1. PERINTEISESTÄ TIETÄMIS-, TODELLISUUS-, HALLITSEMIS- JA EDISTYSUSKOSTA EI OLE KORONAVIRUSPANDEMIAN JYRÄÄMISEN JÄLKEEN MITÄÄN JÄLJELLÄ.

VASTA KUN TIETOUSKO PÄÄTTYY, MURTUU MYÖS VASTARINTA MAAPALLON KANSAINVÄLISTYMISTÄ VASTAAN.

*

KUN KAIKKI MUUTTUU VILLISTI IHMISENÄ OLEMISESSA JA KUN ”KIRJOITTAJAMINÄ” ALKAA KIRJOITTAMAAN SIITÄ, TUOLLOIN MUUTTUU TAAS KAIKKI.

KIRJOITETTU TEKSTI EI OLE KOSKAAN SAMA ASIA KUIN OLEMINEN JA ELÄMÄ.

TIETOUSKON LOPPUESSA MIKÄÄN EI NÄYTÄ ENÄÄ ”JÄRKIPERÄISELTÄ (TIETOPOHJAISELTA) KUVITELMALTA”.

VAPAANA YKSILÖNÄ OLEMISEEN LIITTYVÄ EKSISTENTIALISMIKIN ”KEKSITTIIN SATTUMALTA”.

*

ELÄIMET JA IHMISET OVAT AINA YKSILÖLLISIÄ VAIKKA NIITÄ OLISI LAUMASSA ÄÄRETTÖMÄN MONIA.

KAHTA SAMANLAISTA YKSILÖÄ EI VOI OLLA EDES OLEMASSA.

*

IHMISLAJIN OMINAISUUKSIIN SISÄLTYY KUITENKIN KYKY OPPIA YMMÄRTÄMÄÄN ILMIÖITÄ JA ASIOITA.

”KOKEELLISEN YMMÄRTÄMISEN” TÄRKEIN ”KOEKANIINI” ON IHMINEN ITSE (”ITSELLEEN OLEMINEN”) ELI IHMISEN TÄYTYY OPPIA TUNTEMAAN ENSIMMÄISEKSI ITSE ITSENSÄ.

IHMISEN TÄYTYY SAMALLA TUNNUSTAA SE, ETTÄ IHMISLAJI SISÄLTYY KAIKKEEN MUUHUN ELOLLISEEN LUONTOON MAAPALLOLLA.

*

IHMISEN JA LUONNON SUHDE ON JATKUVASSA MUUTOSTILASSA. VIIMEKSI SIIHEN ON VAIKUTTANUT ENITEN TOTAALIKAPITALISTINEN AHNEUS.

AINOASTAAN ELÄINLAJEILLA ON YKSILÖIDEN VÄLINEN LAJILLE YHTEINEN VUOROVAIKUTUS.

MUTTA IHMISILLÄ EI OLE KAIKILLE IHMISILLE ”YHTEISTÄ OLEMISAISTIMUSTA EIKÄ YHTEISTÄ TODELLISUUSTUNNETTA”.

IHMINEN ON AINA JA JOKA SUHTEESSA AINUTKERTAINEN YKSILÖ.

AINOASTAAN IHMISLAJILLA ON KYKY AJATELLA JA TOIMIA ERI TILANTEISSA OMALLA TÄYSIN YKSILÖLLISELLÄ TAVALLA (RISTIRIITATILANTEEN MUODOSTUMINEN IHMISTEN KESKEN).

*

IHMINEN TEKEE SUUREN VIRHEEN, JOS IHMINEN ALKAA KUVITELLA, ETTÄ IHMISILLÄ ON ”LUONNOSTAAN” KUTEN ELÄIMILLÄ KAIKILLE YKSILÖILLE YHTEINEN VUOROVAIKUTUS (YHTEINEN KÄYTTÄYTYMISMUOTO) JA ETTÄ IHMISTENKIN OLISI ”LUONNOLLISTA JA HYVÄ” YHTENÄISTÄÄ KOKO ”KANSA”. TÄMÄ AJATUS ”PAIKASSA YHDENMUKAISTETUSTA VALTIOSTA JA ”KANSAKUNNASTA” ON VAARALLINEN.

