Tavallisen elämän katastrofi

Pidin Rajat auki rauhalle -mielenosoituksessa 22.5.2016 puheen. Se meni jokseenkin näin.

Joskus rauhantyöstä puhutaan kuin hyväntekeväisyydestä, ikään kuin olisimme kukkulan laella muun maailman tapahtumista irrallaan. Kyse on kuitenkin vastuun kantamisesta siitä, mihin olemme osallisina.

Kun luemme uutisia ISIS-järjestön ja al-Qaedan julmuuksista, on syytä muistaa, että väkivaltaisten islamististen ryhmien merkittävin tukija on Saudi-Arabia, jonka yhteistyökumppani Suomi on. Suomi on tukenut Saudi-Arabiaa myymällä sille aseita, ja kaupat jatkuvat.

Samoin, kun puhutaan pakolaiskriisistä, on syytä muistaa, että todellinen pakolaiskriisi ei ole Euroopassa, vaan Lähi-idässä, ja me olemme sen syntyyn osallisina. Jemenissä on yli kaksi miljoonaa pakolaista ja maansisäistä pakolaista, kaksinkertainen määrä verrattuna siihen mitä EU:hun tuli viime vuonna. Yksi syy Jemenin katastrofaaliseen tilanteeseen on Saudi-Arabian johtaman liittouman hyökkäys sinne. Liittouma on tuhonnut järjestelmällisesti ruokavarastoja, sairaaloita ja muita elämän edellytyksiä. Liittoumaan kuuluvan Yhdistyneiden arabiemiraattikuntien tukemat joukot taistelevat Jemenissä al-Qaedan rinnalla. Suomi on tässäkin mukana, tuemme sotaa Jemenissä myymällä aseita Saudi-Arabian lisäksi myös Emiraatteihin.

Suomi on aikaisemmin vienyt aseita myös Israeliin, nykyään Suomen ja Israelin välinen asekauppa on tuontia Israelista, mikä tietysti tukee paikallista aseteollisuutta. Vuonna 2012 Suomessa säädettiin laki Suomen ja Israelin väliseen asekauppaan liittyvien tietojen salaamisesta. Eduskunnassa lakia perusteltiin sillä, että suomalaiset yritykset pääsisivät kehittämään aseita yhdessä israelilaisten aseyritysten kanssa. Israelilaisten aseyritysten valtti on se, että heidän aseensa on testattu Israelin armeijan hyökkäyksillä Gazaan ja muualle, mukaan lukien siviilejä kohtaan.

Tämä on täysin normaalia. On normaalia mennä töihin yritykseen – vaikkapa Patriaan –, on normaalia suunnitella siellä tuotteita niiden käyttötarkoitusta kyseenalaistamatta, on normaalia markkinoida tuotteita ja toimittaa niitä ostajille. Aseet eivät päädy diktatuureille tai islamistisille taistelijoille siksi, että niiden valmistajat haluaisivat tukea mestauksia ja kidutusta, riittää, että he eivät välitä siitä, tai jos välittävät, niin eivät silti muuta toimintaansa.

Näen rauhantyön samanlaisena kuin aktivismin ihmisoikeusloukkauksia vastaan, eläinten oikeuksien loukkauksia vastaan, tai ilmastonmuutosta vastaan. Ilmastonmuutos, joka uhkaa lyhyellä aikavälillä sivilisaatiomme selviytymistä, ei tapahdu siksi, että jotkut ilkeät ihmiset haluaisivat tuhota ilmaston. Katastrofi tapahtuu siksi, että tavalliset ihmiset elävät tavallista elämää ja tekevät tavallisia asioita.

Olen eri mieltä edellisen puhujan (Loldiers of Odinista oli hän) kanssa siitä, että ongelmat ratkeaisivat vain positiivisella fiilistelyllä. Ne edellyttävät kamppailua – millä en tarkoita väkivaltaa – tämän hirvittävän, normaalina pidetyn, nykytilan muuttamiseksi. Aktivismin tavoitteena on se, että olisimme huomenna enemmän hereillä kuin tänään.

 

ILMOITUS