Hyvän mielen elokuva ystävyydestä ja kaikkien aikojen comebackista

Tänään perjantaina (6.10.) saa ensi-iltansa kotimainen rock-elokuva Comeback. ”Tarina herätti minussa intohimon ohjata elokuva, jollaista ei ole Suomessa aiemmin tehty”, ohjaaja Petri Kotwica sanoo.

Se kertoo entisistä rock-tähdistä Tonysta (Mikko Leppilampi) ja Petestä (Ville Myllyrinne). Kun Tony saa kuulla bändinsä laulaja-lauluntekijän Katarinan (Paula Vesala) tyttäreltä Ellieltä (Anni Iikkanen) laatikollisesta uusia hittibiisejä, hän etsii Peten käsiinsä varmana siitä, että tie tähtiin on taas auki. Mutta matkaan vain sattuu pari mutkaa…

Myös keski-ikäistyvän miehen kuvaus

”Elokuva on lähtöisin käsikirjoittaja Petri Karralta. Minut pyydettiin mukaan neljä vuotta sitten ja aloimme keskustella elokuvasta. Karra oli silloin jo kirjoittanut käsikirjoitusversion. Suunnitelmat etenivät ja Aleksi Bardy tuli toiseksi kirjoittajaksi. Elokuva sai rahoituksen viime vuonna”, ohjaaja Petri Kotwica kertoo.

”Tarina herätti minussa intohimon ohjata elokuva, jonka kaltaista ei ole Suomessa aiemmin tehty. Minua innoitti muun muassa se, että konteksti, rock-musiikki oli kohdillaan, olen sellaisen suhteen melko fanaatikko. Siinä vaiheessa elokuva oli farssimpi. Näin mahdollisuuden viedä sitä keski-ikäistyvän miehen elämän kuvaamiseen – hän tulee tilanteeseen jossa hänen täytyy ottaa vastuuta, jota hän on pitkään vältellyt. Tavoite oli, että elokuvasta tulisi koskettavampi. Halusin siihen myös paljon rock-musiikkia, joka on sen olennainen ja ainutlaatuinen osa.”

Kotwica on tehnyt Mikko Leppilammen kanssa viime vuosina paljon töitä. Hän soitti Leppilammelle kysyen häntä Tonyn rooliin. Leppilampi suostui heti, ja sitäpaitsi hän olisi roolissa, jollaisessa häntä ei ollut aiemmin nähty.

Muutkin näyttelijät olivat Kotwicalle tuttuja, hän koekuvasi vain Anni Iikkasen, nuoren uuden näyttelijän. Kotwicalle tuli koekuvauksissa hyvä näkemys siitä, miten Iikkanen ”solahti” elokuvan tarinaan. Kotwica iloitsee, että valitsi hänet Ellien rooliin.

”Kuvasimme paljon Turun saaristossa. Työryhmä oli tuttu, olin tehnyt monen kanssa paljon töitä. Mikko Leppilammen kanssa teimme Hautalehto-tv-sarjan (2022). Tuttujen ihmisten kanssa voi mennä heti mennä suoraan asiaan.”
Kotwica toivoo, että katsojat nauttivat elokuvan joka hetkestä ja että se myös koskettaa.

”Olen tehnyt tv-sarjoja monta vuotta, on ollut upeaa palata pitkän elokuvan pariin. Tämän elokuvan myötä olen oppinut uutta, joka päivä, kuten elokuvia ja muutakin tehdessä aina. Tässä ammatissa ei tule koskaan valmiiksi.”
Petri Kotwica on palkittu ohjauksen ja käsikirjoituksen Jusseilla. Hänen viimeaikainen ohjaustyönsä on myös tv-sarja Piiritys (2023).

Stanley Kubrickin diggailun lisäksi Kotwica tunnustautuu rock-musiikin suurkuluttajaksi, jonka hyllyt täyttyvät vinyylilevyistä ja vintage-äänentoistolaitteista.

Elämässä voi aina aloittaa uudelleen

Ville Myllyrinne joutui aluksi kieltäytymään Peten roolista, koska hänellä oli samaan aikaan toinen työ, mutta sen aikataulu muuttui ja hän kysyi, onko Peten rooli vielä vapaa tai onko hänelle muuta tarvetta.

”Onneksi rooli oli vielä vapaa”, Myllyrinne sanoo.

