Kulttuurivihkojen elokuvablogi.

Anna Erikssonin W haastaa elokuvakulttuurin pinnallisuutta

Perjantaina 23.9.2022 sai ensi-iltansa Anna Erikssonin elokuva W (Suomi 2022). Elokuvan maailmanensi-ilta oli Locarnon elokuvafestivaaleilla elokuussa ja Suomen ensi-esitykset olivat Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla 16. ja 19. syyskuuta. Elokuva on kiertueella 24.9.-21.10.2022. Anna Eriksson on mukana kiertueen elokuvanäytöksissä ja vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Dokumenttielokuva kertoo Suomen maolaisen liikkeen erikoisen tarinan

1970-luvulla kukoistaneesta taistolaisuudesta on Suomessa jauhettu kyllästymiseen saakka, mutta samoihin aikoihin vaikuttanut maolainen liike on jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Liike olikin pieni, jopa marginaalinen – aktiiveja oli muutamia satoja –, mutta kulttuuri-, aktivismi- ja aatehistorian kannalta erittäin kiinnostava. Jouko Aaltosen ohjaama ansiokas dokumentti Pieni punainen nostaa tämän liikkeen nyt laajempaan tietoisuuteen.

Tampere Film Festival 50 vuotta – lyhyen laatuelokuvan juhla!

Tampereen elokuvajuhlat (TFF) eivät ole ihan vielä eläkeiässä, mutta silti festivaali on kaiketi Suomen vanhin yhtäjaksoisesti vuosittain toimiva elokuvatapahtuma. 4.–8. maaliskuuta 50-vuotisjuhlia viettänyt lyhytelokuvakilpa on kasvattanut yleisöä ja kasvanut entistä monipuolisemmaksi. Se on hieno saavutus mille tahansa pienestä ideasta alkaneelle tapahtumalle.

Taso on vaihdellut, mutta juhlavuonna rima oli suhteellisen korkealla: maailmalla lyhytelokuvan tekijät ovat usein täysiä ammattilaisia. Toki muutama seuraamani kilpasarja oli keskinkertainen. Missään nimessä ei silti voi enää puhua siitä, että esimerkiksi fiktiivinen lyhytelokuva olisi pelkkää "harjoittelua". Dokumentit on sentään tunnustettu kunnon elokuviksi jo ajat sitten!

Ryhmäteatteri-dokumentti todistaa kollektiivin ja luovan hulluuden voimaa

Yksi tämänvuotisilla Sodankylän elokuvajuhlilla nähdyillä merkittävistä kotimaisista uutuuksista oli Mika Kaurismäen ohjaama puolitoistatuntinen dokumenttielokuva Ryhmäteatteri. Dokumentissa piirretään lukuisien haastattelujen ja arkistomateriaalien keinoin 50-vuotiaan helsinkiläisteatterin komea historiallinen kaari. Teatterin valttikortteina näyttäytyvät hyvä ryhmähenki, luovan hulluuden kukoistus ja turhasta hierarkiasta vapaa ilmapiiri – sekä tietysti vahva ammatillinen osaaminen.

Tšadilaiskylästä elokuvakantasuvun perilliseksi

Sodankylän elokuvajuhlien yksi tämänvuotisista tähtivieraista oli tšadilainen elokuvaohjaaja Mahamat-Saleh Haroun (s. 1961).

Timo Malmin vetämässä elokuvajuhlien aamukeskustelussa Haroun kertoi nähneensä ensimmäisen elokuvansa 9-vuotiaana. 

”Enoni vei minut katsomaan intialaista Bollywood-elokuvaa. Muistan siitä vain kauniin intialaisen naisen, joka katsoi kameraan suoraan. Hetken aikaa uskoin, että hän katsoi juuri minua. Tästä alkoi pitkä rakkaustarina elokuvan ja minun välillä”, Haroun kertoi.

