Aamulehti uutisoi lauantaina (13.7.) Wikileaks-sivuston taannoin julkistamista sähkeistä, jotka liittyvät Suomen osuuteen CIA:n salaisissa vankilennoissa. Lennoilla kuljetettiin terrorismiepäiltyjä kidutuksen mahdollistaviin salaisiin pidätyskeskuksiin useisiin eri maihin ja muun muassa pahamaineiselle Guantánamon vankileirille. Muutamien lentojen on epäilty tehneen välilaskuja Suomessa.
Tästä saatiin ensimmäisiä tietoja mediassa vuonna 2005. Ulkoministeriö selvitti asiaa, ja Suomi pyysi tietoja myös Yhdysvalloilta, mutta tulokset jäivät laihoiksi. Ulkoministeriön mukaan lentojen käymisestä Suomessa ei ollut todisteita.
Vuonna 2011 Amnesty Internationalin Suomen osasto kertoi löytäneensä tietoja uusista Suomen kautta kulkeneista mahdollisista vankilennoista vuosina 2001–2006. Tuolloinkaan ulkoministeriön kanta ei muuttunut. Se vetosi muun muassa siihen, että kaikki paitsi yksi lennoista olivat siviililentoja. Amnesty huomautti kuitenkin, että CIA:lla oli sopimuksia vankilentokuljetuksista nimenomaan yksityisten lentoyritysten kanssa, ja se peitti vankilentoihin liittyvää toimintaansa siviiliyhtiöiden ja omien peiteyhtiöiden taakse. CIA:n käyttämistä yrityksistä monet esiintyivät ulkoministeriönkin julkistamissa tiedoissa.
Aamulehden nyt käsittelemät Wikileaks-sähkeet, jotka on kirjoittanut Yhdysvaltojen suurlähetystön virkamies, suurlähettilään viransijaisena tuolloin toiminut Amy Hyatt, tuovat lisävalaistusta siihen, miten vuonna 2005 silloinen Matti Vanhasen (kesk.) hallitus suhtautui kohuun kulissien takana.
”Suomen hallitus on joutunut eduskunnan ja lehdistön paineeseen ja on pyytänyt aiemmissa tapaamisissa apuamme asian ’hautaamisessa'”, Hyatt kirjoittaa. Hautaaminen on sitaateissa, mikä viittaa siihen, että kyseessä olisi alkujaan suomalaisten käyttämä ilmaus.
Aiemmassa sähkeessä Hyatt kertoo keskusteluistaan Vanhasen kanssa näin:
”Vankilentoasiassa, josta on tullut herkkä kysymys myös Vanhasen hallitukselle, hän teki selväksi, ettei nosta asiaa esiin haastaakseen meitä vaan siinä toivossa, että asia saadaan ratkaistua tavalla, joka rajoittaa molempien osapuolten vahinkoja.”
”Vaikka tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että Suomeen olisi laskeutunut enempää kuin yksi ’näistä lennoista’, Suomen hallitus pelkää negatiivisia seurauksia jos tiedotusvälineet tai muut tahot löytävät lisää samanlaisia tapauksia”, Hyatt kirjoitti.
Suomen hallituksen motiivi omassa reagoinnissaan kohuun näyttää siis olleen aivan muu kuin vilpitön totuuden selvittäminen ja huoli ihmisoikeuksista.
Samoja sähkeitä on käsitellyt myös newyorkilainen Open Society -säätiö helmikuussa julkaisemassaan raportissaan ”Globalizing Torture: CIA Secret Detention and Extraordinary Rendition”. Silloin tuli Suomessakin esille toukokuulta 2006 peräisin oleva sähke, jossa Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Marilyn Ware raportoi tapaamisestaan ulkoministeriön alivaltiosihteerin Markus Lyran kanssa. Ware oli kiitellyt sitä, kuinka ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) hänen mukaansa oli ”vähätellyt” vankilentoväitteitä julkisuudessa. Lyra puolestaan sanoi, ettei Suomen hallitus halua tehdä tuolloin televisioraportissa käsitellyistä lennoista ”isoa numeroa”.
Aamulehden lauantaisen uutisen ovat kirjoittaneet vapaa toimittaja Ilari Kaila ja Aamulehden toimittaja Esa Järveläinen.
Yhdysvalloissa asuva Kaila ylläpitää blogisivustoa ”Obama the Conservative”, jota esiteltiin laajassa artikkelissa Kulttuurivihkoissa 4–5/2012. Siitä muun muassa selviää, että vuonna 2009 George W. Bushin jälkeen presidenttinä aloittanut Obama on määrännyt CIA:n jatkamaan kidutukseen johtavia ”erikoisluovutuksia”.
Aihepiiristä muualla Kulttuurivihkoissa:
Ilari Kailan haastattelu perustamastaan internetsivustosta Obama the Conservative
Aiheesta muualla internetissä:
Aamulehden jutun internetversio (koko juttu vain paperilehdessä)
Helsingin Sanomien uutinen Open Societyn raportista