*

KOKO MAAPALLON ELÄIN- JA IHMISKUNNALLA ON OIKEUS ELÄMÄÄN.

”ILMASTOKRIISI EI SAA JÄÄDÄ UNOHDUKSIIN KORONAN VARJOON” (kts. Yle ulkomaat 25.9.2020). Tämäkään uutinen ei paljasta asian vakavuutta kokonaisuudessaan.

KORONARAJOITUKSET (AUKIOLO- JA KOKOONTUMISRAJOITUKSET, MASKIPAKKO JNE.) OVAT AIHEUTTANEET BERLIININ JÄLKEEN LAAJOJA PROTESTEJA LONTOOSSAKIN.

GRETA THUNBERG ON PALAAMASSA TAKAISIN ILMASTOAKTIVISMIN VETURIKSI (Yle ulkomaat 26.9.2020).

VIRUSROKOTETTA ON SEURAAMASSA UUSI KÄDENVÄÄNTÖ ILMASTONMUUTOKSESTA.

NYKYISIN UUTISOIDAAN YMPÄRISTÖKRIISIN KÄSITTELYN YHTEYDESSÄ USEIN HUOLESTUNEINA ESIMERKIKSI NISÄKÄSLAJIEN VÄHENEMISESTÄ, VAIKKA KESKUSTELUN AIHEEKSI PITÄISI OTTAA SE, KUINKA VÄHÄN IHMINEN TUNTEE ”ILMASTONMUUTOKSEN SUHDETTA MIKROBIMAAILMAN MUUTOKSIIN”.

*

”MIKROBITASAPAINON JÄRKKYMINEN” IHMISEN SAIRAAN LUONTOSUHTEEN JA ILMASTONMUUTOKSEN TAKIA ON KOHTA PALJASTUMASSA YKSITYISKOHTAISESTI.

KOKEELLISET SELVITYKSET TUOTTAVAT – TIETOUSKOISEN VALTAMEDIAN MUKAAN – ”TIETOA”, VAIKKA SIINÄ ON KYSE VAIN HAVAITSEMISESTA JA YMMÄRTÄMISESTÄ. SEURAAVAKSI IHMISKUNTA OPPII YMMÄRTÄMÄÄN PAREMMIN MYÖS MIKROBIMAAILMAA.

*

EI SUOMESSA ENNALTAEHKÄISTÄ METSÄPALOJA HARAVOIMALLA METSIÄ, EIKÄ KORONAVIRUS OLE LEVINNYT MAAPALLOLLE KIINALAISESTA SIKALASTA.

KORONAVIRUSPANDEMIA ON SEURAUS IHMISEN LUONNOLLE AIHEUTTAMASTA OLOSUHTEESTA, JOSSA LUONNONMUKAINEN ON VAIHTUNUT USEIN ELOTTOMAKSI. MUUTOKSEN ALKUKOHTA ”SYLTTYTEHDAS” ON KYLTYMÄTÖN TOTAALIKAPITALISTINEN TALOUS.

*

YLEN UUTINEN 24.9.2020 ”UUSIMMAT TIEDOT KORONAVIRUKSESTA...” SISÄLTÄÄ HAVAINNOLLISEN ESITYKSEN KORONAVIRUSROKOTTEEN TEKEMISESTÄ JA KOVASTA KAUPALLISESTA KILPAILUSTA ROKOTTEEN NOPEASTI KEKSIMISEKSI.

KIINA ON TEHNYT ROKOTEKILPAILUSSA MIELENKIINTOISIMMAN VEDON LUPAAMALLA ILMAISEKSI ROKOTTEEN KOKO IHMISKUNNALLE JA ENSIN KÖYHIMMILLE MAILLE. MUUTENHAN PÄÄOMA KAHMII SUIHINSA KAIKKI ENSIMMÄISET KORONAVIRUSROKOTTEET.

KAIKKIHAN OVAT IHMISINÄ YHTÄ ARVOKKAITA.

SAMAN PÄIVÄN YLE-UUTISESSA ON SUOMEN VALTION KARTTA, JOSTA SELVIÄÄ SAIRAANHOITOPIIRIT, JOISSA VIRUKSEN LEVIÄMINEN ON KIIHTYNYT VIIMEKSI ENITEN. KUN KIIHTYMINEN SYVENEE SE JOHTAA ESIMERKIKSI KOULUJEN SULKEMISEEN.

