAITALLISEEN MUOTOON” MUTTA SEKIN ON MAAPALLON ILMASTOLLE VARALLINEN.

*

ILMASTONMUUTOKSEN JÄRKYTTÄVÄT JÄLJET NÄKYVÄT AINA VAIN SELVEMMIN.

KOKEELLISIN SELVITYKSIN ”TIEDOIN” ON MAHDOLLISTA OSOITTAA SE, ETTÄ NÄHDYT YLLÄTYKSELLISET MUUTOKSET ILMASTOSSA JOHTUVAT EHKÄ ENITEN

LIBERAALISTA LÄNSIMAISESTA TOTAALIKAPITALISTISESTA TALOUSJÄRJESTELMÄSTÄ.

LIBERAALI TEOLLINEN KAPITALISMI ON HÄVITTÄMÄSSÄ ELÄMÄN MAAPALLOLTA. MAAPALLON LUONTO ON ALKANUT HYÖKKÄÄMÄÄN MONIN ERI TAVOIN ”HIRVIÖNÄ” ELÄMÄÄ TUHOAVAA IHMISKUNTAA VASTAAN.

*

Kanariansaaret peittyivät lumeen (Foreca 6.2.2021). Lumimyrsky ja pakkanen iskivät Keski-Eurooppaan (Yle ulkomaat, 7.2.2021). Intian Himalajan syöksytulvassa ainakin 14 kuollutta… (7.2. ja 8.2.2021, Himalajan jäätikön romahdus ja syöksytulva).

Ensin alkoi sulamaan GRÖNLANNIN JÄÄTIKKÖ, sitten suli SIPERIAN IKIROUTA, nyt valtaosa POHJANMEREN jäämassasta on sulamassa nopeasti VEDEKSI (veden merialueeksi) ja pohjoisnavan POLAARIPYÖRRE syventää arvaamatonta ilmastonmuutosta. Saksan rakennuksissa ei ole aina lämpöeristystä mutta Saksassa on ollut vuoden 2021 alussa pakkasta 20 astetta.

Saharan ilmavirrat ovat tuoneet Afrikasta HIEKKAA ALPEILLE lumen päälle ja taivas on muuttunut oranssin väriseksi. TALOJA PEITTYI MERIVAAHTOON IRLANTILAISKYLÄSSÄ (Yle 18.2.2021).

”TEXASISSA ON PAIKOIN 18 ASTETTA PAKKASTA, ARKTINEN NAPAPYÖRRE päästää etelään poikkeuksellisen kylmää ilmaa” (Yle ulkomaat, 15.2.20219). ”presidentti BIDEN julisti öljystään tunnetun osavaltion (Meksikon/lisäys JP) KATASTROFIALUEEKSI – Yllätyspakkaset katkaisivat Texasissa ensin sähköt ja sitten veden” (Yle 20.2.2021). Vesi on loppunut myös kaupoissa (lisäys JP). Tropiikin alueella (lisäys JP).

”PAKKASET kolkuttelevat TROPIIKKIA” (BLOGI, Foreca 15.2.2021). Äskettäin täällä KAUHAVALLAKIN oli pakkasta lähes 30 astetta ja nyt (19.2.2021)

Foreca uutisoi heti tuon jälkeen ”...NÄKYYKÖ JOKEVÄTÄ?”. Viikon päästä on monta lämmintä päivää peräkanaa. Aikaisemmin MAALISKUU oli sydäntalvea (lisäykset JP).

*

Mitä ”TIETÄMISTÄ (JA ANALYYTTISTA LOGIIKKAA)” se ”METEOROLOGIA” on ?

Mitä on MAAPALLON LUONTO KOKONAISUUDESSAAN, IHMINEN JA ELÄINKUNTA?

Mitä ILMASTONMUUTOKSEN VASTAISTA AJATTELE OLEVAT HENKILÖT AIKOVAT TEHDÄ (KUN, EHKÄ) SAHARAN HIEKKAMYRSKYT ULOTTUVAT ALKUVUONNA (TALVELLA) SUOMEEN JA KAUHAVAN SYRJÄKYLIIN ASTI?

*

TÄMÄN TYYPPISET UUTISET EIVÄT KUITENKAAN JÄRKYTÄ KUIN HARVOJA. Mutta jos ja kun tämän kaltaiset tapahtumat yleistyvät se johtaa KRIITTISEEN KESKUSTELUUN KOKO LÄNSIMAISEN KULTTUURIN LÄHTÖKOHDISTA JA NYKYTILASTA.

*

YLEENSÄ ILMASTONMUUTOSUUTISISSA KERROTAAN, ETTÄ MUUTOS JOHTUU IHMISEN TOIMINNASTA. KAIKKI EIVÄT OLE KUITENKAAN TÄSTÄ SAMAA MIELTÄ.

ILMASTONMUUTOKSEN SYISTÄ ON PIENEN TUTKIJARYHMÄN VÄITE, ETTÄ MUUTOS EI JOHDU IHMISEN TOIMINNASTA. Esimerkiksi Yle-uutinen 27.8.2019 oli ”Ilmastonmuutos ei ole ihmisen syy, väitti fyysikko Jyrki Kauppinen ja singahti maailmanmaineeseen...” liittyy tähän. Kaikki tämän tyyppiset uutiset ovat propagandaa, ihminen voisi muka jatkaa kaikessa rauhassa maapallolla liberaalia totaalikapitalismia.

Esimerkiksi uutinen ”Jäämeren menneisyys yllätti tutkijat: (Pohjoinen) jäämeri on ollut kahdesti iso kulhollinen makeaa vettä” on yhden saksalaisryhmän tutkimustulos, joka liittyy (”uutena tietona”) mielestäni siihen, ettei nyt tapahtuva jäämeren jään sulaminen johtuu luonnollisesta muutoksesta ja ettei siinä ole mitään uutta eli se ei ole johtunut ihmisen toiminnasta (kts. Yle 10.2.2021). Tämäkin on propagandaa.

*

NEUVOSTOLIITTO HAJOSI KOSKA SE OLI ORGANISOITUNUT BYROKRAATTISEKSI MASSAVALTIOKSI. UUSIA VALTIOKOMMUNISTISIA MAITA EI PIDÄ PERUSTAA ENÄÄ KOSKAAN.

YKSINVALTIAAN JOHTAMA DOGMIVALTIO TEKEE KOMMUNISTISESTA YHTEISKUNNASTA PELOTTAVAN HIRVIÖN. MYÖS YKSILÖÄ KUNNIOITTAVA KOMMUNISTINEN YHTEISKUNTA ON SEN MIELEKÄS VASTAKOHTA.

*

NYT TARVITAAN JOUSTAVA MAAILMANVALLANKUMOUS, JOSSA ARVOSTETAAN MONIPUOLISESTI INHIMILLISIÄ PIIRTEITÄ KUTEN YKSILÖVAPAUTTA JA NS. ”VÄHEMMISTÖJÄ”. NYKYINEN YK ON PELKKÄ VALTIOIDEN ELOTON KEPPIHEVONEN.

*

MAAPALLON LAAJUISTA TOTAALIKAPITALISMIA EI OLISI SYNTYNYT ILMAN PLATONIN OIVALLUSTA, ETTÄ ERIÄVÄ MIELIPIDE ON KAIKESSA TÄRKEIN RAKENNUSAINE.

KAPITALISMIIN VIHKIYTYNEET LUKEVAT MIELUITEN MARXIN PÄÄOMAA JA ”KÖYHÄLISTÖN VALITUSTA” KOSKA NIIDEN SISÄLTÄVÄN YMMÄRRYKSEN AVULLA VOI RAKENTAA KAPITALISMIN AINA VAIN LUJEMMAKSI.

MYÖSKÄÄN KOMMUNISMIN HYVÄKSI EI VOI TEHDÄ ALUKSI ENEMPÄÄ KUIN KIINNOSTUA AIDOSTI KAPITALISMISTA (siitä miten kapitalismi toimii).

*

TEOLLISESSA TOTAALIKAPITALISMISSA TAPAHTUU NYKYISIN SAMANAIKAISESTI MONILLA TASOILLA RAHAPÄÄOMIEN KASAUTUMISTA (VRT. MARX/KAPITAL).

TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI ON TUHOAMASSA PARHAILLAAN MAAPALLON ILMASTON JA TÄHÄN ASTI PALVOTUIMMAN VAPAUS- JA DEMOKRATIAKÄSITYKSEN.

VALTIOISSA KUNNAT EIVÄT TOIMIA ENÄÄ MIELEKKÄÄSTI TEHTÄVÄNJAOSSA ”VALTIO JA KUNTA” KANSALAISVAIKUTTAMISEN HYVÄKSI.

*

Ennen vanhaan puhuttiin taajamakeskustojen CBD-alueista (liikekeskustasta, jossa oli parhaat kaupalliset palvelut) ja seurattiin tarkkaan sen muutoksia.

Nykyisin vaikka kuinka paljon tahansa KUNTAORGAANI PANOSTAA TAAJAMAKESKUSTAANSA ”IHMISTEN KESKUSTAKSI” KAPITALISTINEN PÄÄOMA (das Kapital) KESKITTYY ”SIIHENASTISEN IHMISKESKUSTAN” ulkopuolelle kapitalistien rahoittamiin ja rakennuttamiin UPOUUSIIN RAHASTUS- JA BAILAILUKONEISIIN kuten ”SKANSSEIHIN (Turku) JA IDEAPARKKEIHIN (Seinäjoki)”.

NÄIN TOIMII PÄÄOMAKASAUTUMINEN.

*

EI RIITÄ, ETTÄ KUNTIEN PIENET LOMPAKOT (RAHAVARAT, neljä lompakkoa) YHDISTETÄÄN YHDEKSI ISOKSI LOMPAKOKSI (Suur-Kauhava).

SUUR-KAUHAVAA KOSKEVAT RATKAISUT PITÄÄ TEHDÄ TARKASTELEMALLA SAMAAN AIKAAN KÄYNNISSÄ OLEVIA ALUERAKENTEEN MUUTOKSIA (syitä ja seurauksia).

YKSIPUOLISESTI MAATALOUSVALTAISELLA SUUR-KAUHAVALLA AJATELLAAN ALKIOLAISESTI, ETTÄ KUN KAIKKI OVAT YRITTÄJIÄ JA TUKEVAT YRITTÄJÄHENKISIÄ MAATILAKESKUKSIA (PIENOISVALTIOINA) KAIKKI TOIMII KUIN LIUKKAAKSI RASVATUILLA KUULALAAKEREILLA.

KANTA-KAUHAVA (jossa on YRITTÄJÄOPISTOKIN) PITÄÄ ITSEÄÄN YKSIPUOLISESTI KUNTALIITOSPOMONA.

VÄLIMATKAT (ASUKKAAN JA PALVELUJEN VÄLILLÄ) OVAT KASVANEET VIIMEKSI SUUR-KAUHAVALLA YLISUURIKSI (siksi esimerkiksi monien koulua käyvien LASTEN täytyy käyttää joka päivä ajastaan MONTA TUNTIA KONELIIKKUMISEEN kodin ja suurkoulun välillä) JA KOSKA MAATALOUSVALTAISTEN SEUTUJEN BENSA-AUTOILU KIELLETÄÄN 2030.

*

YKSITYISTEN MAANTEIDEN VERKKO PAISUU SUOMESSA. SUUR-KAUHAVAN RAHAT EI RIITÄ EDES ”IBA-MAANTIEN” AURAUKSEEN JA YLLÄPITOON. KOSKA KYSEINEN TIE ”PALVELEE” AINOASTAAN PAIKALLISIA IHMISIÄ, SUURKUNNAN RAKENTAMAN TIEN KUNNOSSAPITO KUULUU VALTIOLLE.

VAIKKA KUNNILLA OLISI YHTEISET LOMPAKOT KUINKA TÄYNNÄ RAHAA JA SUURKUNNILLA ON YHTEISIÄ SUURKOULUJA JA SUURTERVEYSASEMIA KUNTALIITOKSET EIVÄT VOI TOIMIA PERINTEISESSÄ KANSALLISVALTIOSSA.

KUNTIEN RAHAKRIISILLÄ ON ONNEKSI YHTEYS MYÖS MAAPALLON LAAJUISIIN RAHAKRIISEIHIN, ULKOMAINEN KAPITALISMIRAHAKAAN EI KUITENKAAN AUTA.

TEOLLISEN TOTAALIKAPITALISMIN UUSIN RAHAPÄÄOMIEN KESKITTYMINEN HÄVITTÄÄ NOPEASTI ”VALTIOIDEN MAAPALLON”. JA SE ON HYVÄ ASIA.

*

EHKÄ MARXIN JA ENGELSIN TAVOITE KANSAINVÄLISESTÄ MAAPALLOSTA ON TOTEUTUMASSA VASTA NYT KUN TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI ON ILMEISESTI KUOLEMASSA.

