Tampereen työväenkirjallisuuden päivän teema on tänä vuonna ”teot ja toiveet”.
”Yhteiskunnallinen toimijuus on toiveiden ja tekojen vuoropuhelua. Toivo paremmasta maailmasta motivoi yksilöitä tekoihin. Sankarilliset teot luovat toivoa epätoivoisissakin tilanteissa. Joskus teot ja toiveet eivät kuitenkaan kohtaa. Tämä näkyy esimerkiksi edustuksellisessa demokratiassa, jossa äänestäjien toiveet saattavat muuttua pettymyksiksi reaalipolitiikan paineessa. Teot tuottavat toivoa, toivo tekoja – toivottomuus taas passivoi tai jopa radikalisoi. Kirjailijat ovat tekijöitä, jotka suodattavat ja tulkitsevat toivon ja toivottomuuden ristiriitaa”, tapahtuman järjestäjät johdattelevat tiedotteessaan.
Avauspuhujana on kansanedustaja Minja Koskela (vas.). Kirjailijat Natalia Kallio, Jarmo Teinilä, Kashmeera Lokuge ja Anu Kolmonen keskustelevat Seppo Puttosen johdolla yhteiskuntaluokan ja kirjallisuuden suhteesta. Onko työläiskirjallisuus tekemässä Suomessa paluuta? Tapio Bergholm pitää juhlaesitelmän presidentti Mauno Koivistosta, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Anna Rajavuori ja Asta Leppä keskustelevat eriarvoisuudesta yhteiskunnallisena, mutta samalla syvästi henkilökohtaisena ilmiönä. Tähtihaastateltavana on Kari Hotakainen, jota tapahtumassa haastattelee Milla Peltonen. Tapahtuman lopussa keskiössä on ihmisen ja luonnon suhde ympäristökatastrofin aikakautena. Mikko Pelttarin johdolla aiheeseen syventyvät Ville-Juhani Sutinen, Olli Sinivaara ja Elisa Aaltola.
Kulttuurivihkot järjestää tapahtumassa kaksi keskustelua:
Kello 14.15–14.45 runoilija Sanni Purhonen on haastateltavana runojen yhteiskunnallisuudesta, erityisesti vammaisuuden, vammaispolitiikan ja yleisesti sairastumisen näkökulmasta. Purhosen Jos vain muuttuisin toiseksi (2022, WSOY) on kokoelma poikkeavuuden kokemuksista ja vammaisiin kohdistuvasta väkivallasta. Tilaisuuden toinen keskustelija, kirjailija Aija Andersson joutui perumaan osallistumisensa, mutta myös hänen teoksensa Amputaatio (2021, Kulttuurivihkot) esitellään. Se kuvaa vakavaan sairauteen ja vammautumiseen liittyviä tunteita. Amputaatio halkaisee eletyn elämän kahtia – aikaan ennen ja jälkeen toimenpiteen.
Kello 14.45–15.15 aiheena on varhaiskasvatuksen kriisi, josta keskustelevat kirjailija Hanna-Leena Ylinen sekä lastenhoitaja ja ammattiyhdistysaktiivi Mervi Grönfors. Ylisen Tarha – paljastuskertomus varhaiskasvatuksesta (2023, Kulttuurivihkot) on fiktiivinen romaani esikoulu erityisavustajasta, mutta se pohjautuu kirjoittajan omiin kokemuksiin. Tarina herättää kysymyksiä muun muassa varhaiskasvatuksen resurssipulasta ja lasten yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta.
Kumpikin tilaisuus pidetään ”Työväentalolla” Työväenmuseo Werstaan toisessa kerroksessa.
Kulttuurivihkot on myös yhtenä tapahtuman näytteilleasettajana. Lehtiä ja kirjoja on myynnissä erikoishintaan Werstaan Mestari-salissa (2. kerros).
Vuotuinen yhteiskunnallinen kirjallisuustapahtuma järjestetään Työväenmuseo Werstaalla Tampereella lauantaina 2.9. klo 11–18. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Aiheesta muualla internetissä:
Työväenkirjallisuuden päivän ohjelma
Uutista muokattu 1.9. klo 19.16: Lisätty tieto, että Aija Andersson on joutunut perumaan esiintymisensä.