20.10.2020 (muutoksia 26.10. ja 27.10.)

1. ITSE ITSENI TUTKISKELUSTA

VALTIOIDEN MAAPALLO ON MURTUMASSA.

”MAAPELLON TEHTAANA” TUNNETTU KOMMUNISTINEN KIINA EI HALUA ENÄÄ RAKENTAA TALOUTTAAN ISOJEN KAUPPAKUMPPANIENSA KANSSA (KIINA ei halua olla enää pelkkä HALPATUOTANTOMAA, kts. YLE ULKOMAAT 28.10.2020).

Seuraavaksi Kiina on sulkemassa lisää ovia teollisen totaalikapitalismin valtioihin. Suomen valtiojohtoisen FINNAIRINKIN konkurssi näyttäisi tätä taustaa vasten pikkuseikalta.

VAIKKA MAAPALLON LAAJUINEN VÄESTÖNRÄJÄHDYS UHKAA HÄVITTÄÄ ELÄMÄN MAAPALOLTA, KANSALLISMIELISET VALTIOT OVAT TÄSTÄ PIITTAAMATTA HUOLISSAAN ”OMAN VÄESTÖRAKENTEENSA” VANHENEMISESTA JA PYRKIVÄT SIKSI

SYNTYVYYDEN LISÄÄMISEEN OMASSA VALTIOSSA.

*

YHTEISOMISTUKSELLISEN VALTIOTTOMAN MAAPALLON PERUSTAMISTAVOITE TUKEE KÄSITYSTÄ SIITÄ, ETTÄ KOSKA LUONNONMUKAINEN EVOLUUTIO ON JOHTAMASSA IHMISLAJIN SYNTYVYYDEN HIDASTUMISEEN, MAAPALLON YHTEISKUNNALLISTA RAKENNETTA TÄYTYY MUUTTAA RADIKAALISTI.

JOLLEI SYNTYVYYS LASKE MAAPALLOLLA LUONNONMUKAISESTI, VÄESTÖRÄJÄHDYKSEN KOHDALLA TÄYTYY TOTEUTTAA SYNTYVYYTTÄ RAJOITTAVIA TOIMIA.

*
Renkolantien huoneeni ”SANA” DADAISTISELLA SEINÄLLÄ ON PALA TAPETTIA, jonka ostin vuosia sitten seinäjokilaisesta tapettiliikkeestä.

TAPETISSA ON PÄÄOMAKAPITALISMILLE TYYPILLINEN PILVENPIIRTÄJÄAIHE.

Katselen sitä usein.

Ylös taivaisiin nousevat LEVYMÄISET TERÄS- JA LASIPINNAT KIMALTELEVAT TAPETILLA HOPEISEN METALLIN LAILLA.

Myös POSTMODERNI RAKENNUSTYYLI VILAHTAA SAMASTA TAPETINPALASESTA sieltä täältä KAIKEN RATIONAALISUUDEN KESKELTÄ. Ehkä KUVA kertoo NEW YORKISTA?

Näkymä tuo kuitenkin mieleeni myös LITTEÄN ATK-LEVYKKEEN. Tuon tapettipala on synnyttänyt minussa myös ajatuksia LOOGIS-ANALYYTTISESTA FILOSOFIASTA.

*

JOS JOKU VÄITTÄISI MINUSTA ESIMERKIKSI, ETTÄ OLEN filosofiaa harrastava TIETOKIRJAILIJA, pitäisin sitä LOKEROINTINA, EN TAHDO, että minut tungetaan AHTAASEEN RASIAAN.

NYT KUN KORONAVIRUSPANDEMIA MUUTTAA KAIKEN MINUSTA TUNTUU SILTÄ, ETTÄ OLISIN MIELUITEN SATTUMA.

KORONAVIRUSPANDEMIASSA KAIKKI KEINOTEKOINEN MURTUU JA VAIHTUU LUONNONMUKAISEKSI.

Esimerkiksi AJATUS ”TIETO ON VALTAA” sisältyy KÄYNNISSÄ OLEVAAN MUUTOSPROSESSIIN. MINUA ON JO KOSKETTANUT AJATUS ”KUVA ON VALTAA”.

Myös UUSI LUONTOSUHDE, jossa luontoon ei suhtauduta enää yksipuolisesti hyödyn irti ottamisena, sisältyy siihen.

*

SANOMALEHTI ILKKAPOHJALAINEN JULKAISI 24.1.2018 MIELIPIDEKIRJOITUKSENI ”ILMASTONMUUTOS MUUTTAA KAIKEN”. Kerroin esimerkiksi, että ILMASTONMUUTOS muuttaa rakennuksen ja aluerakenteen suunnitelun ja organisoidun yhteiskunnan tähänastiset rakenteet.

TAMPEREELLA ILMESTYVÄ AAMULEHTI JULKAISI tuon jälkeen elokuussa 12.8.2018 ALUNPERIN TAISTOLAISISTA KOMMUNISTEISTA ”vihreisiin loikanneen” Satu Hassin mielipidekirjoituksen, jossa oli samantyyppinen otsikko kuin omassa kirjoituksessani. Satu Hassin kirjoituksen otsikko kuului:

”ILMASTONMUUTOS MUUTTAA KAIKEN – IHAN KAIKEN”.

Tamperelaisen kansanedustaja diplomi-insinöörin Satu Hassin mukaan näin oli sanonut 12 vuotta aikaisemmin Bill Clinton Tampere-talossa MAAILMANTALOUDEN muutoksesta.

Olen tuntenut marxilaisena aina myötätuntoa ”enemmistöläisiä” kommunisteja kohtaan, mutta olen vierastanut aina taistolaisuutta. Satu Hassin näkemys ILMASTONMUUTOKSESTAKIN on hänen kirjoituksessa kuin puhuisi VALTIOIDEN MAAPALLOSTA KONEENA.

Siinä ILMAKEHÄMAAPALLOA täytyisi ikään kuin vain säädellä teollisen kapitalismin TIETO- JA TIEDEUSKOISIA puoluepoliittisia vallankäyttäjiä kiinnostavalla matematiikalla virheellisestä asennosta oikeaan asentoon.

Aikansa eläneellä ajattelutavalla kuten ”TIETO ON VALTAA” -PERIAATTEELLA JA UUDELLA YMPÄRISTÖTEKNOLOGIALLA ilmasto-ongelma vain pahenee.

KORONAVIRUSPANDEMIA on tehnyt äskettäin selväksi sen, että ILMASTONMUUTOSKRIISIN YDIN on aivan muissa seikoissa.

TEOLLISTA KAPITALISMIA ON HARJOITETTU ”TIETO ON VALTAA”- PERIAATTEELLA.

On mahdollista, että nyt MAAPALLOLLA tapahtuvien yllättävien MUUTOSTEN TAUSTALLA on IHMISLAJIN AIHEUTTAMA ILMASTONMUUTOS JA SEN SEURAUSILMIÖT KUTEN ”MIKROBIHÄIRIÖT” JA KORONAVIRUSEPIDEMIA.

IHMISLAJI on saattanut kuitenkin kuvitella esimerkiksi muutama tuhat vuotta ”HALLITSEVANSA TIETOUSKOLLA KAIKKEA, MAAPALLON LUONTOAKIN” mutta vasta nyt ihminen on alkanut YMMÄRTÄÄ sen EREHDYKSEKSI. Tämäkin tulee ehkä ymmärrettäväksi TULEVAISUUDESSA.

Esimerkiksi SUOMEN maatalousvaltaisella JA YHTEISKUNNALLISESTI JÄLKEENJÄÄNEELLÄ Etelä-Pohjanmaalla on kuitenkin vieläkin ajateltu, ettei mitään tarvi eikä saa tehdä jatkossakaan toisin.

*

HAKU ”YLE” PALJASTI 18.10.2020 KAIKILLE, ETTÄ ROOMAN PAAVIN (83-vuotiaan Franciscusin) KANSSA APOSTOLISESSA PALATSISSA ASUVALLA HENKILÖLLÄ ON KORONAVIRUSTARTUNTA.

Paavin kanssa asunut henkilö (kuka tarkemmin, mies nainen tai joku muu?) on siirretty pois asunnosta, kymmenkunta muuta palatsin henkilöä on laitettu eristykseen.

PAAVI ON LÄNSIMAISEN KATOLISEN KIRKON YLIN JOHTAJA, HÄN ON KRISTUKSEN KÄSKYNHALTIJA MAAN PÄÄLLÄ, JA HÄN ON EREHTYMÄTÖN USKON ASIOISSA.

USKOMINEN, KUVITTELEMINEN, AJATTELEMINEN JA FILOSOFIA OVAT ERI ASIOITA.

Trump moitti Joe Bidenia sanomalla, että Biden ”kuuntelee TIETEILIJÖITÄ” (suurennos JP).”TÄÄLLÄOLOSTA” MUUTTUVAT USKOVAISTEN KESKUUDESSA TOTAALISESTI.

SIIS JOS JEESUS ELÄISI VIELÄ MAAN PÄÄLLÄ HÄNKIN VOISI SAADA KORONAVIRUSTARTUNNAN?

TÄHÄNASTISEN KÄSITYKSEN MUKAAN PAAVI EI VOI SAADA VIRUSTARTUNTAA. Voiko länsimaisen roomalaisen kirkon päämies PAAVI olla kohta uskon asioita puhuessaan erehtyvä?

ENTÄ TRUMP? Trump vähätteli jälleen koronavirusta ja vaati rajoitusten purkua (yle 19.10.2020). ”Tilanne on kääntymässä, oli rokotettu tai ei” sanoin Trump vaalitilaisuudessaan. Trump moitti Joe Bidenia sanomalla että Biden ”kuuntelee TIETEILIJÖITÄ” (suurennos JP).

SUOMEN EDUSKUNTAVAALIT 1970 YLLÄTTI ”POLITIIKAN TIETEILIJÄT” JA TIETOKONEOHJELMAT KUN SMP YLLÄTTI PROTESTIPUOLUEENA ja sai 18 kananedustajalisäpaikkaa. TÄTÄ voi verrata syystä nykyiseen PERUSSUOMALAISTEN korkeaan kannatustasoon.

TRUMPIN VOITTO VAALISSA 3.11.2020 on eri syistä johtuen mahdollinen, ehkä se on myös ”TODEN NÄKÖINEN”.

*

VASTA KUN KORONAVIRUS RANTAUTUI MYÖS SUOMEEN, MONET ALKOIVAT TÄÄLLÄKIN AJATTELEMAAN, ETTÄ ”KOHTA ON TAPAHTUMASSA TOTAALINEN MUUTOS”.

SIINÄ MUUTTUU IHAN KAIKKI - IHAN KAIKKI.

NYT SULJETAAN SUOMESSA KIRKKOJAKIN MUTTA KÄYNNISSÄ OLEVA MUUTOS ON MUUTAKIN KUIN ”KONKREETTISTA”.

MUUTOS (SAMANAIKAISESTI ILMASTONMUUTOS JA KORONAVIRUSPANDEMIA) ON PALJON SYVÄLLISEMPI KUIN ON KUVITELTU. TÄHÄNASTINEN ”TIETOUSKO” JA ”HALLITSEMISUSKO” EI JOHDA ENÄÄ MUUTOKSEEN.

*

VIRUSPANDEMIAKESKUSTELUN RINNALLE ON NOUSSUT ÄSKETTÄIN UUDESTAAN VÄITTELY ILMASTONMUUTOKSESTA, VAIKKA SIITÄ VÄITTELEMINEN ON MONIEN MIELESTÄ JO MYÖHÄISTÄ.

*

MYÖS OMAT AJATUKSENI OVAT OLLEET VIIMEKSI MUUTOKSESSA koska maailmassaoloni on ”kääntynyt ympäri”.

VAIKKA TÄMÄ KIRJOITUKSENI EI PERUSTU ”TIETÄMISEEN” (tietouskoon) EIKÄ LOOGIS-ANALYYTTISEEN KOKONAISRAKENTEESEEN (kuten eräänlaiseen ruutukaavaan) TÄMÄN KIRJOITUKSENI POHJALLA ON AJATTELUA, MILLÄ ON TENDENSSIMÄINEN SUHDE VIRUSPANDEMIAN AIHEUTTAMAAN YLEISEEN MUUTOKSEEN.

*

ÄÄRIOIKEISTOLAISET POLIITTISET LIIKKEET ovat ryhtyneet VIIMEKSI monissa valtioissa (Saksassa jne.) YLLÄPITÄMÄÄN KASVOMASKIEN KÄYTÖN VASTAISTA ILMAPIIRIÄ.

MASKITTOMUUTEEN IHMISIÄ KIIHOTTAMALLA SYYTETÄÄN EDUSTUKSELLISTA VALTAA TÄHÄNASTISTEN KANSALAISVAPAUKSIEN HÄIRITSEMISESTÄ (1).

VALTIOLLISEN VÄKIVALTAKONEISTON JA VÄESTÖN SUHDE ON NYT KOVASSA JÄNNITTEESSÄ KOSKA ILMIÖT JA ASIAT EIVÄT SUJU ENÄÄ KUTEN AIKAISEMMIN.

SAMAAN AIKAAN BAILAAVAT JUPPINUORET ovat luomassa MASKINKÄYTÖN MUOTIA (2).

Näihin molempiin KONSERVATIIVISIIN ilmiöihin (1 ja 2) liittyy pyrkimys palauttaa TAKAISIN ENTINEN. Mutta se mitä ÄSKEN OLI, se ei palaa koskaan.

*

”KAPITALISTINEN YRITTÄJÄUSKOVAISUUS” (VOITON TAVOITTELU JA RAHAN TAKOMINEN) ON NYT SUUR-KAUHAVALLA YHTÄ SYVÄLLÄ PAIKALLISESSA VÄESTÖSSÄ KUIN ON TÄMÄN MAATALOUSVALTAISEN SEUDUN VANHA KRISTILLINEN KANSANUSKOVAISUUS (KÖRTTILÄISYYS, johon sisältyy LUONTOSUHDE jossa luontoa saa käyttää rajatta hyväksi).

KANTA-KAUHAVALLA EN OLE NÄHNYT yli kymmeneen vuoteen VAPPUMARSSIAKAAN MUTTA KIRKKOHERRAKIN ASTELEE TÄÄLLÄ VIELÄKIN KESKELLE KYLÄÄ.

*

Minua innostaa NÄIHIN POHDINTOIHIN samanaikaisesti KANSAINVÄLINEN, VALTIOLLINEN JA PAIKALLINEN SEKÄ HENKILÖKOHTAINEN ELÄMÄ.

MYÖS KAUHAVALTA löytyy erilaisia NÄKÖKULMIA JA TÄÄLLÄOLOKÄSITYKSIÄ. Esimerkiksi AVIISI- ja KOMIAT-lehtien toimitusten, kauhavalaisen kirjailija Antti Tuurin sekä KAUHAVAN kunnanjohtajan näkökulmat KAUHAVASTA poikkeavat täysin toisistaan. Oma näkökulmani KAUHAVAAN JA KAUHAVALAISIIN rakentuu myös omalta pohjalta.

MYÖS TÄMÄ SISÄLTYY KÄYNNISSÄ OLEVAAN SYVÄÄN MUUTOKSEEN.

*

ELÄMÄN SYNTYMINEN MAAPALLOLLA PYSYY SALAPERÄISYYTENÄ. MUTTA JOS ELÄMÄ PÄÄTTYY MAAPALLOLTA SEN AIHEUTTAA IHMISLAJI.

SYY ELÄMÄN PÄÄTTYMISEEN OLISI MAAPALLON LUONNON RAJATON HYÖDYNTÄMINEN JA TEOLLISEN KAPITALISMIN MUKAINEN RIISTOTALOUS JA VÄKIVALTAINEN SODANKÄYNTI.

*

Tälläkin hetkellä maapallolla käydään kymmeniä sotia (yhteensä puolisen sataa sotaa). Niiden lisäksi maapallolla on paljon paikkoja, joissa konfliktit ovat puhkeamassa väkivaltaisiksi yhteenotoiksi minä hetkenä tahansa.

Maapallon metsiäkin kaadetaan sekä turvetta kaivetaan maasta vieläkin monissa valtioissa entiseen tyyliin.

*

Armenian ja Azerbaizhanin välinen sota on laajentunut äskettäin täydelliseksi sodankäynniksi. Kansainvälisen YK:n sovitteluehdotuksetkaan eivät ole johtaneet rauhaan.

Tämänkin sodan seuraavat vaiheet saattavat liittyä siihen kun ”ulkopuoliset valtiot” puuttuvat konfliktiin edistääkseen omia valtapeli-intressejään (esimerkiksi USA ja Venäjän federaatio). Tuota vaihetta voi seurata uusi huomattavasti laajempi sodankäynti.

Miksi ”rauhankin takominen” vain lisää sodankäyntitahtoa? Syitä väkivallan käyttämiseen ja sodankäyntiin on etsittävä ennen kaikkea syvältä ihmisen ajattelusta ja arvoista käsin.

*

Ihminen osaa olla myös paha. Ihmislajin joukkokäyttäytymiseen sisältyy myös väkivalta ja sodankäynti. Siksi uusia johtaville kansanryhmille vallattuja paikkoja ja organisoituja yhteiskuntia (aseellisesti vartioituine rajoineen) ei pidä maapallolle muodostaa.

Mitä enemmän maapallolla on valtioita, sitä enemmän on sotia. Keinotekoinen valtio-orgaani on rauhan ylläpitämisen vastakohta.

Tärkeintä olisi huolehtia maapallolla kansainvälis-monikulttuurisella tasolla rauhan ylläpitämisestä sekä yksilöiden ja ”vähemmistoryhmien” oikeuksista tulla inhimillisesti kohdelluiksi.

Sitä tehtävää varten tarvitaan kiireellisesti kansainvälinen valtakoneisto.

*

ELÄMÄN SYNTYMISTÄ JA ELÄMÄN PÄÄTTYMISTÄ TAPAHTUU JOKA HETKI. SIKSI TUNTUU LUONNOLLISELTA MYÖS AJATUS MAAPALLON ELÄMÄN PÄÄTTYMISESTÄ.

Elämän päättymiseen ei ehkä voi edes vaikuttaa Tämäkin seikka täytyy ottaa huomioon.

*

LÄNSIMAISESSA KULTTUURIPIIRISSÄ KÄSITYS IHMISLAJISTA YKSILÖNÄ JA RYHMÄNÄ PERUSTUU ANTIIKIN FILOSOFIAAN JA KRISTINUSKOON. NIIHIN LIITTYVISTÄ SEIKOISTA ON KUITENKIN LUKEMATTOMIA KÄSITYKSIÄ.

AVOIMIA KYSYMYKSIÄ ON JA TULEE KOKO AJAN LISÄÄ, ONKO NIITÄ JO NYT AIVAN LIIKAA?

MILLAINEN ON LÄNSIMAISEN IHMISEN LUONTOSUHDE SEKÄ TIETÄMIS-, VALTA-, EDISTYS- JA USKONTOKÄSITYS? NÄIHIN SEIKKOIHIN PITÄISI LÖYTÄÄ OSUVIA VASTAUKSIA MUTTA VOIDAANKO KAIKKEEN EDES VAIKUTTAA?