KOMMUNISMI ”OLI JO KUOLLUT” (luulivat monet ”historian lopusta” puhuneet).

MUTTA EHKÄ KOMMUNISMI TULEE UUDESTAAN JA RUPEAA TAAS KUKOISTAMAAN.

*

NYKYISTEN ILMASTO- JA VIRUSTAPAHTUMIEN ”MAKRO-TAUSTALLA” ON LUULTAVASTI PALJON MUUTAKIN KUIN VAIN ”TIETOUSKON LOPPU” JA ”TODELLISUUSKÄSITYKSEN MURTUMINEN”.

MYÖS SYIDEN JA SYYLLISTEN ETSINTÄ VAIKUTTAA KASVAVAN. MUTTA JULKISEKSI PUHEENAIHEEKSI EI OLE NOSTETTU ”LÄNSIMAISEN KULTTUURIN RAPPIOTA JA EPÄONNISTUMISTA” (esimerkiksi tieto/yhteiskuntakokeilua/erehdystä ja tekoäly/käyttökokeilu/munausta).

MIKSI KOMMUNISTISTA KIINAA JA VENÄJÄÄ (ENTISTÄ KOMMUNISTISTA NL) SYYTETÄÄN NYT KAPITALISMIN KARILLEAJOSTA EIKÄ BIDENIIN LUOTETA LÄNSIVALTIOIDEN UUDEN ”MENESTYSSUUNNAN” NÄYTTÄJÄNÄ

Tässäkin näkyy se, ettei ihmisellä ole synnynnäistä ”TIETÄMISKYKYÄ”.*

MITÄ KÄSITTEET ”DIALEKTINEN JÄRKI” JA ”ANALYYTTINEN FILOSOFIA” TARKOITTAVAT? Ne molemmat käsitteet hylätään EKSISTENTIALISMISSA.

KÄSITTEELLÄ ”DIALEKTIIKKA” ON YHTEYS PLATONIN HARJOITTAMAAN FILOSOFIAAN (ideaoppiin), JOSSA IHMISELLÄ ON ”SYNNYNNÄINEN TIETÄMISKYKY”. MYÖS ”DESCARTESIN DUALISMILLA” SAATTAA OLLA YHTEYS SAMAAN USKOMUKSEEN.

KÄSITTEELLÄ ”ANALYYTTINEN” viitataan (kohteen) ”OSIIN JAKAMISEEN”.

Jos esimerkiksi ”TYÖ” irrotetaan sen LUONNOLLISISTA SUHTEISTA ja kytketään KEINOTEKOISIIN SUHTEISIIN tapahtuu suuri erehdys. Sillä ”luonnonmukaisissa suhteissa” työ on esimerkiksi osa inhimillistä TYÖYHTEISÖÄ (vrt. MARX: KONEELLISTETUSSA TEOLLISESSA KAPITALISMISSA PALKKATYÖLÄISEN TEKEMÄN TYÖN ARVO ja palkkatyöläisten yhteiskunnallinen asema) mutta esimerkiksi ”ETÄTYÖ” TIETOTEKNISEN JÄRJESTELMÄN OSANA ei ole luonnollista.

EPÄHERMENEUTTINEN ihmisen ja koneen suhde ei voi olla koskaan luonnollinen.

*

WHO etsi helmikuussa 2021 koronavruksen alkulähdettä KIINASTA. On kuitenkin mahdollista, että nähdyn home- ja virusongelman synnyllä on yhteys ILMASTONMUUTOKSEEN. NYT etsitään VENÄJÄLLÄ LINTUINFLUENSSA-SYYLLISIÄ. Nouseeko aina kaikki paha idästä ja kaikki hyvä lännestä?

*

PYRKIMYS ILMASTONMUUTOKSESTA PIITTAAMATTA JATKUVAAN RAJATTOMAAN TALOUSKASVUUN VAIHTUU KOHTA ”KASVUN RAJOJA” koskevaksi väittelyksi SÄÄNTELYJEN tarpeesta.

LIBERAALIN TEOLLISEN TOTAALIKAPITALISMIN tilalle on ehkä tulossa ”UUSI SÄÄNTELYKULTTUURI, -YHTEISKUNTA JA -TALOUS”?

SÄÄNTELY on toteutettava niin, että sen alueeseen sisältyy ensisijaisesti ILMASTONMUUTOSTA AIHEUTTAVIA SEIKKOJA KUTEN LUONTOSUHDE.

Sellaista SÄÄNTELYÄ jolla pyritään ylläpitämään entistä tiukemmin NYKYINEN SAIRAS LÄNSIMAINEN KULTTUURIHEGEMONIA JA KÄYTÄNTÖ ei saa harjoittaa.

YKSILÖNÄ OLEMISEN JA TOIMIMISEN KOKONAISUUS EI SAA OLLA sääntelyn kohteena. LAKISÄÄTEISTÄ VALTAPELIÄ ON SEURATTAVA TARKOIN, ETTEI SEN ”TIETOUSKO” VALTAA LUONNOLLISIA INHIMILLISIÄ OLEMISALUEITA.

*

YMPÄRISTÖONGELMAN SYNTYMINEN LIITTYY TÄHÄN: ”TIETO-, HALLITSEMIS- JA EDISTYSUSKO” ON SISÄÄNRAKENNETTU LÄNSIMAISEEN KULTTUURIIN.

Mutta nyt se näyttää ihmiskunnan onneksi olevansa tiensä päässä.

*

VAPAUKSIA JA RAJATONTA KASVUA KILJUVAN KAPITALISMIN ”ORAVANPYÖRÄ” ON NYT PYSÄHTYMÄSSÄ.

ELÄMME PARHAILLAAN VOIMAKKAAMPAA VASTAKKAINASETTELUN AIKAA KUIN OLI KAPITALISTIEN JA TYÖLÄISTEN VÄLILLÄ 1800-LUVUN PUOLIVÄLISSÄ (MARX JA ENGELS).

TOTAALIKAPITALISTINEN MARKKINATALOUS EI OLE NYTKÄÄN SUOSTUMASSA YHTEISKUNNALLISEEN SÄÄNTELYN.

*

VOIMAKKAIN VASTARINTA LIBERAALIN KAPITALISTISEN TALOUSKASVUN RAJOITTAMISTA VASTAAN NOUSEE KAPITALISTISEN TALOUDEN PIIRISTÄ.

MONET RAJOITTAMATTOMAN TALOUSKASVUN KANNATTAJISTA ovat mieluummin valmiita TUHOAMAAN ELÄMÄN MAAPALLOLTA kuin alkaisivat vastustamaan ”länsimaisen ihmisen vapautta tehdä rajoituksitta (ja ilman vastuun kantamista) yhteiskunnissa mitä kulloinkin huvittaa”.

HEILLE ON PÄÄASIA RAJATON KAPITALISTINEN PÄÄOMIEN KASAAMINEN.

TÄMÄN ONGELMAN TUNSI MYÖS ”KASVUN RAJOISTA” 1970-luvulla PUHUNUT ”ROOMAN KLUBI”. MUTTA MIKÄÄN EI OLE SEN JÄLKEENKÄÄN MUUTTUNUT.

*

ETÄ/KAUKO-MATKAILUBAILAILIJA SAATTAA AJATELLA, ETTÄ ”ELÄMÄLLÄ EI OLE TARKOITUSTA” JOS IHMINEN EI VOI JATKAA ”NORMAALIA ELÄMÄÄ”.

JA SIKSI HÄN HANKKII MIELUUMMIN VÄÄRENNETYN TODISTUKSEN NEGATIIVISESTA KORONATESTISTÄ (kts. Yle ulkomaat 10.2.2021, ”Huijarit vetoavat nyt ihmisten matkustushaluun...”) KUIN LUOPUU ”KAUKOMATKAILUSTA JA HANHENMAKSAPALLEROISTA”.

KUN ”KAIKKEA HYVÄÄ” TEHDÄÄN, RIKOLLISET TEKEVÄT TILAISUUDEN TULLEN ”KAIKKEA PAHAA”. MYÖS ATK-YHTEISKUNTA SYNNYTTÄÄ UUTTA RIKOLLISUUTTA ENTISEN RIKOLLISUUDEN JATKOKSI. Karl Marx piti lukkojen murtajia (rikollisia) hyvänä asiana, koska lukkorikollisuus panee kehittämään uusia entistä parempia lukkoja.

*

MAAPALLOA EI SAA TARKASTELLA AINOASTAAN KAPITALISTISEN TALOUDEN (KILPAILUN, VOITON JA RAHAN) POHJALTA, GLOBAALI TOTAALIKAPITALISMI TUOTTAA MYÖS PAHOINVOINTIA JA KÄRSIMYSTÄ IHMISILLE JA ELÄINKUNNALLE.

LIBERAALILLE TOTAALIKAPITALISMILLE ON VAIHTOEHTOJA. ESIMERKIKSI KANSAINVÄLINEN ATTAC-JÄRJESTÖ PERUSTETTIIN RANSKASSA 1998 KANSALAISTEN TOIMESTA, ATTAC VASTUSTAA globaalin kapitalistisen talousjärjestelmän epädemokraattisia ja eriarvoistavia vaikutuksia (kts. ATTAC, toimittanut ROSA MERILÄINEN, 2002).

*

Väittelyn aiheeksi on tulossa myös esimerkiksi TEKNOLOGINEN ELÄMÄNTAPA (ja myös BAILAILUKULTTUURI) sekä IHMISYKSILÖN JA YHTEISKUNNAN LUONTOSUHDE (maapallon ilmaston ja luonnon sietokyvyn ylittäminen jne.).

Sekä FILOSOFIA, mikä arvostelee nyt vallitsevia ajattelusuuntauksia kuten TEKNIIKKAPAINOTTEISTA ”MATEMAATTIS-RATIONALISTISTA UUSPOSITIVISMIA” sekä LOOGIS-ANALYYTTISTA SUUNTAUSTA.

Kritiikin kärkeen on noussut jo KAUKOMATKAILU-BAILAILUN HAITAT (elämäntapana jne.) SEKÄ TIETOUSKOISEN ”RATIONALISTIS-ANALYYTTISEN JÄRJEN TIETOYHTEISKUNTA”.

*

JO PUOLI TUHATTA VUOTTA ON LÄNNESSÄ HOETTU, ETTÄ ”TIETO ON VALTAA”.

SIIHEN ON LIITTYNYT SE, ETTÄ NS. ”TIETEEN” (DESCARTESIN edustaman SYNNYNNÄISEN RATIONALISMITIEDON”) POHJALTA KUVITELLAAN LÖYTYVÄN YKSI KAIKILLE IHMISILLE ”YHTEINEN MAAILMANKUVA JA TODELLISUUSKÄSITYS”.

*

VARMAAN TIETOON SEKÄ YHTEEN YHTENÄISEEN TODELLISUUSKÄSITYKSEEN PYRKIMINEN ON JOHTANUT SUURIIN YHTEISKUNNALLISIIN ONGELMIIN JA MAAILMANSOTIIN.

KAIKEN YHDENMUKAISTAMISEEN JA YHTENÄISTÄMISEEN PYRKIMINEN ”TIETEELLISEN TIETOUSKON” AVULLA MUISTUTTAA NATSISMIA.

TURUSSA POLITIIKKAAN OSALLISTUTTUANI OPIN YMMÄRTÄMÄÄN, ETTÄ EN OLE YHTÄÄN SEN ENEMPÄÄ KUIN IHAN TAVALLINEN IHMINEN. EN OLE TIETÄVÄ, HALLITSEVA JA EDISTYSUSKOINEN IHMINEN.

*

IHMISKUNTAA JOHTAA NYT ”NÄKYMÄTÖN DIKTAATTORI” NIMELTÄ ”TIETOUSKO” JA SEN ”FÜHRERINÄ” TOIMII ”LIBERALISTIS-TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI”.

*

EVOLUUTION MUKAAN SYNTYNYT MAAPALLON ELÄMÄ ON LUONNONMUKAINEN. SITÄ VASTOIN VALTIO ON KEINOTEKOINEN.

VALTIO-ORGAANIN TAUSTALLA ON LUONNOSTA VIERAANTUNUT JULMA, RAAKA JA ITSEKÄS IHMISLAJI. Vaikka ihmislajia on varoitettu jo muinoin ”tietouskon vaaroista” ihminen ei ole piitannut siitä.

INHIMILLISYYTTÄ VOI OLLA AINOASTAAN ”VAPAAN YKSILÖN JA KANSALLISTEN VÄHEMMISTÖJEN” PUOLUSTAMINEN ”NÄKYMÄTTÖMÄLTÄ DIKTAATTORILTA”.

IHMISLAJI ON TUOMITTU EVOLUUTIOON, LUONNON SEURAAMISEEN JA SÄÄNTELYYN.

