Miten muoti demokratisoitui 1920-luvulla ja mitä Henry Parland siitä ajatteli? Miksi Gabriele D´Annunzio muistetaan julkkiksena mutta ei enää kirjailijana? Mikä tekee Karl Blossfeldtin sadan vuoden takaisista kasvivalokuvista edelleen puhuttelevaa taidetta? Millaisia merkityksiä ja historiaa liittyy Baskervillen koira -romaanin ja -elokuvan nummeen? Millainen on Sherlock Holmesin salaisuus? Millainen oli vuoden 1979 kevätsunnuntain tv-ohjelmisto Suomessa? Miten Kylppärikaverit-tv-sarja rinnastuu 40 vuotta aikaisempaan Elämänmeno 78 -kulttisarjaan?
Muun muassa tällaisiin kysymyksiin johdattaa lukijansa Veli-Matti Huhdan esseekokoelma Seikkailu alkaa sumusta. Pohdinnat vievät kiehtoville kulttuurihistoriallisille poluille, joita vain harvat ovat aiemmin kulkeneet.
Veli-Matti Huhta (s. 1972) on kulttuurihistoriaan erikoistunut kirjallisuuskriitikko, vapaa toimittaja ja opettaja. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kolme kiitettyä elokuvaesseekokoelmaa: Rahat ja henki (2019), Historian häikäisevä laakso (2020) ja Aallot kuun rannassa (2021).
ISBN 978-952-7437-41-4 (painettu), ISBN 978-952-7437-42-1 (pdf). Kirjastoluokka 04. Pehmeäkantinen. 128 sivua. Ovh. painettu 22,90 e, pdf 9,90 e. Hinnat sisältävät alv:n 10 %. Ilmestynyt 9.12.2022.
Verkkokauppa
Tilaa painettu kirja
Kirjasta sanottua
Sumusta alkoikin oikein kelpo seikkailu. Huhdan esseet ovat aika lyhyitä, lyhyehköön kirjaan mahtuu monta tekstiä. Toisaalta samojen aiheiden parissa voidaan viivähtää useammankin tekstin verran. Tyyli on kohdallaan, Huhdan tapa kirjoittaa toimii minulle. Aiheetkin ovat omalaatuisia. Sherlock Holmesin parissa esimerkiksi vietetään useampikin essee. Huhta osoittaa myös ansioitunutta perehtyneisyyttä vanhoihin lähteisiin.
Mikko Saari Lukupäiväkirjassaan, kulttuuritoimitus.fi 2.9.2023
Huhta suosii tyyliä, jossa harhaillaan sinne tänne pieniä huomioita tehden, mutta koko ajan pääteema näkyvillä. Täytteenä on kevyttä teoriaa, esimerkiksi Theodor W. Adorno ja kulttuuriteollisuus mainitaan. Välillä nostetaan esille tekstiä elävöittäviä yksityiskohtia. ’Paperi on kellastunut, kirjasin ja asettelu sellaisia, joita muistan Hesarissa joskus käytetyn. Kääntöpuolella on osa Panaman kanavaa käsittelevästä artikkelista. Se on täynnä tiheää tekstiä, painavan näköistä asiaa, niin kuin Hesarissa joskus oli’ (s. 28). Teksti kulkee vaivatta ja hyväntuulisesti. Huhta ei konfrontoi mitään tai ketään, mutta se ei tee esseistä laimeita.
Herman Raivio Kritiikin Uutisissa (16.2.2024)
Kirjailija puhuu
Veli-Matti Huhta Kulttuurivihkojen kirjaillassa ravintola On The Rocks Kalliossa 20.12.2022. Haastattelijana Elias Krohn.