IHMISLAJIN TOIMINTAA LEIMAA EHKÄ ENITEN KÄSITYKSET KUTEN LUONNONVAROJEN HYVÄKSIKÄYTTÖ, TIETO- JA EDISTYSUSKO SEKÄ VALLANKÄYTTÖ JA KILPAILU SEKÄ KUVITELMA IHMISEN VIISAUDESTA JA HYVYYDESTÄ.

*

NYT YMPÄRISTÖKRIISIN, ILMASTONMUUTOKSEN SEKÄ KORONAPANDEMIAN AIKANA ON OMAKSUTTAVA UUDENLAINEN KÄSITYS IHMISESTÄ. SEN EI TULE VASTATA AIEMPAA PAREMMIN ”IHMISENÄ OLEMISEN TODELLISUUTTA” koska myös käsitys ”todellisuudesta” on nyt muutoksessa.

”MIKÄ ON TODELLISTA?”, seuraavaksi siitä on yhtä monta käsitystä kuin on ihmisiä maapallolla.

*

TIETOUSKOISEN IHMISEN MUKAAN UUTEEN ”TÄÄLLÄOLOKÄSITYKSEEN” EI SAISI SISÄLTYÄ MYÖSKÄÄN MYYTTEJÄ JA USKOMUKSIA.

KUITENKIN KOSKA IHMINEN KUVITTELEE JA ON MYÖS VÄKIVALTAINEN JA PAHA MYYTITKIN SISÄLTYVÄT IHMISELÄMÄÄN.***

 

KÄSITTELEN TÄLLÄ KIRJOITUKSELLA LÄNSIMAISESSA KULTTUURISSA OMAKSUTTUA KYSYMYSTÄ SIITÄ

”VOIKO IHMINEN TIETÄÄ?”.

*

MONET IKIVANHAT MYYTIT VIITTAAVAT SIIHEN, ETTÄ IHMISELLÄ EI OLE ”KYKYÄ TIETÄÄ” EIKÄ IHMISEN OLE ”HYVÄ TIETÄÄ”.

MYYTTIEN LISÄKSI TÄHÄN KYSYMYKSEEN VOI ETSIÄ VASTAUSTA ESIMERKIKSI ANTIIKIN KREIKAN FILOSOFIEN AJATUKSISTA.

*

OMAN KÄSITYKSENI MUKAAN IHMISELLÄ EI OLE KYKYÄ ”TIETÄÄ”. IHMINEN PYSTYY KUVITTELEMAAN JA YMMÄRTÄMÄÄN ainakin KOKEELLISIA SEIKKOJA mutta ei ”TIETÄMÄÄN”.

SOKRATESIN kerrotaan sanoneen jo puoli vuosituhatta ennen ajanlaskumme alkua, että ”tiedän etten tiedä mitään”.

Ajatus siitä, onko ihmisellä ”TIETÄMISKYKY”, on hyvin vanha kysymys.

*

LÄNSIMAISEN KULTTUURIN ”TIETOUSKOON” JA ISKULAUSEESEEN ”TIETO ON VALTAA” LIITTYY RUNSAASTI USKOMUKSIA JA KÄSITYKSIÄ.

OSA NIISTÄ LIITTYY MYÖS TERVEYDEN- JA LÄÄKEHOITOON. USKOMUKSET JA MYYTIT LIITTYVÄT ESIMERKIKSI POLIITTISEEN PÄÄTÖKSENTEKOON JA VALLAN KÄYTTÄMISEEN. Noiden käsitysten pohjalta voi tehdä myös kokonaisuutena arvioita.

TÄMÄN KIRJOITUKSEN TARKOITUS ON HERÄTTÄÄ TÄHÄN KYSYMYKSEEN UUSIA KYSYMYKSIÄ MUTTA EI ANTAA NIIHIN ”LOPULLISIA VASTAUKSIA”.

KORONAVIRUSPANDEMIA MURTAA JA MUUTTAA IHAN KAIKKEEN LIITTYVIÄ KÄSITYKSIÄ.

*

OLEN AJATELLUT, ETTÄ PARASTA ON KUN EI OTA KOSKAAN LÄÄKETTÄ PAITSI JOS ON IHAN PAKKO (esimerkiksi järkyttävän päänsäryn takia).

MUTTA ”MILLOIN ON PAKKO OTTAA”?

”PAKKO-OTTAMINEN” ON MYÖS EPÄEKSISTENTIALISTISTA JOS SIIHEN EI SISÄLLY MERKITYSTEN TULKITSEMISTA.

*

LÄÄKKEITÄ VALMISTETAAN MASSOILLE TEOLLISESSA KAPITALISMISSA SUURINA SARJOINA KONEELLISESTI (pillerit ovat aina samanlaisia).

LÄÄKETUOTANTO ON KESKEINEN OSA TEOLLISTA KAPITALISMIA, SILLÄ SUURET LÄÄKETEHTAAT OVAT MAAPALLON RIKKAIMPIA TUOTANTOLAITOKSIA.

LÄÄKETEHTAAT TUOTTAVAT MASSIIVISESTI ERILAISIA LÄÄKEMERKKEJÄ.

LÄÄKKEIDEN VAIKUTUS IHMISIIN ON KUITENKIN KIISTANALAISTA JA YKSILÖLLISTÄ. LÄÄKEVAIKUTUSTEN POIKKEAMINEN ON ÄÄRIMMÄISEN HUOMIONARVOINEN SEIKKA.

SUURTEN LÄÄKETEHTAIDEN MENESTYKSEN TAUSTALLA ON ”TEOLLISEN KAPITALISMIN PÄÄPERIAATE ”VOITTO”, TEOLLIS-TEKNOLOGINEN MASSAYHTEISKUNTA, SEKÄ KEMIA JA LÄNSIMAISSA OMAKSUTTU KÄSITYS ”TIETO ON VALTAA”.

*

OLEN KÄSITELLYT ”TIETÄMISEN LOPPUA” JA ”TODELLISUUDEN LOPPUA” MYÖS AIKAISEMMISSA KIRJOITUKSISSANI. KORONAVIRUSPANDEMIA ON HAASTANUT MINUT KIRJOITTAMAAN SAMASTA AIHEESTA UUDESTAAN.

BLOGISSANI ”KAIKKI MUUTTUU, EI PALAA TAKAISIN MIKÄÄN” (julkaistu Kulttuurivihkojen netissä, blogi 29.9.2020) KYSYIN ”VOIKO IHMINEN TIETÄÄ?” JA KERROIN ITSENI TARKKAILEMISESTA VOIDAKSENI VASTATA TÄHÄN KYSYMYKSEEN. JATKAN TÄLLÄ KIRJOITUKSELLANI SAMAN KYSYMYKSEN JA ESIMERKIN KÄSITTELYÄ.

OLEN AJATELLUT, ETTÄ EN OLE TIETÄNYT ENKÄ HALLINNUT ILMIÖITÄ JA ASIOITA VAAN OLEN KUVITELLUT KOKO AJAN KAIKENLAISTA SAIRAUKSISTA JA LÄÄKKEISTÄ, TERVEYDENHUOLLOSTA SEKÄ LÄÄKÄREISTÄ JA KULLOISESTAKIN OLOTILASTANI.

*

JOS OLEN ITSE ITSEÄNI TARKKAILEMALLA TULLUT JOHTOPÄÄTÖKSEEN ETTEI IHMINEN VOI TIETÄÄ AJATTELEN, ETTÄ MUITTENKIN IHMISTEN KOHDALLA VALLITSEE SAMANLAINEN TILANNE.

NÄISTÄ KIRJOITUKSISTANI KÄY ILMI SE, ETTÄ POTILAS JA LÄÄKÄRI KUVITTELEVAT SAIRAUDEN JA ETTÄ LÄÄKÄRIN ”TUTKIMUKSEN” JA LÄÄKÄRIN MÄÄRÄÄMÄN ”LÄÄKEHOIDON” YHTEYDESSÄ EI ILMENE ”TIETÄMISTÄ JA HALLITSEMISTA”.

*

KORONAVIRUSPANDEMIA ON YLLÄTTÄNYT KOKO IHMISKUNNAN. KUITENKIN vastaavantyyppinen KRIISI on vallinnut kautta aikojen IHMISTEN TÄÄLLÄOLOSSA.

MAAILMASSAOLO ON AINA SATTUMAA JA KUVITTELUA.

NYT KAIKKI MUUTTUU EIKÄ EILISEEN ”TIETOUSKOON” VOI PALATA KOSKAAN.

MUTTA MIHIN SUUNTAAN MUUTOKSET ETENEVÄT, SEN VOI VAIN ARVAILLA.

TÄHÄNASTINEN ”TIETÄMIS- JA HALLITSEMISUSKOINEN” IHMINEN VOI VAIN KUVITELLA VOIVANSA SUUNNATA KORONAVIRUKSEN AIHEUTTAMAT MUUTOSVAIKUTUKSET ESIMERKIKSI ”YHTEISKUNNALLISEN TASAPAINON SUUNTAAN” MUTTA KAIKKI VOI MENNÄ AIVAN ERI SUUNTAAN.

KORONAVIRUKSEENKAAN EI OLE ”KEKSITTY” ESIMERKIKSI JOKA SUHTEESSA TOIMIVAA ROKOTETTA. VIRUS VOI YLLÄTTÄÄ VIELÄ PITKÄÄN.

IHMINEN ON KUITENKIN USKONUT VOIVANSA HALLITA KAIKKEA MYÖS ENNALTAEHKÄISEVÄSTI (myös ”lääketieteessä”) niin, että kaikki kulkee HUOMISESSA katkeamatta kohti EDISTYSTÄ JA KOHTI ”KORKEAMPAA IHMISEN HYVINVOINTIA”.

TÄHÄNKIN SISÄLTYY ”TIETOUSKOEREHDYS”.

*

YHTEISKUNTA VOIDAAN ORGANISOIDA MONELLA ERI TAVALLA. TÄHÄN LIITTYY KÄSITYS ”HYVÄSTÄ HALLINNOSTA”.

SIIHEN SISÄLTYY AINA MYÖS JONKUN VANHAN VALLANKÄYTTÖPERINTEEN MUKAINEN

ARVOMAAILMA (esimerkiksi Rooman hallintoperinne, Ranskan suuri vallankumous eli ns. VALISTUKSEN ”TIETOVALTAISUUS” tai esimerkiksi NATIONALISTISEN KANSAKUNNAN korostaminen).

*

KUN PUHUTAAN YLIMMÄN VALTIOJOHDON HUOMIOIMISESTA JA KANSAKUNNAN MERKITYKSESTÄ PUHUTAAN MYÖS

VASTAKOHDISTA.

ESIMERKIKSI KUNINGASKUNTA, PRESIDENTTIJOHTOINEN TASAVALTA JA SOSIALISTINEN KANSANVALTA OVAT HYVIN ERILAISIA ”DEMOKRATIOITA” JA NE OVAT SAMALLA MONESSA KOHTAA MYÖS VASTAKOHTIA.

*

VALTION MUODOSTAMISEEN LIITTYY MYÖS ESIMERKIKSI ALUEEN VALTAAMINEN ”KANSAKUNNALLE” SEKÄ VALTIORAJOJEN SULKEMINEN JA VARTIOIMINEN.

*

VALLANKÄYTTÖÖN ON LIITTYNYT PERINTEISESTI ESIMERKIKSI ”LUOTTAMUS IHMISEN SYNNYNNÄISIIN KYKYIHIN” sekä ”HENGELLISEN USKOMISEN JA MAALLISEN JÄRJENKÄYTÖN YHDISTÄMINEN” SEKÄ AJATUS ”TIETO ON VALTAA”.

MUUTOS KORONAVIRUKSEN AIHEUTTAMA HUOMISEN KOHDALLA ON KUITENKIN SATTUMA.

*

YHTEISKUNTA ON NYT JATKUVASSA MUUTOKSESSA JA SE JÄTTÄÄ KOKO AJAN JÄLKENSÄ KAIKKEEN. JA MYÖS ESIMERKIKSI ”BAILAAJAVASEMMISTOON”.

UUSLIBERALISTISEN TEOLLISEN KAPITALISMIN VAPAUSAJATTELU on johtanut siihen, että myös ”marxilaisissa liikkeissä” saatetaan PITÄÄ NYT TÄMÄN ”KAPITALISTISEN BAILAILUKONSENSUKSEN” aikana sopimattomana puhetta YHTEISOMISTUKSESTA.

”UUSVASEMMISTOLAISISTA” saattaa olla korrektia puhua ainoastaan esimerkiksi SUVAITSEVASTA YHTEISÖLLISYYDESTÄ.

Mutta tämä on DIALEKTISTEN RISTIRIITOJEN näkökulmasta ”heikkoa vasemmistolaisuutta”.

MYÖS NYT PITÄÄ USKALTAA OLLA MARXILAINEN JA KOMMUNISTI.

*

VALTAPELURIT ”ELÄVÄT USEIN NYKYHETKEÄ HUOMISESSA”. SIINÄ OMA PUOLUE ON SUURI JA OSA MAATA JOHTAVAA VALTIOLLISTA ELIITTIÄ.

TÄMÄ VOI OLLA KUITENKIN VAIN KUVITTELUA, EIKÄ TUON TAVOITTEEN TOTEUTUMISESTA VOI OLLA VARMA.***Sain tammikuussa 1987 JOHTAVAN KAAVOITTAJAN VIRAN TURUSSA.

Virkaani kuului PÄÄTÖSEHDOTUSTEN VALMISTELU JA ESITTELIJÄNÄ TOIMIMINEN, alussa KIINTEISTÖ- JA RAKENNUSTOIMEN LAUTAKUNNAN KAAVAJAOSTON kokouksiin OSALLISTUMINEN ja poliittisen KAAVAPÄÄTÖSTEN tekeminen PUOLUEPOLIITTIKKOJEN KOKOUKSISSA. Tämä liittyi tuolloiseen YHTEISKUNNALLISEN VALLANKÄYTTÖMALLIIN.

Mutta koska törmäsin pian ”TURUN TAUTIIN JA MAAN TAPAAN” ajauduin puoluepoliittisen valtapelin kautta sitoutumattomana vihreänä Turun kaupunginvaltuustoon (1992-2000). Vihreillä ei ollut tuolloin yksi ainoa valtuutettu eikä piirijärjestöjäkään koko maassa. Vaalin jälkeen vihreitä valtuutettuja oli 7.

Nyt vihreät tavoittelevat suuren puolueen asemaa ja PRESIDENTIN virkaakin.

*

Osallistuin 1990-luvulla myös esimerkiksi Turun kaupunginhallituksen kokouksiin, ne tapahtuvat suljetuin ovin eikä niihin saanut osallistua muut kuin hallituksen jäsenet. Lisäksi osallistuin myös muihin luottamustoimiin sekä myöhemmin myös sosiaalidemokraattien valtaelimiin (valtuusto jne.).

Sain arvokkaan kokemuksen siitä miten puolueiden poliittiset valtapelit toimivat käytännössä. Aluksi kuvittelin, että mailmassaolon keskiössä on VALTA, viimeksi olen ajatellut (eläkepäivinäni) että keskeisintä ihmiselämässä on VAPAUS (ja ”itselleen oleminen”).

Olen vaihtanut kysymyksen YHTEISKUNNALLISESTA VALLASTA viimeksi eksistentialistiseen kysymykseen YKSILÖVAPAUDESTA SEKÄ KYSYMYKSEEN ”TIETOUSKOSTA”.

MARXILAISUUTEEN tutustui ensimmäisen kerran jo 1960-luvulla.

*

ILMAN NÄITÄ AJATUKSIA JA KOKEMUKSIA EN VOISI YMMÄRTÄÄ SITÄ, MITÄ MERKITSEVÄT NEKIN UUTISET, JOISTA OLEN VIIMEKSI LUKENUT SUOMEN VALTIOSTA.

Esimerkiksi. Ensin SUOMEN HALLITUS OLI kesällä 2020 KAATUA joihinkin riitoihin, mutta niistä oltiin julkisuudessa hiljaa. Hallitus oli kokoontunut useaan otteeseen ja puolueiden välit todettiin ”jääkylmiksi”.

Seuraavassa vaiheessa erimielisyydet alkoivat purkautua julkisuuteen, riitelyn aihe tuli julki.

Kyseessä oli alun perin KASVOMASKIN KÄYTTÖÄ koskenut RIITA (KOK-intressi) JA KYSYMYS siitä kuinka tänne yli rajan tulevat ”muunmaalaiset käsitellään” niin etteivät he levitä KORONAVIRUSTA Suomeen (PS-intressi).

Tämä alun perin kulissien takainen vuoropuhelu johti myöhemmin EDUSKUNNASSA VÄLIKYSYMYKSEEN.

*

Kyse on pohjimmiltaan MASKIPAKON käyttämisestä yhtenä keinona KIIHTYNEESSÄ VIRUSTARTUNTAVAIHEESSA.

EDUSKUNNAN VALTAPELI ON NYT KIRISTYNYT. Luoviminen kapitalistisen yrittäjävapauden ylläpitämisen ja kansansuosion välillä jatkuu ja aiheuttaa UUSIA RIITOJA.

*

Kokoomus esitti lokakuussa 2020 epäluottamuslausetta hallituksen ministeri Krista KIURULLE. Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru sai kuitenkin eduskunnan luottamuksen äänin 106-79 (14.10.2020).

Tämä prosessi pohjautui Suomen valtiota koskevaan yhteiskuntasopimukseen ja samalla tämäkin valtapeli oli tähänastisen SUURTEN PUOLUEIDEN välinen valtataistelu, jolla tähdättiin seuraavaan ”kyselyyn” ja hallituksen kaatamiseen. Vihreät pyrkivät nytkin kameroiden eteen näyttääkseen olevansa ”NOUSEVA UUSI SUURI PUOLUE”.

Vaikka Kiuru ja nykyinen hallitus jatkaa, keskustan ”kyselykannatus” pysyy jatkossakin alhaalla.

*

Eduskunnassa riitelevät nyt molemmat, ASIAT JA IHMISET. Kyse on myös siitä, että kansanedustajatkin ovat aivan tavallisia ihmisiä ILMAN YLILUONNOLLISIA VALTAPELIKYKYJÄ mutta sitä ei haluta tunnustaa.

Hallituksen ja opposition tuohtuneet välit purkautuvat kohta uudestaan. Sekin viittaa siihen, että RISTIRIITOJEN DIALEKTIIKKA ON JA PYSYY.

*

Lähdin virastani eläkkeelle 2010. Muutin kolmannen perheeni kanssa Turusta ensin Kanta-Kauhavan keskustaan keväällä 2010, tyttäremme Helmi oli tuolloin nelivuotias. Myin ennen muuttoa Kauhavalle Lapinjärven romanttisen punaisen mökkini.

Noihin aikoihin Kauhavalla tapahtui mediassa paljon julkisuutta saanut MYRKKYVIINATAPAUS. Muutama vuosi sen jälkeen tapahtui Kauhavalla VÄKIVALTAISKU, jossa nuori mies tappoi VASARALLA tyttöystävänsä molemmat vanhemmat.

Nämä tapaukset liittyvät mielestäni enemmän tämän maatalousaltaisen seudun omaan kulttuuriin kuin yleiseen viinankäyttö- ja väkivaltarikollisuuteen.