*

ESIMERKIKSI IHMISEN VERESTÄ OTETUT LABORATORIONÄYTTEET LIITTYVÄT ”KOKEELLISEEN TIETÄMISEEN”. MUTTA NIIDEN OTTAMISEN YHTEYDESSÄ EI SAA KUVITELLA, ETTÄ IHMINEN ON KUIN KONE.

NYT KOROSTUU MYÖS ”MINÄN ULKOISUUS” (Jean-Paul Sartre). SARTRE ON MUISTUTTANUT AIHEELLISESTI IHMISIÄ SIITÄ, ETTÄ ”IHMISEN MINÄ” EI OLE ”AUTON OHJAUSPYÖRÄ”.

*

MIKÄ ON ”MODERNISUUDEN IDEA”? KENEN JA MITÄ TARKOITUSTA ”MODERNI” PALVELEE? SITÄKÖ, ETTÄ UUSI ON VANHAA PAREMPI”? KAPITALISMIN IDEAA JA INTRESSIÄ SE PALVELEE AINA.

ARKKITEHTUURISSA MODERNISMIN VASTAKOHTA ON JUGENDHENKINEN ”ORGAANINEN ARKKITEHTUURI”. ”ARKKITEHTONINEN JÄRKI JA TIETOUSKO” ON SILLE VIERAS AJATUS.

VAPAUDEN VOI KÄSITTÄÄ MONELLA TAVALLA. ESIMERKIKSI STEINERILAINEN KÄSITYS ”VAPAUDESTA” (kts. Rudolf Steinerin kirjaa ”Vapauden filosofia”) ON TÄYSIN ERILAINEN KUIN SARTREN ”EKSISTENTIALISTINEN VAPAUSKÄSITYS”.

 


2. VALTIOISSA ON SÄÄDETTY VIIMEKSI MONIPUOLISESTI ELÄMÄN OSA-ALUEITA KOKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ VIRUSTARTUNTOJEN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI, MIKÄ ON MERKINNYT YHTEISKUNNALLISEN VALVONNAN KIRISTÄMISTÄ. MITÄÄN MUUTAKAAN VAIHTOEHTOA EI OLE OLLUT OLEMASSA.

SUOMEN VALTION LAKEJA ON UUDISTETTU JA MUUTETTU JO SATA VUOTTA. LAINSÄÄDÄNTÖ MUISTUTTAA NYKYISIN ALATI PAISUVAA NORMIKOKOELMAA, JOSSA ON YLIMMÄN VALLANKÄYTTÄJÄN KÄSKYT KAIKKIIN INHIMILLISEN ELÄMÄN TILANTEISIIN.

TÄMÄ SEIKKA JUONTAA PYRKIMYKSEEN HALLITA KÄYNNISSÄ OLEVIA YHTEISKUNNALLISIA PROSESSEJA SEKÄ PIENRYHMIEN (kuten perheiden) JA YKSILÖIDEN ELÄMÄÄ. AJATUS ON KUITENKIN MIELETÖN.

”DIGITAALINEN TIEDONKÄSITTELY” ELI ”AUTOMAATTINEN TIETOJEN KÄSITTELY” ON YHTEYDESSÄ LOOGIS-ANALYYTTISEEN FILOSOFIAAN JA IHMISLAJIN USKOMUKSEEN SIITÄ, ETTÄ IHMINEN VOI RAKENTAA ”TIETOVALTAPYRAMIDIN” MIHIN SISÄLTYY KAIKKI MAHDOLLINEN ”VARMA TIETO JA VALLANKÄYTTÖVIISAUS”. TÄMÄKIN AJATUS ON MIELETÖN.

*

VIIMEKSI ON ALETTU SULKEMAAN KIRKKOJAKIN. MYÖS KÄSITYKSET USKOMISESTA JA KOULUJEN USKONNONOPETUKSESTA ON MUUTTUMASSA.

