Perussuomalaista solidaarisuutta: duunari maksaa!

”Tässä on hyvin perinteinen sosiaalidemokraattinen ajatelma siitä, että yrittäjä ja työntekijä ovat toistensa vihollisia. Me taas näemme asioita sillä tavalla, että he ovat samassa veneessä. Emme kannata kiky-maksujen siirtoa.”

Näin on ilmoittanut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (sitaatti Ylen uutisista). Juha Sipilän (kesk.) hallituksen johdolla solmitussa kilpailukykysopimuksessa siirrettiin työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja työnantajilta työntekijöiden kontolle. Perussuomalaisetkin oli tuolloin hallituspuolue. Nyt palkansaajakeskusjärjestö SAK vaatii näiden maksujen siirtoa takaisin työnantajille.

SAK:n eduskuntavaalikyselyssä tätä ilmoittivat kannattavansa SDP, vasemmistoliitto, vihreät – ja myös perussuomalaiset. Perussuomalaisten puoluetoimiston ”työmies” Matti Putkonen oli kuitenkin antanut väärän vastauksen, ja puoluejohdon kanta on päinvastainen. Tästä on syntynyt kohu, ja SAK syyttää nyt perussuomalaisia petoksesta.

Viimeistään nyt onkin syytä lopullisesti haudata kaikki puheet perussuomalaisista ”työväenpuolueena”. Jussi Halla-ahon ja Riikka Purran kaudella puolue on reivannut talouspoliittista kurssiaan reippaasti oikealle, vähintäänkin kokoomuksen kylkeen, eikä sen toiminnassa ole enää jälkeäkään unohdetun kansan ja pienen ihmisen puolustamisesta, joilla sen edeltäjä SMP ainakin iskulausetasolla keräsi kannatustaan.

Mitä Purran lausuntoon tulee, on kiinnostavaa, että ”samassa veneessä” olemisella perustellaan aina vain työnantajille edullisia ratkaisuja. Miksei yhtä hyvin toisinpäin? En ole kuullut, että työnantajapuolta olisi koskaan maaniteltu joustamaan osingoistaan tai muista eduistaan työntekijöiden hyväksi sillä perusteella, että samassa veneessähän tässä ollaan. Purran lausunnosta tuleekin hakematta mieleen Jussi Raittisen mainio kappale Samassa veneessä:

"Kaikkihan me samassa veneessä ollaan, vaikka järjestys on toki saatu tähänkin jollaan; toiset soutaa ja toiset vähän melalla avittaa. Kalansaaliskin jaetaan, vaikkei ihan tasan, saa soutajat perkuutähteitä kasan, sillä solidaarisuuttahan Suomessa tarvitaan.”

ILMOITUS