Kanta-Kauhavan keskustaan, alun perin kirkonkylään liittyy LAAJA KASARMIALUE (uusimman tekniikan mukainen lentosotakoulu). Kun tulimme seudulle, kasarmin kylkeen hurauteltiin myös LUMISKOOTTEREILLA, niitä pörräili TALVISIN myös KAUHAVANJOEN JÄÄLLÄ.

Kauhavan lentosotakoulun LENTOMELU (SUIHKUKONEIDEN MELU oli jatkuvasti yli sallittujen meluarvojen) hiljeni vasta joulukuussa 2014.

Muutimme 2011 Kanta-Kauhavan keskustasta kunnan reunalle Kantolan kylään Renkolantielle. Kanta-Kauhava oli saanut aikaisemmin tittelin ”kaupunki” ja siitä tuli sen jälkeen kuntaliitoksen ansiosta maatalousvaltaisena seutuna SUURKAUPUNKI.

Vanhojen maatalousvaltaisten kuntien SUURKUNNAKSI liittymistä alkoi seurata isoja poliittisia riitoja. KESKUSTAPUOLUEEN yksinvaltaista asemaa alkoi horjuttamaan eniten PERUSSUOMALAISUUS.

*

Ennen eläkkeelle lähtöä olin tehnyt Turussa työsuojeluviranomaisille ilmoituksen TYÖPAIKKAKIUSAAMISESTA. Kun kuulin, että SUOMEN VALTIOSSA ei ole tapahtunut koskaan työpaikkakiusaamista, unohdin koko jutun. Turun poliisipäällikönkin mukaan työpaikkakiusaaminen on vain jokaisen omissa korvien välissä. Siis tutkintaa työpaikkakiusaamisesta ei tule edes selvittää.

Toiseksi KAUHAVALLA kuulin usein siitä, että kauhavalaiset ”eivät tarvitse muita”. Ymmärsin tämänkin merkityksen.

*

Aloin peruskorjaamaan kauhavalaisen vaimoni suvun vanhan maatilakeskuksen (Kantolan kylä, Renkolantie 16) viittä huonoon kuntoon päässyttä rakennusta (ensin korjauksia 2010-2020).

Tilan fooninki oli palanut maan tasalle kesällä 1980 ja sen tilalle rakennettiin kyläläisten TALKOOTYÖNÄ rakennusteknisesti virheellinen ”parakkimainen asuintalo”.

Jatkoin Kauhavalla SANAN JA KUVAN liittyvien kuvitteellisten teosten tekemistä (omakustanteet ja dadaistiset kuvateokset) ja jatkoin samaan aikaan marxilaisuusharrastustani sekä kiinnostuin myös Sartren eksistentialistisesta vapauskäsityksestä.

Kuvateoksia aloitin toteuttamaan Kauhavalla aivan uudelta pohjalta. Tulin Ukrainan sodan aikoihin (noin 2014) ”uusdadaistiseen kuvailmaisuun”. Samaan aikaan oli nousussa ILMASTONMUUTOSVÄITTELY vaikka maapallon ilmaston lämpenemistä oli tapahtunut jo vuosikymmenet. ILMASTOKRIISIVÄITTELYÄ seurasi keväällä 2020 KORONAVIRUSPANDEMIA. KOKO YHTEISKUNTAJÄRJESTYSKIN ALKOI sen jälkeen HORJUA.

Nyt syksyllä 2020 odotetaan kuumeisesti jo keksittyä KORONAVIRUSROKOTETTA.

Mutta ongelman ydin ei ole vielä ratkeamassa.

Kriisi jatkuu myös vuonna 2021 ja sen jälkeen, koska KEINOT VAIKUTTAA VALLITSEVAAN KRIISIIN OVAT EDELLEENKIN VIRHEELLISET.

*

Koska asuintalomme VESIJOHTO jäätyi talvella 2017/2018 (VESIVAHINKO), hankin keväällä 2018 perheelleni kunnan vuokra-asunnon Kanta-Kauhavan pääkeskustasta ROIHANKUJALTA. Helmille oli asunnossa oma huone, jossa hän saattoi kasvaa ja tavata murrosikään tulossa olleita kavereitaan.

*

KAUHAVAN MAATALOUSVALTAISESSA KONEHULLUSSA KULTTUURISSA ei tunneta usein edes perusteita MODERNISTA RAKENNUSTEKNIIKASTA.

KORJASIN kesästä 2018 lähtien Kanta-Kauhavan keskustasta käsin Renkolantien VESIVAHINKO-ONGELMAA ja samalla asuintalon RAKENTEELLISIA EPÄKOHTIA. Suoritin tuolloin esimerkiksi sokkelin kuivattamista ja sokkelin lisälämpöeristämistä.

TALON JÄTESÄILÖ ON TEHTY KAHDESTA ISOSTA OJARUMMUSTA (niiden tilavuus on yhteensä noin yksi kuutio). TALOSSA on myös muita YMMÄRTÄMÄTTÖMYYDESTÄ JOHTUVIA rakentamisjälkiä.

Kesällä 2019 ostin uuden käytetyn auton. Täällähän ei pärjää ilman omaa autoa virheellisen aluerakenteen takia.

Koko koneellistettu maatalousvaltainen Etelä-Pohjanmaan väestö liikkuu ILMASTOVIHAMIELISESTI omilla autoilla. KIMPPAKYYTI on tässä MAATILAKESKUSTEN maatalouskulttuurissa tuntematon käsite.

*

Helmi kävi Kanta-Kauhavan keskustassa ensin entisessä NAHKALAN koulua.

Sen jälkeen hänen piti aloittaa 1950-luvula rakennetussa (homevaurioisessa) Kanta-Kauhavan ”KESKUSTAN KOULUSSA”. Asennutin tuolloin Helmin polkupyörään NASTARENKAAT, koska SATEINEN ILMASTONMUUTOS viittasi LIUKKAASEEN KELIIN syksystä 2019 lähtien.

ILMASTONMUUTOSTA ENNEN ALKOI JULKISUUDESSA KESKUSTELU SUOMEN JA KAUHAVANKIN HOMEVAURIOISISTA RAKENNUKSISTA.

KAUHAVALLA PURETTIIN ennen vuotta 2020 yhdellä kertaa kymmenkunta vanhaa homevaurioista koulua. Kuntalaisten (oppilaiden vanhempien) mielipiteitä koulujen lopettamisesta ei tuolloin selvitetty riittävästi.

Esimerkiksi Suur-Loviisassa oli monia vanhoja kouluja päätetty peruskorjata vanhempien toivomuksesta.

MODERNI homevaurioinen YLIKYLÄN KOULU, jota Helmi oli käynyt ennen kuin hän siirtyi Kanta-Kauhavan keskustan PERUSKORJATUN NAHKALAN kouluun, myytiin ”hometalona” yhden euron hinnalla KYLÄYHDISTYKSELLE.

Pian sen jälkeen yhdistys sai ison julkisen tukirahan ja sen avulla koulu on nyt peruskorjattu (nyt homeeton). KOULU OLISI SIIS VOINUT JATKAA YLIKYLÄSSÄKIN.

*

NAHKALAN koulun jälkeen Helmin olisi pitänyt aloittaa ”väliaikaisessa kahden opetuspisteen koulussa” eli VANHASSA KESKUSTAN KOULUSSA JA YRITTÄJÄOPISTON TILOJEN ”YHDISTELMÄKOULUSSA” (opetustilojen ulkotilaväli oli noin kilometri ja molempien rakennusten opetustiloissa oli havaittu homeongelmia).

Maatilakauhavalaisten lapset, oppilaat alkoivat liikkumaan tuota pitkää ulkotilaväliä (”talvella liukasta maantievälituntipihaa” pakkasella ja sateella) myös konevoimalla, mönkijöillä ja koppiksilla.

Koska Helmin olisi pitänyt liikkua tuota ”välituntipihaa” talvellakin polkupyörällä halusin selvityksen siitä, onko kyseinen järjestely SUOMEN LAINSÄÄDÄNNÖN mukainen. Mutta OIKEUSKANSLERI ei suostunut edes tutkimaan kyseistä seikkaa.

Aikaisemmin OPETUSMINISTERIÖ teetätti myös koulujen suunnitteluohjeita. Ja niihin sisältyi myös VÄLITUNTIPIHAN suunnittelu.

***

Olisin ollut PUUTTEELLISESTA LÄMPÖERISTYKSESTÄ johtuneen VESIVAHINGON jälkeen valmis myymään kesällä 2009 Renkolantien kiinteistön (tontti 3000 m2) ja sen viisi vanhaa rakennusta). Tilan metsät ja pellot oli jo myyty jo ennen kuin ostimme paikan PAKKOHUUTOKAUPASTA.

Maksoin kaupan, tein peruskorjaukset ja omistan nyt puolet kohteesta.

Vaimoni ei halunnut kuitenkaan edes harkita myyntiä. Tämä erimielisyys poiki välillemme myös muita erimielisyyksiä.

*

Vietimme kuitenkin kesän 2019 koko perhe yhdessä Renkolantiellä.

Syksyn 2019 lähestyessä vaimoni ilmoitti minulle haluavansa jäädä Renkolantielle ”kokeilemaan asumista ympärivuotisesti Helmin kanssa”. Jäin siksi yksin Roihankujan vuokra-asuntoon.

Eilan ja Helmin kauppamatkojen luvattiin tapahtuvan tuttujen ja naapureiden autoilla.

Etsin vuokra-asuntoa myös muista kunnista. Muutin syyskuussa 2019 Loviisaan, jossa oli löytämäni vapaa vuokra-asunto. Myös yksi veljistäni ja vanhin tyttäreni asuvat samalla ilmansuunnalla.

Mutta kun koulu alkoi loppukesällä 2019, Helmi ei suostunut lähtemään KOULUBUSSILLA Renkolantieltä kouluun kuten ennen. Kunnan lastensuojelu teki lastensuojeluilmoituksen ja myös maistraatti kiinnitti huomiota tapaukseen. Tätä tapahtumaa seurasi ainakin kolme kunnan viranomaisten ryhmäkäyntiä Renkolantiellä. Terveystarkastaja kävi tarkistamassa lähinnä sisätilojen ilmanvaihtoa, mutta talon rakenteellisiin teknisiin epäkohtiin hän ei ymmärtänyt edes puuttua.

Ryhdyin auttamaan jo Loviisasta käsin Eilaa ja Helmiä asumaan Renkolantien asuintalossa talven 2019/2020 halkojen siirtämisellä pihalta ulkoa sisälle sateensuojaan. Tein siksi usein matkoja Loviisasta Kauhavalle Helsingin kautta.

Muutin myöhemmin (alkuvuonna 2020) takaisin Kauhavan keskustaan. Olin vuokrannut kunnan vuokrataloyhtiöltä 1. helmikuuta 2020 lähtien Kalekujalta yksiön käyttööni. Se on edelleenkin asuinkäytössäni.

*

Murrosikään tultuaan Helmissä tapahtui isoja luonnollisia muutoksia. Hän on esimerkiksi alkanut pukeutumaan aikuistuvien ihmisten tyyliin.

Hän on myös alkanut sisustamaan ja maalaamaan Renkolantien asuinrakennuksessa äitinsä entistä huonetta omaksi kämpäksi. Sen lisäksi hän on ottanut käyttöönsä kirjahuoneeni ”SANA”, jossa minulla on oma ”kirjasto”.

Helmin itsenäistymiskehitys on edennyt hyvin nytkin kun hän käy KOTIKOULUA. Mutta tätä tapahtunutta muutosta kaikki eivät tunnu hyväksyvän. Syytä tähän voi vain arvailla.

*

Olin osallistunut 1970-luvulla Kajaanissa (arkkitehtiveljeni arkkitehtitoimistossa) uuden koulurakennuksen suunnitteluun. Kahta arkkitehtikoulua käyneenä tiesin, että myös uusista kouluista tulee rakennusfysikaalisista syistä johtuen nopeasti homekouluja.

Kanta-Kauhavan MODERNI ISO KOULUKESKUSRAKENNUS purettiin muutama vuosi sitten hometalona (talosta puuttui ilmaraot) ja sen tilalle rakennettiin uusi SUURI KOULUKESKUS. Kaatopaikalle vietiin talon modernit pulpetitkin.

LIITOSKUNTIEN YHTEISEN SUURKOULUN RAKENTAMISESTA oli aiheutunut isoja riitoja suurkuntaliitokseen osallistuneiden entisten itsenäisten kuntien kesken. Riidoissa on ollut ”tikun päässä” ”Kanta-Kauhava kuntien yhteisen lompakon vartijana”.

UUSI KOULUKESKUS ON epäonnistunut konservatiivinen EDISTYSUSKOMONUMENTTI. Tulevaisuudessa koulut eivät ole suuria vaan PIENIÄ ja yksityiskohdissa sellaisia ettei koronaviruksen kaltainen sairaus voi levitä niissä. Luokat ovat uusissa PIENKOULUISSA pieniä ja pulpettien välit suuria.

Myös nykyinen AUTOSUUNNITTELU tulee uudistaa, nyt AUTO ON kuin ”AHDAS PELTIPURKKI” ja virukset leviävät niissä helposti.

Sovimme 2020 kunnan koulutoimenjohtajan kanssa siitä, että Helmi aloittaa KOTIKOULUN käymisen. Kanta-Kauhavan ISON MASSAKOULUN käymistä vastaan puhuu nyt kun KORONAVIRUSPANDEMIA riehuu Suomessakin moni seikka. Sen jälkeen kun yksikin oppilas on saanut tuossa SUUREILEVASSA MASSAKOULUSSA koronavirustartunnan ja altistanut lukuisia ihmisiä koronavirukselle koulu suljetaan ja opetus vaihdetaan ATK-pohjaiseen ETÄOPETUKSEEN.

Emme ole yrittäneet enää saada Helmi lähtemään koulubussilla Kanta-Kauhavan keskustassa sijaitsevaan KOULUKESKUKSEEN. Helmi käy nyt KOTIKOULUA.

Ei pidä unohtaa sitäkään, että HOMEKOULUSTA voi saada esimerkiksi astman ja muistihäiriön.

*

Loviisan LUKIOTA käydessäni suomenkielen opettajat kehuivat ainekirjoituksiani usein siitä, että niissä on AJATUKSIA.

Olin inhonnut aina OIKEINKIRJOITTAMISTA, sillä siinä huomio kiinnittyy MUOTOON.

Tämä seikka on tullut viimeksi entistä hankalammaksi kysymykseksi koska en usko TIETOTEKNIIKAN ja ihmisen vuorovaikutuksen hedelmällisyyteen. En usko ”digiälyyn” enkä ihmisen kykyyn ”tietää”.

***

Loviisassa asuessani 2019/2020 olin järkyttynyt ILMASTONMUUTOSUUTISISTA ja kävin usein hakemassa asuntooni ruokaa ja tarvikkeita eräästä kohteesta, josta ne sai ilmaiseksi.

Tunsin Loviisassa yksin asuessani loppuvuonna 2019 HEIKKOUTTA JA UUPUMUSTA (masennusta?). Menin siksi paikalliselle terveysasemalle selvittääkseni syyt siihen. Mutta se tuotti vain uusia paineita elämääni.

Kävin marraskuussa 2019 Loviisan terveysasemalla otattamasta itsestäni LABORATORIOKOKEITA.

Sain tietää, että KOLESTEROLIARVONI (VEREN RASVAPITOISUUDEN KEMIALLINEN MITTAUSTULOS ns. ARVO) oli kohonnut.

Minulle sanottiin terveysasemalla, että kyseinen LUKU on ”hypännyt ylös ARVOON 5,2” ja minulta kysyttiin, että onko sinulla jo käytössä KOLESTEROLILÄÄKITYS.

Koska sitä minulla ei ollut, ajattelin, että voisin hankkia kyseisen lääkkeen Loviisassa.

*

Myöhemmin havaitsin vanhoista asiakirjoista, että KOLESTEROLIARVO OLI todettu jo Kauhavalla YKSITYISEN LÄÄKÄRIASEMAN mittauksessa käyneen vieläkin ylempänä, arvossa 6,3 saakka.

Mutta kauhavalaisen terveysaseman lääkärit eivät maininneet minulle tästä mitään. Sitä vastoin he halusivat selvittää muiden (saman laajahkon yli 50-vuotiaille tarkoitetun NÄYTTEENOTON) VERIKOEARVOJEN yhteyksiä ELÄMÄNTAPOIHINI.

He esimerkiksi kyselivät sitä, montako KESKIOLUTTA juon päivässä. He määräsivät minulle PUNASOLUPILLEREITÄ, joista sain ostetuksi kauhavalaisesta apteekista vain murto-osan koska minun epäiltiin käyttävän niitä ”asiattomasti”.

Loviisassa ihmettelin aluksi sitä, miksi kunnallisessa lääkäriasemassa lääkärin vastaanotto oli verikokeen jälkeen (hyvin myöhään) vasta 12.12.2019.

Lääkäri ryhtyi heti 12.12.2019 suorittamaan toimenpiteitä kolesterolilääkkeen saamiseksi käyttööni.

Olin sitä ennen kuvitellut, että lääkäri saattaa myös kyseenalaistaa koko kolesterolilääkkeen käytön. Minullahan ei ollut siihen mitään akuuttia tarvetta. Mutta ei.

Lääkäri ei myöskään edes maininnut sitä, että kolesterolilääkkeillä on myös HAITTAVAIKUTUKSIA.

Loviisassa lääkäri määräsi minulle suomalaisen lääketehtaan kolesterolipillerin (20 mg) jossa oli käytetty valmistusaineena myös STATIINIA. Aloitin kyseisten pillereiden ottamisen ymmärtämättä statiinin käytön vaaroja hermosoluihin sekä LÄÄKKEEN MUITA HAITTAVAIKUTUKSIA.

LÄÄKKEEN PAKKAUSSELOSTUKSEN mukaan en voi ehkä käyttää tabletteja jos olen yli 70-vuotias (olin yli 70-vuotias). Lääkkeellä saattoi olla selostuksen mukaan haittavaikutuksia esimerkiksi lihaksiin (kuten ”jatkuvaa lihasheikkoutta”). Lihasheikkous mainittiin selostuksessa mahdollisena haittavaikutuksena enintään yhdellä käyttäjällä tuhannesta (harvinainen) ja lihaskipuja vähintään yhdellä kymmenestä käyttäjästä (yleinen). Toisinaan täytyy selvittää ennen pillerin käyttöä ennakoivasti verikokeilla mahdollisesti pillerinkäytöstä seuraavat lihashaittavaikutukset (verikoe esimerkiksi maksan toiminnan selvittämiseksi).

Näiden esimerkkien lisäksi selostuksessa mainittiin esimerkiksi väsymys ja heikkous haittavaikutuksina. KOLESTEROLIPILLEREIDEN haittavaikutuksista on hyvin pitkiä luetteloita ja haittavaikutukset ovat selvästi yksilöllisiä. Erilaisten kolesterolipillereiden tuottajia on runsaasti mutta ”yksilölle sopivan pillerin” löytäminen (vähän haittavaikutuksia) voi olla vaikeaa.

*

Loviisasta tammikuussa 2020 takaisin Kauhavalle muutettuani luin netistä TOHTORI (TRI) TOLOSEN KRIITTISIÄ KIRJOITUKSIA ja samalla myös siitä, että STATIINI ON HERMOMYRKKY (turvottaen hermosoluja ja sumentaa muistia).