*

PSYKOLOGIAN (ERÄÄN ”TIETOUSKOISEN TIETEENSEKTORIN ” MUKAAN) TERMIT ”TIEDOSTAMINEN JA TAJUAMINEN” eivät ole merkitse samaa kuin filosofian ”TIETÄMINEN JA TIETOISUUS”.

Sartren esittämät psykologian vastaiset ajatukset ”MINÄN ULKOISUUDESTA” mullistavat myös TODELLISUUSKÄSITYSTÄ.

*

KOSKA ”TIEDON ONGELMA” KOSKETTAA KAIKKIA FILOSOFIAN ALUEITA SE ANTAA AIHEEN KYSELLÄ AIVAN ERITYISESTI ”IHMISLAJIN KYKYÄ TIETÄÄ” (a priori, synnynnäisenä ominaisuutena ja kykynä, kts. PLATON JA DESCARTES).

”IHMISEN TIETÄMISKYKYYN” EI LIITY ”RAJOJA” MUTTA SIIHEN LIITTYY ”ALUEITA ERITYISEN HATARAN PERUSTAN PÄÄLLÄ”. NOISTA ALUEISTA ON ENSIMMÄISENÄ LÄÄKETIEDE JA SÄÄTIEDE.

NYKYAJAN LÄÄKETIEDE PERUSTUU ENEMMÄN ”USKOMUKSIIN JA POPPAKEINOIHIN” JA KULTTUURISIIN MYYTTEIHIN KUIN ”LÄÄKETIETEELLISEEN TIETÄMISEEN”.

EIKÄ SÄÄTIEDE EI VOI EDISTYÄ ANALYYTTISEN JÄRKITIETÄMISEN JA MATEMAATTISTEN ENNUSTEIDEN AVULLA SIINÄ ”MITEN SÄÄILMIÖT TAPAHTUVAT”.

Tällaisia ajatuksia herätti minussa JUHA TERÄVÄISEN kirjoittama kirja Johdatus filosofiaan (1990).


*

Kun ostin vuonna 1977 (Oulussa tai Turussa) Ylihärmässä syntyneen historioitsija Heikki Ylikankaan kirjan Härmän häjyt ja Kauhavan herra en arvannut, että muuttaisin jonain päivänä samalle seudulle asumaan.

Ylikankaan kotitalon on Kangas-Annalan maantien toisessa päässä. Samalle peltoaukealle piti perustaa muutama vuosi sitten KANSAINVÄLINEN MUUTTOLINTUJEN LEPOALUE (IBA) mutta USKOVAISTEN UTILISTISET ARVOT voittivat valtaeliitin ja luonnonsuojelijoiden välisen kädenväännön.

NYT UUDEN MAANTIEN JA BETONISILLAN kautta hurahtelevat (60 km/t) henkilöautot laidasta laitaan niin etteivät linnut uskalla laskeutua alueelle lepäämään kuten aikaisemmin.

*

Heikki Ylikangas on esittänyt ”OIKEASTA MENNEISYYSKUVAUKSESTA” eli ”VIRALLISESTA TIETOUSKOISESTA HISTORIANKIRJOITUKSESTA” poikkeavia näkemyksiä. SUOMEN VALTION HISTORIAA TÄYTYISI MUKA KIRJOITTAA VAIN SITEN, ETTÄ HISTORIATULKINTA VAHVISTAA SUOMALAISTA NATIONALISMIA. SUOMEN VALTAPIIRIT ovat suhtautuneet usein vihamielisesti siihen kun Ylikangas on ajatellut historian kirjoittamisesta eri tavalla.

KANSALLISVALTIOSSA (kuten SUOMALAISTEN SUOMESSA) sallitaan AINOASTAAN YKSI YHTENÄINEN JA YHDENMUKAINEN KÄSITYS ”KANSAKUNTAVALTIOSTA”. TOISENLAISEN AJATTELUN SALLIMINEN ”KOTIMAASTA” koetaan ongelmaksi.

NATIONALISMISSA EI KOROSTETA YKSILÖÄ JA YKSILÖLLISYYTTÄ.
ESIMERKIKSI SANA ”YHTENÄISKOULU” PALJASTAA TÄMÄN KUVAAVASTI.

*

Härmän häjyjen ja Kauhavan herran (nimismiehen) välillä vallitsi jyrkkä VASTAKOHTAISUUS. VANHAN MAATALOUSVALTAISEN KULTTUURIALUEEN eli Härmänmaa-Kauhava-Lapua-Seinäjoki seudun ja OMAKSUMANI KULTTUURIN välillä vallitsee jyrkkä VASTAKOHTAISUUS. Olen siksi kirjoittanut usein tuon SEUDUN KUNNISTA koska vastakohta toimii hyvin TAUSTANA sille mistä puhun.

Minulla ja härmänmaa-kauhavalaisilla on myös erilaiset TODELLISUUSKÄSITYKSET.

*

TURKU ON SAANUT ÄSKETTÄIN ”DIALEKTISEN TORIN”. Olisihan se ollut omituista jos KUNTA olisi hävinnyt jutun. Sen (kuntaorgaanin) olisi pitänyt heti ensimmäiseksi lopettaa KUNNANVALTUUSTO ja vaihtaa kaupungin nimikin.

Ei tullut TURUN TORIPARKKIKIISTASSAKAAN DIALEKTIIKAN POHJALTA VOITTO ”KANSANLIIKKEELLE” (PUOLUEJÄRJESTÖJEN LIIKKEILLE). EI TULLUT KOMMUNISTIEN DIALEKTIIKKA-MANIFESTIN UHOAMISELLA ”LUOKATONTA YHTEISKUNTAA” vaan saatiin lopuksi kokonainen TOTAALIKAPITALISMI.

*

ASUIN NUORUUTENI LAPINJÄRVEN SJÖKULLAN AATELISKARTANOSSA.

RAKENNUSTEN PERUSKORJAAMINEN JA VANHAN koneellistamattoman MAATILAKESKUKSEN ”KARTANON” ASUINRAKENNUKSEN ASUTTAVANA YLLÄPITÄMINEN ja tilan muiden vanhojen hirsitalojen kunnostaminen ON VIENYT VALTAOSAN AJASTANI KAUHAVALLA ASUESSAMME (muutimme TURUSTA KAUHAVALLE 10 vuotta sitten).

ILMASTON LÄMPENEMISEN on havainnut täällä YKSIPUOLISESTI MAATALOUSVALTAISEN KAUHAVAN KANTOLAN SYRJÄKYLÄLLÄ (yli 300 vuotta) konkreettisesti. KOVA PAKKANEN on nykyisin harvinaista mutta LUNTA on satanut toisinaan niin runsaasti, että PUUTKIN OVAT VÄÄNTYNET METSISSÄ MUTKALLE. Myöskään YKSITYISTEIDEN ongelmia ei voi olla SYRJÄKYLILLÄ havaitsematta (esim. auraus ja hiekoitus).

ILMASTONMUUTOS TULEE JÄTTÄMÄÄN JÄLKENSÄ ehkä eniten MAA- METSÄTALOUTEEN. Muutokset koskevat samalla MYÖS esimerkiksi SUOMEN MAASEUTUA JA MAATALOUTTA.

Muutokset tulevat näkymään esimerkiksi kun METSÄNKAATOA RAJOITETAAN sekä bensa- ja dieselkäyttöiset KONEET KIELLETÄÄN (henkilöautot sekä maatalouskoneet). Suomen maataloutta ovat leimanneet ilmastolliset seikat kuten lyhyt kasvukausi, alhainen lämpösumma, epäsuotuisat syyssateet ja kylmä talvi. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa esimerkiksi viljelyrajojen siirtymistä (vrt. Wikipedia/Suomen maatalous).

*

MAATALOUDEN HARJOITTAMISEN JATKUVUUS SAATTAA TULLA SUUR-KAUHAVALLAKIN KYSEENALAISEKSI. MUTTA METSÄNKAATO SEKÄ SORAN- JA TURPEENOTTO on voinut jatkua täällä kuten ennenkin. Syrjäkylissä väestö on vanha eikä niissä ole enää RUOKAKAUPPAAKAAN. PALVELUT puuttuvat nykyisin tältäkin syrjäkylältä kokonaan.

Vuodenvaihteessa 2020-2021 New Yorkin lumisadekaaos (ilmastonmuutos ja sateet) aiheutti hätätilan julistamisen ja pian sen jälkeen uutisissa kerrottiin, että Australiassa palaa taas metsäpaloja (syynä ilmastonmuutos ja kuumuus). Myöhemmin myös rikkaassa Meksikon osavaltiossa julistettiin hätätila.

*

Muutimme joksikin aikaa KAUHAVAN entisen KIRKONKYLÄÄN keväällä 2011 ja sieltä KANTOLAN SYRJÄKYLÄN. Muutimme joksikin aikaa takaisin KAUHAVAN entiseen KIRKONKYLÄÄN (Roihankujalle) TALVELLA 2017/2018 KANTOLAN ASUINTALOSSAMME TAPAHTUNEEN VESIJOHDON JÄÄTYMISEN TAKIA. Ilmastonmuutoskin saattoi olla eräs syy vesijohtomme jäätymiseen.

KAUHAVALAINEN SYRJÄKYLÄ ON SEKOITUS 1700-lukua (maatalouselinkeinoa, fooninkiasumista, herännäisyyttä jne.) ja 2000-luvun KONE-ELÄMÄNTAPAA (henkilöautot, modernit maatalouskoneet). TÄMÄN syrjäkylän monien maatilakeskusfoningit ovat tuhoutuneet tulipaloissa ja jätetty mätänemään eikä uudet modernit asuintalot ole aina korvanneet niitä. NYKYAIKA ON KUITENKIN TUNKEUTUNUT MONISSA UUSISSA MUODOISSA MYÖS TÄNNE.

MENNEISYYDEN JA NYKYAJAN VÄLINEN JÄNNITE ON SYRJÄKYLÄSSÄMME ERITYISEN VOIMAKAS, SILLÄ ”KAIKKEA EI OLE HALUTTU MUUTTAA JA UUDISTAA” moneen vuosisataan. MAATALOUSELINKEINO ON JATKUNUT KAUHAVALLA YKSIPUOLISESTI JO 400 VUOTTA.

TÄMÄN VASTAKOHTAISUUS ELI ”MODERNI” ON OLLUT TÄÄLLÄ RENKOLANTIELLÄ KOHDALLANI JATKUVAA.

*

ASUINRAKENNUKSEMME SÄHKÖ JA VESI on katkaistu KUNTAKONSERNIN yhtiöiden ylläpitotoiminnan johdosta silloin tällöin. ”TIETOKONE” JA KÄNNYKKÄ EI TOIMI AINA koska täällä on usein HEIKOSTI KENTTÄÄ ja se haittaa esimerkiksi laskujen maksamista. Aikaa menee siksi paljon pelkkään odottelemiseen.

PAIKALLISEN MAATALOUSVÄEN TALKOOTYÖNÄ RAKENNETUSSA JA ”MODERNINA ANALYYTTISENA RATKAISUNA” SUUNNITELLUSSA ASUINRAKENNUKSESSAMME on aiheutettu perinteisen talkootyön johdosta MONIA EPÄKOHTIA kuten KYLMYYS (LÄMPÖERISTYSTÄ ei ole paikoitellen lainkaan tai sitä on joissakin kohdin liian vähän) sekä PIKKURUINEN JÄTESÄILIÖ. Myöskään KUIVATUS ei toimi rakennuksen sokkelin kohdalla (puuttuu salaojitus jne).

JÄTEJÄRJESTELMÄÄ voisi ehkä käyttää ESIKUVANA pyrittäessä uuteen aiempaa pienempään ja luonnollisempaan JÄTTEIDEN KÄSITTELYYN. Nykyisin omakotitaloihin laitetaan usein 3–10 kuution jätesäiliö. Jätevesien MAAHAN IMEYTTÄMISEEN liittyy niin paljon kysymysmerkkejä, että ajatuksesta ehkä luovutaan kokonaan. TÄMÄN ASUINTALON NYKYISET PALOTURVALLISUUSJÄRJESTELYT soveltuvat ehkä myös tulevaisuudenkin tarpeisiin.

*

Sain keväällä 2020 tärkeän POSTIN. Siinä velvoitettiin yli 72-vuotiaita (Suomen hallituksen toimesta) ENSIMMÄISEN KORONAVIRUSAALLON TAKIA (posti tuli maaliskuussa 2020 ja ensimmäinen aalto oli saanut alkunsa saman vuoden alussa) elämään eristyksissä muusta väestöstä ja samalla puhuttiin ”RISKIRYHMÄSTÄ”.

Täytin maaliskuussa 2020 72 vuotta ja olen toiminut annetun POIKKEUSTILAKEHOTUKSEN MUKAISESTI. Nyt kun KORONAROKOTETTA JAETAAN, on mahdollista, ettei rokotetta kuitenkaan anneta ainakaan alkuvaiheessa myöskään ns. RISKIRYHMÄLLE (”yli 70-vuotiaat”. kts. Ylen uutiset 29.1. , 30.1. ja 31.1.2021).