”Luovalla alalla on usein hyvin vapaita sieluja, jotka ovat tunteiden ja intuition varassa. On myös vakavasti ja analyyttisesti ammattiinsa suhtautuvia. Pete on jälkimmäinen. Hän on intohimoinen, mutta piilottaa sen asiallisen roolin taakse. Kun tutustuin siihen, miten Mikko Leppilampi rakensi Tonyn, minulle oli selvää etteivät he voi olla samanlaisia, joten jyrkensin Peten ominaisuuksia entisestään.”

Kuvauksista on Myllyrinteen mieleen jäänyt hyviä muistoja ja kauniita paikkoja, paljon kaikkea kivaa – sekä erityisesti Peten ja Tonyn vaatteet.

”Minusta ei olisi siihen, että käyttäisin niitä vaatteita. Nyt kunnioitan entistä enemmän rokkareita jotka tekevät niin. Se on raskasta hommaa.”

Hän luonnehtii Comebackia hyvän mielen rock-komediaksi, jonka henkilöhahmot löytyvät todellisuudesta. Se kertoo, että elämässä voi aina aloittaa uudelleen ja tehdä comebackin.

”Jokainen työ opettaa jotain. Minulle tämä elokuva on opettanut sitä, etten tällä kertaa näyttelekään paljon tilaa vievää roolihahmoa vaan olen sellaisen varjossa, liepeillä. Sitä on ollut kiinnostavaa opetella, ja se on antanut mahdollisuuden uudenlaiseen ilmaisuun. Hakea pienemmin, hiljaisuudesta ja hienovireisyydestä sitä miten Pete on. Hän ei kuitenkaan ole pimennossa vaan toisella tavalla läsnä. Hän ei ole tyhjä ihminen, vaan elää täysillä, mutta hänen ilmaisukeinonsa ovat toisenlaiset.”

Ville Myllyrinteen pitkä ura sisältää yli kaksikymmentä elokuvaa, kymmeniä tv-sarjoja, mainoksia ja lukuisia stand up-kiertueita. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli Ketonen & Myllyrinne -sketsisarjan (2006–2010) myötä, joka palkittiin kahdella Kultaisella Venlalla.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Ville Myllyrinne, Anni Iikkanen ja Mikko Leppilampi. Kuva: Sami Kuokkanen / Filmikamari.

”Tunsin, että voin kysyä mitä vaan”

”Sain Ellien roolin siten miten nuoret yleensä saavat eli koekuvausten kautta. Lähetin Petri Kotwicalle muutaman videon ja minut pyydettiin koekuvauksiin”, Anni Iikkanen kertoo.

”Ellie on aika kovis, mutta kun hän on äitinsä kanssa, hän pehmenee. Äiti on hänelle tärkeä, hän voi rentoutua äitinsä kanssa. Hän haluaa itse olla vastuussa tulevaisuudestaan. Hän huolehtii itsestään, on pienestä pitäen joutunut tekemään niin. Ellie on koskettava hahmo. Sain vapaat kädet luoda hänet. Petri luotti minuun, se oli ihanaa.”

Ikkasesta oli upeaa tehdä elokuvaa konkarinäyttelijöiden kanssa.

”Oli todella kivaa ja hurjaakin näytellä heidän kanssaan, koska olen aiemmin näytellyt vain nuorten kanssa. Se oli opettavaista. Tunsin koko ajan, että voin kysyä heiltä mitä vaan, vaikka liittyen alaan. He tukivat minua. En ole taiteilijaperheestä. Laulaminen jännitti, koska en ollut ennen laulanut kameran edessä, mutta selvisin siitä. Tämä on ollut hieno kokemus, joka on merkinnyt minulle paljon. En olisi aluksi uskonut, että saan roolin, koska elokuva tuntui minua niin paljon suuremmalta. On ihanaa kun kaikki näkevät nyt sen.”

Anni Iikkasen mukaan Comeback on kreisirock-komedia, josta löytyy syventävyyttä ja koskettavuutta.

Iikkanen nähdään myös 13.10.2023 ensi-iltansa saavassa Valoa valoa valoa -elokuvassa (Suomi 2023).

