Elias Krohn (s. 1977) on tekstityöläinen, jolle myös elävä kuva ja ääni ovat läheisiä ilmaisumuotoja. Hän kirjoittaa blogiinsa tästä hullusta maailmasta, kun ärsytyskynnys ylittyy. Joskus myös juttelee mukavia. Seuraa Eliasta Twitterissä: @EliasKrohn.

Yltiöoptimismi aiheuttaa ja pitkittää sotia

Kun jatkosota alkoi kesäkuussa 1941, Suomessa yleisesti uskottiin sen olevan ohi syksyyn mennessä. Joissain arvioissa taidettiin puhua vain muutamista viikoista. Saksan uskottiin voittavan nopeasti Neuvostoliiton ja Suomelle Saksan aseveljenä käyvän hyvin. Nyt tiedämme, että ennusteet menivät pahasti pieleen.

Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, Venäjän johdossa tiettävästi uskottiin, että Ukrainan johdon vaihtaminen Venäjä-mieliseksi voisi onnistua muutamassa päivässä. Päätökset perustuivat syvästi virheellisiin tietoihin ja toiveajatteluun.

Vuorovaikutusta vai piikkilankoja?

Kylmän sodan aikana muureja, piikkilankoja ja rautaesirippuja rakennettiin idässä. Neuvostoliitto ja itäblokin maat rajoittivat moninaisin keinoin kansalaistensa pääsyä länteen. Uudessa kiristyneessä kansainvälispoliittisessa tilanteessa asetelma näyttää kääntyneen toisinpäin: nyt länsileirin maat, Suomi mukaan lukien, puuhaavat raja-aitoja ja muita esteitä venäläisten pääsylle länteen. Eivätkä ne suosittele omillekaan kansalaisilleen Venäjälle matkustamista.

Vanheniko rokotuslaki jo tullessaan voimaan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa Aamulehden mukaan (31.1.), että hoitohenkilöstön koronarokotusvelvoitetta ei voida enää perustella yksinomaan potilaiden suojelemisella, koska omikronmuunnoksen aikana suoja jää vaillinaiseksi.

Kuuban kriisistä Ukrainan kriisiin

Ensi lokakuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta Kuuban ohjuskriisistä, jonka aikana Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisen avoimen yhteenoton ja sitä myötä mahdollisesti jopa ydinsodan syattyminen oli erittäin lähellä. Välittömänä syynä kriisiin olivat Neuvostoliiton ohjuskuljetukset Kuubaan. Kuubaan tuodut ydinohjukset olisivat yltäneet 20 minuutissa Washingtoniin ja Yhdysvaltojen strategisiin kohteisiin. Neuvostoliiton toiminnan taustalla olivat puolestaan Yhdysvaltojen Turkkiin sijoittamat keskimatkan ydinohjukset, jotka Neuvostoliitto koki vastaavaksi uhaksi itselleen.

Perusoikeuksia on puolustettava korona-aikanakin

Suomessa ilmestyy laatulehti nimeltä Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta (tuttavallisemmin Diplo): yhdistelmä ensin mainitun juttuja ranskasta suomennettuna, jälkimmäisen venäjästä suomennettuna ja lisäksi suomalaisen toimituskunnan omaa sisältöä. Novaja Gazetan päätoimittaja Dimitri Muratov sai juuri Nobelin rauhanpalkinnon.

Voiko rajallinen Helsinki kasvaa rajattomasti?

“Rajallisessa tilassa ei voi olla rajatonta kasvua.” Tämä totuudellisuudessaan suorastaan tautologinen slogan jäi vahvasti mieleeni jo lapsuuteni ja nuoruuteni 1980–90-luvun ympäristöliikkeen puheenparresta. Silloin vastustettiin loputtoman aineellisen talouskasvun ideologiaa muistuttamalla maapallon rajallisuudesta. Tämä on noussut mieleen uudessa merkityksessä seuratessani Helsingin rakentamissuunnitelmia.

Elvytystä myös terveydenhuoltoon

Koronaviruspandemian yhteydessä on tullut selväksi tarve tukea valtion varoin rajoituksista kärsinyttä elinkeinoelämää ja lisäksi muutenkin elvyttää taloutta. Yleisesti tiukkaa budjettikuria kannattavatkin ovat laajasti hyväksyneet kompensointi- ja elvytystoimet. Myös kulttuurialan ahdingosta on puhuttu paljon ja apuakin annettu, vaikka se ei ole toistaiseksi kohdentunut riittävästi kaikille tarvitseville.

