Kaksi kertomusta

Ihmisyksilö on osa muuta elollista luontoa ja elää elämänsä kulttuuristen myyttien ja kuvittelemisen varassa. 

Mitään "tietämistä" tai "todellista" ei voi olla edes olemassa. 

Uussosialismi vastavoimana

Maapallon luonnon äärimmäisen vakava nykyinen kriisi ei syntynyt sattumalta teollisen vallankumouksen aikana. Teollinen tavaratulva on tehnyt mahdolliseksi elollisen luonnon sukupuuttoon syömisen.    

Teollisen vallankumouksen aikakausi on eletty nationalististen valtioiden harjoittaman valtapelin aikana. Nykyinen "uusnatsien aikakausi" on jatkoa aiemmalle natsisuuntautumiselle. 

Teollis-kapitalistinen vallankumous on synnyttänyt koko ajan uusia yhteiskunnallisia rakennemuutoksia. Ne ovat johtaneet yhteiskunnallisiin kaaoksiin ja maailmansotiin.

Diletantti virtuaaliorkesterin ihmemaassa

Toisinaan kulttuuririentojen keskellä käy hieman samaan tapaan kuin Sirkka Turkan runossa kokoelmasta Mies joka rakasti vaimoaan liikaa: ”Kun pyydän viinaa, minulle tarjoillaan jäätelöä – –”. Minun piti Runokuu-festivaalin alkajaisiksi käydä Kansallisteatterin Lavaklubilla kuuntelemassa, kuinka Turkka lukee omia runojaan ja mitkä Turkan runot ovat vaikuttaneet muun muassa Pauliina Haasjoen ja Olli Heikkosen runouteen, mutta kun ei, niin ei. Turkka joutui onnettomuuteen ja vähältä piti, etten olisi ollut muiden mukana kyseisessä tapahtumassa siirrettynä ajankohtana torstaina 30.8., jolloin en millään ehdi paikalle. Tennispalatsissa Helsingin taidemuseossa sen sijaan olikin näyttelyiden ohella yllättäen tarjolla myös virtuaaliorkesteri Sibelius 360.

Luonto – kaiken perusta

Ilmastonmuutoksen riehuminen, luonnon monimuotoisuuden häviäminen sekä hometalojen purkaminen todistavat siitä, että ihmisen kuvitelma järkitiedosta, monimutkaisten kokonaisuuksien muodostamisesta ja hallitsemisesta sekä uudesta uljaasta ihmisen yhteiskunnasta on romahtanut viimeksi kasaan.

Ihminen joutuu tämän katastrofin jälkeen tunnustamaan sen, että kaiken perusta on evoluution mukaan muotoutuva luonto ja että myös ihminen on osa maapallon muuta luontoa. 

Kansallisen ja kansainvälisen ristiriita syvenemässä

Tutkimuslaitos Pew Research Centerin mukaan muukalaisvastaista nationalismia on eniten Italiassa vähiten Ruotsissa - myös Suomi on listauksen kärkipäässä (yle.fi 26.6.2018).

Kaikki on ollut kautta aikojen aina kansainvälistä. Ja sama tendenssi tulee jatkumaan.

Suurkunnan yleiskaava?

Maailmanvallan puuttuessa maapallon valtiot ja valtioiden yhdessä muodostamat liittoumat kokoontuvat silloin tällöin kokouksiin poliittisten ja taloudellisten kysymysten merkeissä. 

Teollinen kapitalismi ja pääomakasautuminen loihtii taikurina uusia ja uusia riistohenkiä bisneksen ja tavaratuotannon kiihdyttämiseksi. Tämä kääntyy lopuksi teollista kapitalismia vastaan. 

Kapitalismi synnyttää siinä "omat haudankaivajansa". 

Kulttuurin ja myytin voima

Kirjassa Filosofian historia, antiikista nykypäivään (C.Delius, M. Gazemeier, D. Sertcan, K. Wunscher, suomennos 2005) sanotaan (kirjasen alussa, Myytistä logokseen): "ihmiset alkoivat filosofoida IHMETTELYN vuoksi..." (suurennos JP).

Toiseksi tuossa kirjasessa kerrotaan, että kreikkalainen filosofia ei syntynyt Kreikan mantereella, vaan Vähä-Aasian ja Etelä-Italian kreikkalaissa siirtokunnissa. Siis silloin kun seikkailunhaluisia ihmisiä oli siirtynyt uusiin elämänolosuhteisiin; kun ihmiset eivät ole jääneet samaan paikkaan, vaan ovat liikkuneet kokonaan uudelle seudulle ja  tuntemattomien kulttuurien vaikutusalueelle.      

Filosofia liittyy siis myös liikkumiseen ja uudistavaan vuorovaikutukseen.

Ryhmäteatteri-dokumentti todistaa kollektiivin ja luovan hulluuden voimaa

Yksi tämänvuotisilla Sodankylän elokuvajuhlilla nähdyillä merkittävistä kotimaisista uutuuksista oli Mika Kaurismäen ohjaama puolitoistatuntinen dokumenttielokuva Ryhmäteatteri. Dokumentissa piirretään lukuisien haastattelujen ja arkistomateriaalien keinoin 50-vuotiaan helsinkiläisteatterin komea historiallinen kaari. Teatterin valttikortteina näyttäytyvät hyvä ryhmähenki, luovan hulluuden kukoistus ja turhasta hierarkiasta vapaa ilmapiiri – sekä tietysti vahva ammatillinen osaaminen.

ILMOITUS