STRASBOURG
Saksalaisen Ursula von der Leyenin uudelleenvalinnassa Euroopan komission johtoon nähtiin draamaa Euroopan parlamentin salissa, vaikka itse valinnassa ei ollut muuta jännitettävää kuin se, saako ehdokas vaaditun enemmistön, sillä vastaehdokasta ei ollut. Ääniä kertyi osin kiivaan keskustelun jälkeen 401 puolesta ja 284 vastaan, tyhjiä 15. Puheenjohtaja poistatti salista yhden europarlamentaarikon kesken keskustelun, koska hän häiritsi istuntoa.
Äänestys toteutettiin salaisena lippuäänestyksenä, eikä europarlamentissa ole kansallisissa parlamenteissa kovana tunnettua ryhmäkuria.
Ehdokas vieraili etukäteen useimmissa ryhmissä ja otti huomioon taakseen lupautuneiden ryhmien vaatimuksia ja toiveita. EU:n toimeenpanevan elimen, komission, löyhän koalition takana ovat EPP-ryhmä (kristillisdemokraatit, Suomesta kokoomus), S&D (sosiaalidemokraatit) ja Renew (liberaalit, Suomesta keskusta ja RKP). Vihreiden ryhmän osaksi saattoi jäädä koalition hangaround-jäsenyys.
Vihreiden ryhmä ilmoitti äänestäneensä von der Leyenia. Hän pyrki saamaan taakseen runsaasti tukea, koska edustajat tilastoimalla havaitaan, että niin sanotun koalition EPP:n, S&D:n ja Renew’n yhteenlaskettu edustajamäärä on vain sattumoisin sama 401, jonka äänimäärän komission puheenjohtaja sai. Ennakkoon odotettiin, että jokainen koalitioryhmien jäsen ei äänellään hyväksy komission puheenjohtajaa.
Iskusanat täyttivät odotukset
Von der Leyenin pitkässä puheessa kuultiin paljon iskusanoja, joita europarlamentaarikot olivat etukäteen osanneet odottaa. Hän toimitti parlamentille myös 31-sivuisen dokumentin Euroopan komission politiikan suuntaviivoista vuosille 2024–2029. Linjapaperissa todetaan alussa kauden tavoitteena olevan ekologisesti kestävä menestyminen ja kilpailukyky.
Puheessaan von der Leyen piti esillä green deal -iskusanoja ja mainitsi Gazan tilanteen. Euroopan unionin tavoitteeksi Israelissa ja Palestiinassa tulee tulitauon saaminen, humanitaarisen avun järjestäminen ja kahden valtion ratkaisun edistäminen. Puheesta selvisi, että vihreä siirtymä tulee toteuttaa ”käytännöllisesti”.
Pakolaisten hädänalaiseen asemaan von der Leyenin näkökulma oli kaksijakoinen: toisaalta hän esitti Euroopan raja- ja merivartijoiden määrän moninkertaistamista, toisaalta hän totesi siirtolaisten olevan kaltaisiamme ihmisiä. Euroopan unioni jäsenmaineen on pysäyttänyt siirtolaisia Välimerelle, käännyttänyt ja vähintään saattanut merihätään tai raportoitujen tapausten mukaan heittänyt ihmisiä kuolemaan.
Von der Leyenin puhe alkoikin huomiota herättäneen kovilla iskusanoilla. Uusi komissio pyrkii edistämään Euroopan turvallisuutta, puolustamista ja vahvuutta. Venäjän tuottamista fossiilisista polttoaineista hän totesi, että ne ovat ”likaisia” (puheessa englanniksi ”dirty”) ja että niistä on nyt vapauduttu ”lopullisesti” (puheessa ”once and for all”).
”Eurooppa on Ukrainan tukena niin kauan kuin se on tarpeen”, von der Leyen totesi. Euroopalle hän visioi ilmatorjunnan järjestelmää, jota hän kuvasi ilmaan kohdistuvaksi kilveksi. Ylipäänsä turvallisuuteen ja sotilasmenoihin kului puheesta paljon sanoja.
Vasemmistosta kritiikkiä
Vasemmiston The Left -ryhmä (Suomesta vasemmistoliitto) arvosteli voimakkaasti von der Leyenin linjaa etukäteen ja toisti sanomansa salissa. Ryhmän puolesta puhui Manon Aubry (Ranska, La France Insoumise).
”Ette maininnut köyhyyttä kertaakaan”, Aubry syytti heti alkajaisiksi. ”Meillä ei ole varaa antaa teille toista kautta.”
Aubryn mukaan von der Leyen ei toiminut ryhmän tavoitteiden mukaan kaudellaan komission johdossa eikä näytä aikovan toimia jatkossakaan. Puutteiksi hän mainitsi muun muassa toimet ilmastonmuutosta vastaan ja sen, ettei Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimia vastaan ole noustu.
”Te olette rakentanut piikkilanka-Euroopan. Ryhmämme ei tue tätä”, Aubry totesi.
Hän sanoi The Left -ryhmän tukevan jatkossa sellaisia parlamentin tekstejä, jotka vievät unionia vasemmiston arvion mukaan oikeaan suuntaan. Harkinta on tapauskohtainen.
”Emme osallistu näihin naamiaisiin”, Aubry sanoi ja kertasi vasemmiston pyrkivän solidaarisuuteen.
Suomen The Left -ryhmän jäsenistä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi puheenvuorossaan konkreettisten toimien perään: ”Kauniit sanat eivät riitä. EU:n pitää käyttää myös lainsäädäntövaltaansa.”
Andersson muistutti, että hintojen nousu kurjistaa elämää ja talouskurin paluu kurittaa erityisesti pienituloisia. Hän vaati sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja köyhyyden torjuntaa.
”Nyt on korkea aika löytää ratkaisuja”, Andersson sanoi.
Kun äärioikeistoon luetut edustajat pääsivät ääneen, puheenvuorot koostuivat lähinnä syytöksistä tai oman aatteen esittelyistä. Keskustelusta poistettu edustaja oli Iltalehden hankkimien tietojen mukaan romanialainen äärioikeistoa edustava Diana Sosoaca.
Seuraavaksi komission valittu puheenjohtaja pyytää EU-maiden hallituksia esittämään ehdotuksensa komission jäseniksi. Koko komission täytyy myös lopulta saada Euroopan parlamentin hyväksyntä.