Ensimmäiset VIRUSROKOTUKSET annettiin SUOMESSA vuoden 2020 lopulla (27.12.2020). ALKUVAIHEEN ”PIKAJUOKSU” (ikään kuin kansalle lahjana joulun ja uudenvuoden välissä) vaihtui vuoden 2021 alussa ”MARATOONIKSI”. ROKOTUSTAHDIN HIDASTUMISEEN on etsitty syyllisiä Suomesta ja ulkomailta.

Mutta Suomen valtaeliitti on luvannut ”tahti kiihtyy” ja VAPPUUN 2021 mennessä (vappu on vasemmiston ja demarien juhla) on rokotettu jo kaksi miljoonaa suomalaista (Yle, 6.2.2021)

Kävi miten kävi, tällä ”poukkoilulla” tulee olemaan MERKITTÄVIÄ poliittisia heijastus-seurauksia.

Koronarokotusten jälkeen kuvitellaan palaavan takaisin ”NORMAALI ELÄMÄ”, mitä sen on? Entä esimerkiksi ILMASTONMUUTOS?

HELSINGIN SANOMIEN KYSELYN MUKAAN suuri osa koronarokotuksesta kieltäytyviä on PERUSSUOMALAISIA (noin 30 %). Puheenjohtaja Halla-aho aikoo ottaa rokotuksen (Yle 9.2.2021). NYT rokotuksesta kieltäytyviä uhkaillaan jo sakoilla ja vankeustuomiolla.

*

AMERIKAN VALLANKUMOUS (Yhdysvaltain vapaussota) OLI 1775-1783. RANSKAN SUURI VALLANKUMOUS TAPAHTUI PIAN SEN JÄLKEEN 1789-1799. Vallankumous päättyi kun Napoleon nousi valtaan 1799, hän lakkautti TASAVALLAN ja kruunasi itsensä KEISARIKSI 1804. SYNTYI UUSI VASTAKKAINASETTELU. Nämä historialliset seikat olivat työväenliikettä organisoineelle Karl Marxille aikoinaan merkittäviä tapahtumia.

PARIISI JOHTO UUDISTETTIIN PARIISIN KOMMUUNIKSI 1871 (Pariisin kommuunilla oli perinteet jo Ranskan suuren vallankumouksen ajoilta). Sanalla KOMMUUNI on yhteys sanaan KOMMUNISMI JA SOSIALISMI. Kommuuni sisältyy myös ruotsinkieliseen sanaan ”KOMMUN” (kunta). Kun Sartre on kirjoittanut eksistentialistina ”RYHMÄSUHTEISTA”, hän lienee tarkoittanut KOMMUUNIN KALTAISTA RYHMÄSSÄ TOIMIMISTA.

*

Ennen FILOSOFIN URAA HEGEL opiskeli PAPIKSI. HEGELIN filosofiaan sisältyy ajatus, jossa ”JUMALA TOTEUTTAA SUUNNITELMAANSA”. HEGELIN KANSALLISVALTIOAJATTELUN KANTAVA RUNKO ON ehkä eniten USKONTO (kristinusko ja kansanuskovaisuus, siinä ”USKO ON VALTAA”).

”TEOLOGI-FILOSOFI” HEGELILLE ”VALTION SOLU” ON USKOVAINEN PORVARILLINEN PERHE, EI VAPAA YKSILÖ.

SIKSI VALTIOKIRKKO TÄYTYY LOPETTAA MYÖS SUOMEN VALTIOSSA.

*

HEGEL erotti toisistaan ”objektiivisen ja subjektiivisen uskonnon”. ”Subjektiivisella uskolla” HEGEL viittasi ”sydämen ja kansan uskontoon”, uskonto oli HEGELIN MIELESTÄ välttämätön elementti kansan henkisessä ja moraalisessa uudistumisessa. HEGEL oli kiinnostunut myös ROUSSEAUN ajattelusta. Rousseau oli sitä mieltä, että KANSAN SIVISTÄMINEN tuhoaa kansasta jotain hyvin alkuvoimaista.

Miksi HEGEL kuitenkin ajatteli filosofina, että YKSILÖN TÄYTYY ALISTUA VALTIOSSA VALTIOKOKONAISUUDELLE? Tuolloinhan yksilö luopuu YKSILÖLLISESTÄ VAPAUDESTAAN.

Hegelin kehittämä VALTIOMALLI on ongelma.

Hegel sai filosofiaansa vaikutteita monelta filosofilta, myös IMMANUEL KANTILTA. Kantilla oli velvollisuuseettinen moraalikäsitys.

Kantin mielestä kansalaisilla ei ollut oikeutta VASTUSTAA VALTIOVALTAA. Myös Hegel kannatti kansalaisten tottelevaisuutta VALTIOVALTAA KOHTAAN.

IHMISYKSILÖN pitää Kantin mukaan TÄYDELLISTÄÄ ITSEÄÄN JA KUNNIOITTAA MUITA KUIN ITSEÄÄN.

Nietzschen filosofian mukaan ”ELÄMÄ ILMAN SEIKKAILUA” (vrt. eksistentialistit Sartre ja de Beauvoir) on ORJAMORAALISTA. Esimerkiksi ”seikkailun vastaisuuteen” on vaikuttanut eniten KRISTINUSKO (tukahduttajana).

*

MONIPUOLINEN KANSAINVÄLISTYMINEN VOI MERKITÄ VALTIOIDEN MAAPALLON LOPPUA.

NATIONALISTISET VALTIOT YRITTÄVÄT 2021 ESTÄÄ KOLMANNEN VIRUSAALLON LEVIÄMISTÄ ”OMAAN MAAHAN”. JA EUROALUE ON OLLUT VAARASSA LUISUA TAAS TAANTUMAAN. KANSAINVÄLINEN TALOUS HALLITSEE NYT KAIKKEA.

*

YHDYSVALLOISSA USA:N DEMOKRAATIT ”DEMARIT” YRITTÄVÄT TUOMITA aiemman presidentin TRUMPIN YLLYTTÄMISESTÄ PARLAMENTIN VALTAAMISEEN

(”Presidentti Trump kutsuu sinut Washingtoniin” …”ottaaksemme MEIDÄN maamme takaisin” joulukuun 19. 2020 protesti Facebookissa, Yle 9.1.2021). Valtaus tapahtui 6.1.2021. Valtauksessa kuoli viisi ihmistä.

KAHTIA JAKAUTUNUT, ”REUTERSIN KYSELY: YHDYSVALLAT OTETTAVA TAKAISIN RIKKAILTA JA VAIKUTUSVALTAISILTA” (Yle 9.11.2016).

”TRUMP EI AIO TODISTAA VIRKASYYTEKÄSITTELYSSÄ” (Yle 5.2.2021).

Jos Trump tuomitaan vankeuteen alkaako Yhdysvalloissa sisällissota tai jotain muuta sitä lähellä olevaa? (Vrt. Fort Washingtonin valtaus, se tapahtui vuonna 1776).

PERUSSUOMALAISIA ON PIDETTY ”SUOMEN TRUMPILAISINA”, koska heidän joukossa on samantyyppistä ARVOMAAILMAA kuin on TRUMPIN KANNATTAJISSA. Tätä ei pidä kuitenkaan yleistää.

*

TRUMPIN VIRKARIKOSSYYTE KAPINAAN YLLYTTÄMISESTÄ HYLÄTTIIN SENAATISSA (Yle, 14.2.2021), TRUMP KUTSUI OIKEUDENKÄYNTIÄ ”YHDYSVALTAIN SUURIMMAKSI NOITAVAINOKSI”. ”Paha ei saanutkaan palkkaansa”, vaikka lännen kristittyjen valtioiden uskovaiset dualistisesti niin hartaasti ajattelivat ja toivoivat.

*

”IKIOMA KANSALLISVALTIO” PELASTAA KANSALAISENSA AINA JA KAIKKIALLA?

Kun turistibussi on ajanut esimerkiksi Teneriffalla kolarin ja siinä ollut yksi suomalainen matkustaja on loukkaantunut, Suomen iltalehdet ovat heti tuosta suomalaisesta henkilöstä pullollaan.

Mutta nyt vaikka lukemattomat suomalaiset saavat KOTIMAASSAAN koronavirustartunnan ja monet heistä kuolevat samat iltalehdet uutisoivat virusrokotteiden hitaasta jakamisesta johtuen vain vähän. Mutta ”kylä kansa tietää” ja paljastaa ovensuukyselyissä mielensä.


*

KONELIIKKUMISEN JATKUVA KASVAMINEN (KAUKOMATKAILU) ON JOHTANUT SIIHEN, ETTÄ MYÖS VAARALLISET TAUDIT OVAT LEVINNEET ENTISTÄ LAAJEMMALLE. Esimerkiksi SUOMEN LAPISSA on hyödynnetty kaukomatkailua seurauksista piittaamatta.

”KAUKOMATKAILUBAILAILUSTA” ON TULLUT VIRUSPANDEMIAN JOHDOSTA VAKAVA ONGELMA MAAPALLON LUONNOLLE JA YHTEISKUNNALLE.

KANSAINVÄLISYYTEEN KASVAMINEN ON KUITENKIN HYVÄ ASIA.

SUURIN YHTEISKUNNALLINEN NYKYONGELMA JUONTAA RAHALLISEN VOITON TAVOITTELUUN JA SAMALLA TÄMÄNHETKISEEN UUSLIBERALISTISEEN KONEELLISEEN TEOLLISEEN TOTAALIKAPITALISMIIN.

IKUISESTI JATKUVAAN TALOUSKASVUUN PYRKIMINEN (JA EDISTYSUSKO) ON EPÄONNISTUMAAN TUOMITTU, SE ON ”VALTIOIDEN MAAPALLON ORAVANPYÖRÄ”.

LÄNSIMAINEN KULTTUURI (yhteiskunta ja aluerakenne) ON ANALYYTTISEN JÄRJEN MUKAINEN (viimeksi atk-tietoyhteiskunta-utopia) ja ÄÄRIMMÄISEN HAAVOITTUVA RAKENNE. Tämäkin viittaa siihen, että LÄNSI ELÄÄ OMASSA ILTA-AURINGOSSA ymmärtämättä edessä olevaa TUHOA. DIGISODANKÄYNTI VIIMEISTELEE LOPUN.

ELÄMÄ EI OLE (analyyttinen) KONE. ELÄMÄ ON hallitsematon SATTUMA.

*

VANHA 1800-LUVULLA SYNTYNYT ”VALTIOLLISTUMINEN JA PUOLUESYSTEEMI” ON KANSAINVÄLISTYMISEN JA esimerkiksi KORONAVIRUSPANDEMIAN TAKIA NYT ISOJEN MUUTOSTEN TILASSA. TÄMÄ ON YMMÄRRETTY MONISSA VALTIOISSA (USA, SAKSA JNE.). TÄMÄ UUSI ILMIÖ ON AIHEUTTANUT VALTIOISSA LEVOTTOMUUTTA.

SUOMESSA PERUSSUOMALAISTEN puolue on tästä eräs merkki. ALKUPERÄISTÄ SUOMALAISUUTTA KOROSTAVASTA aatepiiristä on perustettu Suomessa äskettäin yhdistys ”SINIMUSTA LIIKE” (vrt. LAPUANLIIKE), osta aiotaan muodostaa MAAHAN UUSI PUOLUE. Oikeusministeri joutuu kuitenkin ensin selvittämään, voidaanko kyseinen YHDISTYS sisällyttää PUOLUEREKISTERIIN.

*

YKSIPUOLISESTI ALKIOLAIS-MAATALOUSVALTAINEN KAUHAVA ON OLLUT PITKÄÄN POLIITTISEN SUOMEN KESKUSTAN VALTA-ALUETTA, MUTTA VIIME VUOSINA MONET KESKUSTAN KANNATTAJISTA OVAT SIIRTYNEET PERUSSUOMALAISIIN.

KESKUSTA (PUOLUE) ON NYKYISIN SYVÄSSÄ KRIISISSÄ, KOSKA PUOLUEEN KANNATUS ON ROMAHTANUT. SEURAAVISTA KUNTAVAALEISTA ON TULOSSA ”KESKUSTAN KOHTALONVAALIT”.

*

”YLEN KANNATUSMITTAUS: SDP SUOSITUIN PUOLUE KUNTAVAALIKYSELYSSÄ...” (Yle 4.2.2021). KESKUSTAN KRIISI JATKUU. TÄLLÄ HETKELLÄ KUN VALTIOT KIRISTÄVÄT KAIKKIALLA TURVATOIMIA UUDEN VIRUSAALLON HYÖKKÄYSTÄ VASTAAN JA TALOUDET OVAT KRIISITILASSA, KANSALAISILLA ON HUOLI SOSIAALITURVASTA. AINOA TURVA LÖYTYY NYT SUUNNALTA: SDP JA PS.