KUN ERÄÄN VALTIOLLISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAAN ESITETTIIN 2000-LUVUN ALUSSA (MAAILMAN LUOMISTA KUVAAVAN) EVOLUUTIOTEORIAN RINNALLE KRISTITTYJEN KEHITTÄMÄ ”ÄLYKÄS (TIETOUSKOINEN) SUUNNITTELU” VALTIOLLISTEN KOULUJEN USKONNONOPETUKSEN VASTUSTAMINEN KOHOSI HUIPPUUNSA.

TEHDYSSÄ KANTELUSSA VAADITTIIN ”LENTÄVÄN SPAKETTIHIRVIÖN KIRKON” ILOSANOMALLE ”PASTALLE” YHTÄLÄINEN ASEMA KAHDEN MAINITUN TEORIAN RINNALLE (kts. Yle 26.9.2020, ”Soosista Hän noussuton!”…). KYSEISEN ”KIRKOLLISEN AATTEEN JA LIIKKEEN” TAUSTALLA VAIKUTTAA MIELESTÄNI MYÖS TAIDE.

VALTIO ON MUUTTUMASSA KORONAVIRUSPANDEMIASSA JOKA SUHTEESSA. PANDEMIA MURSKAA MYÖS VANHOJA SUURIA PUOLUEITA.

SUOMESSA MAALAISLIITTO-KESKUSTAN LOPPU KÄYNNISTYI KORONAVIRUSPANDEMIASTA. PUOLUEEN KUKOISTUSKAUSI OLI ENNEN KORONAA JA TUOLLOIN ELETTIIN MAASEUTU-SUOMEN AIKOJA.

MUTTA MAASEUTU-SUOMELLA EI OLE TULEVAISUUTTA.

KUN KORONAVIRUSKAUSI MUUTTAA KAIKEN ENTISEEN MAALAISLIITTOLAISEEN (MAASEUTU-KESKUSTALAISEEN) VALTAPELIIN EI VOI PALATA TAKAISIN.

KESKUSTA ON PUDONNUT LOPULLISESTI UUDEN AIKAKAUDEN KELKASTA.

*

SAMA KOSKEE TÄHÄNASTISTA YMPÄRISTÖPOLITIIKKAA. SEHÄN TÄHTÄÄ KAPITALISTISEN TALOUDEN JA KAHMIMISPOLITIIKAN JATKAMISEEN LIITTÄMÄLLÄ NYKYKÄYTÄNTÖÖN ESIMERKIKSI ”SIUNAUKSELLISEN KANSANVASTUUN” KUTEN JÄTTEIDEN LAJITTELUN. SIINÄ ON KUITENKIN ALUNPERIN KYSE VIRHEELLISESTÄ AJATTELUTAVASTA JA TOIMINNASTA.

KOSKA TÄMÄNHETKISTÄ TOTAALIKAPITALISTISTA TALOUTTA HARJOITTAVAN IHMISEN LUONTOSUHDE ON VIRHEELLINEN, LUONTO ON ISKEMÄSSÄ NYT KOKO VOIMALLAAN HIRVIÖMÄISESTI TAKAISIN.

*

ILMASTONMUUTOKSEN AIHEUTTAMA MERENTAKAINEN PYÖRREMYRSKY ISKI ÄSKETTÄIN SUOMENNIEMELLE ASTI (Yle 17.9.2020).

HIRMUMYRSKYBONGAUKSEN JÄLKEEN KORONAVIRUSBONGARI MUUTTI MYRSKYN UUPUMUKSEKSI. BONGAUSBAILAAMINEN EI KUITENKAAN VAHVISTANUT USKOMUSTA NATIONALISTISEEN KANSAKUNTAAN.

*

KOSKA SUOMALAISIA ON SIVISTETTY ”BAILAAJABARBAREIKSI” JO TOISTASATAA VUOTTA, TEKNOLOGINEN ELÄMÄNTAPAONGELMA ON PAHENTUNUT ENTISESTÄÄN. KOKO ELÄMÄ ON NYT VIIHDETTÄ.

”ALKUSUOMI”, ”PERUSSUOMI” JA ”MUUTOSSUOMI” POIKKEAVAT JYRKÄSTI TOISISTAAN. VALTIO-ORGAANI EI TOIMI PELKÄN ITSEMÄÄRÄÄMISEN VARASSA, SE EI RIITÄ ETTÄ ON ITSENÄINEN VALTIO.

