Tampereen Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään lauantaina 7. syyskuuta Työväenmuseo Werstaalla. Vuodesta 2010 asti järjestetyn vuosittaisen tapahtuman teemana on tänä vuonna äly.
”Teemalla otetaan kantaa hallitsemattomalta tuntuvaan maailmantilaan sekä siihen, miten teknologinen kehitys muuttaa tapaamme soveltaa tietoa ja luoda uutta. Ovatko älylaitteet korvanneet itsenäisen ajattelun? Korvaako tekoäly lopulta luovan ihmismielen – tai ihmisälyllä rakennetut laitteet työntekijät? Miksi maailma näyttää juuri nyt kaoottiselta, ’järjettömältä’? Voiko ihmisäly yhdessä inhimillisten tunteiden ja sivistyksen kanssa sittenkin pelastaa maailman? Vai onko älyttömyys korruptoinut sivistyksenkin?” tapahtuman tiedotteessa kysellään.
Pääohjelmiston avaa suuri paneeli tekoälyn vaikutuksesta luovaan työhön. Tekoälyn uhista ja mahdollisuuksista keskustelevat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, sarjakuvataiteilija Tommi Musturi, kuvataiteilija Jussi Lahtinen ja kirjallisuudentutkija Juha Raipola. Toisessa suuressa paneelikeskustelussa kuvataiteilija Riina Tanskanen, kansalaisaktivisti ja kirjailija Risto Isomäki, kirjailija Aleksanteri Kovalainen ja filosofi Teppo Eskelinen pohtivat, miksi niinkin älykäs eläin kuin ihminen ei onnistu luomaan kestävää yhteiskuntaa.
Tapahtuman aikana kunnioitetaan runoilija Katri Valaa, jonka kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Valasta esitelmän pitää tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijala.
Tähtihaastateltavaksi tapahtumaan on tulossa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen. Tapahtuman pitkäaikaiset kummit, kansanedustaja Anna Kontula (vas.) ja veteraanipoliitikko Jukka Gustafsson (sd.) esittelevät tähän vuoteen päättyvän kummiroolinsa huipentumana uutuuskirjojaan. Kontula keskustelee lisäksi kirjallisuudentutkija Maria Mäkelän kanssa terapiapuheen yhteiskunnallisuudesta. Gustafsson taas pohtii rooliaan sivistyspoliitikkona.
Tapahtuman avaajana toimii sarjakuvataiteilija, kirjailija ja yhteiskuntakriitikko Riina Tanskanen.
Kulttuurivihkot on tapahtumassa mukana yhtenä näytteilleasettajana ja järjestää myös ohjelmaa. Kulttuurivihkojen ohjelma-osuudessa haastateltavina ovat uutuuskirjojensa tiimoilta kirjailijat Pirjo Kotamäki (runokokoelma Tämä Kohta), Jotaarkka Pennanen (omaelämäkerrallinen romaani Pojan ja isän Moskova) ja Rauni Anita Martikainen (näytelmä Motti).
Kulttuurivihkojen uusimman numeron teemana on työväenkirjallisuus, ja lehteä on myynnissä tapahtumassa erikoishintaan.
Työväenkirjallisuuden päivän tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Aiheesta muualla internetissä
Työväenkirjallisuuden päivän ohjelma