EHKÄ SEURAAVAKSI ROMAHTAA KUITENKIN SUOMALAINEN REVISIONISTINEN SOSIAALIDEMOKRAATTINEN AATE JA LIIKE (PUOLUE, SDP). JA SEN KORVAA MAHDOLLISESTI UUSI ENTISTÄ PUNAISEMPI VASEMMISTOLAISUUS.

*

HEGEL on vaikuttanut PORVARILLIS-KAPITALISTISTEN VALTIOIDEN MAAPALLON SYNTYMISEEN ehkä enemmän kuin kukaan muu filosofi. Miksi KAPITALISTIS-PORVARILLINEN TALOUSLIBERALISMI on tullut Suomen VALTION HISTORIASSA aina hyvin korostuneesti esille? KANSAINVÄLINEN UUSLIBERALISTINEN TOTAALIKAPITALISMI VAIKUTTAA JA MUOTOILEE nykyisin VALTIOIDEN elämää entistä enemmän.

NYT KUN KANSAINVÄLINEN TOIMINTA MONIPUOLISTUU, LAAJENEE JA SYVENEE SAMALLA HÄMÄRTYVÄT VALTION ALKUPERÄISET ROOLIT. Tästä muutoksesta voi seurata myös valtioiden kuihtumista ja häviämistä maapallolta.

*

Viime aikoina on ollut jatkuvasti ”KANSANMELLAKOITA” (Hongkong jne.), mutta mikä niissä kuohuu? Ja mistä ne ovat saaneet alkunsa? Ovatko ne yleensä VALTAELIITIN VALTAPELEJÄ?

Käsite ”KANSALAISYHTEISKUNTA” on ymmärretty monella eri tavalla. HEGEL (1770-1831) laittoi käsitteen KANSALAISYHTEISKUNTA (System der Bedurfnisse) YKSITYISEN (porvarillisen perheen, uskovaisia jne.) ja JULKISEN (VALTION) väliin.

ENSIMMÄINEN EKSISTENTIALISTI (TEOLOGIAA OPISKELLUT) KIERKEGAARD EI ARVOSTANUT HEGELIN AJATTELUA, KOSKA HEGEL kytki USKONKYSYMYKSEN YHTEISKUNNALLISEEN VALTAPELIIN.

Kierkegaard ARVOSTI YKSILLVAPAUTTA ja ajatteli, että YKSILÖ on täysin YKSIN MYÖS USKOSUHTEESSAAN. Tärkeintä uskomisessa on ratkaista yksin yksilönä ”MITEN USKOO”.

*

Hegelin käyttämän käsitteen ”BURGERLICHE GESELLSCHAFT” (eli kirjaimellisesti ”PORVARILLINEN YHTEISKUNTA”) ja ”LIBERALISTISEN KANSALAISYHTEISKUNTAKÄSITYKSEN” välillä on iso ero.

Hegel erotti toisistaan käsitteet valtio ja kansalaisyhteiskunta (vrt. Snellman-suomennokset, Snellman oli fennomaani, Suomen valtion kansallisfilosofi ja rahvaan kansan SIVISTÄJÄ, joka ihaili Hegelin idealismia).

Liberalismissa kansalaisyhteiskunta ymmärretään taloudellisen ja poliittisen VAPAUDEN, yhteiskunnallisten liikkeiden ja itseilmaisun alueeksi… Hegeliläisessä perinteessä on toisin päin. Kansalaisyhteiskunta nähdään siinä PAKON eli YKSITYISEN EDUNTAVOITTELUN ja välttämättömien inhimillisten tarpeiden tyydyttämisen järjestelmäksi… Hegeliläisille moraalinen, vapaa ja poliittinen toiminta eroaa jyrkästi tästä taloudellisesta toiminnasta ja sen sijaan liittyy VALTIOON – päinvastoin kuin liberalismissa... (Porvarillinen yhteiskunta: Hegel ja Marx, Pontus Purokuru, kts. internet).

*

Tämän tyyppiset VIRUSONGELMAT eivät voi olla koskaan TÄYSIN HALLINNASSA.

YLEN UUTISEN MUKAAN (yle Kauhava 29.1.2021) ”JOUKKOALTISTUMISIA KORONALLE KAUHAVALLA - KUNTAYHTYMÄ PATISTAA TESTEIHIN LIEVISSÄKIN FLUNSSAOIREISSA”. Uutisen mukaan altistumisia on tapahtunut YHTENÄISKOULUSSA sekä PÄIVÄKODISSA ja mahdollisesti myös kaupungin paikoissa.

Sana ”Yhtenäiskoulu” tarkoittaa KANTA-KAUHAVALLE RAKENNETTUA NOIN 20 MILJOONAA EUROA MAKSANUTTA UUTTA SUURUUDENHULLUA KOULUKESKUSTAA (huomaa sanan jälkiosan ”KESKUSTA”), johon mahtuu peräti 750 oppilasta. TARTUNTAKETJUUN kuuluu 5 koronapositiivista henkilöä sekä yli 100 altistunutta. Altistumiset ovat tapahtuneet 20. - 28.1.2021.

Sana ”YHTENÄISKOULU” paljastaa sen, ettei YKSILÖLLISYYTTÄ SALLITA JA ETTÄ LAPSIA KASVATETAAN YHTENÄISEKSI JOUKOKSI, jolla on ylimpänä arvona NATIONALISMI JA ÄÄRIOIKEISTOLAINEN ARVOMAAILMA, kuten oli esimerkiksi DIKTATUURIA IHAILLEEN ALKIOLAISTEN MAATILAISÄNTIEN LAPUANLIIKKEEN kohdalla. SAMANTYYPPISET KONSERVATIIVISET LIIKKEET OVAT OLLEET VIIMEKSI MUODISSA KAIKKIALLA ”VALTIOIDEN MAAPALLOLLA”. JOS SAMA JATKUU PITKÄÄN, SIITÄ SEURAA MAAILMANSOTA.

*

KAUHAVAN KOULUKESKUSTA ON SUUNNITELTU ENNEN KORONAA VALLINNEEN AJANJAKSON AIKANA. KOULUKESKUSTA EDUSTAA KONSERVATIIVISTA KOULURAKENNUSTYYPPIÄ.

MUTTA AIOTAANKO KOULUN SUUNNITTELUPERIAATTEITA MUUTTAA? SE EI OLE TARPEEN KAIKKIEN MIELESTÄ.

LASTEN JA NUORTEN ”OIKEISIIN ARVOIHIN” KASVATTAMINEN YKSILÖISTÄ OSAKSI MASSAA YHTENÄISTÄMÄLLÄ ON MONIEN MIELESTÄ NYTKIN TÄRKEINTÄ.

EKSISTENTIALISMI EI KELPAA TÄLLE MAATALOUSVALTAISELLE SYRJÄSEUDULLE. KAUHAVAN YHTENÄISKOULUSSA (SUURKAUHAVAN KOULUKESKUKSESSA) LAPSIA JA NUORIA KASVATETAAN NATIONALISTISEEN YHTENÄISYYTEEN JA YHDENMUKAISUUTEEN.

ONNEKSI OLIMME PÄÄTYNEET TYTTÄREMME KOHDALLA KOTIKOULUN ALOITTAMISEN. NYT LAPSEMME EI VOI SAADA AINAKAAN UUDESTA KOULUKESKUKSESTA KORONAVIRUSTARTUNTAA.

Kun koronavirus on iskenyt PERINTEISEN KOULURAKENNUSTYYPPIIN se ei voi olla koskaan ”HALLINNASSA”. ”TIETOUSKOLLA” EI VOI YLITTÄÄ LUONNON RAJOJA.

ENTÄ JOS SUUR-KAUHAVAN UUSI KOULUKESKUS JOUDUTAAN PURKAMAAN ”VIRUSTALONA” (vrt. ”HOMETALOT”)? NYTHÄN SEN KONEELLISEN ILMASTOINNIN KANAVISSA PIILEKSII KORONAN MUTAATIOVIRUKSIA.

*

VALTIOIDEN MAAPALLOSTA on tulossa ILMASTINMUUTOKSEN (koronavirus jne.) JOHDOSTA ”ANALYYTTISEEN FILOSOFIAAN PERUSTUVIA ATK-ETÄTOIMINNAN VALTIOITA”? TUON KOKEILUN EPÄONNISTUMINEN HÄVITTÄÄ LOPULLISESTI VALTIOIDEN MAAPALLON (ehkä SUURSODALLA).

IHMISEN ”TIETÄMIS-, HALLITSEMIS- JA EDISTYMISKYKYÄ” ON SYYTÄ KYSELLÄ JA EPÄILLÄ. LÄÄKETIETEEN ALUE (puhe tietämisen RAJASTA on sopimatonta) ON SIINÄ EHKÄ HELPOIN.

*

MATKAA KANTOLAN KYLÄSTÄ KANTA-KAUHAVAN KESKUSTAAN ON NOIN 40 KM. KOTIKOULUN KÄYMINEN EDELLYTTI POSTIN VIEMISTÄ UUTEEN KOULUKESKUSTAAN. PÄÄTIN, ETTÄ POSTILAITOS (YRITYS) SAA HOITAA PAKETIN VIEMISEN OIKEAAN PAIKKAAN.

MINUN OLI VIETÄVÄ KOTIKOULUPAKETTI KESKUSTAN POSTIIN. ASIAKIRJAAN PITI LISÄTÄ VASTAANOTTAJAN

PUHELINNUMERO (posti ”OVELLE”) JOTA NUMEROSARJAA MINULLA EI OLLUT.

Vaikka tiesin, että en ole nyt MILJOONAKAUPUNKI PARIISIN METROSSA PÄÄTIN SOITTAA HETI KÄNNYKÄLLÄ KYSYÄKSENI PUHELINNUMERON. SIKSI MINUN OLI OTETTAVA ENSIN KÄDESTÄNI IRTI SUOJAKÄSINE VOIDAKSENI ”PYYHKÄISTÄ MOBIILILAITTEENI LASIPINTAA” JA SOITTAA. TIESIN ETTÄ OLIN SAMALLA HETKELLÄ EHKÄ SAAMASSA VIRUSTARTUNNAN.

SIIS MUUTOSTA TARVITAAN näissä uusissa OLOSUHTEISSA. Siinä mobiilipuhelinkin on suunniteltava uudella VIRUSAJAN tavalla.

*

TURUN KAAVOITTAJAVIRASSANI OPIN YMMÄRTÄMÄÄN SE, ETTÄ VIRALLISEN YHTEISKUNNALLISESTI ORGANISOIDUN KAAVOITUKSEN PÄÄTAVOITE ON OLLUT IHMISEN EDUN AJAMINEN, LUONNONYMPÄRISTÖ ON KOETTU SIINÄ PÄÄMÄÄRIIN PÄÄSEMISEN PAHIMPANA ESTEENÄ.

HUOMISEN SUUNNITTELUSSA TÄMÄ TÄYTYY OLLA PÄINVASTOIN. EIKÄ SIINÄ OLE KYSE PELKÄSTÄ UUDESTA LUONTOSUHTEESTA VAAN MYÖS UUDESTA UUDENLAISESTA YLEISESTÄ TODELLISUUSKÄSITYKSESTÄ.

*

”TURUN TAUTI” ON LIITTYNYT TÄHÄN ASTI KAPITALISTIS-TALOUDELLISEN HYÖDYN (RAHAN) IRTI OTTAMISEEN (PUOLUEIDEN ”PÄÄTÖKSENTEKOPALKKIONA”).

”HARMAA PUOLUERAHOITUS” ON OLLUT SIINÄ SITÄ KUN PUOLUEEN ”YHTEISKUNNALLISET YRITTÄJÄT” OVAT VOINEET HARJOITTAA LAITTOMIA LIIKETOIMIA JÄÄMÄTTÄ SIITÄ KOSKAAN KIINNI.

*

IHMISEN KOKONAISVALTAISEEN TOIMINTAAN LIITTYVÄÄN YLEISKAAVALLISEEN ALUERAKENTEESEEN ON PITÄNYT MERKITÄ ALUEIDEN JATKUVAAN KASVAMISEEN JA LAAJENEMISEEN VIITTAAVIA ”RESERVIALUEITA(1) ” JA ”VARARESERVIALUEITA (2)”.

HUOMISEN SUUNNITTELUSSA TULISI OLLA NIITÄ KORVAAVIA ”LUONNON HYVINVOINTI- JA LAAJENEMISALUEITA”.