Ajattelijana ja kirjoittajana havaitsin, että muistini alkoi ”pätkiä ja sumentua”. Ihmettelin myös monia ”uusia olemassaolotuntemuksiani”. Ajattelin että tämä kaikki johtuu kolesterolipillereiden STATIINISTA.

PÄÄTIN SIKSI keväällä 2020 Suomen laissa määritellyn ITSEMÄÄRÄÄMISEN MUKAISESTI Kauhavalla, että lopetan statiineja sisältävien kolesterolipillerin syömisen. Mutta kokeilin sitä ennen hetken toista statiinia sisältänyttä suomalaisvalmisteista kolesterolipilleriä.

Toisen ”STATIINIPILLERIN” (20 mg) määräsi minulle Kauhavan terveysaseman lääkäri. Mutta myös senkin käytöstä alkoi seurata uusia muistihäiriöitä. Olin ollut ennen kolesterolilääkitystä täysin terve ja voimissani.

Ajattelin, että oli iso virhe aloittaa Loviisassa kolesterolilääkitys.

*

Netistä olin löytänyt myös esimerkiksi kysymykset ”MITÄ KOLESTEROLI ON?, ”MITÄ KOLESTEROLI KERTOO TERVEYDESTÄSI?”, ”KOLESTEROLILÄÄKE, OTTAAKKO VAI EI?”, ”KOLESTEROLILÄÄKKEET VAIN KEINO RAHASTAA?”, ”KOLESTEROLIPOMMI”, ”SIMVASTATIN LOPETTAMINEN”.

KYSYMYKSIÄ RIITTI VAIKKA KUINKA.

Viimeksi oli käyty MEDIASSA JULKINEN VÄITTELY 2013/2014 KOLESTEROLILÄÄKKEIDEN KÄYTÖSTÄ. Kolesterolilääkkeiden käyttö oli lisääntynyt paljon 2000-luvun alusta lähtien. Käytön massiivista lisääntymistä oli selvitetty myös tilastoilla.

Kolesterolilääkkeiden käytön nopean lisääntymisen taustalla on päällimmäisenä TEOLLIS-KAPITALISTINEN LÄÄKETEOLLISUUS.

PILLERITUOTANTO ON HYVÄ BISNES. LÄÄKEVALMISTAJILLE ON TÄRKEINTÄ VOITTO.

LUKEMANI UUTISET TEKIVÄT MINUT VAKUUTTUNEEKSI SIITÄ, ETTEI IHMINEN ”TIEDÄ JA HALLITSE” LÄÄKETIETEENKÄÄN KOHDALLA.

*

VUOSIKYMMENIÄ SITTEN TURUN YLIOPISTOLLISESSA SAIRAALASSA tehdyssä ALLERGIATESTEISSÄ todettiin, että olen paljon ALLERGISEMPI KISSALLE KUIN KOIRALLE. ARJESSANI asia on ollut kuitenkin päinvastoin.

Selitys tähän voi avautua monelta eri pohjalta, mutta eräs selitys voisi olla tämä: ALLERGIAKOE tehtiin Turussa laittamalla piikillä iholleni pieni pisara esimerkiksi ”allergia-ainetta kissakontaktille” ja sen jälkeen mitattiin mitalla (mm) minkä kokoinen ympyräläiskä iholle tuli.

Mitä isompi punertava ympyräläiskä, sitä suurempi allergisuus.

Eli tämä kokeellinen KOE kertoi jotain allergiastani mutta ei koko ILMIÖTÄ. Esimerkiksi PSYYKKISET tekijät voivat toimia yhtenä seikkana mikä auttaa ”SIETÄMÄÄN” enemmän kissoja.

*

IHMISELLE ON LUONNOLLISINTA KUVITTELEMINEN. Joka kerta kun on käynyt lääkärissä, sitä KUVITTELEE tulevansa terveeksi ja kuvittelee myös lääkäristä (henkilöstä) kaikenlaista.

LÄÄKÄRISSÄ KÄYNTI on kuitenkin herättänyt minussa viimeksi hyvin kriittisiä kysymyksiä.***MAAPALLON ELOLLISEEN LUONTOON SISÄLTYVÄ IHMISLAJI EI OLE VÄHÄÄKÄÄN ”KONEMAINEN OLENTO”. TÄTÄ AJATTELUTAPAANI valaisee auton moottorin ja ihmisen vertaaminen toisiinsa.

Konepellin alla oleva AUTON MOOTTORI koostuu erillisistä elementeistä ja jokainen niistä toimii omana yksikkönä. Jos joku moottorin elementti menee rikki, kaikki muut auton moottorin kone-elementit voivat yleensä toimia sen jälkeen kuten ennenkin.

Toiseksi moottorin elementti kuten auton pakoputkijärjestelmään yhteydessä oleva katalysaattori ei vaikuta positiivisesti esimerkiksi ilmastonmuutokseen.

Katsastuksessa katalysaattorin huono kunto voi johtaa kuitenkin siihen ettei autolle anneta hyväksyttyä katsastustodistusta. Eli autolla jossa palaa KELTAINEN HÄIRIÖVALO ei saa sen jälkeen ajaa.

Sitä vastoin hyväksytyn katalysaattori-katsastuksen saaneet voivat tuprutella bensa-autoillaan katsastuksen jälkeenkin miten heitä huvittaa.

TÄMÄ ON teollisen kapitalismin mukaista ”YMPÄRISTÖPOLITIIKKAA”.

*

SITÄ VASTOIN IHMINEN ON KOKONAISUUS, jossa esimerkiksi aivot ja selkäranka sekä haima ja maksa toimivat ihmisen kokonaisuudessa tiiviisti luonnonmukaisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Ne ovat samalla äärettömän monimutkaisia elimiä.

Luontoon kuuluvien sisäelinten lisäksi ihminen on täynnä erilaisia luontoon sisältyviä kemiallisia yhdisteitä ja prosesseja. Myös niitä on ihmisessä rajattomasti.

IHMISESSÄ on samalla kokonaisuutena kyse äärettömän monimutkaisesta ilmiöstä. Ihminen ei voi muuta kuin KUVITELLA miten ”ihminen toimii”. Erilaiset ”KEINOTEKOISET KOKEET” osoittavat jotakin siitä mutta TULKINNAT NIISTÄ PYSYVÄT IKUISESTI KIISTOJEN KOHTEENA.***Ovatko Kauhava ja Seinäjoki ”lintu vai kala”? Osaan vain KUVITELLA siitäkin jotain.

Kuvittelen, että KAUHAVA ON ETELÄPOHJALAINEN ”MAATALOUSSUURKAUPUNKI” LÄHELLÄ ”SEINÄJOEN MAASEUTUMETROPOLIA”.

JA ETTÄ ”MAATALOUSVALTAISEN KAUHAVAN TUPPUKYLÄKULTTUURI” käy ilmi SEUDUN PRIMITIIVISESTÄ TAIDEKÄSITYKSESTÄKIN.

Siinä taidemaalari Juhani Palmu ”taiteilee” ALAHÄRMÄN KNUUTTILANRAITILLA ja Kanta-KAUHAVAN rehusäiliömäisestä taidehuoneesta kuuluu välillä (kesken näyttelyn avajaisia) VIRRENVEISUU.

Seinäjoen UUTENA taidetalona toimii nykyisin peruskorjattu VANHA NAVETTA. Seinäjoen ensimmäisiä MODERNEJA KUVATEOKSIA (ensimmäiset niistä saatiin vasta noin vuonna 1960) pidettiin aluksi pitkään JONKUN VANTAAN BETONITALON KELLARIKERROKSEN KEINOVALOSSA (entisessä ” Seinäjoen taidehallissa”).

*

KANTA-KAUHAVA on ikään kuin PIENI PERHE. Kaikki tuntevat siinä toisensa tekemisineen.

KANTA-KAUHAVAN USKOTAAN OLEVAN JOPA ”ELOKUVAKAUPUNKI”. Tämän väärinkäsityksen taustalla on se, että kameramiehet ovat käyneet muutaman kerran Kauhavallakin.

Kanta-Kauhavan suosituin elokuva on ”IKIOMAT MUISTOSEURAT”. Se on tehty alusta loppuun omin kauhavalaisin voimin. Elokuvan näyttelijät ovat etäisimpien syrjäkylien näytelmäharrastajia. LIIKKUVAN KUVATEOKSEN TAUSTAMUSIIKKIKIN on omaa käsialaa.

*

TIETEELLISTEN TEORIOIDEN LUKEMINEN ESTETIIKAN pohjalta on turhauttavaa. Esimerkiksi JUHANI PALMU on taiteesta sitä mieltä, että HYVÄN TAITEEN tunnistaa TEOKSEN KORKEASTA HINNASTA.

Jonkun toisen mielestä HYVÄN TAITEEN tunnistaa siitä, että sen taustalla vaikuttaa teosten taustalla SOSIAALISEN KENTÄN NÄKEMYKSET. Paras taide nostetaan yhteiskunnallisen vallan toimesta ylös korkeimmalle tasolle.

OLEN ERI MIELTÄ TÄSTÄKIN. ”YHTÄ OIKEAA TAIDETTA” ei voi olla edes olemassa. ”HYVÄÄ TAIDETTA” on äärettömän paljon.

Eksistentialistista ”ITSELLEEN OLEMISTA VASTEN” näyttää siltä, että täälläoloon sisältyy myös ”ITSEEN OLEMISEN TAIDE”. Siinä kaikki ihmiset ovat ”LUOVINA OLENTOINA TAITEILIJOITA”. Tehdä ammatikseen taidetta on eri asia mutta se ei todista mitään taideteoksen hyvyydestä.***Olin saanut lopultakin syyskuun 2020 alussa Kanta-Kauhavalla yksityisen terveysaseman lääkärin määräyksestä kolmannen kolesterolilääkkeen JOSSA EI OLLUT STATIINIA YHTENÄ VALMISTUSAINEENA, pillerini ei ollut enää suomalaisen tehtaan tuote, se oli myös pieni pilleri (10 mg).

Vaikka en ole ”LÄÄKETIETOUSKOINEN” kävin tuon jälkeen (jostakin syystä) PAHENTUNEEN UUPUMUSTUNTEMUKSEN TAKIA kahteen otteeseen KANTA-KAUHAVAN VANHALLA TERVEYSASEMALLA. Tärkeintä minulle oli saada VERIARVO, josta näkyy VEREN RASVAN ARVO.

*

Saatoin samalla seurata läheltä paikan nykyistä KAUHAVALAISTA TERVEYDENHUOLTOA.

Käyntini aikana ensimmäiseksi mieleeni juolahti SEUDUN PERUSSUOMALAISUUS-INNOSTUKSEEN juontava KAUHAVALAINEN MASKITTOMUUSKULTTUURI.

Kauhavalaiset elivät kesän 2020 maskittomina ikään kuin koronavirusta ei olisi ollut koskaan edes olemassa. Mutta koronavirus voi tappaa kauhavalaisenkin, tämä seikka on pannut viimeksi nyt loppusyksyllä 2020 kauhavalaisiakin käyttämään kasvomaskeja.

*

MUTTA KANTA-KAUHAVALAISET OVAT VIELÄKIN ILMASOTAKOULUHULLUJA. VAIKKA KAUHAVAN KASARMI lopetettiin joulukuussa 2014 MELUNORMIEN ylittäminen TILAPÄISESTI ei koske vieläkään kyseistä paikkaa.

Nykyisin kauhavalaisten korvia repii eniten entisen LENTOKENTÄN KIIHDYTYSAJOJEN MELU.

KASARMIN tiloihin muuttajille PAKOLAISILLE kauhavalaiset lausahtavat vieläkin ”EI”. Viimeksi kasarmi on ollut lähes tyhjä MAAHANMUUTTAJISTA.

*

KORONAVIRUSPANDEMIA ei ole koskenut kesällä 2020 KAUHAVAA. 27.8.2020 KANTA-KAUHAVAN ENTISEN LENTOSOTAKOULUN ALUEELLA pidettiin ILMAILUNÄYTÖS, johon odotettiin peräti 20 000 kävijää.

Kun kiertelin ELOKUUN 2020 LOPULLA Kanta-Kauhavan vanhaa lentokenttäaluetta en nähnyt alueella yhtään ihmistä MASKI kasvoilla vaikka SUOMEN VALTIOSSA ON MENEILLÄÄN KOKO MAATA KOSKEVA KORONAVIRUSTORJUNTA ja siihen liittyvä VALTIOLLINEN JA SEUDULLINEN PÄÄTÖKSENTEKO.

*

ONKO KAUHAVALAISISTA MAATALOUSSUURKAUPUNKILAISISTA TULOSSA TÄMÄN VALTION ”MASKITTOMIA AMERIKANREPUBLIKAANEJA”?

SIKAINFLUENSSAA SEURASI KORONAVIRUS. NIIDEN VÄLISSÄ OLI VÄITTELY HOMEONGELMASTA JA ILMASTONMUUTOKSESTA. JA UUSIA ONGELMAVIRUKSIA, VITSAUKSIA JA YHTEISKUNNALLISIA ONGELMIA ON TULOSSA KOKO AJAN LISÄÄ.

*

LENTONÄYTÖKSEN JÄLKEEN UUTISOINTI TAPAHTUMASTA on ollut minimaalista. Syytä tähän en ymmärrä.

10.10.2020 vain muutamalla kauhavalaisella oli lupa kokoontua ryhmäksi. Tähän verrattuna 20 000 maskitonta on uskomattoman paljon.

Miksi kauhavalaisten SUURMASKITTOMUUS sallittiin?

*

MASKIN käytöstä voi olla monta erilaista käsitystä.

Mutta ei pidä estää kertomasta maskien käytön hyviä puolia. JOS KORONAVIRUKSEN LEVIÄMINEN ”RÄJÄHTÄÄ” SUOMESSAKIN tähänastisesta MASKINKÄYTTÖVÄITTELYSTÄ voi seurata HALLITUKSEN KAATUMINEN.

*

Kun kävin viimeksi Kanta-Kauhavan homevaurioisen terveysaseman päivystyksessä, talon henkilökuntakin teki työtä ILMAN KASVOMASKEJA.

KAKSINEUVOISEN MUKAAN myös kuntayhtymässä on TEHTY HAVAINTO koronaviruspandemian ” väestössä UNOHTUMISESTA, turtumista ja turhautumista” (kts. AVIISI 20.8.2020, suurennokset JP).

Uusimmat valtakunnalliset uutisetkaan eivät ole panneet kauhavalaisia muistamaan tappavaa maapallon laajuista viruspandemiaa sillä maskiton arki jatkuu pitkään sitkeästi Kanta-Kauhavalla. Lisäksi kauhavalaisia on informoitu heikosti oman alueen koronavirustartunnoista.

KORONAVIRUSASIOISSAKIN ”seikka on saletti” on luettavissa ensimmäiseksi lähiseudun virustartunnoistakin Seinäjoella painetusta maakuntalehdestä.***Kun kävin torstaina 8.10.2020 uudestaan yksityisen lääkäriaseman lääkärin vastaanotolla (saadakseni kokeeksi jo NELJÄNNEN kolesterolipillerin) ja menin sen jälkeen läheiseen ruokakauppaan, kuulin että LAPUALLA ON TAPAHTUNUT ÄSKETTÄIN KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISEEN LIITTYVÄ JOUKKOTARTUNTA.

TARTUNNAN SAANEITA OLI LAPUAN tanssipaikassa LATOSAARESSA, yleisöä rocktapahtumassa oli ollut 350 henkilöä.

Kävin apteekissa noutamassa neljännen kolesterolipillerin. Pillerit olivat nyt suuria ja niitä piti ottaa kaksi kertaa päivässä. Ensimmäinen ja toinen pillerini olivat 20 mg, kolmas vain 10 mg. Nyt neljäs pillerini oli 600 mg, vuorokausiannokseksi tulisi tämän mukaan 1200 mg. Kun ihmettelin tätä apteekissa, minulle vastattiin, että kolesterolipillerini eivät ole vertailukelpoisia, vaikka nyt pilleri on iso, pillerin suuruus ei kerro siitä kaikkea.

*

Tuon jälkeen kantakauhavalaisen ruokakaupan kaikilla myyjillä oli ENSIMMÄISEN KERRAN maskit kasvoilla. Ainakin K- ja S-ketjut toimivat nyt maskien suhteen aivan kuten pitääkin.

SIIS MYÖS KANTA-KAUHAVALLA OLI AINAKIN YKSI KORONAVIRUKSEEN SAIRASTUNUT HENKILÖ.

*

Kun menin seuraavana päivänä kantakauhavalaiseen tavarakauppaan, sisäänkäynnin kohdalla seisoi tuttu mies ja tuijotti maskia kasvoillani. Sanoin hänelle, että ”Kauhavan kioskilla on käynyt kolesterolitartunnan saanut henkilö”, ja että tänään ”koko maan luku on nyt 300 ja kun tartuntarypäs räjähtää tartuntoja on vuorokaudessa 500, sen maskittomat kantakauhavalaisetkin huomaavat”.

Kun olin käynyt kaupassa ja tulin ulos, sama vanha mies sanoi minulle:

”Ei Kauhavalla ole koronavirusta, se henkilö kioskilla oli lapualainen, minä en käytä maskia eikä MASKIPAKKO tule koskemaan koskaan minua sillä minulla on astma”.

Hänen puheesta tuli mieleeni Amerikan republikaanien johtaja ”perusamerikkalainen Trump”, joka leveilee virusvastaisilla kannanotoilla ja sillä ettei virus tartu häneen.

*

Kun kävin toisen kerran kantakauhavalaisessa ruokakaupassa näin kun joku maatilakeskuksen paksulompakkoinen emäntä (maski päässä) laittoi käteensä kertakäyttöisen muovihanskan ennen kuin näppäily kassan maksulaitteeseen.

Maskittomuuteen sisältyvä ”perusamerikkalaisuus” on peräänantamattomuutta ja ”hegeliläistä sillisalaattia” johon on sekoitettu järki (tieto), usko ja koko ”elämän mahdottomuus”. Se on suunnattu puolustamaan ”ylikorkeaa muukalaisvihamuuria” ja vastustamaan ”matalaa kommunistien työläisarmeijaa”.

”Amerikkalainen koronaviruspelottelu” on ehkä monien kauhavalaistenkin mielestä pelkkä ”amerikkalaisen demarieliitin” valtapelitemppu, jolla pyritään alistamaan kokonainen kansa valtapelivälineeksi.

*

”Näyttää siltä, että EPIDEMIA KARKAA KÄSISTÄ (suurennos JP), sanoo HUS:n diagnostiikkajohtaja...” (Yle 29.9.2020 ”Taudin leviämisen pysäyttäminen vaatii muun muassa ETÄISYYKSIEN noudattamista ja MASKIN käyttöä...tulee välttää joukkokokoontumisia...”).

KORONAVIRUSAIKANA EI OLE ENÄÄ LÄHEISYYTTÄ, AVONAISUUTTA JA KAIKKIA SYSTEEMIVAPAUKSIA.

Siksi on odotettavissa RAJOITUSTEN JA VALVONNAN vastaisia UUSIA JOUKKOMIELENOSOITUKSIA.