”SUOMALAISTEN KANSALLISFILOSOFI” SNELLMANKAAN EI KANNATTANUT YMMÄRRETTÄVISTÄ SYISTÄ SUOMEN IRROTTAMISTA VENÄJÄSTÄ. RUOTSINKIELISILLÄ SNELLMANNEILLA OLI ALAHÄRMÄSSÄ KESÄNVIETTOPAIKKA MUTTA HYVÄT SUHTEET PAIKALLISEEN VÄESTÖÖN PUUTTUIVAT HEILLÄ TODENNÄKÖISESTI KOKONAAN.

*

3. LAPUANJOKILAAKSO ON KUULUNUT ALUNPERIN LAPUAN PITÄJÄÄN. JOKILAAKSO TUNNETTIIN JO PITÄJÄAIKANA PUUKKOJUNKKAREISTA. ALUEELLA HARJOITETTIIN ALUKSI ERÄTALOUTTA JA MAANVILJELYÄ. LAPUANLIIKKEENKIN HENKINEN PERINNE LÖYTYY LAPUANJOKILAAKSOSTA.

NYKYINEN ”SUURKAUHAVAN LAPUANJOKILAAKSO” UINUU KESKELLÄ PITKÄÄ MAATALOUSVALTAISTA PELTOAUKEAA. SUURKAUHAVA ON EHTINYT JO TORJUA ALUEELLE KAAVAILLUN IBA-LINTUJENSUOJELUALUEEN.

SUURKAUHAVAN YLEISSUUNNITTELU ALKOI PIIRTÄMÄLLÄ KARTALLE MAANTIETÄ VARTEN VIIVA. TIESTÄ TULI HÄRMÄLÄISTEN MUKAAN LYHYIN TIE VIINAKAPPAAN KAUHAVALLE. KAUHAVALAISET ”EI TYKKÄÄ” HÄRMÄLÄISISTÄ.

PUUKKOVÄKIVALTA ON NYKYISIN KONEELLISTETUN MAATALOUSVALTAISEN LAPUANJOKILAAKSON RUNOILEMISAIHE. HÄRMÄ-KAUHAVALLA HARJOITETTU RAAKA VÄKIVALTA OLIKIN SANKARILLISUUTTA.

PUUKKOVÄKIVALTA ON ”LAPUANJOKILAAKSOBARBARIAN LAKI”. SIITÄKIN TEHTY RUNOUS PITÄÄ KUNTAKONSERNISSA KILPAILUTTAA.

*

 


LAPUANJOKILAAKSONKIN ”PIENOISVALTIOIDEN” (1700-luvun isojaon jälkeisten MAATILAKESKUSTEN) PERUSTAMISEN AIKAAN SEUDULLA ELETTIIN OMAVARAISTALOUTTA. JOKILAAKSON SOSIAALINEN JA KULTTUURINEN ELÄMÄ SYNTYI TUOLLOIN.

MAATILAKESKUSTEN KONEELLISTAMISEN JÄLKEEN päivittäiset tarvetavarat on haettu kaukaa PÄÄKESKUKSISTA ja maatilakeskuksissa ON ALETTU ELÄMÄÄN PALVELU- JA AUTORIIPPUVUUDEN VARASSA.

PALVELUISTA JA SOSIAALISESTA ELÄMÄSTÄ HILJENTYNEILLÄ LAPUANJOKILAAKSON SYRJÄKYLILLÄ EI OLE TULEVAISUUTTA SILLÄ SYRJÄKYLÄASUTUS ON PAHIMPIA YMPÄRISTÖKRIISIN SYITÄ. AIHEUTTAEN ESIMERKIKSI AUTORIIPPUVUUTTA.

*

LAPUANJOKILAAKSON VÄKI UINUU NYT TÄNÄ PÄIVÄNÄ MASKITTOMANA KESKELLÄ JÄÄTYNYTTÄ PELTOA VALTIOVALLASTA JA KANSAINVÄLISYYDESTÄ PIITTAAMATTA.