*

YLEISKAAVAT LAADITAAN ERI AIKAKAUSINA ERILAISTEN SUUNNITTELUMALLIEN (”SUKUPOLVIEN”) POHJALTA. NYKYAIKAISEN YLEISSUUNNITTELUN PÄÄTAVOITE ON OLLUT EDISTÄÄ ”DEMOKRAATTISTA ALUERAKENNETTA”. MYÖS TÄMÄ PERIAATE TÄYTYY MUOTOILLA UUDESTAAN.

*

Varsinainen yleiskaavoitus KÄYNNISTETTIIN TURUSSA jo ennen toista maailmansotaa 1940-luvulla.

TURUN ENSIMMÄINEN YLEISKAAVA VALMISTUI 1952. Sitä ei kuitenkaan hyväksytty valtuustossa. SE OLI LAADITTU FUNKTIONALISMIN (positivismin ja analyyttisen järjen) OPPIEN POHJALTA asemakaava-arkkitehti OLAVI LAISAAREN JOHDOLLA. Hän teki myös lisensiaattityön sekä väitöskirjan eli hän oli hyvin ”tietouskoinen”.

VAIKKA KAAVOITUSOSASTOLLA OLI TUOLLOIN noin VIISI TYÖNTEKIJÄÄ pieni ryhmä jätti sisällöllisessä mielessä jälkeensä PAREMPAA JÄLKEÄ KUIN NYKYINEN SUURI ATK-KAAVASUUNNITTELUOSASTO. Myös työvälineet olivat aluksi hyvin yksinkertaisia.

OSALLISTUIN TURUN VIRASSA VIIMEKSI apulaiskaupunginjohtaja JUHANI MÄÄTÄN AVUSTAJANA UUSLIBERALISTISEEN KONSERNIKUNTAAN TURUN STRATEGIAYLEISKAAVAN LAADINTAAN.

KRL:n (pahamaineisen kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunnan) kahtiajaon toteuttanut apulaiskaupunginjohtaja JUHANI MÄÄTTÄ aloitti 2001 osa-aikaisena suunnittelijana ja lähti 2007 värhaiseläkkeelle. 2000 voimaan tullut Suomen uusi maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) on paljon hänen käsialaa, MÄÄTTÄ toimi sen valmistelussa puheenjohtajana valtakunnallisessa työryhmässä.

EMME TEHNEET STRATEGIAYLEISKAAVAA LÄHTÖKOHDISSA ATK-AVUSTEISESTI MIKÄ OLI EHKÄ kyseisen STRATEGISEN yleiskaavan PARAS PIIRRE.

Asukasosallistuminen (kuntalaisvaikuttaminen) kaupunginosittain oli valmistelussa tärkeintä. TOIMIN TURUSSA MYÖS SUOMEN ENSIMMÄISENÄ ”OSALLISTUMISASIAMIEHENÄ”.

*

KUN KANTA-KAUHAVALLE VALMISTUU KOULUKESKUKSEN LISÄKSI MYÖS UUSI TERVEYSASEMA KAUHAVAN SUURKUNNAN KYLÄPOMOT SAAVAT VALMIIKSI keskelle maatilakeskusten suuraluetta ”SUUR-KAUHAVAN NORMIYLEISKAAVAN”.

SE ON LAILLISUUDEN TOTEAVA (yksityisautoiluun perustuva jne.) MUTTA SE EI OLE SUUNNITELMA (esimerkiksi arvojen tarkastelu puuttuu siitä kokonaan). Sitä ei voi siksi käyttää esimerkiksi SUOMEN KUNTARAKENNEUUDISTUKSEN YLEISKAAVALLISENA ALUEMALLINA DEMOKRATIAN VALLITESSA.

TURUN ALUE on KRAVATTIMAINEN 40 km PITKÄ ja kaupunkialueen levein kohta on 10 km. SUUR-KAUHAVA ON NOIN 40x40x40x40 km kokoinen ”NELIÖ” ja se mahdollistaa demokraattisen kokonaisyleiskaavasuunnittelun.

SUUR-KAUHAVAN yhdessä nurkassa SIJAITSEE KANTA-KAUHAVA. HÄRMÄT ovat syyttäneet kauhavalaisia siitä, että liitoskuntien yhteisiä rahoja on käytetty yksipuolisesti KANTA-KAUHAVAN RAKENTAMISEEN.

KAIKISSA SUURKUNNAN JÄSENKUNTIEN palvelupisteissä käynti johtaa noin 100 km pituiseen yksityisautomatkaan. Kortesjärveläisten lasten koulumatkasta on tullut noin 40 km. Bensa- ja dieselautot tulevat kielletyiksi vuonna 2030.

TURUSSA on toteutettu kuntalaisten hyväksi ASIAKKUUDEN KESKITTÄMINEN perustamalla ”PUOLALANKADUN PALVELUPISTE”. Kunnan asukkaiden ei tarvitse siksi tehdä yhtään matkaa hallintokuntiin (eri kaupunginosiin) saadakseen esimerkiksi rakennuslupa-anomukseen hallintokunnan hyväksynnän ja leiman.

*

MUUTTUUKO MIKÄÄN? YLINNÄ TEOLLISEN TOTAALIKAPITALISMIN (IKUISESTI JATKUVAN ESTEETTÖMÄN KASVUHAKUISUUDEN JA VILLIN POLIITTISEN VALTAPELIN, VALTIOIDEN MAAPALLON) TILALLE TÄYTYY LÖYTÄÄ UUSI KANSAINVÄLINEN YHTEISKUNTA- JA TALOUSMALLI. Muussa tapauksessa elämä päättyy maapallolla.

PELKKÄ ROHKEUS (”KOVA JÄTKÄ HÄJYLUONNE”) EI RIITÄ ITSENÄISTYMISESSÄ (vrt. nuijasota, sisällissota 1918 ja lapuanliike). Nyt monet ”SUUR-KAUHAVAN JÄTKÄT” ajattelevat, että he eivät tarvi MASKIAKAAN. Mutta pelkin NYRKEIN tai HEINÄSEIPÄIN ei pärjää sodassa, kun vastapuolella on käytössä TYKKEJÄKIN.

EIKÄ KUNTAUUDISTUSTA (YLEISKAAVOITUSTA) VOI TEHDÄ MUUTTAMATTOMUUDEN (liitoskuntien osayleiskaavatkaan eivät auta tämän seikan kohdalla) JA YKSITYISAUTOILUN POHJALTA ILMAN EDESSÄ OLEVAA KATASTROFIA.

*

MYÖS ALUEEN JA RAKENNUKSEN SUUNNITTELU TÄYTYY MUUTTAA JA UUDISTAA TARKASTELLEN SUUNNITTELURATKAISUJEN VAIKUTUSTA MYÖS ESIMERKIKSI MIKROBEIHIN, HOMEESEEN, VIRUKSIIN JA ILMASTOON.

ARKKITEHTIKOULUJEN TÄYTYY UUDISTAA KAIKKIALLA TOTAALISESTI RAKENNUKSEN JA ALUEEN SUUNNITTELUOPETUS.

*

ENNEN SUURKUNNAN SUURKOULUSUUNNITTELUA KAUHAVALLA PURETTIIN ISO JOUKKO ”VANHOJA (SYRJÄKYLIEN SUUNNAN) HOMETALOJA”. MUTTA MYÖS OSA JÄLJELLE JÄTETYISTÄ KOULUISTA ON OLLUT peruskorjauksen jälkeenkin ”HOMEVAURIOISIA”.

KOULUNKÄYNTI LIITTYY KANSALLISEN VALTION YHTEISKUNNALLISEEN ORGANISOIMISEEN (OPPIVELVOLLISUUS, kaikille VALTIO-ORGAANIN kansalaisille pakollinen PERUSSIVISTYS. LAKI).

ERILAISTEN KOULUNKÄYNTIMALLIEN VÄLILLÄ (perinteinen koulu, ATK-etäkoulu, kotikoulu) ON MONENLAISIA SISÄLLÖLLISIÄ EROJA. Niitä tulisi tarkastella perusteellisesti kun MUUTETAAN nykyistä VALTION JA KUNTIEN YLLÄPITÄMÄÄ KOULUNKÄYNTIMALLIA. Nuorten kuulemisen kuuluu sisältyä siihen. Sen yhteydessä tulisi tarkastella lapsen ja nuoren luonnonmukaisen kehityksen (murrosikä jne.) ja keinotekoisen koulunkäyntimallin suhdetta.

SUOMEN OIKEUSKANSLERI ei suostunut selvittämään 2020 koulunkäyntiin KANTA-KAUHAVALLA liittyneisiin seikkojen laillisuutta (kts. KANTELUNI, blogit).

*

KAUHAVAN KOULUKESKUS (UUDISRAKENNUS) ON KESKITTÄMISEEN pohjautuva konservatiivinen suunnitteluratkaisu. Se johtaa täällä SUUR-KAUHAVALLA siihen, että yhteen PAIKKAAN (rakennukseen) tulee laajalta JA UUDISTAMAAN alueelta SUURI JOUKKO IHMISIÄ YHTEEN SULJETTUUN TILAKOKONAISUUTEEN.

KORONAVIRUSAALLON huomioiva koulutyyppi täytyy kuitenkin toteuttaa KESKITTÄMISEN VASTAISENA HAJAUTETTUNA RATKAISUNA. Siis on suunniteltava eri alueille ja paikkoihin aiempaa pienempiä kouluja.

Myös kaikki YKSITYISKOHDAT täytyy SUUNNITELLA uudelta pohjalta. Esimerkiksi pulpeteissa istuvien koululaisten välimatkat täytyy olla luokissa nykyistä paljon suuremmat ja luokkien koko täytyy olla paljon pienempi kuin nyt. Uudet pikkukoulut tulee ehkä sijoittaa TAAJAMIEN YHTEYTEEN ”RYPPÄINÄ” jolloin autoja ei tarvita koulunkäynnissä.

MYÖS UUDET ”TERVEYSKESKUKSET” TÄYTYY SUUNNITELLA UUSIN PERIAATTEIN.

VAATIVIN TEHTÄVÄ ON KUITENKIN ”TULEVAN YHTEISKUNNAN MUUTOSSUUNNITTELU”. SIINÄ TARVITAAN KYKYÄ YHDISTELLÄ RISTIRIITAISIA SEIKKOJA UUTEEN HUOMISEN KOKONAISUUTEEN.

ESIMERKIKSI METROPOLI ON SYRJÄKYLÄÄN VERRATTUNA IHMISEN JA LUONNON KANNALTA SUOSITELTAVA ALUERAKENNE MUTTA VIRUSTORJUNNAN KOHDALLA EDUT OVAT PÄINVASTOIN. KOSKA SYRJÄKYLISSÄ TAPAHTUU VÄHITEN VAARALLISIA VIRUSTARTUNTOJA, SYRJÄKYLÄ ON VIRUSTORJUNNAN KANNALTA SUOSITELTAVIN PAIKKA ASUA.

*

MYÖS ”HUMANISTINEN LUONTOSUHDE” MERKITSEE IHMISEN EDUN TAVOITTELUA.

TALOUSELÄMÄKIN TÄYTYY SUUNNITELLA UUSIN PERIAATTEIN. KUN TOISET TOIMIVAT TAVAROIDEN VALISTAJINA, TOISET TAAS TAVAROIDEN KULUTTAJINA voi syntyä tilanne, että kuluttamista tapahtuu paljon hitaammin kuin tavaroiden tuottamista. Tämän lisäksi jotkut tavaratuotannon raaka-aineet ovat loppumassa ja siksi kuluttajia kehotetaan KIERRÄTTÄMÄÄN aktiivisemmin. Suurimman rahallisen hyödyn tästä kaikesta saa tavaroiden tuottajat.

PUOLUEPOLIITIKOT istahtavat nykyisin (tänä rahapula-aikana) OLOHUONEEMME SOHVALLE ja panevat kansalaisetkin moniin yllättäviin hommiin sillä perusteella, että kansalaisethan sen suurimman hyödyn saavat. Kuluttajia saatetaan samalla syyttää koko YMPÄRISTÖONGELMAN AIHEUTTAMISESTA. Suurempi vastuu YMPÄRISTÖKRIISISTÄ on kuitenkin VALLANKÄYTTÖTAHOILLA kuten TAVAROITA TUOTTAVILLA JA TALOUSELÄMÄSTÄ PÄÄTTÄVILLÄ TAHOILLA.

VIRHEEN KULUTTAJAT tekevät, kun he suostuvat YHTEISKUNNALLIS-KAPITALISTISEEN ”TUOTTAA JA KULUTTAA” -TALOUSPELIIN.

*

SUUNNITTELU TÄYTYY VAPAUTTAA ”TIETOUSKOSTA JA ANALYYTTISESTA JÄRJESTÄ”.

HUOMISESSA ”MUODON TÄYTYY SEURATA MAAPALLON EVOLUUTIOTA” (EI POSITIVISTISESTI FUNKTIOTA). JA ARKKITEHTUURIN TÄYTYY OLLA TARKOITUKSENMUKAINEN ”ELÄMÄN JATKUMISEN KANNALTA”.