TÄSSÄ ON ÄÄRILIIKKEILLE UUDENLAINEN VALTAPELITILAISUUS, KAPINA ”MASKITTOMUUDEN” PUOLESTA.

*

TOTAALIKAPITALISMIN MARKKINOIMISTA KANSALAISVAPAUKSISTA ON TULLUT ISOJA ONGELMIA KAIKKIALLA MAAPALLOLLA.

Äärioikeistolaiset VALTIOT OSAAVAT KÄYTTÄÄ KORONAVIRUSPANDEMIASSA näkyvää YHTEISKUNNALLISTA MUUTOSTA TAKTISESTI HYVÄKSEEN.


***LÄÄKÄRIKSI opiskellaan TIETOUSKOISISSA YLIOPISTOISSA. YLIOPISTO ON YHTEISKUNNALLINEN ”TIETO ON VALTAA”-INSTITUUTIO.

LÄÄKÄRIN JA POTILAAN VÄLILLÄ ON YHTEISKUNNALLISEN LAINSÄÄTÄJÄN SANELEMA SUHDE. SIINÄ lääkäri on potilaan yläpuolella ja LÄÄKÄRI MÄÄRÄÄ (ei luovuta) potilaalle ”HUONOUSKOISEN tietovaltaisen kuvittelun” jälkeen parhaaksi harkitsemaansa lääkettä.

Potilas voi hakea sen jälkeen LÄÄKÄRIN ANTAMALLA RESEPTILLÄ LÄÄKKEEN lääkkeitä MYYVÄSTÄ APTEEKISTA. OSA LÄÄKKEISTÄ VOIDAAN MYYDÄ MYÖS ILMAN RESEPTIÄ.

RESEPTIN SÄHKÖINEN UUSIMINEN ON USEIN VAIKEA TOTEUTTAA KÄTEVÄSTI.

LÄÄKÄRIN, POTILAAN JA YHTEISKUNNAN SUHDE TÄYTYY KUITENKIN OLLA SELLAINEN, ETTÄ POTILAALLA ON MAHDOLLISUUS KÄYTTÄÄ LÄÄKÄRI- JA LÄÄKEHOITOSUHTEISSA MYÖS OMAA YMMÄRTÄMISTÄ SEKÄ OIKEUTTA ITSEMÄÄRÄÄMISEEN. Esimerkiksi potilas voi lopettaa missä tilanteessa tahansa KOLESTEROLIPILLEREIDEN syömisen.

TIETOUSKOISEN LÄÄKEHOIDON, YHTEISKUNNAN JA YKSILÖLLISEN MORAALIN YHDISTÄMINEN EI KUITENKAAN SUJU NYKYISINKÄÄN LUONTEVASTI VAAN POTILASTA ”ALISTAVASTI”, SIINÄ LÄÄKÄRILLÄ ON PAHA TAIPUMUS ALKAA ”POMOILEMAAN” SUHTEESSA POTILAASEEN. TÄMÄN TAUSTALLA ON KONSERVATIIVINEN VALTAKÄSITYS.

*

KAPITALISTINEN LÄÄKETEOLLISUUS valmistaa LÄÄKKEITÄ KEMIALLISTEN PROSESSIEN AVULLA JA LÄÄKKEIDEN KEMIALLINEN AINESSISÄLTÖ selviää TIETOUSKOISUUTEEN SISÄLTYVÄSTÄ LÄÄKEPAKKAUSSELOSTUKSESTA. Samasta selostuksesta löytyy lukemattomia LÄÄKKEEN HAITTAVAIKUTUKSIA.

Usein kuulee ilkeitä juoruja siitä, että lääkäreillä on joku suhde LÄÄKKEITÄ VALMISTAVAN LÄÄKETEOLLISUUDEN kanssa.

*

KOSKA IHMISET OVAT YKSILÖLLISINÄ ÄÄRETTÖMÄN MONIMUTKAISIA LÄÄKKEIDEN VAIKUTUKSET IHMISIIN POIKKEAVAT ERI IHMISILLÄ SUURESTI.

Lääkkeiden HAITTAVAIKUTUSTEN LUOKITTELEMINEN ON MATEMAATTISTA JA MIELIVALTAISTA. ESIMERKIKSI MICHEL FOUCAULT VASTUSTI KAIKENLAISTA LUOKITTELEMISTA (esimerkiksi Karl Marx syyllistyi luokittelemiseen).***Kun olin käymässä Kanta-Kauhavan terveysaseman päivystyksessä, menin henkilökunnan kehotuksesta talon takaovesta sisään myös UUDELLE ”INFEKTIO-OSASTOLLE”, jossa otetaan KOLESTEROLIVIRUSNÄYTE. PERINTEISET LABORATORIONÄYTTEET otetaan sitä varten tehdyssä pienessä KOPPITALOSSA.

Jäin ihmettelemään sisääntuloaulassa pöydälle sijoitettua MASKILÄJÄÄ sekä sen vieressä ollutta DESINFEKTIOPULLOA. Seinään teipatun ohjeen mukaan MASKEJA piti käyttää VASTAANOTOSSA ja MASKEJA sai laittaa ilmaiseksi kasvoille.

Tiesin että kyseinen maski torjuu ainoastaan BAKTEEREJA mutta ei VIRUKSIA. Eräs kauhavalainen apteekki myi niitä minulle 8 euron hinnalla (yhdessä pakkauksessa oli 3 maskia). Viereinen kauppa myi aikaisemmin samoja maskipakkauksia halvemmalla.

Näiden havaintojen ja lisähavaintojen pohjalta minussa heräsi epäily siitä, että tällä terveysasemalla ei ole kaikki kunnossa. Myös kyseisen terveysasema-hometalon ”huoneiden vuotaminen” ovien ja ilmastointikanavoiden kautta viittasi siihen että MYÖS INFEKTIO-OSASTON ODOTUSTILASSA saattoi saada KORONAVIRUSTARTUNNAN.

Onneksi minulla oli kasvoillani sairaanhoitajien käyttämä MASKIMERKKI mutta senkään virustorjunnasta ilmassa ei ole varmuutta. KORONAVIRUS voi tarttua ihmiseen myös kosketuksesta.

KORONAVIRUSKOE otettiin INFEKTIO-OSASTOLLA kahdesta nenäaukostani terävällä piikillä (se pisteli) sekä tuppupäisellä tikulla kurkusta. Siis kolmesta kohtaa. Tulos (vastaus) tuli pari päivää tuon jälkeen kännykkään viestinä. Kokeen tulos oli NEGATIIVINEN eli minulla ei ollut oireilevaa eikä oireetonta koronavirusta.

Ilman VIRUSROKOTETTA ei voi saada helpotusta tästä henkisesti ahdistavasta ajasta.

***

Seuraavaksi minusta otettiin vastaanottokäynnillä 29.9.2020 Kauhavan entisen kirkonkylän terveysasemalla keuhkokuva, sydänkäyrä, verinäytteitä ja virtsanäyte.

”MATERIALISTISEN RUUMIINI” (eli kehoni) kunto vaikutti kokeiden perusteella terveeltä. Seuraavaksi minun toivottiin SIELUNHOITAJAN puheille. Mutta en luovuttanut vaan tein toisin ja toimin oman mieleni mukaan.

Ensimmäisellä Kanta-Kauhavan terveysaseman lääkärikäynnillä lääkäri oletti uupumukseni johtuvan ALLERGIAREAKTIOSTA ja määräsi minut noutamaan apteekista siihen kahta eri ALLERGIALÄÄKETTÄ. Uupumustunne ja jalkakivut eivät kuitenkaan vähentyneet niillä.

Seuraavan Kanta-Kauhavan terveysaseman vastaanoton lääkäri (terveysasema 29.9.2020) oli mielestäni tyypillinen DUALISTI, sillä hän oli sitä mieltä, että syy UUPUMUKSEEN saattaa juontaa SIELULLISEEN ongelmaan.

Lääkäri pyysi minua varaamaan PUHELINSOITOLLA vastaanottoajan KAKSINEUVOISEN SAIRAANHOITAJALLE, joka toimii TERVEYDENHUOLLON PSYKIATRINA. Kyseinen henkilö ei siis ole PSYKOLOGI (ELI LÄÄKÄRI).

*

Nuo kaksi KAUHAVAN terveysaseman lääkäriä olivat sitä mieltä, ETTEI uupumukseni voi johtua Kolesterolilääkityksestä (pillerin HAITTAVAIKUTUKSISTA vaikka niistä oli mainintoja pakkausselostuksessa).

Mutta kun luin kolmannen kolesterolipillerini HAITTAVAIKUTUKSISTA ja kävi hankkimassa 8.10.2020 jo neljännenkin statiinittoman kolesterolipillerin, tilanne vaikutti muuttuvan.

Hankin kolmannen ja neljännen statiinittoman kolesterolipillerin yksityisestä kauhavalaisesta terveydenhoitopisteestä. Minua kehotettiin olemaan ennen neljännen pillerin käyttämisen aloittamista ainakin viikko ilman kolmatta (statiinitonta pilleriä, 10 mg) ja tarkkailemaan tuntuuko uupumukseni ja jalkakipuni pienemmältä kuin aikaisemmin.

Vasta sen jälkeen voisin aloittaa neljännen statiinipillerini syömisen.

*

Mutta tämäkin yksityisen kantakauhavalaisen lääkärin neuvo teki minut EPÄVARMAKSI kolesterolipillereiden käytön suhteen. Uudet pillerit olivat ensinnäkin hyvin suuria (600 mg) ja niitä piti ottaa kaksi kertaa päivässä. Pillereiden valmistaja kuuluu rikkaimpiin yrityksiin maapallolla.

Lisäksi pakkausselostuksessa oli mainintoja haittavaikutuksista kuten väsymys ja lihasheikkous.

Neljäs pillerini kuuluu LÄÄKERYHMÄÄN joka tunnetaan nimellä FIBRAATIT. Niitä käytetään VEREN RASVA-ARVOJEN ALENTAMISEEN. Siis kyse on KOKEELLISESTA KEMIASTA. Ja pillereideni käyttö PARANTAVANA AINEENA on kulttuurisessa yhteydessä myös USKOMISEEN JA MAGIAAN.

PILLEREIDEN HAITTAVAIKUTUKSET SELVIÄVÄT AINA VASTA YKSILÖLLISEN KÄYTÖN YHTEYDESSÄ.

Tunsin olevani taas neuvoton.***Mitä tästä voisin oppia (EI OPPIA VAAN AJATELLA)? Olin VOIMISSANI ennen kuin menin vuoden 2019 lopulla Loviisan terveysasemalle saadakseni laboratoriokokeen ja sen jälkeen lääkärin vastaanotolle. Ja aloitin joulukuun puolivälissä statiinia sisältäneiden kolesterolipillereiden syömisen.

Tuon jälkeen olen tuntenut jo vuoden itseni vaivaiseksi ja kipeäksi.

Olen ymmärtänyt nyt sen, että jos alkaa ”sorkkimaan” kemiallisilla lääkeaineilla ihmisen ”sisäelimiä terveeksi yhdessä kohtaa” muutokset jossain toisessa kohtaa ihmistä (esimerkiksi maksassa tai munuaisissa) voivat tulla sen jälkeen terveysongelmaksi.

Voiko ihmistä lääkitä myös niin, että hoidon jälki näkyy vasta kymmenen vuoden päästä. Ei voi. Entä onko ”HYVÄ RUOKAVALIO” pian ”HUONOA, VANHAA JA KELVOTONTA”? On.

Ajattelin, että lääkäritkään ”eivät tiedä eivätkä hallitse” mitään. Eikä lääketieteellisin kiistoihin löydy koskaan lopullisia vastauksia. IKIVANHAT MYYTITKIN vaikuttavat elämäämme vaikka kulttuurimme on niin sanotusti ”MODERNI”.

Ihminen on äärettömän monisäikeinen olento. Tästä pitäisi lääkärienkin aloittaa työnsä. Lääkäreidenkin pitäisi ymmärtää, että lääkehoitotehtävä on mahdoton suorittaa heti kun mennään olemisen ja elämän peruskysymysten äärelle. Esimerkiksi kun kysytään, että ”voiko ihminen tietää”?

*

DUALISTINEN kahtiajako ihmisen aineelliseen kehoon ja henkiseen sieluun on virhe. Ihminen on kokonaisuus

Siksi SARTREN KIRJOITUKSIA (kuten ”MINÄN ULKOISUUS”) lukeneena ”FYYSISEN KEHON HOITOON ERIKOISTUNEEN KAUHAVALAISEN LÄÄKÄRIN” puhe SIELUSTA alkoi kummastuttamaan minua.

Ensinnäkin minähän en usko MARXILAISENA AJATTELIJANA SIELUUN.

Toiseksi olen VAPAANA YKSILÖNÄ EKSISTENTIALISTINA ITSEMÄÄRÄÄVÄ SEKÄ MARXISTINA MATERIALISTI JA ATEISTI.

*

Kun lopetin ensimmäisen kerran veren kolesterolipitoisuutta alentavien statiinisten kolesterolipillereiden syömisen, KUVITTELIN että se aiheuttaa kohdallani veriarvoja kuvaavien lukujen suurenemisen mutta arvot alkoivat pienentyä nopeasti KOLMANNEN hyvin pienen kolesterolipillerini ansiosta.

Ajattelin, että mitähän tämä ”numerovilahtelu” tarkoittaa?

Sain vasta uudella (toisella) PÄIVYSTYSVASTAANOTOLLA (Kanta-Kauhavan terveysasema 29.9.2020) tilatuksi myös VERINÄYTTEEN KOKONAISKOLESTEROLIARVON (tulosten tultua luvut olivat 3,3 ja kokonaisarvo 5,2). KANTA-KAUHAVALLA ON YLEENSÄ AINA PAKKO KÄYDÄ ENSIN LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA ja vasta sen jälkeen otetaan tai ei oteta labrassa verinäyte.

Sain seuraavana päivänä tietää TERVEYSASEMAN LABORATORIOSSA TEHDYN verimittauksen tuloksen. Sen mukaan kolesterolini oli laskenut syömäni 30 pienen (jo kolmannen) kolesterolia alentavan pienen pillerin (10 mg) aikana kokonaisarvoon 5,2.

*

Kauhavalaiset terveysasemalääkärit olivat tuolloin kuitenkin sitä mieltä, ettei kyseistä veriarvomittausta olisi kannattanut ottaa kuin vasta monien kuukausien päästä.

Tuota vaihetta ennen yksityisen kauhavalaisen lääkäriaseman KATSASTUS-nimisessä kokeessa 5,0. Kokonaisarvo oli laskenut kuukaudessa arvosta 6,5 arvoon 5,2. Uusin pillerini (kolmas kolesterolilääke) oli pieni (10 mg) mutta se vaikutti tehokkaasti kolesteroliarvojen alentamiseen KOHDALLANI. Ehkä jollain toisella yksilöllä lasku ei olisi ollut yhtä näkyvä. Ihmisethän ovat yksilöllisiä.

*

Ennen kuin sain kuulla kokonaisarvosta 6,5, söin kuukauden pari apteekista ostamaani LUONTAISTUOTETTA, KAURASYDÄMIÄ mutta siitä huolimatta ”kolesterolikokonaisarvoissa” tapahtui nousu 3,7:stä 6,5:een.

KAURASYDÄNTEN vaikutus kolesterolini alentumiseen oli nolla. Ajattelin, että KAURASYDÄNTEN MARKKINOINNIN TAUSTALLA TÄYTYY OLLA ISO BISNES.

Miksei minulle kerrottu heti alussa Loviisassa STATIINIEN HAITTAVAIKUTUKSISTA? Keväällä 2020 Kauhavan terveysasemalla todettiin kolesteroliarvoni laskeneen ”ensimmäisellä statiinipillerillä” 3,7:ään ja minua kehotettiin siksi jatkamaan Loviisasta saamillani ”statiinipillereillä”, VAIKKA STATIINEILLA ON HAITTAVAIKUTUKSIA HERMOSTOON (kuten hermosolujen turpoamista ja muistin sumenemista).

*

2000-luvun alussa kuolleella äidilläni oli PAHA DEMENTIA. Hän söi päivittäin parikymmentä lääkepilleriä mutta en tiedä tarkemmin mitä ne olivat.

Eräänä päivänä äitini oksensi pillerinsä lattialle (yhteisvaikutuksesta?) ja siitä alkoi hänen lyhyt tiensä kohti kuolemaa Loviisan Kulta-ajankodissa.

En myöskään tunne isäni tai muiden sukulaisteni lääkkeiden käyttöä. Nykyisin tehdään myös DNA-kokeita perinnöllisten sairauksien selvittämiseksi.

*

Kun halusin uuden (JO TOISEN) statiinittoman kolesterolipillerin Kauhavan terveysaseman lääkäri MÄÄRÄSI kuitenkin uudeksi pillerikseni taas statiineja sisältäneen (saman suomalaisen lääketehtaan kolesterolipillerin kuin oli ensimmäinen ”kolesterolipillerini”).

*

Matkusti syksyn 2019 jälkeen usein Loviisan ja Kauhavan väliä. Tein matkani Helsingin kautta. Keväällä 2020 Kauhavan terveysasemalla käynnin jälkeen kuumeeni nousi lähes 40 asteeseen. Sen jälkeen sylkeni on ollut kuukausia PAKSUN LIMAISTA.

Enkä minuun oli ”osunut” joku tavallinen influenssa? En ollut ottanut koskaan influenssarokotusta. Onko minulla joku tavallinen influenssavirus? Pitäisikö minun pyytää seuraavaksi apteekissa influenssarokote? Tunsin taas itseni neuvottomaksi.

Katso netistä ”UUTTA TIETOA STATIINIEN SIVUVAIKUTUKSISTA” (Terveysuutiset, 4.1.2013, Tohtori Tolonen). Vaikka Yhdysvalloissa (Arizonassa) ja Kööpenhaminassa tehdyt statiiniselvitykset eivät anna vastausta statiinin kaikista haitoista (haitat ovat erilaisia eri yksiöillä) ne edustavat ”kokeellista ymmärtämistä” osoittaen omalta osalta sen, ettei ihmislajilla ole ”kykyä tietää”.

MAAPALLON ELOLLISEEN LUONTOON SISÄLTYVÄN IHMISEN KOKONAISUUS ON ÄÄRETTÖMÄN MONIMUTKAINEN JA YKSILÖLLINEN.

*

Loviisasta takaisin Kauhavalle muutettuani olin taas kirjoilla Kauhavalla 1.2.2020 lähtien. Tätäkään ei tiedetty aluksi keväällä 2020 Kauhavan terveysasemalla. Pyysi varmistamaan asian MAISTRAATISTA.

Verinäytteen saaminen ennen lääkärin vastaanottoa on tuottanut minulle Kanta-Kauhavan terveysasemalla huonosti tulosta. Syy tähän on MAATALOUSVALTAISEN LAPUANJOKILAAKSON SEUDULLA VALLITSEVA autoritäärinen suhde lääkärin ja potilaiden väillä. KAUHAVALLA LÄÄKÄRIKIN ON POTILAAN POMO.

SAMANLAISIA POMOJA ON TOIMINUT LAPUAN SIMPSIÖNVUORELLA JO VUOSISATOJA.

*

Maaseutukaupunki KAUHAVAN arvomaailma on terveydenhuollossakin omituinen sekasotku.

