Liberaali Eurooppa on kuilun reunalla – äärioikeiston vastavallankumousta odotellessa

Euroopassa on menossa vastavallankumous, joka on tuhoamassa liberaalin Euroopan. Uhka tulee äärioikealta. Se on julistanut sodan liberaalille järjestelmälle. ”He haluavat päästä eroon koko liberaalista paketista”, toteaa Oxfordin yliopiston yhteiskuntatieteiden professori Jan Zielonka. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on julistanut vuoden 2019 EU-vaalivuoden ”historialliseksi vuodeksi” kaikille monikulttuurisuuden ja migraation vastustajille. Hänen mukaansa vuonna 2019 ”me sanomme 'näkemiin' liberaalille demokratialle Euroopassa”.

Miksi ja miten kirjoitan?

Aistin kuvitteellisessa olemisaistimuksessani täällä olemista sekä puhun, kirjoitan ja teen kuvia.

Minä olen ja ajattelen.

Ja ymmärrän sen, että en ole "tietävä ja hallitseva" olento.

Koska eksistentialisti ei tiedä eikä ole kiinnostunut tietämisestä, tosiasioista ja todellisuudesta, hän antaa kirjoituksellaan lukijalle pelkästään vinkkejä siitä, mitä voisi pohdiskella enemmänkin.

Tehokapitalismi, ilmastokriisi ja uusi globaalivihreä liike

1. MARKKINATALOUS-UUSLIBERALISTISEN KAPITALISMIN mukainen taloudellinen ja poliittinen ajattelu (Thatcher/Reagan) alkoi vaikuttaa Suomessa 1980-luvulla. 

Täällä alettiin tuolloin puhumaan kokoomuslaisen Harri Holkerin hallituksen aikana "hallitusta rakennemuutoksesta". Uusliberalismista tuli kuitenkin "hallitsematon muutos". 

Kokoomus oli ollut kolmisenkymmentä vuotta Suomen valtiojohdon ulkopuolella.

Uskonnosta vieraantuvaa pääsiäishartautta klassisella musiikilla?

Klassisesta musiikista innostuneelle pääsiäinen on yhtä juhlaa: paljon tarjolla vakavaa klassista taidemusiikkia. Niitä tunnetuimpia, suosituimpia ja arvostetuimpia. Eikä YLE Radio 1 turruta mieltä joulun lapsellisella tipe tipe tip tap -osastolla. Toisaalta välillä tuntuu, että pääsiäisen tärkein musiikki käsittelee pitkääperjantaita eikä varsinaista pääsiäispäivää. Bachin, Pergolesin ynnä muiden passiot, stabat materit ja muut vastaavat teokset kehystävät Jeesuksen seitsemää sanaa ristillä, vaikka esimerkiksi Bachilta ja Händeliltä löytyy myös varsinaisen pääsiäispäivän juhlintaa.

Tapaus Portugali: vasemmisto ja anti-uusliberalismi

Uusliberalistinen yhteiskunta- ja talouspolitiikka on ollut vallitsevana Yhdysvalloissa ja EU:ssa 1990-luvulta lähtien. Sen seurauksista Oxfordin yliopiston yhteiskuntatieteiden professori Jan Zielonka toteaa: ”Tänään koko Eurooppa on sekaisin, koska liberaali järjestelmä ei murennu vain Varsovassa ja Budapestissa, vaan myös Lontoossa, Amsterdamissa ja Madridissa.” Hänen mukaansa se on merkinnyt huutavaa taloudellisen eriarvoisuuden kasvua globaalisti ja kansallisesti. Sen lisäksi olennainen osa uusliberalistista politiikkaa on ollut sosiaalivaltioiden rakenteiden alasajo,markkinoiden vapauttaminen demokraattisesta kontrollista ja markkinoiden vallan voimistamista suhteessa demokratiaan. 

Mikä ilmastolakko?

30.3.2019

1. SUOMEN NATIONALISTINEN VALTIOJÄRJESTYS pohjautuu saksalaisen Friedrich Hegelinidealistis-konservatiiviseen henkiajatteluun ja -filosofiaan. 

Aluksi teologiaa opiskellut filosofi Johan Vilhelm Snellman omaksui nationalismin samoin ensin teologiaa opiskelleelta berliiniläiseltä filosofilta Friedrich Hegeliltä ja kehitti siitä suomalais-kansallisen nationalismin. 

Kansainvälisen uusliberalismin loppu

15.3.2019

Kevät tulee tänä vuonna maapallon ilmaston lämpenemisen johdosta Suomessa kuukautta aikaisemmin kuin ennen. 

Keski-Euroopan varhainen lämmin sää on aiheuttanut nyt jo lepän siitepölyn kulkeutumista etelästä pohjoiseen Suomeen. 

Siksi nenäni vuotaa ja kurkussani on koko ajan paksua limaa sekä aivastelen vähän väliä. 

Länsimaisen kapitalismin ja kulttuurin tuho

Länsimaisen kulttuurin antiikista asti mainostama "hyvä ja kaunis" on vaihtunut tämän teollisen kapitalismin aikana länsimaisen kulttuurin "pahaksi ja rumaksi". 

Moraalisesti ja esteettisesti kestäviä periaatteita ei löydy länsimaisesta kulttuurista.

ILMOITUS