Poliittinen Nobel

Norjan Nobel-komitea teki historiaa uhmatessaan suurvallan kunniaa, kun se myönsi rauhanpalkinnon vankilassa viruvalle kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle (kuvassa).

Tiedosto:VOA CHINESE liuxiaobo.jpg

Rohkea valinta! Uskon, että Xiaobo on palkintonsa ansainnut.

Mutta: Olisiko Nobel-komitealla rohkeutta uhmata myös maailman ainoan supervallan, Yhdysvaltojen kunniaa ja palkita joku sikäläisen hallinnon kiivas kriitikko, vaikkapa Noam Chomsky tai Cynthia McKinney? Epäilenpä, että ei olisi. Nobel-komitea on poliittinen elin, jonka valinnat heijastavat maailmanpolitiikan valtasuhteita. Sen osoitti myös "amerikanpuudeli" Martti Ahtisaaren palkitseminen kaksi vuotta sitten.

Tiedosto:Noam chomsky.jpgFile:Cynthia McKinney.jpgTiedosto:Nobel Peace Prize 2008 Martti Ahtisaari.jpg

Vasemmalla: Kielitieteen Noam Chomsky on Yhdysvaltojen sotapolitiikan ja kaksinaismoralismin leppymätön kriitikko.

Keskellä: Cynthia McKinney on entinen Demokraattien kongressiedustaja, Vihreiden presidenttiehdokas sekä ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti. Hän on suututtanut maansa silmäätekeviä muun muassa kyseenalaistamassa syyskuun 2001 terrori-iskujen virallisen selityksen.

Oikealla: Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Hän nauttii vahvaa luottamusta Yhdysvaltojen poliittisen eliitin keskuudessa ja on kannattanut Naton pommituksia Kosovossa sekä Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin. Kuva © Harry Wad. 

ILMOITUS