Elokuvabokseja ja -kokoelmia X: Yasujiro Ozu

Japanilaisen elokuvan kultakausi alkoi pian toisen maailmansodan jälkeen ja jatkui aina 1960-luvun puoliväliin. Tämä kahden vuosikymmenen ajanjakso on jäänyt elämään rikkaana ja monen erilaisista lähtökohdista ponnistaneen ja erilaisia elokuvia tehneen mestarin aikakautena: Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi, Mikio Naruse, Keisuke Kinoshita, Masaki Kobayashi, Kaneto Shindo ja monet muut herättivät teoksillaan ihailua ympäri maailmaa. Lopulta japanilaisen elokuvan loisto hiipui, mutta onneksemme tärkeimmät teokset on tätä nykyä siirretty myös kotikatsojaa suosivaan formaattiin – Kurosawaa on yhytettävissä jopa Suomenkin markkinoilta.

Elokuvabokseja ja -kokoelmia X: Edison: The Invention of the Movies

Thomas Alva Edisonin (1847−1931) ansioluettelo on pitkä. Hän oli keksijä, joka rakensi myös elokuvalaitteiston. Vuonna 1888 ensi askeleensa uuden laitteen parissa ottaneesta Edisonista sukeutui vuosien saatossa myös varteenotettava elokuvamies, vaikka hän ei ensi alkuun osannutkaan aavistaa keksintönsä mahdollisuuksia ja menestystä. Vuonna 1894 valmistunutta, yhdelle katsojalle kerrallaan suunniteltua Kinetoscope-katselulaitetta seurasi kolme vuotta myöhemmin viimeistelty projektori, jolla elokuvia voitiin esittää myös valkokankaalla.

Elokuvahuiput 2016

Oscar-gaalan lähestyessä muistutuksena vuonna 2016 Suomessa teatteriensi-iltansa saaneiden elokuvien top 20 -lista juoniesittelyineen ja perusteluineen.

Todettakoon, että listan laatija on nähnyt vain – toivottavasti melko kattavan – murto-osan viime vuoden leffatarjonnasta. Niinpä ohesta puuttuu varmasti laadukkaitakin teoksia, kuten kehuttu scifi-draama Arrival (verkkojulkaisu Film-O-Holicin vastaavan kriitikkolistauksen voittaja viime kuulta).

Elokuvabokseja ja -kokoelmia IX: Albert Capellani

Samaan aikaan kun lehdet ja tiedotusvälineet lyövät fyysisiä elokuvatallenteita maahan ja kuluttajat karsastavat niiden ostamista, maailmalla julkaistaan toinen toistaan kiehtovampia elokuvasarjoja ja -kokoelmia. Etenkin ranskalaisella elokuvalla menee mainiosti, sillä maa on aina osannut arvostaa omaa kulttuuriperintöään hieman paremmin kuin moni muu kulttuurin kehtona itseään pitävä maa. Erityisessä nosteessa on viime aikoina ollut mykkäelokuva, jonka taitureista yksi jos toinenkin on saanut markkinoille oman kokoelmansa.

Elokuvabokseja ja -kokoelmia VIII: Max Linder: Les Long métrages Américains

Ranskalaisen mestarikoomikon Max Linderin ura käsitti yli 200 komediaa, joista vain murto-osa on kotikatsojan tavoitettavissa. Ranskassa ja Yhdysvalloissa julkaistut kokoelmat paikkaavat puutetta edes hieman, vaikka parantamisen varaa niistäkin jää.

Peter von Bagh palasi valkokankaalle

Sodankylän elokuvajuhlilla sai torstaina 16.6. ennakkoensi-iltansa Tapio Piiraisen ohjaama ytimekkäästi nimetty dokumentti Peter von Bagh. Vuoden 2014 elokuvajuhlat jäivät alusta saakka, 29 vuotta, festivaalin taiteellisena johtajana toimineen von Baghin viimeisiksi. Vuoden 2015 festivaalit oli sitten omistettu hänen muistolleen, ja tänä vuonna von Baghia käsittelevä uutuusteos on ollut ansaitusti yksi festivaalien kohokohdista.

ILMOITUS