Hänen ensimmäiset näyttelijäroolinsa olivat Ylen sarjassa Luuserit (2019, 2020) ja Elisa Viihde Viaplayn sarjassa Munkkivuori (2022). Hän on käynyt Kallion lukion ja viettää tällä hetkellä välivuotta erilaisia projekteja tehden, muun muassa tuottaen sisältöä nuorille Yle Summerissa.

Ei sitä kuuluisaa myötähäpeää

”Sain roolini sattuman kautta. Olen aiemmin ollut elokuvassa 70 on vain numero (Suomi 2021) ja Piiritys-sarjassa, jossa esitin poliisipsykologi Seppo Vireniä. Pienissä rooleissa, jotka ovat kaikki tulleet sattumalta. En ole tietoisesti hakenut niitä, olen vaan tuntenut ihmisiä ja osunut paikalle sopivalla hetkellä, jolloin on kysytty rooliin”, Juha Torvinen kertoo.

Hän näyttelee Comeback-elokuvassa asiallista studiopäällikköä, jonka tehtävänä on pitää studion taloutta kunnossa.

”Elokuvassa on kohta, jossa studiopäällikkö kimpaantuu päähenkilölle kun laskut on maksamatta.”

Kuvauksissa oli hänestä todella antoisaa, ne muistuttivat paljon bänditoimintaa siinä mielessä, että ympärillä pyöri paljon ihmisiä, sitten odotettiin, sitten odotettiin lisää ja sitten odotettiin vielä lisää. Sitten tehtiin töitä viisi minuuttia, jonka jälkeen odotettiin taas.

”Ihan kuin bändissä olisi!”

Kuvaukset ovat jääneet Torvisen mieleen. Ilmapiiri oli lämminhenkinen, luottavainen ja kannustava, kuten oli ollut myös aiemmissa kuvauksissa joissa hän on ollut mukana.

Comeback on todella hyvä. Parempi kuin odotin, koska aihe on vaikea. Olen nähnyt sitä touhua koko ikäni. Siitä suurelle yleisölle tarkoitetun elokuvan tekeminen on haastavaa. Kuvata uskottavasti sitä mitä musiikkibisneksessä tapahtuu ja millaisia ihmiset ovat. Suomessa siinä on harvoin onnistuttu. Mutta tätä elokuvaa katsoessa ei tule sitä kuuluisaa myötähäpeää. Tätä ei pidä ymmärtää väärin, mutta kun katsoin elokuvaa, ensimmäisen tunnin minua ahdisti, koska olen nähnyt sellaisia tyyppejä ihan tarpeeksi.”

Torvinen on hyvillään myös siitä, etteivät henkilöhahmot muutu liikaa. Hän toivoo, että elokuva löytää yleisönsä.

”Toisessa yhteydessä sanoin, että yleisö varmaan luulee, että Mikko Leppilampi vetää överiksi, mutta hän ei tee niin. Sellaisia tyyppejä on, ja he ovat aika raskaita syystä tai toisesta. Leppilammen esittämällä Tonylla on kavereita kaikesta huolimatta, ja se on lohduttavaa.”

Comeback ei Juha Torvisen mukaan kuitenkaan ole realistinen musiikkibisneksen kuvaus, vaan ennen kaikkea ihmisten kuvaus.

Hän ottaa mielellään vastaan lisää rooleja, mielellään pieniä, sillä ”rahkeet eivät riitä isompaan”, hän väittää, mutta kuvausten suhteen niin ei ole, muistuttavathan ne bänditouhua.

”On mukava tutustua uusiin ihmisiin. Elokuva-alalla olevissa ihmisissä on paljon samaa kuin musiikkialalla olevissa. On ollut kotoista olla elokuva-kuvioissa.”

Torviselta on paljon kysytty, miten elokuvia tehdään ja mitä kuvauksissa tapahtuu.

Torvinen on Eppu Normaali-yhtyeen kitaristi. Hän oli perustamassa yhtyettä vuonna 1976. Hän on toiminut myös muun muassa Poko Rekordsin tuotantopäällikkönä 1996–2007. Torvinen toimii Ylöjärvellä olevassa Akun tehdas -tapahtumayrityksessä erilaisissa tehtävissä.

 

Elokuvan muissa rooleissa nähdään Pamela Tola, Marja Packalén, Mari Perankoski, Kirsi Ylijoki, Armi Toivanen, Vuokko Hovatta ja Jouni Hynynen.

ILMOITUS