VOIKO EKSISTENTIALISTINEN VAPAUS OLLA MYÖS SITÄ, ETTEI ASETU IHMISENÄ LUONNON YLÄPUOLELLE? (VRT. SARTREN ”EKSISTENTIALISMIKIN ON HUMANISMIA”)

”MYÖS KIRJOITTAMISEN TÄYTYY OLLA VAPAA AUKTORITEETEISTA” (VRT. KIRJOITTAMISTA PERIAATTEELLA ”TIETO ON VALTAA” eli käyttää tähänastisen kirjoittamisen ”tietouskoisena asiantuntijana valtaa”).

*

MYÖS ESIMERKIKSI ASUINRAKENNUSTA TÄYTYY SUUNNITELLA HUOMISESSA UUDELTA POHJALTA.

SUURTEN JA YLITEKNISTEN OMAKOTITALOJEN (nyt ongelmana bailailuun perustuva teknologinen elämäntapa) RAKENTAMINEN PITÄÄ KIELTÄÄ KOKONAAN.

UUDEN ASUINTALOTYYPIN TÄYTYY OLLA PIENI JA TALON TÄYTYY OLLA HALPA. TALON TÄYTYY TOIMIA MAHDOLLISIMMAN OMAVARAISESTI. TEKNISTEN RATKAISUJEN TÄYTYY OLLA YKSINKERTAISIA JA VIAT ITSE KORJATTAVISSA.

MYÖS KAAVOITUS, VARSINKIN ”ANALYYTTIS-KOKONAISVALTAINEN YLEISKAAVOITUS” TÄYTYY UUDISTAA RADIKAALISTI.*

Mitä ihmiselämä (”olemistajunta”) on? Tähän kysymykseen vastaaminen tulee mielestäni olla keskeisellä sijalla kun pohdimme filosofisesti kysymyksiä.

*

En ole tehnyt muutamaan vuoteen ainuttakaan KUVATEOSTA. Sen sijasta olen käyttänyt viimeksi SANAA imaistakseni uusimpia ajatuksiani. Olen viimeksi vain katsellut täällä KAUHAVAN KANTOLAN KYLÄSSÄ (Renkolantie 16) tekemiäni KUVATEOKSIA ymmärtääkseni paremmin niiden sisältöä.

Aloitin jo 1990-luvun lopulla TURUSSA eläkepäivien lähestyessä isojen akryylimaalausten tekemisen tilaamalla isoja lastulevyjä, jotka ensin pohjustin valkoisella pohjamaalilla ja päälle maalasin eri kokoisilla siveltimillä tauluja kokeillen erilaisia aiheita sekä tekniikoita ja tyylejä.

Ensimmäinen työhuoneeni oli vanhassa RAUNISTULALAISESSA karamelli- ja limonaditehtaassa ”SAMOS” (Samos on saari Kreikan saaristossa lähellä Turkkia). Seuraavaksi (joulukuusta 1996 lähtien) maalasin maalauksia LAPINJÄRVEN MUMMONMÖKIN ULKORAKENNUKSESSA (sitä oli käytetty ainakin hevosen tallina, talon päässä oli pienenpieni hirsinen mökki ”joulupossulle”.). Toisen työhuoneeni pääoven yläpuolelle kirjoitin sanan ”FACTORY”.

Kun viimeksi tein täällä RENKOLANTIELLÄ uudella tavalla ”MODERNEJA DADAISTISIA KUVATEOKSIA” tein niitä kolmannessa työhuoneessani (”FACTORY” entisessä RIIHESSÄ) lähtökohtani oli ESINEEN LÖYTÄMINEN ja VÄRIN VALUTTAMINEN. Tein uusimpia kuvateoksiani VAISTONVARAISESTI vastoin ”TIETO-, HALLITSEMIS- JA EDISTYSUSKOA.

Olin luopunut tuossa vaiheessa myös ESTETIIKASTA SEKÄ LEVEIDEN SIVELTIMIEN JA PALETIN käytöstä kokonaan.

SIVELTIMEN ”TIETOUSKOISEN JA SUUNNITELMALLISEN JÄLJEN” korvasi VÄRIN KAATAMINEN JA SATTUMANVARAINEN VALUMINEN.

ELÄMÄ ON SATTUMA.

TEOSTEN TEKEMISEN ALOITIN kun ensin olin LÖYTÄNYT jostakin minua inspiroineen ESINEEN(tai esineitä, esimerkiksi olin löytänyt maatilakeskuksen metsästä entiseltä kaatopaikalta vanhan vääntelehtineen peltilevyn).

DADAISTISET TEOKSENI OLIVAT VAISTONVARAISTA TEHTYÄ ALITAJUNTANI PUHETTA AJAN ILMIÖISTÄ ”AJAN HENGESTÄ”. DADAISMINI LOPPUVAIHEESSA olin siirtynyt kokonaisen UUDEN RAKENNUSTYYPIN (arkkitehtuurin) luomiseen (DOM).

*

KUN tulin kuvateoksen tekemisessä VALUTTAMIS-VAIHEESEEN, annoin SATTUMAN tulla näkyviin (vrt. ”KAAOKSELLISET SÄÄILMIÖT”).

SATTUMAN JÄLKI ON KAIKISTA KAUNEINTA.

MYÖS IHMISENÄ OLEMISESSA ON (EKSISTENTIALISTISEN AJATTELUN MUKAAN) KESKEISINTÄ ”JÄRKEILEMISEN JA SUUNNITELMALLISUUDEN VASTAKOHTA SATTUMANVARAISUUS”.

JEAN-PAUL SARTREN edustaman eksistentialismin mukaan (ateisti) ihminen on ei ainoastaan sellainen MIKSI HÄN ITSENSÄ KÄSITTÄÄ, vaan myös sitä MITÄ TAHTOO OLLA. Minä en tahdo olla ”TIETOISUUTEEN SUUNTAUTUNUT EKSISTENTIALISTI”. Minusta tärkeintä on KUVITTELEMINEN.

SARTRE ON KIRJOITTANUT ”...Me olemme yksin. Juuri tätä tarkoitin sanoessani, että ihminen on TUOMITTU VAPAUTEEN.

TUOMITTU koska hän ei ole itseään luonut, VAPAA koska kaikesta mitä TEKEE, hän on VASTUUSSA heti kun on maailmaan tullut. Eksistentialismi ei usko INTOHIMON voimaan...(suurennokset JP)” (Eksistentialismikin on humanismia – 1946)

MYÖS SARTREN EDUSTAMA EKSISTENTIALISMI ON HUMANISMINA ”LUONNON ALISTAMISTA IHMISEN PÄÄMÄÄRILLE”).

*

VAPAAN KUVANTEKEMISEN RINNALLA olen harjoittanut jo pitkään VAPAATA SANANKÄYTTÖÄ.

Sanonnalla ”ITSELLEEN OLEMISEN TAIDE (kts. blogini 4.9.2015) viitataan VAPAASEEN ”TAIDEMAAILMASSAOLOON” jossa myös teoksen kokija (katsoja, lukija, kuuntelija jne.) on ”TAITEILIJA”. Ihminen on siinä jo itsessään TAIDETEOS.

”Ilmaisulla ”VAPAA KIRJOITTAMINEN” on kirjoittamisprosessi, jossa ei kiinnitetä huomiota esimerkiksi ”tietouskoiseen kielioppiin”. Vapaa kirjoittaminen VAPAUTTAA kirjoittajan LUOVAN KUVITTELEMISEN POHJALTA TAPAHTUVAAN KIRJOITTAMISEEN.

Vapaan kirjoittamisen vastakohta on ”tietouskoinen kielenkäyttö ja kirjoittaminen”. Koska niin sanottu KAUNOKIRJALLISUUS on kirjoitettu ASIANTUNTIJAVALTAA KÄYTTÄVÄN ”TIETOUSKOESTETIIKAN” pohjalta se on EPÄVAPAATA. Siihen sisältyy myös ”TIEDEUSKO, KAUPALLISUUS JA KUNNIAPALKINNOT.

*

OLEN AJATELLUT, että RAKENNUSTEN home- ja virusongelman esiin pulpahtamisen taustalla on ollut ILMASTONMUUTOS. ILMASTO-ONGELMASTA (ja esimerkiksi VIRUSAALLOISTA) ei näkynyt vuosikymmeniin merkkiäkään. NYKYINEN KRIISI ALKOI KUN IHMINEN OLI YLITTÄNYT ”ILMASTON SIETOKYVYN RAJAN”.

Mutta viime vuosina MIKROBIT ovat yllättäneet vähän väliä uudestaan ja eräs selitys tähän voisi olla VÄESTÖNRÄJÄHDYKSEN JA ILMASTONMUUTOKSEN tulemisen vaiheeseen, jossa KONEELLISESTI TOIMIVA TEOLLINEN KAPITALISMI on ylirasittanut MAAPALLON ILMASTOA niin, että LUONTO ON ALKANUT ISKEMÄÄN ”HIRVIÖNÄ” TAKAISIN.

LUONTO VOI ISKEÄ EVOLUUTION MUKAISESTI VIELÄ VUOSIA TAKAISIN. Paluuta entiseen BAILAILUUN ei tule koskaan. LÄNSIMAISEN KULTTUURIN ALASLASKU-ILTAA EI VOI PYSÄYTTÄÄ.*

Kesällä 2019 toteutettiin LOVIISAN LUKIOSSA vuonna 1969 ylioppilaaksi tulleiden tapaaminen (NS. ”RIEMUJUHLA”).

*

Ensin ajattelin, että en tietenkään mene tuohon tapaamiseen mutta menin kuitenkin.

Tein tapaamisessamme HAVAINTOJA siitä kuinka useimmilla osanottajista oli SAMA ENTINEN TODELLISUUSKÄSITYS. Joidenkin mielestä se oli VIELÄKIN SAMA JA MEILLE KAIKILLE JUHLAN OSANOTTAJILLE YHTEINEN.

TODELLISUUSKÄSITYKSIÄ ON kuitenkin ENEMMÄN KUIN ON IHMISIÄ MAAPALLOLLA koska JOKAISEN IHMISYKSILÖN todellisuuskäsitys on myös jatkuvassa muutoksessa. Me ylioppilaat emme olleet vuonna 1969 samoja ihmisiä kuin olimme tavatessamme 2019. Saatoimme tapaamisessa myös ainoastaan KUVITELLA, millaisia todellisuuskäsityksiä meillä oli vuonna 1969.

JATKUVA MUUTOS sisältyy IHMISEN OLEMISAISTIMISEEN JA SAMALLA MUUTTUU MYÖS YKSILÖN TODELLISUUSKÄSITYS.

KIRJOITTAA YLIOPPILAAKSI on MYÖS ”TIETOUSKOON” JA NATIONALISMIIN liittyvä seikka. Niistä kumpikaan ei merkitse minulle enää mitään.

Tahdoin myös irtaantua entisen lähipiirini minusta luomista käsityksistä, kuten esimerkiksi ”Jukka Paaso on taiteilijapersoona”).

*

ILMASTONMUUTOKSEN SÄÄILMIÖT HUUTAVAT ”TÄHÄNASTISET AJATTELUTAVAT TÄYTYY MUUTTAA”. JA ETTÄ MUUTOSTEN TÄYTYY KOSKEA PÄÄLLIMMÄISENÄ IHMISTÄ.

IHMISENÄ OLEMINEN ON SATTUMIEN VYÖRYSSÄ TAPAHTUVA PROSESSI. IHMISENÄ OLEMISTA voi tarkastella INHIMILLISESTI ainoastaan EKSISTENTIALISTISEN AJATTELUN POHJALTA. Sen voi tehdä monella eri tavalla. Esimerkiksi ATEISTEILLA JA KRISTITYILLÄ on erilainen EKSISTENTIALISTINEN FILOSOFIA.

SILTI PÄÄASIA ON VIELÄKIN ”IKUISESTI JATKUVAN KAPITALISTISEN TALOUSKASVUN IDEOLOGIA”. KONEELLIS-TEOLLINEN TAVARATUOTANTO täyttää maapallon nopeasti teollisista tavaroista ja tukahduttaa samalla luonnon.

*

YHDYSVALTOJEN UUSI PRESIDENTTI (JEESUSTELEVA BIDEN) PITÄÄ TÄRKEIMPÄNÄ ASIANA YLLÄPITÄÄ KAPITALISTISTEN PÄÄOMIEN ESTEETÖNTÄ KASAUTUMISTA SEKÄ ARVOPAPERIEN ARVON AUTOMAATTISTA KASVUA PILVENPIIRTÄJISSÄ.

IHMISENÄ OLEMISESSA ON NYKYISIN TÄRKEINTÄ ”ATK-KONEAVUSTEINEN BAILAILU” (”TEKNOLOGISEN ELÄMÄNTAVAN” MUKAISESTI.