LAPUALAISESSA, HÄRMÄLÄISESSÄ JA KAUHAVALAISESSA KULTTUURIPERINTEESSÄ LÄÄKÄRI TOIMII eräänlaisena ”MAATILAN ISÄNTÄNÄ”.

SAMAAN perinteeseen liittyy myös se kun 2010-luvulla SUURKUNNAN JOHTAVA VIRKAMIES NEUVOI MINUA sanomalla, että ”ÄLÄ TEE KUNTALAISALOITTEITA KOSKA NE LISÄÄVÄT VAIN BYROKRATIAA”.

*

KANTA-KAUHAVAN YKSITYINEN LÄÄKÄRIASEMA toimii päinvastoin kuin kunnallinen terveysasema eli siten että ENSIN LABRA JA VASTA SITTEN LÄÄKÄRI potilaan niin halutessa. Kunnallista terveydenhuoltoa pyöritetään pihisti ja siinä näkyy sosiaalivaltion terveydenhuollon rahakriisi.

POTILAALLA on kuitenkin LAINSÄÄDÄNTÖMME MUKAAN ”OIKEUS ITSEMÄÄRÄÄMISEEN” mutta se ei vaikuta ainakaan maatalousvaltaisissa kulttuureissa kuten Kanta-Kauhavalla.

LÄÄKÄRILLÄ täytyy olla ENSIN AINA MYÖS ”KÄTTÄ PIDEMPÄÄ” (kuten verinäytemittauksia). JOS NIIN EI OLE lääkäri toimii KUIN POPPAMIES TAI USKOVAINEN KIRKONMIES.

LÄÄKÄRIT OVAT NYKYAJAN ”POPPAMIEHIÄ”.

JA VAIKKA HE EIVÄT TIEDÄ EIVÄTKÄ HALLITSE MITÄÄN HEILLÄ ON ANNETTU OIKEUS MÄÄRÄTÄ POTILAALLE LÄÄKE.

*

Kanta-Kauhavan terveysaseman kahden lääkärin mielestä KOLESTEROLILÄÄKITYKSELLÄ ei voi olla yhteyttä UUPUMUSTUNTEESEENI JA JALKOJENI KIPEYTYMISEEN (Kauhavan terveysasema 21.9.2020 ja 29.9.2020). EI VAIKKA PILLEREIDEN HAITTAVAIKUTUSSELOSTUS MUISTUTTI PILLEREIDEN HAITOISTA.

Lopetin ITSEMÄÄRÄÄVÄNÄ IHMISENÄ kesällä 2020 kahden ensimmäisen statiineja sisältävien kolesterolipillereiden syömisen (niiden koko oli 20 mg). Kun olin aloittanut syyskuun alussa 2020 (3.9.2020) kolmannen pillerin syömisen niiden koko oli ainoastaan 10 mg). Neljäs pillerini oli hyvin suuri (600 mg) ja niitä olisi pitänyt ottaa kahdesti vuorokaudessa.

Keroin Kanta-Kauhavan terveysasemalla, että aion lopettaa kolesterolipillereidensä syömisen. Minut määrättiin tuon jälkeen kesällä 2020 ottamaan PUHELIMITSE yhteyttä terveysaseman lääkäriin kolesterolipillereiden syömisen lopettamisesta (sama lääkäri määräsi aikaisemmin vasten tahtoani minulle jo toisen statiineja sisältäneen pillerin).

Kyseinen lääkäri otti mielestäni ilkeästi kantaa itsemääräämiseeni sanoessaan, että lopeta vaan kolesterolipillereiden syöminen, koska sinulla ei ole AKUUTTIA TARVETTA SYÖDÄ KOLESTEROLIPILLEREITÄ, sillä sinulla ei ole ollut INFARKTIA EIKÄ SEPELVALTIMOTAUTIA.

*

Kanta-Kauhavan terveysaseman ensimmäinen lääkäri (21.9.2020) halusi kokeilla UUPUMUKSENI HOIDOSSA allergialääkitystä, toinen lääkäri (terveysasema 29.9.2020) halusi kääntää ”RUUMIINI LÄÄKEHOIDON” SIELUNHOIDON PUOLELLE (psykiatrille).

Jalkani olivat tulleet ensimmäisen kerran kipeiksi kesällä 2017. Pyysin yksityisen kantakauhavalaisen lääkäriaseman lääkäreitä selvittämään syyn jalkakipuihin mutta en saanut ongelmaani hoitoa. Jalkani hermot tutkittiin Seinäjoella mutta ne olivat täysin terveet.

*

TUTUSTUIN SIKSI MYÖS kiinalaiseen AKUPUNKTIOHOITOON käymällä Seinäjoella ”piikkihoidossa” mutta sen vaikutuksista ei ole minulla selvää käsitystä.

TIETOUSKOINEN länsimainen TIEDE JA TUTKIMUS pitää AKUPUNKTIOTA myyttien ja magian puolelle sijoittuvana ikivanhana (aikansa eläneenä) hoitokeinona. ”HOIDON TEHOKKUUS” on akupunktiossa tietouskoisuuteen perustuvien käsitysten mukaan pientä tai olematonta.

Kanta-Kauhavan terveysaseman eräs lääkäri sanoin minulle tuon jälkeen jalkakivuistani ”haittaako se sinua, mitä sä siitä välität”.

Jalkani paranivat sen jälkeen itsestään. Olin taas hämmästynyt ja neuvoton.

Jalkakipuni alkoi uudestaan vasta sen jälkeen kun olin aloittanut kolesterolilääkityksen.
*
VAIKKA STATIINI TOIMII HERMOMYRKKYNÄ, MIKSI SUOMALAINEN LÄÄKETEOLLISUUS käyttää tästä huolimatta statiineja lääkevalmistuksessa? VOITON TAVOITTELUN TAKIAKO?

Minä en ole tuntenut koskaan olevani ”KONE”, jonka ”polttoainetankki” täytetään ensin ”ABC – bensa-asemalla bensiinillä” ja sen jälkeen KIIDÄN PELLONREUNAAN LAULAMAAN SUVIVIRTTÄ ”SIELUNI POHJASTA”.

MINÄHÄN OLEN ”SIELUTON ELÄIN” (IHMINEN).

*

LÄNSIMAISESSA FILOSOFIASSA TERMILLÄ ”DUALISMI” viitataan TODELLISUUDEN kahtia jakautumiseen. Dualismi on jakanut todellisuuden kahtia esimerkiksi materialistiseen ja henkiseen todellisuuteen tai esimerkiksi hyvään ja pahaan tai esimerkiksi terveeseen ja sairaaseen.

KUN PLATON ja DESCARTES omaksuivat DUALISTISEN TODELLISUUSKÄSITYKSEN, SE TAPAHTUI MYYTTIEN JA USKONNON POHJALTA JA SITÄ SEURASI KULTTUURIMME USKOMUS ”TIETO ON VALTAA”.

TEOLLISELLE KAPITALISMILLE ”TIETO ON VALTAA” ON MERKINNYT ERÄÄNLAISTA JUMALUUTTA. MUTTA KOSKA AIKAMME AJATTELIJAT OVAT LUOPUNEET DUALISMISTA ”TIETOKAAN EI OLE VALTAA”.

KORONAVIRUSPANDEMIA RIEHUU NYT HIRVIÖNÄ MYÖS DUALISMIA VASTAAN.

 


2. MIKÄ LÄHIÖ?


ILMASTONMUUTOS JA KORONAVIRUSPANDEMIA OVAT MURTAMASSA TÄHÄNASTISEN RATIONAALISEN TIETO-, HALLITSEMIS- JA EDISTYSUSKON SEKÄ

PERINTEISEN DUALISMI- JA TODELLISUUSKÄSITYKSEN.

PITKÄÄN JATKUNUT YMPÄRISTÖKRIISI ON AIHEUTTANUT SEN, ETTÄ YHTEISKUNTAA LEIMAA NYT YHTEISKUNNALLISEN VALVONNAN JA OHJAILUN VASTAINEN YLEINEN MIELIALA.

TÄMÄ MERKITSEE BETONILÄHIÖN KOHDALLA SITÄ ETTÄ LÄHIÖSSÄ EI OLE KYSE PELKÄSTÄ ERIYTYNEESTÄ ALUERAKENTEESTA JA ”LÄHIÖKULTTUURISTA” VAAN PALJON SYVÄLLISEMMÄSTÄ YHTEISKUNNALLISESTA SEIKASTA.

KORONAVIRUSPANDEMIA ON MURTANUT MYÖS KÄSITYKSET TEOLLISEN KAPITALISMIN LÄHIÖSTÄ, LÄHIÖISTYMISESTÄ JA LÄHIÖUUDISTUKSESTA.

MYÖS BETONILÄHIÖSTÄ ON TULLUT ”EDISTYSUSKON HAJOAVA MONUMENTTI” MONIEN MUITTEN AIKANSA ELÄNEIDEN LÄNSIMAISTEN ”TIETOVALTAISTEN USKOMUSTEN” RINNALLA.

*

1800-LUVUN PUOLIVÄLIN JÄLKEEN (TEOLLISEN KAPITALISMIN ALKUVAIHEESSA) TEHTAIDEN TIILISET SAVUPIIPUT KOHOSIVAT YLÖS TAIVAISIIN TEOLLISTUVISSA JA SAASTUNEISSA KAUPUNKIKESKUSTOISSA. TYÖLÄISET TULIVAT TEHTAISIIN MAALTA JA ASUIVAT AHTAASTI KESKUSTOJEN SLUMMIMAISISSA ASUNNOISSA.

1800-LUVUN LOPULLA SYNTYI EDISTYSUSKON MUKAINEN AJATUS RAKENTAA TYÖLÄISILLE LUONTOYHTEYTEEN ”ILMAVIA; VÄLJIÄ JA PUHTAITA ASUINALUEITA” (PUUTARHAMAISIA ASUINALUEITA IHMISTÄKIN SAASTUTTAVIEN SYNTISTEN KESKUSTOJEN VIEREEN).

MYÖS KAKSI MAAILMANSOTAA TUHOINEEN LIITTYVÄT TÄHÄN ILMIÖÖN.

*

KAPITALISTINEN RAHAVALTA JA PUOLUEVALTA RYHTYI TOTEUTTAMAAN LÄHIÖPROJEKTIA KESKUSTOJEN LUONNONLÄHEISILLÄ SIVUSTOILLA.

MUTTA KUN HUOMATTIIN, ETTÄ MYÖS LUONNONLÄHEISET LÄHIÖT JOHTAVAT SOSIAALISIIN JA YHTEISKUNNALLISIIN ONGELMIIN JA RAISKAAVAT MYÖS LUONNON, LÄHIÖISTÄ RYHDYTTIIN TEKEMÄÄN ”ENTISTÄKIN PAREMPIA” (RYHDYTTIIN LÄHIÖNPARANNUKSEEN, siinä ”kuvitellusta hyvästä” tehtiin vieläkin parempaa).

MUTTA KUN TÄMÄKÄÄN EI JOHTANUT HYVÄÄN RYHDYTTIIN TOTEUTTAMAAN KAPITALISTISEN POSTMODERNIN MUODIN MUKAISTA LÄHIÖSUUNNITTELUA JA -RAKENTAMISTA (LÄHIÖUUDISTUS, siinä huonoksi havaittua alettiin muuttamaan hyväksi).

MUTTA ONGELMAT EIVÄT LOPPUNEET TÄHÄNKÄÄN. YMMÄRRETTIIN, ETTÄ LÄHIÖIHIN TÄYTYY PANOSTAA JATKUVASTI. EIKÄ SIITÄKÄÄN SEURAA KAIKISSA SUHTEISSA HYVÄÄ (”LÄHIÖN LOPPU” LÄHESTYI).

ESIMERKIKSI YHTYNEESSÄ SAKSASSA MONET ”LÄNSISAKSALAISET” LÄHIÖPROJEKTIT LOPETETTIIN JA LÄHIÖRAHAT SIIRRETTIIN ”DDR:N YHTEISKUNNALLISEEN JALOSTAMISEEN LÄNSIMAISEKSI”. MUTTA SITÄ SEURASI ÄÄRIOIKEISTON NOUSU (AFD) JA SUURIA UHKIA KOKO NYKYSAKSALLE.

*

KORONAVIRUSPANDEMIA VAHVISTAA LÄHIÖPROJEKTINKIN EPÄONNISTUMISTA.

NYT YMMÄRRETÄÄN SEKIN, ETTÄ MYÖS ”EDISTYSUSKO” ON KUVITTELUA.

NYKYISEN ”TEHOKKUUSYHTEISKUNNAN LÄHIÖKEHÄT” OLIVAT ALUKSI ”SOSIAALIDEMOKRAATTIEN SUURESTI ARVOSTAMIA PROJEKTEJA”.

DEMARIT OSALLISTUIVAT ALUKSI AKTIIVISESTI LÄHIÖIDEN RAKENTAMISEEN JA UUDISTAMISEEN JA MONET KAPITALISTISET RAKENNUSYRITTÄJÄT RIKASTUIVAT LÄHIÖPROJEKTEILLA MILJONÄÄREIKSI.

”HARMAA PUOLUERAHOITUSKIN” JA ”VIRKAVALLAN KÄHMINTÄ” SUJUI ALUKSI LÄHIÖHANKKEISSA LIUKKAASTI.

*

MUTTA KUN TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI OLI AIHEUTTANUT MAAPALON LAAJUISEN YMPÄRISTÖKRIISIN, LÄHIÖIHIN MUUTTI PAKOLAISIA JA MAAHANMUUTTAJIA.

PUHE ”ONGELMALÄHIÖISTÄ” SAI NYT VAUHTIA LISÄÄ.

LÄHIÖIDEN MAAHANMUUTTOVASTAISUUS AIHEUTTI ÄÄRIOIKEISTON NOUSUA SEKÄ TEKI LÄHIÖASUNTOJEN OMISTAJISTA RASISTEJA.

*

SEURAAVAKSI LÄHIÖISTÄ TULI ”RASISMIN JA SUVAITSEVAISUUDEN PURKAUTUMISALUEITA”. KILPAILU ÄÄNESTÄJIEN SUOSIOSTA KIRISTYI.

LÄHIÖTÄ ALETTIIN PITÄMÄÄN ”MUSTINA BETONISLUMMINA” (Vrt. HARMAA BRITALISTINEN ARKKITEHTUURI).

LÄHIÖT MUUTTUIVAT DEMARILIIKKEEN HAUTAUSMAIKSI JA PERUSSUOMALAISUUDEN PERUNAMAIKSI.

*

SARTRE on sanonut, että ”TIETEELLINEN ASENNOITUMINEN” ON ”HUONO USKO”.

Myös esimerkiksi LÄHIÖUSKO ON ”HUONO USKO”. Puhe siitä, että ”tässä on ”MIELLYTTÄVÄ KAUNIS LÄHIÖMME” on itsepetos.

LÄHIÖISTÄ ON TULLUT TÄHÄNASTISEN TIETO- JA EDISTYSUSKOISEN MASSAYHTEISKUNNAN PIKIMUSTIA PAIKKOJA.

*

EPÄONNISTUNEEN MASSOILLE SUUNNATUN LÄHIÖPROJEKTIN JÄLKEEN YLIMMÄKSI SUBJEKTIKSI KOHOSI YKSILÖ.

NYT YMMÄRRETTIIN SE, ETTÄ ENSIN YHTEISKUNNAN TÄYTYY EPÄONNISTUA JOTTA IHMINEN VOI TÄHDÄTÄ IHMISELLE PAREMPAAN.

LÄHIÖPROJEKTINKIN EPÄONNISTUMISEN JOHDOSTA SEKÄ YKSITTÄISTÄ KANSAKUNTAA KOROSTAVAN ORGANISOIDUN TIETO- JA EDISTYSUSKOISEN MASSAVALTION VASTAKOHDAKSI JA MASSAVALVONNAN VASTUSTAJAKSI TULI NYT IHMISYKSILÖ.

LÄHIÖSSÄ ASUVIA JA TOIMIVIA YKSILÖITÄ OSATAAN VASTA NYT ARVOSTAA. YKSILÖLLISYYDEN KOROSTAMISELLA ON MYÖS EDESSÄÄN TULEVAISUUS.

*

TURUN LÄHIÖKEHÄN HISTORIA (HARRI ANDERSSON, ”väitöskirja”) ON HYVÄ ESIMERKKI SIITÄ MISTÄ LÄHIÖISTYMISESSÄ OLI KYSE,

*

TOISEN MAAILMANSODAN TUHOJEN JÄLKEEN ALETTIIN TURUSSAKIN RAKENTAMAAN EDISTYSUSKOISINA UUTTA TURKUA ”UUSINTA MASSAYHTEISKUNTAA”.

MUTTA MYÖS SIITÄ TULI ”TEOLLISEN KAPITALISMIN ARVOJEN MUKAINEN SYNKKÄ MILJÖÖ”, MIKÄ OLI HOUKUTELLUT IHMISET JO KERRAN AIKAISEMMIN (ENSIMMÄINEN MAAILMANSOTA) KULTTUURIMME TUHON PARTAALLE.

TOISEN MAAILMANSODAN JÄLKEINEN EDISTYSUSKO ALKOI TURUSSA PATTERINHAAN ”TUNTEELLISISTA TORNITALOISTA” (1952).

TURUN LÄHIÖKEHÄN ALKU KÄYNNISTYI ”ALKEELLISELLA KÄSITYÖLLÄ” (MUURAUS JA RAPPAUS) JA JATKUIN MONEN ERI VAIHEEN KAUTTA KOHTI TEOLLISTA RATIONAALISTA SUURLÄHIÖRAKENTAMISTA (VARISSUON JA RUNOSMÄEN MASSALÄHIÖT).

YLIMMÄKSI ARVOKSI NOUSI LÄHIÖISTYMISEN LOPPUVAIHEESSA TEHOKKUUS SEKÄ VOITON (RAHAN) POHJATON TAVOITTELEMINEN. SEKÄ MUUTA MIKÄ ON AIHEUTTANUT NYKYISESSÄ UUSLIBERALISTISESSA TOTAALIKAPITALISMISSA MAAPALLON LAAJUISEN ILMASTONMUUTOKSENKIN.

*

JÄLKIKÄTEEN ON YRITETTY PAIKKAILLA TURUSSAKIN ”EPÄONNISTUNEEN YHTEISKUNNAN RAKENTEITA JA MASSALÄHIÖPROJEKTIA” LÄHIÖNPARANNUKSELLA JA LÄHIÖUUDISTUKSELLA MUTTA HUONOLLA MENESTYKSELLÄ. SYY EPÄONNISTUMISEEN ON OLLUT SIINÄ, ETTÄ TOIMET ON TEHTY KULTTUURIMME ”TIETOUSKOISEEN ARVOPOHJAAN” PUUTTUMATTA.

USEIN ON AJATELTU, ETTÄ EI OLE SAMANTEKEVÄÄ KIERTÄÄKÖ VANHAA KAUPUNKIKESKUSTAA ”DUUNARIEN DEMARILÄHIÖ” TAI ”ULKOPUOLISTEN MUUKALAISTEN JA PAKOLAISTEN MASSALÄHIÖ”.