SIELLÄ TÄÄLLÄ TÖRRÖTTÄÄ YKSINÄINEN SILTA YLI LAPUANJOEN.

LAPUANJOKILAAKSOSSA OLI ENSIN METSÄT JA PELLOT SEKÄ SÄÄNNÖLLISET VUODENAJAT.

MUTTA NYT KUN YHTEISKUNTIA RASITTAA HOMEONGELMA ILMASTONMUUTOS JA KORONAVIRUS KAIKKI MUUTTUU.

MUTTA LAPUANJOKILAAKSO EI MUUTU.

*

SUOMEN KUNTIEN LUKUMÄÄRÄN KARSIMINEN JA ”KESKUSTAPUOLUEEN MAAKUNTAUUDISTUS” HÄVITTÄÄ SUOMEN MAASEUDUN. ONNEKSI SYRJÄKYLIÄ EI PELASTA MIKÄÄN.

*

KAUHAVAN, YLIHÄRMÄN, ALAHÄRMÄN JA KORTESJÄRVEN KUNNAT SOLMIVAT 2008 EDISTYSUSKOISEN KUNTALIITOSSOPIMUKSEN.

ALUKSI LIITOSTA JUHLITTIIN PITKÄÄN, PIAN SEN JÄLKEEN ALKOI RIITELY JA VIIMEKSI ON RYHDYTTY PALKITSEMAAN KESKUSTAN ENTISTÄ KUNTAJOHTOA.

KUNTIEN YHTEINEN LOMPAKKO ON JO TYHJÄ. EI OLE SYNTYMÄSSÄ ULJASTA KAPITALISTISEN KONSERNIN SUURKAUHAVAA.

EI SYNNY VALMISTA SUURKAUHAVAA VAIKKA VALTIOLLISET YHTEYDET KUTEN motorisoidut valtaVÄYLÄT, junaRATA SEKÄ kauppaKETJUT JA teknologisen elämäntavan TYYLIT (kuten vapaa-ajanvieton kylpylä Ylihärmässä ja huvipuisto Alahärmässä) OVAT LIITTÄNEET JO PITKÄÄN LAPUANJOKILAAKSONKIN MUUHUN KAPITALISTISEEN SUOMEEN.

LAPUANJOKILAAKSO EI MUUTU.

EIKÄ SYNNY SUURKUNTIEN SUOMEA EIKÄ SUURKAUHAVAA.

KAUHAVAN SEUDUN KOTISEUTUMATKAILU JATKUU KUITENKIN ”KULTAA KIMALTELEVILLA HENKILÖAUTOILLA” KAIVINKONEILLA TYHJIKSI TONGITTUJEN SORAKUOPPIEN VÄLISSÄ.

*

LIITOSKUNTIEN ENTISIÄ KIRKONKYLIÄ ”KEHITETÄÄN” OSAYLEISKAAVOITUKSELLA. ”ETTÄ SILLEEN” -TOTEAMUKSELLA JA MITÄÄN MUUTTAMATTA.

LIITOSKUNTIEN RIITA ”MUISTOSEUTAT-ELOKUVAKAUPUNGIN” KANSSA JATKUU KOSKA KANTA-KAUHAVA ON POIKENNUT KUNTIEN YHTEISESTÄ SOPIMUKSESTA
”MITÄÄN EI SAA MUUTTAA”.

EI SAA YMMÄRTÄÄ VÄÄRIN: UUDEN SUURKUNNAN NIMI ”KAUHAVA” JA KANTA-KAUHAVAN LAAJENTAMINEN OVAT ERI ASIOITA.KANTA-KAUHAVA ON KESKITTÄNYT ”SUURKUNNAN” HALLINTOA JA MAANKÄYTTÖÄ KUTEN KOULUTOIMEA JA TERVEYDENHUOLTOA ALUEELLEEN.

KALLIS KOULUKESKUS JA TULEVA ”HYVINVOINTIKESKUS” (entinen nimi oli ”TERVEYSKESKUS”) ÄRSYTTÄVÄT LIITOSKUNTIA JA MATKA KANTA-KAUHAVALLE SUURALUEEN REUNOILTA RAIVOSTUTTAA NAAPURIKUNTIA.