*

”OLEN, KOSKA EN OLE” (vrt. Descartesin RATIONAALISUUTTA YLISTÄVÄ lausahdus ”AJATTELEN, SIIS OLEN”,

Descartes usko häivyttäneensä tuon lausuessaan myös TUNTEET. Länsimainen TIETO- JA JÄRKIKOROSTEINEN FILOSOFIA on saanut alkunsa tästä Descartesin lausahduksesta.

Esisokraatikko HERAKLEITOKSEN puhe ”OLEN, KOSKA EN OLE” on vastakohta aristoteeliselle logiikalle... tästä Herakleitoksen ajattelutavasta kehittyi myöhemmin moderni systemaattinen logiikan järjestelmä ja esimerkiksi loogis-analyyttinen filosofia (esimerkiksi Wittgensteinin nuoruuden ”tieto- ja varmuususko).

*

MITÄ TÄMÄ ”IHMISEN TÄÄLLÄOLO” ON? KUN ESISOKRAATIKOT POHTIVAT IHMISEN OLEMASSAOLOA ”MAAILMASSA”

HEISTÄ PARAMENIDES oli sitä mieltä, että TODELLISUUS ON ÄÄRETÖN JA JOTAIN MUUTTUMATONTA (vrt. MERISTINEN JA HOLISTINEN NÄKÖKULMA) .

MAAILMAN MUUTTUMATTOMUUTTA kannattanut PARAMENIDES on kiinnostanut esisokraatikoista ehkä eniten FILOSOFEJA.

NYKYAJAN ”TIETOUSKOISESSA KULTTUURISSA” USKOTAAN siihen, että KAIKILLA IHMISILLÄ ON YHTEINEN TODELLISUUSKÄSITYS.

TIETOA JA VALTAA ei voi EROTTAA TOISISTAAN. Toiseksi TIETO JA TODELLISUUSKÄSITYS kuuluvat yhteen, niitäkään ei voi erottaa toisistaan.

JOS ei ole ”kaikille yhteistä todellisuuskäsitystä” ei ole myöskään ”tietouskoa”. Ja jos ei ole ”tietouskoa” ei ole ”kaikille yhteistä todellisuuskäsitystäkään”.

*

PARAMENIDES vastusti HERAKLEITOKSEN näkemystä, että MAAILMA ON JATKUVASSA MUUTOKSESSA.

HERAKLEITOKSEN mukaan MUUTOS TAPAHTUU ”VASTAKOHTIEN DIALEKTIIKAN” KAUTTA. Esimerkiksi MUSTAA EI VOI YMMÄRTÄÄ ILMAN VALKOISTA.

Kaiken alku on Herakleitoksen mukaan LOGOS (VASTAKOHTIEN kautta MUUTOSTA hallitseva ”MITTA” ja yleinen PERIAATE).

TODELLISUUS on Herakleitoksen mukaan koko ajan LIIKKEESSÄ. Nykyisin termillä ”looginen” viitataan johdonmukaisuuteen (esimerkiksi ”loogis-analyyttinen”).

Herakleitoksen ajattelu vaikutti Sokrateehen, Platoniin ja stoalaisuuteen. Herakleitoksen ajattelun kautta on syntynyt ongelmallinen LÄNSIMAISEN KULTTUURIN ”TIETOUSKO” (ja kaikessa vaikuttava moderni iskulause ”TIETO ON VALTAA”).

*

Jotta filosofian ammattilaisen KIRJAILIJA JEAN-PAUL SARTREN MUOTOLEMA EKSISTENTIALISMI saattoi kilpailla samalta viivalta muiden ”tietouskoisten filosofisten suuntausten” kanssa, myös eksistentialismi täytyi muotoilla SAMAAN KAIKILLE YHTEISEEN TODELLISUUSKÄSITYKSEEN. Yksi kaikille yhteinen todellisuuskäsitys on kuitenkin nyt pirstaloitumassa.

AINOASTAAN KUVITTELEMINEN ON TODELLISTA. Miten todellista? – SIIHEN EI VOI VASTATA kukaan muu kuin jokainen yksilö itse?

*

KUN ”RATIONALISTINEN TIETOUSKO JA TODELLISUUSKÄSITYS” ON MURTUNUT ”SUBJEKTI ON KUOLLUT”.

EKSISTENTIALISMISTA on kuitenkin sanottu, että se on IHMISEN OLEMASSAOLOA TIETOISENA (tieto) SUBJEKTINA KOROSTAVA filosofinen virtaus.

JOS NÄIN (siis TIETOISENA SUBJEKTINA) OLISI IHMISILLÄ TÄYTYISI OLLA MYÖS YKSI KAIKILLE YHTEINEN TODELLISUUS SILLÄ TIETO JA TODELLISUUS KUULUVAT YHTEEN EIKÄ ”TIETOUSKOA” VOI EROTTAA ”TODELLISUUSKÄSITYKSESTÄ”.

RATIONALISTIS-ANALYYTTINEN JÄRKI ON KURKOTTAUTUNUT KAIKKIALLE, MUTTA SE ON JÄTTÄNYT IHMISENÄ OLEMISEN KAIKEN ULKOPUOLELLE.

*

MUTTA KOSKA IHMINEN ON ELÄIN JA OSA KAIKKEA MUUTA LUONTOA MAAPALOLLA RATIONALISTIS-ANALYYTTINEN JÄRKI EI VOI KORVATA KOSKAAN IHMISTÄ.

LÄÄKETEOLLISUUS ON SUURKAPITALISMIA ”TIETO- JA HALLITSEMISUKOLLA”. Toisinaan joku lääkefirma myy samaa lääkettä paljon HALVEMMALLA kuin toinen. Suurin osa LÄÄKKEIDEN PAKKAUSSELOSTUKSISTA liittyy LÄÄKKEEN HAITTAVAIKUTUKSIIN (esimerkiksi päänsärky ja lihaskivut). Tämä tehdään mahdollisten OIKEUDENKÄYNTIEN takia. Tämä seikka sekä esimerkiksi se, että jos haittavaikutusten toteamisen yhteydessä pyydetään ottamaan yhteyttä vaihtoehtoisesti APTEEKKIHENKILÖKUNTAAN viittaa mielestäni siihen, ettei ihminen ”TIEDÄ JA HALLITSE”. LÄÄKE kuten pilleri vaikuttaa ihmisessä myös kaikkeen muuhun kuin siihen seikkaan, jota ollaan lääkitsemässä.

Käyttämässäni neljässä KOLESTEROLILÄÄKKEESSÄ (selostus, eri tehtaat) on mainittu LÄÄKKEEN mahdollisena HAITTAVAIKUTUKSENA LIHASHEIKKOUS JA -SÄRKY (LIHASKUDOKSEN HAJOAMINEN JNE.) sekä muita haittavaikutuksia. Yhden käsityksen mukaan haittavaikutukset mainitaan lääkeselostuksissa mahdollisten OIKEUDENKÄYNTIEN takia (potilas on kuollut jne.). LÄÄKÄREILLÄ on tuossa kokonaisuudessa oma rooli mikä herättää myös kriittisiä kysymyksiä.

”LÄÄKETIEDE” aiheuttaa jatkuvasti menoa ”OJASTA ALLIKKOON”, siinä kemiallisten lääkkeiden haittavaikutuksista syntyy uusia aiempaa suurempia ongelmia ja koko elämä saattaa tuntua sen jälkeen ”HELVETILTÄ”.

*

SÄÄTIEDE ei pysty analyyttisena järjestelmänä koskaan ratkaisemaan SÄÄILMIÖIDEN PERIMMÄISIÄ SEIKKOJA. VALTIOVALTAA EDUSTAVAT SÄÄTIETEILIJÄT OVAT ILMASTOMUUTOKSEN DRAMAATTISISTA VAIKUTUKSISTA VIELÄ HETKEN HILJAA.

*

FILOSOFIAN JA TIETEEN TÄRKEIN PERUSKÄSITE ON TIETO (”TIETÄMINEN”).

YLEINEN KEHITYS KULKEE KOHTI ”VAPAANA IHMISYKSILÖNÄ OLEMISEN” LÖYTÄMISTÄ JA SAMALLA IRTAANNUTAAN ”JÄRKIPAINOTTEISESTA TIETOUSKOSTA”. NYT TIEDON SIJASTA PUHUTAAN MIELUITEN SATTUMASTA.

ALUKSI OLI PLATON (427-347 eKr.) JA DESCARTES (1596-1650 jKr.). HE KUVITTELIVAT, ETTÄ IHMISELLÄ ON ”SYNNYNNÄINEN TIETÄMISKYKY”. PLATONIN IDEATEORIASTA JA DESCARTESIN TIETOUSKOSTA IRTAANTUMISEEN ON NYT SUURI YHTEISKUNNALLINEN TILAUS.

METAFYSIIKAN tärkein filosofi on ollut PLATON.

DIALEKTIIKKA OLI PLATONILLE ”KORKEINTA TIEDETTÄ”, jonka avulla saatiin ”TIETOA IDEOISTA”. INSINÖÖRI JA SOTILAS DESCARTES HÄIVYTTI 1600-luvulla ITSESTÄÄN INHIMILLISET AISTIT JA USKOI PÄÄSEVÄNSÄ SITEN ”SYNNYNNÄISEEN TIETÄMISEN VALTAKUNTAAN”. TÄSTÄ KASVOI LÄNSIMAISEN IHMISEN PAHIN PÄÄNSÄRKY.

Se, että MARXIN FILOSOFIA JA KÖYHÄLISTÖPOLITIIKKA ei johtanut KANSAINVÄLISEEN LUOKATTOMAAN YHTEISUNTAAN saattaa liittyä DIALEKTIIKKA-AJATTELUUN. MAAPALLON KAIKESTA ELÄMÄSTÄ AUTIOITUMISEN VOI ESTÄÄ VAIN SE KUN NYT TOTAALIKAPITALISMIA YLLÄPITÄVÄT KAPITALISTIT SUOSTUVAT MYÖS TALOUDEN SÄÄNTELYYN.

MYÖHEMMIN ESIMERKIKSI WITTGENSTEIN OLI INSINÖÖRI JA SE ON VAIKUTTANUT PALJON FILOSOFISEEN AJATTELUUN.

*

ENSIN (1800-luvun puolivälissä kun KONEELLISTETTU TEOLLINEN KAPITALISMI alkoi) KUVITELTIIN ”TIETOUSKOISESTI”, että IHMINEN” alkaa löytämään seikkoja mitkä ovat VARMASTI JA LOPULLISESTI ”TOTTA JA YHTÄ”. Kaiken uskottiin pian ratkeavan.

POSITIVISMIN kuviteltiin tekevän tarpeettomaksi kaiken siihenastisen METAFYSIIKAN.

SEURAAVAKSI KUVITELTIIN, että IHMISEN INHIMILLISTÄ ELÄMISMAAILMAA JA TODELLISUUSKÄSITYSTÄ selvittävä FENOMENOLOGIA korvaa POSITIVISMIN JA LOOGIS-ANALYYTTISEN JÄRJENKÄYTÖN.

VASTA TÄMÄN JÄLKEEN AVAUTUI IHMISYKSILÖN ”OLEMISEEN” KESKITTYVÄ EKSISTENTIALISMI (Sartre jne.).

VARMUUKSIA JA TODELLISUUKSIA ON PALJON ENEMMÄN KUIN ON IHMISIÄ MAAPALLOLLA. IHMISKUNNAN TOIVO ON SE, ETTÄ VAPAASTA YKSILÖSTÄ TULEE TULEVAISUUDESSA MYÖS YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAJA.

IHMISEN PITÄÄ LÖYTÄÄ LOPULTAKIN ITSE IHMINEN (yksilö).

*

JOKAISEN IHMISEN TÄYTYY YMMÄRTÄÄ JA HYVÄKSYÄ se, että AJATTELUTAPOJA ON aina ja joka seikassa ÄÄRETTÖMÄN MONIA ja että pyrkimys YHTEEN AINOAAN OIKEAAN JA TODELLISEEN AJATTELUTAPAAN ON AINA SUURI EREHDYS. Tämä koskee myös sitä kun kirjoitin 2000-luvun alussa TURUN HISTORIATEOKSIA.

Tässä yhteydessä on myös syytä korostaa sitä, että ”ITSELLEEN OLEMISEN TAIDE” (kts. kulttuurivihkot/blogit: 4.9.2015, Jukka Paaso, vapausajattelu) on täysin eri asia kuin ”BAILAAMINEN” josta olen viimeksi kirjoittanut ILMASTONMUUTOKSEN yhteydessä.

Myös esimerkiksi edesmenneen PEKKA-veljeni poika JUUSO PAASO (kääntäjä, muusikko, ja paljon muuta, myös ”konkreettinen henkilö”) on mielestäni ”itselleen olemisen taiteilija”.

ILMOITUS