MASSALÄHIÖN POSITIIVINEN MERKITYS TAPAHTUI KUN LÄHIÖN EPÄONNISTUMINEN NOSTI IHMISYKSILÖNÄ OLEMISEN KAIKEN MUUN YLÄPUOLELLE.

KORONAVIRUKSEN LEVIÄMINEN ON RAVISTELLUT HAVAITSEMAAN, ETTÄ

”LUONTOON SISÄLTYVÄ IHMINEN EI OLE MAAILMASSAOLON MODUULI”.

*

KUN TURUN KAKSI SUURINTA JA MASSIIVISINTA LÄHIÖTÄ VARISSUO JA RUNOSMÄKI TOTEUTETTIIN, LÄHIÖPROJEKTIKAPITALISTI ARMAS PUOLIMATKA OLI KEKSINYT SENKIN, ETTÄ LÄHIÖKERROSTALOJA VOITIIN RAKENTAA NOPEAMMIN SUURELEMENTEILLÄ, JOIDEN TAKANA OLI KAKSI ASUINKIINTEISTÖÄ.

NYT TURUN LÄHIÖKEHÄLTÄ NOUSEE KATKEAMATTA UUSIA ”RASISTEJA JA SUVAKKEJA”. TÄHÄN ASTI VOITOLLA ON OLLUT SUVAITSEMATTOMUUS.

ESIMERKIKSI EDUSKUNNAN AIEMPI PUHEENJOHTAJA EI PONNISTANUT SUOMEN YLIMPÄÄN VALTAAN SATTUMALTA TURUN VARISSUOLTA.

NYT VARISSUOLLA PUUHASTELEE KAIKENKARVAISIA MUITA ”KANSANSUOSIONKOSISKELIJOITA”.

*

ENNEN KUN SAIN TURUSSA VIRAN (1987) TOIMIN TURUN PERUSPARANNUSPROJEKTIN KOORDINAATTORINA (300 hehtaaria TURUN PUUTALOALUEITA, kyseessä oli Suomen laajin perusparannusprojekti ja siihen sisältyi toistakymmentä erilaista PUUTALOALUETYYPPIÄ).

JÄTIN VÄHITELLEN PUUTALOALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN JA ALOIN HARJOITTAA VUODESTA 1994 LÄHTIEN TURUN LÄHIÖUUDISTUKSEN KOORDINOINTIA (esimerkiksi Lausteella, Varissuolla, Runosmäessä ja Jyrkkälässä) .

ENSIMMÄINEN LÄHIÖTEHTÄÄVÄNI KOSKI MUOTIIN TULLUTTA ”EKOLÄHIÖUUDISTUSTA”. TUON LÄHIÖTEHTÄVÄNI MÄÄRÄSI MINULLE kiinteistötoimenjohtaja MARKKU NIEMINEN. Olin tuolloin töissä KAUPUNGIN KAAVOITUSOSASTOLLA.

YLEISSUUNNITTELUARKKITEHTINA yritin vaikuttaa erityisesti Turun yleiskaavoituksen uudistamiseen ja selvitin ajattelutapoineen kaikki Turun aikaisemmat (vanhat ja uusimmat) YLEISKAAVOITUSMALLIT.

Olin viimeksi (vuodesta 1999) töissä TURUN KESKUSVIRASTOSSA apulaiskaupunginjohtajan suunnitteluapulaisena TURUN STRATEGISEN YLEISKAAVAN LAATIMISEN AJAN.

Apulaiskaupunginjohtaja Juhani Määtän ”SANKARITEKO” (Määttä tuli apulaiskaupunginjohtajaksi Turkuun Oulun kaupungin virasta) oli konservatiivisen ja turuntautisen KRL:n kahtia jakaminen.

Ja heti sen jälkeen kun Määttä oli lähtenyt eläkkeelle, STRATEGISTA SUUNNITTELUA alettiin kritisoimaan keskusvirastossakin ankarasti. Se oli myös aiheellista siksi että siinäkin oli kyse SITOUTUMISESTA TEOLLISEN KAPITALISMIN EDISTYSUSKOON.

VASTUSTIN TURUN STRATEGISEN YLEISKAAVAN VALMISTELUN AIKANA UUSLIBERALISTISTA KONSERNIKUNTAJÄRJESTELYÄ, ”HALLITTUJA RAKENNEMUUTOKSIA” SEKÄ TEOLLISELLE TOTAALIKAPITALISMILLE TYYPILLISTÄ UUSLIBERALISTISTA NOPEAA JA JOUSTAVAA ”TAPAUSKOHTAISTA SUUNNITTELUA”. Siinä oli tärkeintä päästä kiinni rahaan nopeinta tietä.

Länsi-Saksassa 1971-73 opiskellessani valtaosa ystävistäni oli eri puolilta maapalloa. OLIN SUVAITSEVA PAKOLAISIA JA MAAHANMUUTTAJIA KOHTAAN SEKÄ OLIN MYÖS SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TEOLLISEN KAPITALISMIN MUKAINEN VALTIO ON EPÄONNISTUNUT YHTEISKUNTA

JA ETTÄ MAAPALLON LAAJUISEN YMPÄRISTÖKRIISIN ”VOITTAMINEN” EDELLYTTÄÄ MAAPALLON LAAJUISTA RADIKAALIA TOTAALISTA YHTEISKUNNALLISTA MUUTOSTA.

*

Loikkasin sitoutumattomana kunnallisvaaliehdokkaana 1994 Turun vihreistä (luottamusmiespaikkoja koskeneen sopimuksen rikkomisen takia) Turun demareihin ja toimin sen jälkeen Turun valtuuston demariryhmässä ja muissa demarien luottamustehtävissö 1996-2000.

Kun en ollut vuoden 2000 jälkeen enää demarivaltuutettu MINUT EROTETTIIN mielestäni mielivaltaisesti (tekosyyllä) MONIKULTTUURISEN MAAHANMUUTTOPROJEKTIN SIHTEERIN TEHTÄVISTÄ. Sitä ennen olin saanut valmiiksi ”MONIKULTTUURISUUDEN HUOMIOON OTTAVAN LÄHIÖUUDISTUSSUUNNITELMAN” (sen kohde sijaitsi Varissuolla).

1990-LUVUN LOPULLA OLIN TEKEMÄSSÄ Karoliina Kokon kanssa SUOMEN ENSIMMÄISTÄ SELVITYSTÄ MAAHANMUUTTAJIEN LÄHIÖASUMISESTA LÄHIÖASUNNOISSA.

Esimerkiksi YMPÄRISTÖMINISTERIN VIRKAILIJA JA JAN VAPAAVUORI OLI KEHUNUT TUOTA ENNEN LÄHIÖNÄKEMYKSIÄNI.

MUTTA OLIN JOIDENKIN MIELESTÄ MONIKULTTUURISUUSPOLITIIKAN KANNATTAJANA LIIAN VAPAAMIELINEN, SUOMESSAHAN ON SALLITTU AINOASTAAN MAAHANMUUTTAJIEN INTEGROINTIPOLITIIKKA.

TÄRKEIMMÄKSI TUOSSA UUSIMMASSA LÄHIÖUUDISTUSHANKKEESSA TULI ”TAUDITTOMUUS-IMAGOPELI” minkä mukaan ”TURUN TAUTI” onkin ”MAAN TAPA”.

OIKEUSKANSLERILLE TEKEMÄNI KANTELU TURUN KULTTUURIPÄÄKAUPUNKIVUODEN 2011 HALLINTOJÄRJESTELYSTÄ SAATOIN MYÖS VAIKUTTAA LÄHIÖPROJEKTISTA EROTTAMISEENI.

Olin arvostellut kantelussani ”juhlavuoden” hallinnointia eli SÄÄTIÖJÄRJESTELYÄ koska se ei mahdollistanut SUOMEN KUNTALAIN MUKAISTA avointa demokratiaa.

*

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 jälkeen kaupunki joutui palauttamaan säätiön käyttöön osoitettuja rahavaroja pari miljoonaa euroa valtiolle ja sen jälkeen Turussa on puhjennut taas kukkaan myös ”Turun tauti”.

Turusta Kauhavalle muutettuamme kävin tutustumassa seuraavan kulttuuripääkaupungin Uumajan (Umeå) hienoihin kulttuuripääkaupunkijärjestelyihin.

 


3. MIKÄ OLEMINEN?

Kirjailija ja filosofi Jean-Paul Sartre oli sitä mieltä, että ”TIETEELLINEN ASENNE” ON ”HUONO USKO”.

KORONAVIRUSPANDEMIAN AIHEUTTAMA MUUTOS VAHVISTAA TUON KÄSITYKSEN OIKEAKSI.

”TIETOYHTEISKUNTA” ei ole ainoastaan ”HUONO USKO”. Luonnonmukaisen ihmisen vastakohta ”TIETOUSKOON PERUSTUVA DIGIKONE” on myös HIRVIÖ, joka alistaa koko IHMISKUNNAN TEOLLISEN TOTAALIKAPITALISMIN TALOUDELLISIIN INTRESSEIHIN.

NYT IHMISTEN ARJESTA (AJASTA) KULUU SUURIN OSA SIIHEN KUN ”PUUHASTELEE KAIKENLAISTA TIETOKONEIDEN KANSSA. Tähän sisältyy luonnoton vuorovaikutus luontoon sisältyvän ihmislajin ja keinotekoisen koneen välillä. Kyseinen vuorovaikutus on keinotekoinen ja aiheuttaa psyykkisten ongelmien kasvua.

ESIMERKIKSI TIETOVUODOT JA SÄKÖPOSTEIHIN MURTAUTUMISET OVAT NYT JOKAPÄIVÄISTÄ ARKEA. LUONTOON SISÄLTYVÄ IHMINEN EI OLE MUUTTUNUT uusimmilla teknisillä keksinnöillä VÄHÄÄKÄÄN ”PAREMMAKSI” (esimerkiksi rikollinen toiminta on vain lisääntynyt).

*

Nyt ymmärrän myös sen miksei EKSISTENTIALISMIA keksinyt tiedemies eikä filosofi vaan KIRJAILIJA (luova sanataiteilija), ainoastaan RUNOILIJA osaa kuvata OLEMISTA.

Tämä selvisi minulle Sartren INHOA lukiessani.

SARTREN romaanissa Inho (suomeksi painos vuodelta 1981, kts. sivulta 183 eteenpäin) kerrotaan, mitä merkitsee ”olla olemassa”. ”...kaupunginpuutarhassa...penkkini alla...kastanjan juuri...”. ”Meri ON vihreä...valkea piste tuolla ON lokki… mutta minulta puuttui tuntu SEN OLEMASSAOLOSTA...”.

*

Sartre sanoo Inhossa, että ”OLEMASSAOLON MERKITSEVIN PIIRRE ON SEN SATTUMANVARAISUUS. OLEMASSAOLO EI SIIS OLE VÄLTTÄMÄTÖNTÄ.

OLEMASSAOLO ON OLEMASSAOLOA EIKÄ MITÄÄN MUUTA.

KAIKKI OLEMASSA OLEVA ON HAVAITTAVISSA, MUTTA EI LOOGISESTI JOHDETTAVISSA…ei olemassaoloa voida milloinkaan SELITTÄÄ, sillä SATTUMANVARAISUUS ei ole harhakuvitelma…

Se on EHDOTON ja siis täysin vailla SYYTÄ.

KAIKEN OLEMASSAOLO on täysin MIELIVALTAISTA, ...”

(kts. Sartren Inho, sivulta 183 eteenpäin, TEKSTISUURENNOKSET JP).

*

Kun olin lukenut tämän ajattelin, että KUN ETSII ”TIETO ON VALTAA”-AJATTELUN TAI RATIONAALISEN SUUNNITELMAN AVULLA JOTAKIN JOSTAKIN

SEN JONKIN voi löytää ainoastaan SATTUMALTA.

*

EKSISTENTIALISMIN täytyy olla myös SYNTYNYTKIN SATTUMALTA.

 


4. MUITA MIETELMIÄ

KANSAKUNTAUSKOVAISUUTEEN KASVATETUT SUOMALAISET OVAT KONSERVATIIVISIA JA AIVAN ERITYISEN EPÄEKSISTENTIALISTISIA.

Suomalaiset eivät kysele MERKITYKSIÄ (eli mitä joku ilmiö tai seikka TARKOITTAA).

HE SEURAAVAT sitä vastoin ”MEDIAUUTISOINTIAKIN” KONEMAISESTI ”TOTUUDEN ÄÄNITORVENA”. Suomalaiset PAKENEVAT ”TIETO- JA TOSIUSKOISINA” MYÖS VASTUUTA.

ENITEN SUOMALAISIA PELOTTAA VAPAUS ”ITSELLEEN OLEMISEEN”.

*

NATIONALISTISEEN ”KANSAKUNTAUSKOON” KASVATETTU SUOMEN KANSA TOIMII KUIN PANSSARIVAUNU ja LIIKUTTUU vasta kun valtion hallituksen NAISPÄÄMINISTERI vilauttaa edestä alastomuutta KALEVALAKORU KAULASSA.

SUOMALAISUUSMIELISET EIVÄT YMMÄRRÄ SITÄKÄÄN MIKSI konservatiivinen TRUMP PYSYY VALLAN KAHVASSA MYÖS VAALIN 3.11.2020 JÄLKEEN.

*

KOSKA OLEMINEN ON OLEMISTA YHDEN ELÄMÄ EI OLE PAREMPI KUIN TOISEN ELÄMÄ.

VAIKKA PUHUNKIN USEIN KAUHAVALAISTEN ”MAASEUTUKAUPUNKIELÄMÄSTÄ” EN VOI SANOA, ETTÄ SIINÄ ON KYSE HUONOMMASTA ELÄMÄSTÄ KUIN ON OMAKSUMANI TOISENLAINEN ELÄMÄ.

MUTTA IHMISELLÄ ON PAHA TAIPUMUS AJATELLA (UNIVERSAALIA OLEMISKÄSITYSTÄ VASTEN AJATELTUNA), ETTÄ OMA ELÄMÄ ON AINA PAREMPI KUIN MUIDEN ELÄMÄ.

JOKAISEN OLEMINEN JA ELÄMÄ ON KUITENKIN YHTÄ ARVOKAS.

IHMISET RAKASTUVATKIN TOISIINSA HALUAMATTA KÄSITTÄÄ MIKSI. RAKKAUSKIN ON SATTUMA.

*

MITÄ TARKOITTAA SE KUN ESIMERKIKSI TURUSSA PUHUTAAN ”TURKULAISUUDESTA”, KAUHAVALLA ”KAUHAVALAISUUDESTA” JA LOVIISASSA ”LOVIISALAISUUDESTA”?

EIKÖ TÄMÄ OLE TYHJÄNPÄIVÄISTÄ? ONKO SIINÄ KYSE JONKINLAISESTA TOPELIAANISESTA ”JÄLKINATIONALISMISTA”?

EIHÄN ENÄÄ PUHUTA ”HEIMOVELJEYDESTÄKÄÄN”?

*

VIIMEKSI ON PUHUTTU USEIN PERUSSUOMALAISUUDESTA YMMÄRTÄMÄTTÄ MITÄ KAIKKEA SIIHEN LIITTYY.

PERUSSUOMALAISISTA EI TULE ANTAA YKSINKERTAISESTI ”NATSISELITYSTÄ”.

PERUSSUOMALAISTEN iskulause seuraavia kuntavaaleja silmällä pitäen kuulu ”OTETAAN SUOMI TAKAISIN”. Mihin sillä viitataan? PITÄÄKÖ SEURAAVAKSI ALKAA PERUUTTAMAAN?

VIITATAANKO TÄLLÄ ENITEN SOSIAALIVALTION KRIISIIN? ONKO VAKAVIN ONGELMA SUOMESSA KUITENKIN SE, ETTÄ SUOMEN ELIITTI PITÄÄ NYT EDUSTAMAANSA SUOMEN KANSAA TAKARIVISSÄ?

”OTETAAN SUOMI TAKAISIN”?

*

LAPUANLIIKKEEN KANNATTAJILLE TUOTTI 1930-LUVULLA TUSKAA ELÄÄ VUOROVAIKUTUKSESSA ”ALKUSUOMALAISTEN ETELÄN HERROJEN” KANSSA. TÄMÄN PÄIVÄN PERUSSUOMALAISILLE TUOTTAA TUSKAA ENITEN ELÄÄ VUOROVAIKUTUKSESSA EUROOPAN UNIONIN JA BRYSSELIN KANSSA.

PERUSSUOMALAISILLE EI RIITÄ kaiken kansan OIKEUS ITSEMÄÄRÄÄMISEEN.

MIKSI SNELLMAN VASTUSTI SUOMEN IRTAANTUMISTA VENÄJÄSTÄ MUTTA KANNATTI ”SUOMALAISTEN SIVISTÄMISTÄ”. Kokonaisen kansan sivistämistä voi toteuttaa monelta eri pohjalta.

PERUSSUOMALAISMIELISET VASTUSTAVAT MAAHANMUUTTOA JA KOROSTAVAT ”OMIA”. TÄMÄ VIITTAA SIIHEN, ETTÄ PERUSSUOMALAISUUDEN TAUSTALLA ON POHJIMMILTAAN HYVIN SYVÄLLINEN NÄKÖKULMA.

ONKO SE ”ALKUKOTI” vai ”TURVALLISUUS” tai esimerkiksi ”VAPAUS”?

*

OLEN HAVAINNUT KANTA-KAUHAVALAISEN MAASEUTUYHTEISÖN KESKUUDESSA sen, että täällä VAHDITAAN JA VALVOTAAN myös ISOJA METSÄALUEITA niin, että JOKAINEN METSÄN PIKKUKOHTAKIN ON METSÄNOMISTAJAN TARKKAILUSSA.

Metsäalueita seurataan täällä metri metriltä ja kuin TUVAN lattiapintaa. Nyt ymmärrän senkin kun naapuri kehaisi minulle, että ”luuletsä Jukka, että Kauhavalla on yksikin POLKU jota minä en tunne”. Ja nyt ymmärrän myös sen kun lapualaiset huudahtivat jo kauan sitten Lapuan puolelle tulleille kauhavalaisille että ”EI”.

*

Etelä-Suomessa asuessani luulin, että ISOT METSÄALUEET ovat KAIKKIALLA OMISTAJAN KONTROLLIN ulkopuolella. ETELÄN METSÄT ovat ikään kuin KAIKKIEN YHTEISIÄ:

MUTTA MAASEUTU-KAUHAVALLA VALLITSEE ”TOTAALIOMISTAMISEN PERIAATE” ja periaate ”VAIN OMAT”.

*

KAUHAVALLA katselin sitä kun METSÄNREUNASSA roikkui puussa (rautalangan päässä) lasten tuttipulloa muistuttanut vesiastia, mutta en tiedä miksi se oli siihen laitettu. YMMÄRSIN VAIN, ETTÄ EN TUNNE KAIKKEA TÄSTÄKÄÄN KULTTUURISTA. VOIN VAIN YRITTÄÄ YMMÄRTÄÄ SITÄ.

