Rasismin laajuudesta

Perussuomalaisten vaalivoitosta seurannut, toistaiseksi jokseenkin vähäinen maahanmuuttokeskustelu on ollut jossain määrin huolestuttavaa. Yhtä paljon tai jopa enemmän kuin tiettyjen perussuomalaisten valtuutettujen puheet minua huolestuttavat muiden puolueiden edustajien reaktiot. 

Yleinen reaktio on nimittäin ollut muistuttaa, että Suomen talouselämä tarvitsee maahanmuuttajia muun muassa ikärakenteen muuttumisen ja työssäkäyvien määrän vähenemisen vuoksi. 

Voi tietysti olla taktisesti viisasta vedota juuri siihen, mikä on Suomen ja suomalaisten oma etu, koska siihen vastapuolikin vetoaa. Toivottavasti keskustelu ei kuitenkaan jää sille asteelle. 

Jokainenhan voi arjessaan huomata, miten yhä useampi siivooja ja bussikuski on maahanmuuttaja. Suomen virallinen politiikka tuntuu olevan se, että maahanmuuttajia halutaan tänne tuottamaan mahdollisimman paljon lisäarvoa suomalaiseen yhteiskuntaan, toisin sanoen tekemään kaikkein rankimmat työt mahdollisimman halvalla. Samankaltaisessa asemassa olivat aikoinaan suomalaiset maahanmuuttajat Ruotsissa. 

Pahimmassa asemassa ovat niin sanotuit laittomat maahanmuuttajat, jotka eivät edes voi hyödyntää mitään julkisia palveluita. Heidän kustannus-hyöty-suhteensa lienee siksi erinomainen, tosin sitä heikentää se etteivät he maksa veroja. 

Jos todella halutaan vastustaa rasismia, pitäisi suunnata huomio uuden maahanmuuttajista koostuvan halpatyöluokan syntymiseen. Rasisteja eivät ole vain tietyt populistipoliitikot, vaan koko järjestelmä on rasistinen käyttäessään maahanmuuttajia tällä tavoin hyväksi. Siitä kärsivät myös suomalaiset työläiset, erityisesti ammattitaidottomat työntekijät, joiden töihin palkataan maahanmuuttajia huonoilla palkoilla ja työehdoilla. 

Kaiken tämän luulisi kuuluvan erityisesti vasemmiston agendalle. Lässytys suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta ei nyt tehoa, vaan pitäisi pureutua rasismia lietsoviin rakenteisiin ja saada ihmiset ymmärtämään, että nykyisestä menosta kärsivät yhtä lailla sekä maahanmuuttajatyöläiset että suomalaiset työläiset. 

(kirjoitettu 19.11.2008, vaaleilla viitataan kunnallisvaaleihin.) 

ILMOITUS