”KAUHAVAISITTAIN KOMIAA” ROISKUU NYT NAAPURIKUNTIEN SILMILLE.

*

KAUHAVALAISET OVAT KÄSITTÄNEET MYÖS ARKKITEHTUURIN AIVAN VÄÄRIN. SIINÄHÄN EI OLE KYSE ”BAILAAMISESTA JA KORISTAMISESTA”.

ARKKITEHTUURI EI OLE MYÖSKÄÄN PELKKÄÄ RAKENTAMISEN VALVOMISTA. KAUHAVAN SEUDUN PERINTEESEEN ON SISÄLTYNYT SE, ETTEI HARJOITETA MINKÄÄNLAISTA YMPÄRISTÖNMUUTOKSEN JA RAKENTAMISEN VALVOMISTA.

*

KAUHAVAN UUSI SUPERKALLIS KOULUKESKUS (keskusta on häviävän puolueen nimi) OLI JO SUUNNITTELUPÖYDÄLLÄ AIKANSA ELÄNYT RAKENNUSTYYPPI SILLÄ TALON SUUNNITTELUPERIAATTEITA EI OLLUT MIETITTY JA UUSITTU. MODERNIN RAKENTAMISTEKNIIKAN LOPUSTA PUHUMATTAKAAN (ULKOSEINÄN HOMEONGELMA JNE.).

JOS KORONAVIRUS ISKEE KESKITETTYYN KULUKESKUKSEEN (SULJETTU SUURTILA) KOULU JOUDUTAAN LUULTAVASTI SULKEMAAN JA OPETUS KORVATAAN EHKÄ ETÄOPETUKSELLA. SUURKOULUN SIJASTA OLISI PITÄNYT RAKENTAA KOULUNKÄYTTÖÖN MONTA UUTTA PIENRAKENNUSTA.

Mutta ensimmäiseksi täytyy nyt kysyä ”MIKÄ JA MIKSI KOULU”. MIKÄ SOSIAALISUUSKESKUS JA INSTITUUTIO. MIKSI YHTENÄISTÄÄ JA YHDENMUKAISTAA NATIONALISTEIKSI LAPSIA JA NUORIA?

MEISTÄ JOKAINENHAN ON YKSILÖLLINEN ALUSTA LOPPUUN.

*

VÄÄRINKÄSITYS KOSKEE MYÖS TULEVAA ”TERVEYSASEMAA”, SIITÄKIN ON TULOSSA JO ELETYN AIKAKAUDEN TALO.

ISOIN ONGELMA ON SE, VALTION JA KUNTIEN TERVEYDENHUOLTORAHAT HUPENEVAT KIIHTYVÄLLÄ VAUHDILLA.

*

LAPUANJOKILAAKSON KANSA YLLÄPITÄÄ KONSERVATIIVISTA RAKENTAMISKULTTUURIA JA ETÄISYYTTÄ VALTIOVALLAN KOMENTOON (LAIT).

KUNTALIITOKSELLA EI HALUTA NYT 2020 LIITOSKUNNILLE YHTEISTÄ KESKUSTAA (YLEISKAAVAA jossa entisistä pikkukunnista on yhtä suuret etäisyydet uuteen yhteiseen keskukseen), KOSKA SE OLISI RISTIRIIDASSA MAATALOUSELINKEINOON POHJAUTUVAN LAPUANJOKILAAKSON ”PIENVALTIORAKENTEEN” KANSSA.

*

LAPUANJOKILAAKSON KANSA RAKASTAA PYSÄHTYNEISSÄ JA HAUDANHILJAISISSA SYRJÄKYLISSÄ ELÄMISTÄ.

MAAHANMUUTTAJILLE SANOTAAN LAPUANJOKILAAKSOSSA ”HUKKAKAURA” JA KUN KONEHULLUT KAUHAVALAISET KUORSAAVAT LENTOSOTAKOULUN RAUNIOILLA. KENTÄN PÄÄSTÄ KUULUU HUUTO ”HÄVITTÄJÄ ON ASE”.


4. TAITAA TULLA TÄSTÄKIN ”SOPASTA” SOTA. PIKKKUKONFLIKTEJA ON NYT NIIN MONIA JOKA SUUNNALLA MAAPALLOA. JONAIN PÄIVÄNÄ JYRÄHTÄÄ.