*

Mieleeni juolahti NYT sekin kun istuin erään syrjäkyläkoulun joulujuhlassa ISON JÄTTILÄISMÄISEN MIEHEN VIERESSÄ. Ajattelin että hän on tälle seudulle tyypillinen kauhavalainen MAATILAKESKUKSEN ISÄNTÄ. Samassa yhteydessä muistin nähneeni eräällä pellolla VILAUKSEN ITSEELLISEKSI ISÄNNÄKSI KASVANEESTA MAATILAKESKUKSEN ISOISÄSTÄ. HÄN asteli pellolla eteenpäin (ainakin takaapäin tarkasteltuna) TÄYNNÄ ITSEÄÄN.

*

”OTETAAN SUOMI TAKAISIN”?

TÄMÄ PS-HUUDAHDUS HERÄTTÄÄ AJATUKSIA MYÖS 1900-luvun alussa tapahtuneesta SUOMEN ALKUKANSAKUNNAN KAHTIAJAOSTA (1905 massamielenosoituksista ja sisällissodasta 1918).

TUOSSA KAHTIAJAOSSA VALKOISEN JA PUNAISEN SUOMEN RAJA SIJAITSI TEOLLISTUNEEN TAMPEREEN KOHDALLA.

PUNAINEN SUOMI LIITTYI TUOLLOIN SUORAAN TEOLLISTUNEESEEN PUNAISEEN PIETARIIN. TÄMÄ PELOTTI ITSELLISIÄ MAATILAISÄNTIÄ. SYNTYI LAPUANLIIKE.

*

UNELMA IKUISESTA NATIONALISTISESTA YHTEISKUNTAJÄRJESTYKSESTÄ JA KANSALLISVALTIOSTA ON UTOPIA.

PERUSSUOMALAISUUDEN IDEA EI VOI TOTEUTUA KOSKAAN KOSKA SE ON ALKUSUOMALAISUUDEN. NYKYSUOMALAISUUDEN JA SATTUMANVARAISUUDEN VASTAKOHTA (sattumanvaraisuudella tarkoitan tässä vapaan yksilöllisen ”itselleen olemisen” vastakohtaisuutta).

*

SUOMEN HISTORIA ON KIRJOITETTAVA KOKONAAN UUSIKSI. SUOMEN VALTION MUODOSTAMINEN ON NÄHTÄVÄ SIINÄ KOKONAAN UUDESSA VALOSSA.

SUOMEEN YMMÄRTÄMINEN MUUSTA MAAILMASTA IRRALLISENA ILMIÖNÄ JA PROSESSINA ON EREHDYS. MAAPALLOLLE EI VOI SYNTYÄ YHTÄÄN VALTIOTA ILMAN SEN SUHDETTA MUIHIN VALTA-ALUEISIIN.

TÄMÄ KÄY HYVIN ILMI ESIMERKIKSI SUOMEN VALTIONRAJOJEN TARKASTELUSSA.

*

ENSINNÄKIN (1) VALTIOIDEN RAJAT OVAT AINA KEINOTEKOISIA JA LUONNOLLISEN ELÄMÄN VASTAISIA.

TOISEKSI (2) TÄÄLLÄ ENSIN PIETARI SUURI RYHTYI RUOKKIMAAN 1700-luvun alusta lähtien KEISARILLISTA VENÄJÄÄ LÄNSIMAISELLA KULTTUURILLA JA KAAPPASI RUOTSILTA KOKO SUOMENNIEMEN VENÄJÄN UUDEN PÄÄKAUPUNGIN PIETARIN SUOJAKSI.

*

KOLMANNEKSI (3) SUOMENNIEMELLE JÄÄNYT RUOTSALAINEN VALTAELIITTI PÄÄTTI PERUSTAA SUOMENNIEMELLE ERILLISEN VALTION (RUOTSIN JA VENÄJÄN VÄLIIN).

METSÄSUOMALAISET OLIVAT TUOLLOIN ASETTUMASSA MAATALOUTTA HARJOITTAVAKSI KANSAKSI. SITÄ SIVISTÄEN SUOMENNIEMEN SUOMENKIELISESTÄ KANSASTA ALETTIIN SYNNYTTÄMÄÄN ROMANTTISTA ALKUSUOMALAISTA KANSAKUNTAA.

NELJÄNNEKSI (4) ALKUSUOMALAISTA KANSAKUNTAA ALETTIIN JALOSTAMAAN VALTIONHALLINTOON LIITTÄMÄLLÄ SUOMENNIEMI AUTONOMIANA VENÄJÄÄN.

VIIDENNEKSI (5) VENÄJÄLLÄ OLI KÄYNNISTYMÄSSÄ VENÄJÄN PUNAINEN VALLANKUMOUS. KUN KUMOUS OLI TAPAHTUNUT, PIETARI MUUTTUI LENINGRADIKSI. OLI SYNTYNYT NEUVOSTOLIITTO.

KUUDENNEKSI (6) ALKUSUOMALAISESTA SUOMEN VALTIOSTA OLI TULOSSA VALKOINEN. SYTTYI SUOMEN SISÄLLISSOTA JA SYNTYI

SEITSEMÄNNEKSI (7) SUOMEN KANSALLISVALTIO.

*

KOSKA SUOMEN KANSAKUNTA OLI ALUNPERIN PIENI JA SILLE VARATTU ALUE OLI YLILAAJA ALKUSUOMESTA TULI ”MAASEUTU-SUOMI”.

TÄMÄ VAIKUTTI PITKÄÄN SUOMEN VALTIOLLISEN POLITIIKAN MUOTOUTUMISEEN JA MAAN ”ALKURAKENNE” ALKOI MURTUA VASTA KUN HELSINGIN SEUTU KANSAINVÄLISTYI JA KASVOI METROPOLIKSI:

METSIEN USKOTTIIN OLEVAN SUOMEN ”VIHREÄ KULTA” JA SISÄMAAN MUTKITTELEVA JÄRVISEUTU ”SUOMALAISEN SIELUN PEILI”. TÄMÄN MAISEMAN HÄVITTI SUOMEN KANSAN SISIMMÄSTÄ HELSINGIN KANSAINVÄLINEN METROPOLI JA ILMASTONMUUTOS.

*

KORONAVIRUSPANDEMIA ON AVANNUT ETEEMME SISÄLLISSODAN 1918 JÄLKEISEN
SUOMENNIEMEN UUSIMMAN KAHTIAJAON. SIITÄ NÄKYY SE, ETTÄ SUOMI EI OLE ENÄÄ ENTINEN SUOMI.

UUSI KAHTIAJAKO RAKENTUU HELSINGIN KANSAINVÄLISEN METROPOLIN JA VAASAN VÄLISESTÄ ETELÄSTÄ POHJOISEEN TUNKEVASTA KASVUKÄYTÄVÄSTÄ

SEKÄ TUON KASVUVYÖHYKKEEN VASTAKOHDASTA, SIVUSTOJEN JA POHJOISEN MAASEUTUSUOMESTA.

KUN MAAPALLO KANSAINVÄLISTYY, TUON KASVUVYÖHYKKEEN ULKOPUOLISET ALUEET OVAT ”ENSIMMÄISEKSI KATOAVAA ALKUSUOMEA”.

*

ALKUSUOMALAISUUDEN AIKAINEN ”SUOMI” OLI ALUEENA AIVAN LIIAN LAAJA JOTTA SEN YLLÄPITO OLISI OLLUT MAHDOLLISTA PIENELLE VALTIOLLE JA VÄESTÖLLE .

*

HELSINGIN JA VAASAN VÄLINEN KANSAINVÄLISTYVÄ KASVUALUE ON NYT ”TODELLINEN SUOMI”, SEN ULKOPUOLISET ALUEET OVAT ”HÄVIÄVÄÄ LIIKASUOMEA”.

ALKUSUOMALAINEN PUHE SUURSUOMESTA OLI ”HULLUA HOURAILUA”.

*

NYT SUOMI ON TOTAALISTA MUUTOSTA SATTUMAN VYÖRYSSÄ.

KUN KANSAINVÄLISTYMINEN LUJITTUU PERUSSUOMALAISUUDEN SUOSIMINEN JOHTAA ALKUSUOMALAISUUDEN PÄÄTTYMISEEN JA

ALKIOLAISEN KESKUSTAPUOLUEVALLAN LOPPUMISEEN.

KÄYNNISSÄ OLEVAA MUUTOSTA KIIHDYTTÄÄ KANSAINVÄLISEN DEMARIAATTEEN HAJOAMINEN.

EHKÄ ENSIN NOUSEE VALTAAN TRUMPILAISUUS (vrt. PORVARISTON VALTAANNOUSU 1800-luvulla) JA EHKÄ ”KOKO MAATALOUSSUOMI” KÄPRISTYY KASAAN.

*

KOSKA ”LIIKASUOMELLA” EI OLE TULEVAISUUTTA YHTEISKUNTASOPIMUKSIA ON MUUTETTAVA TÄÄLLÄKIN.

MAAPALLON VALTAPELEJÄ ON MUUTETTAVA KAIKKIALLA RADIKAALISTI. SE VOI MYÖS ONNISTUA KOSKA SUOMEN VALTIOKIN ON JO VALMIIKSI UUDENTYYPPISINÄ PIKKUPALASINA.

*

Kirjoitin seinäjokilaiseen Ilkka Pohjalaiseen 28.9.2020 seuraavan MIELIPITEEN:

”OTETAAN SUOMI TAKAA ETEEN TAKAISIN?

Matti Jaakkola on oikeassa kun hän kirjoitti, että menneisyydellä ei voi rakentaa tulevaisuutta (Ilkkapohjalainen, mielipide 28.9.2020).

Kaikki on nyt muutoksessa eikä tulevaa auta käskeä.

Itsemäärääminen ei riitä. Kreikkakaan ei olisi noussut yksin jaloilleen.”

*

JOS olisin tahtonut mainita muita näkökulmia tähän aiheeseen olisi ehkä ollut hyvä mainita se, ettei YHTÄ YHTEISTÄ TODELLISUUSKÄSITYSTÄ voi olla edes olemassa. Jos sellainen olisi se olisi pelkkää MIELIKUVITUSTA.

*

Seuraavaksi kirjoitin 10.1.2020 Ilkkapohjalaisen seuraavan mielipidekirjoituksen:

”KAHDEKSAN PÄIVÄÄ (digihullujen myytti ”seitsemän plus yksi”)

Kauhavan apteekissa kuulin, että sähköisen lääkereseptin uusiminen voi kestää kahdeksan päivää.

Tätä ajatusta ei ole ehkä keksinyt ylintä hallintovaltaa edustava valtion lainsäätäjä vaan maaseutukaupunki Kauhavan digihullu sotepalvelin Kaksineuvoinen.

”Sotepalvelin Kaksineuvoinen” haluaa muistuttaa nimellään kantakauhavalaisesta Pukkilan Jaskasta, jolle puukonisku oli paras lääke kaikkiin vaivoihin. Tai sitten metsuri Iisakki Järvenpäästä.

Nyt Jaska kuorsaa sammuneena kaiken pohjalla Kosolanmäen ulkoilmamuseoa myöten.

Maatalousvaltainen konehullu Suur-Kauhava on pudonnut ajan hermolta.

Citytyylejä ei ole kuulunut koskaan Kanta-Kauhavaan.

Ei ”maaseutukulttuurinen suurkaupunkikauhavakaan” ole kaupunki.

Jos 8 päivän reseptisääntöä noudatettaisiin Helsingin kaupunkiseudulla alueella kuolisi ennen uusittuja reseptejä tuhansia ihmisiä. Eikä tuossa vaiheessa kuolleita saisi syyttää siitä, että ”oma vika”, miksette uusineet ajoissa sähköistä reseptiä.

Uusittua reseptiä kaipaavia ei ehdi aina myöskään viemään lääkärin vastaanotolle ennen kuoleman tuloa.” Että kiirettä pitää.

*

Entisessä ILKASSA ei ole julkaistu näitä kumpaakaan mielipidettäni.*****ON TYHMÄÄ ”VIILATA PIKKUNURKKIA” IKÄÄN KUIN KAIKKI OLISI TULLUT VALMIIKSI. Ei elämä ole kone.

SILTI LAINSÄÄTÄJÄ on säätänyt ITSENÄISESSÄ SUOMESSA uusia lakeja niin runsaasti, ettei suomalaiset pysty niitä kaikkia tuntemaan.

LAINSÄÄTÄJÄ YHTENÄISTÄÄ NYT MASSAKSI kokonaista kansaa. Onko suomalainen kananedustaja sama kuin lainsäätäjä - eikö mitään muuta? Täälläkin pitäisi alkaa purkamaan VALTIOVALLAN YLIMITOITTAMAA lakikasaa.

Ei jokaista arjen tilannetta voi ohjailla lailla. Eläminen ja lain noudattaminen ovat myös eri asioita (samoin kuin esimerkiksi eläminen ja elämästä kirjoittaminen).

*

PIKKURUINEN SUOMI ON ETSINYT USEIN TUKEA SAKSASTA VOIDAKSEEN PÄIHITTÄÄ VENÄJÄN SILLÄ ”IDÄN RYSSÄ” ON INNOKKAIMPIEN SUOMALAISMIELISTEN ”KIIHOITTAVIN VIHOLLISKUVA”.

*

Kun HITLERIN ARMEIJA piiritti LENINGRADIA, nykyistä PIETARIN KAUPUNKIA, monimiljoonaisen kaupungin väki joutui (hengissä pysyäkseen) repimään rakennusten sisätilojen tapetteja irti seinistä voidakseen irrottaa kiehuvissa kattiloissa tapeteista liimaa, jossa oli syötävää viljajauhoa.

LENINGRADIA pommittaneen NATSIARMEIJAN takana seisoi Suomen armeija tumput suorina.

Suomen Kuvalehdessä oli 11.10.1941 LENINGRADIN PIIRITYKSESTÄ kirjoitus ”TAISTELU – UHRI – JA SEN MERKITYS”. Siinä sanottiin, että ”Emme yksinkertaisesti voi paljastaa Kannaksen rajaa. Pietarilaiset tulisivat kuin TÄIT maillemme…

Etujemme mukaista on, että Pietari lakkaa olemasta...tässäkin sopivat SAKSAN JA SUOMEN EDUT varauksitta YHTEEN (suurennokset JP)...”

Turun virkavuosieni aikana toimin pitkään Turun Pietariseuran puheenjohtajana. Seuramme päätarkoitus oli kehittää läheisiä HENKILÖKOHTAISIA suhteita suomalaisten ja pietarilaisten välille. Istuimme siksi hämärtyvät illat yhdessä viinipullot pöydillä, Turussa ja Pietarissa.

*

Kotonamme Lapinjärven Sjökullassa (paikka on nykyisin SIVIILIPALVELUKESKUS) oli 1950-luvun jälkeen 1960-luvuilla maskuliininen ja isänmaallis-militaristinen ilmapiiri. Harrasti siksi varhaisnuorena myös ”isänmaallista yleisurheilua”. Mutta heti kun olin päässyt kärkiasemiin lopetin urheilemisen.

Onhan elämä muutakin kuin urheilemista.

Olin ihmisenä erilainen. MINUSTA TULI HIPPIENVUORI JA PASIFISTI KOSKA HALUSIN OLLA ennen kaikkea ITSENI.

*

Vuonna 1986 tapasin Turussa kaksi azerbaidzanilaista arkkitehtia. Heidän minulle lahjoittamassa kirjassa näkyy selvästi monen eri kulttuuripiirin arkkitehtuurin yhteen sulautuminen. Niin on tapahtunut kaikkialla kautta aikojen.

ERI KULTTUURIEN KOHTAAMISTA JA YHTEEN SULAUTUMISTA TAPAHTUU AINA, KOSKA SE ON LUONNOLLISTA SITÄ EI VOI EIKÄ PIDÄ YRITTÄÄ ESTÄÄ.

KANSAINVÄLISYYTTÄ JA MONIKULTTUURISUUTTA EI PIDÄ VASTUSTAA KOSKA IHMISENÄ OLEMINEN ON JATKUVAA MUUTTUMISTA.

TEOLLISESSA TOTAALIKAPITALISMISSA harjoitetaan katkeamatta SODANKÄYNTIÄ.
Viimeksi luin siitä kuinka Azerbaidzanin ja Armenian välillä käydään sotaa. TUO LUONNONVAROJEN HYÖDYNTÄMISEENKIN TÄHTÄÄVÄ SOTA juontaa myös AIKAKAUTEEN ennen kuin kommunistinen Neuvostoliitto hajosi. VENÄJÄN FEDERAATIOLLA on ollut viimeksi samantyyppisiä ”RISTIVETO-ONGELMIA” kuin oli Neuvostoliiton aikana. Ehkä myös Venäjä puuttuu tuohon sotaan.

*

IHMISLAJIN UUSIN TAIKAKALU ON ”DIGI”.

TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI ON UJUTTANUT NYT ”DIGIN” JOKA LAITTEESEEN. JOS ANTAA ”DIGILLE” PIKKUSORMENSA MENETTÄÄ HETI KOKO KÄTENSÄ PIKKUREIKÄÄN TUNKEVASSA SEURAAVASSA ”DIGIHYÖKKÄYKSESSÄ”.

MODERNI TIETOTEKNIIKKA ON TEHNYT MYÖS SODANKÄYNNISTÄ AIEMPAA EPÄINHIMILLISEMMÄN. NYT VOIDAAN PAIKANTAA JA TAPPAA JOKAINEN YKSILÖ MYÖS KOTIOVELLA.

Uusin tietotekniikka on johtanut MYÖS IHMISOIKEUSRIKOSTEN LISÄÄNTYMISEEN. Eikä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamisen seuraaminenkaan ole onnistunut enää yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

*

NYT ETENEE MYÖS ”ELÄINTEN VALLANKUMOUS”. KOKO MAAPALLON LUONTO JA ELÄINKUNTA ON SIINÄ LYÖMÄSSÄ YHDESSÄ IHMISKUNTAA.

LUONNON AUTIOITUMINEN MERKITSEE IHMISLAJINKIN LOPPUA.

LIIAN MYÖHÄÄN MUTTA HYVÄ - TURKISTARHAUS, SIRKUSELÄINTEN KIERTUEET JA DELFIINIEN VANGITSEMINEN ON LOPPUMASSA RANSKASSA (Yle ulkomaat, 29.9.2020).

TÄTÄKÄÄN MUUTOSTA EIVÄT KAIKKI NYT HYVÄKSY, MUTTA KOHTA ON PAKKO HYVÄKSYÄ.

*

MAAILMASODAN TUHOJEN JÄLKEEN ON AINA VALLINNUT ENSIN HETKEN IHMISTEN VÄLISEEN LUONNOLLISEEN VUOROVAIKUTUKSEEN PERUSTUNUT ”HERMENEUTTINEN JAKSO” (ns. ILOINEN JAKSO, 1920- ja 1950-luku).

SEN JÄLKEEN ON NOUSSUT PINTAAN IHMISEN SYVYYKSISTÄ VUOSIKYMMENIKSI ”EPÄINHIMILLISET KONESUHTEET” - EDISTYSUSKO JA TEOLLISEN KAPITALISMIN MUKAINEN VOITON TAVOITTELU.

*

KOSKA KAILLE IHMISILLE YHTEISTÄ TODELLISUUTTA EI OLE OLEMASSSA, EI PIDÄ PUHUA ”MAAILMANLOPUSTA”,

ELOLLISEN LUONNON KUOLEMA ON SIKSI NIMELTÄÄN ”MAAPALLON LOPPU”.

ILMOITUS