Nettiteos: Uusi Eurooppa

Laulu- ja soitinyhtye Uusi Eurooppa jatkaa samoilla linjoilla kuin sen voimahahmo Leevi Launis aiemmalla levyllään Laulajan laki. Launis on kuvannut koskettavasti syrjäytettyjen ihmisten tuntoja ja antanut niin vallanpitäjien kuin Perussuomalaistenkin kuulla kunniansa. Uusi Eurooppa julkaisi Eurooppa-päivänä Tulipunaisen taistelulevyn, joka kutsuu kamppailuun rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta, rahavaltaa, kapitalismia ja rasismia vastaan. Levyn kappaleet ovat maksutta ladattavissa internetissä. Tulossa on myös fyysinen cd-levy.

Levyn kappaleista etenkin Uusi Eurooppa sopii kuin nakutettu eurovaalien alle. Se tuo vaalikeskusteluihin perin toisenlaista tunnelmaa kuin useimpien puolueiden ja poliitikkojen liturgiat. Sen kuvaama uusi Eurooppa on entistä rumempi. Siihen kuuluu pankkiirien mielivalta, ennätystyöttömyys, siirtolaisten keskitysleirit, hikipajat, kyynelkaasu ja pamput. Toisin sanoen valitettavan realistinen kuva Euroopan nurjalta puolelta, jonne harvan päättäjän tai hyväosaisen kansalaisenkaan katse kovin tarkasti näkee.

Tästä seuraa myös vaatimus aivan toisenlaisen uuden Euroopan rakentamiseksi.

Levyllä elvytetään hienosti työväen lauluperinnettä meidän aikaamme sopivalla tavalla esimerkiksi levyn aloituskappaleessa Työväen valta. Osa kappaleista on varsin synkkiä, mutta taisteluhenkeä ja myös huumoria on melkoisesti mukana, vaikkapa kappaleessa Kapinatyötön: "Suomi tunnetaan tuhansista soistaan / ja niihin herrat Suomen pitäis upottaa". Ajan hermoon iskee myös Suomen vähälukuiseen militanttiin äärioikeistoon kohdistuva Pilkkalaulu Jyväskylän puukottajista.

Kulttuurivihkojen nettiteoksena nyt: Uusi Eurooppa -yhtyeen kappale Uusi Eurooppa.

ILMOITUS