KUN MUSTA VALUU PIKKURUISEN, SUOMEN MEDIA ON ENITEN HUOLISSAAN ”ILMATILALOUKKAUKSISTA”.

NATO JA VENÄJÄ VAHTIVAT TOISIAAN...ITÄMEREN JA BALTIAN YLLÄ, YHDYSVALTAIN JA VENÄJÄN POMMIKONEET LENTÄVÄT VASTAPUOLEN RAJOILLA LÄHES PÄIVITTÄIN – HERMOPELIÄ KÄYDÄÄN ILMASSA JA MEDIASSA (Yle ulkomaat, 18.9.2020).

POHJOIS-KOREA ON TEHNYT ”PITKÄN VÄLIN YDINPOMMEILLA” USEITA ”KOEAMPUMISIA” NAAPURIVALTIOIDEN YLI.

KIINALAISET HÄVITTÄJÄT OVAT KÄYNEET USEIN TAIWANIN YLLÄ.

TURKKI JA KREIKKA OVAT OLLEET JO PITKÄÄN SODAN PARTAALLA (kts. myös Yle ulkomaat 21.9.2020 ”Turkki ja Kreikka ärhentelevät Välimerellä...”). KONFLIKTIN TAUSTALLA ON MYÖS VALTIOIDEN HISTORIAAN LIITTYVIÄ SEIKKOJA mutta päällimmäisin riitelyn aihe juontaa LUONNONVAROJEN VALTIOLLE VARAAMISEEN.

(ESIMERKIKSI VALTIOJOHTOINEN YLEISRADIO (Yle Suomi) MARKKINOI UUTISIAAN TOSIUUTISINA JA PYRKIEN VAIKUTTAMAAN VALTAPELEIHIN.

YLENKIN UUTISISSA ON KYSE ”VALEUUTISISTA” koska myös Ylen uutiset pohjautuvat YHTEEN NÄKÖKULMAAN AIHEESTA. MUISTA NÄKÖKULMISTA uutisoidaan usein vasta jälkikäteen, mieluiten ei ollenkaan.)

VALTIOIDEN MAAPALLOLLA TAPAHTUU YHTEENOTTOJA JOKA PÄIVÄ MUTTA NIISTÄ JOKAISESTA EI TEHDÄ ”ISOA NUMEROA”.

*

KANSAINVÄLISTYMISEN ISOIN JARRU ON NATIONALISTINEN ISÄNMAALLISUUSUSKO. VAIKKA ”KANSAKUNTA” ON SILKKAA MIELIKUVITUSTA.

”SANOMALEHTI JA ROMAANI LOIVAT KANSAKUNNAN” (Benedict Anderson, HS 15.12.2010).

NATIONALISTI SANTERI ALKION PUOLUEEN PALVONTA (MAALAISLIITON nimi on nykyisin KESKUSTA) KERTOO SIITÄ, ETTÄ (Alkion sanomalehti ja tuntematon ”alkiolainen kirjallisuus”) ANDERSON ON OIKEASSA.

MUTTA NATIONALISTINEN VALTIO JA PUOLUE EI OLE IKUINEN.

*

VASARALLAKAAN TEHTY VÄKIVALTA EI NÄYTÄ VAIKUTTAVAN ENÄÄ, SILLÄ PERUSSUOMALAISTEN KANNATUS NOUSEE, TAPAHTUI MITÄ TAHANSA.

TIETOUSKOINEN ”POLITIIKAN TUTKIJAPOPPAMIES” ON KADOTTANUT TAIKAKALUNSA esimerkiksi NIMITELLESSÄÄN ÄÄNESTÄJIÄ ”LIIKKUVIKSI” (Yle 17.9.2020, puolueiden kannatuskysely.)

*

FAKTA: SUOMALAISET OVAT HALUTTOMAMPIA AUTTAMAAN MUITA KUIN MUUT MEITÄ (Yle ulkomaat 19.9.2020).

”POHJOLAN UNKARI” eli SUOMEN VALTIO SAA NYT SEN MITÄ SE ANSAITSEE.

ILMOITUS