Ostaisitko Reilun kaupan marjoja – kotimaisia?

Korona-ajan matkustusrajoitukset nostivat yleiseen tietoisuuteen ulkomaalaisen työvoiman huomattavan hyödyntämisen suomalaisilla marjatiloilla. Tämän vanavedessä on tullut julkisuuteen myös tietoja joidenkin marjatilojen erityisen huonoista työolosuhteista ja työntekijöiden huonosta kohtelusta. Helsingin Sanomissa (27.6.) kerrottiin viiden suomalaisnaisen kokemuksista pohjoissavolaiselta mansikkatilalta: törkyisistä ja homeisista majoitustiloista, katteettomista auto- ja aterialupauksista, olemattomasta perehdytyksestä, taukojen ja pissallakäyntien kyttäämisestä, puutteista työsopimuksen teossa, kyseenalaisista irtisanomisista ja moninaisista työehtosopimuksen vastaisista menettelyistä.

Yle Uutiset menetti uskottavuutensa

Yle on julkaissut uutissivustollaan artikkelin, jossa esitetään seitsemän kysymystä HX-hävittäjähankkesta ja haastatteluin saadut vastaukset niihin. "Katso tästä seitsemän kysymystä ja vastausta hävittäjähankinnoista", mainostaa Yle Facebook-sivullaan. Kysymykset ovat kaikki sellaisia, joissa kyseenalaistetaan hävittäjähankintojen tarpeellisuus, kun taas vastauksista selviää, kuinka kaavaillut hävittäjähankinnat ovat välttämättömiä, vieläpä juuri suunnitellussa laajuudessa, ja että niistä luopuminen olisi mitä huomattavin turvallisuusriski. Artikkeliin on haastateltu kolmea asiantuntijaa (ja referoitu yhtä aiemmin haastateltua), joiden kaikkien kanta on tällainen.

Onko intellektuellien aika ohi?

Viimeisen alle vuoden aikana merkittävä osa Suomen intellektuelleista on poistunut ajasta ikuisuuteen: heinäkuussa Claes Andersson, marraskuussa Leif Salmén, tammikuussa Jörn Donner ja nyt huhtikuussa Pentti Linkola. He kaikki olivat lukeneita, monipuolisesti sivistyneitä ihmisiä, kirjailijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. He eivät epäröineet ottaa kantaa ja lausua kärkkäästikin mielipiteitään julkisuudessa. Heidän työtään ja asennettaan saattoi arvostaa, vaikkei olisikaan ollut heidän kanssaan aina samanmielinen (ja mahdotontahan samanmielisyys olisikin ollut, ainakin heidän kaikkien kanssaan yhtä aikaa). He olivat suuria persoonia, jollaisia ei enää valmisteta. He ovat antaneet vaikutteita ja inspiroineet useita sukupolvia. Myös omaan ajatteluuni ja ymmärrykseeni yhteiskunnasta, jossa elämme ja kuolemme, heidän vaikutuksensa on ollut suuri.*

Älä nukahda kansalaisyhteiskunta – Rinteen hallitus ei tee maailmaa valmiiksi!

Antti Rinteen johtaman kansanrintamahallituksen syntyminen näyttää herättävän runsaasti toiveita poliittisen kentän vasemmalla ja vihreällä laidalla – ja vähintäänkin helpotuksen huokauksia näköalattoman ja taantumuksellisen edeltäjänsä jälkeen. Aiheita toiveikkuuteen on: leikkauspolitiikka vaihtuu tulevaisuusinvestointeihin, työttömyysturvaa leikkaava aktiivimalli puretaan, vaikka onkin vielä hieman epäselvää mitä on tulossa sen tilalle, sote-uudistusta ei enää suunnitella suurten yksityisten terveysfirmojen ehdoilla, hoitoonpääsyä terveyskeskuksiin nopeutetaan, päivähoito-oikeuden eriarvoistavat rajoitukset poistetaan, toisen asteen koulutus muuttuu maksuttomaksi, vanhuspalveluihin tulee sitova hoitajamitoitus ja valtion taiteilija-apurahojakin korotetaan. Vaikka osa muutoksista onkin vain aiemmin tehtyjen heikennysten perumisia, eikä kaikkia heikennyksiä vieläkään peruta, suunta on nyt kuitenkin selvästi käännetty kohti inhimillisempää ja tasa-arvoisempaa Suomea.

ILMOITUS