Turun pääkirjastossa juuri eduskuntavaalien alla perjantaina 17. huhtikuuta järjestetyn Perussuomalaisten Maahanmuuttoseminaarin keskeytti rasismille selän kääntävä mielenilmaus.
Tilaisuuteen oli saapunut puhumaan Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sekä Ruotsista Sverigedemokraterna-puolueen kansanedustaja Kent Ekeroth, tarkoituksenaan vauhdittaa paikallisen perussuomalaisen ehdokkaan Vilhelm Junnilan eduskuntavaalikampanjaa. Molemmat poliitikot ovat tulleet tunnetuiksi ”maahanmuuttokriittisistä”, ihmisiä etnisen taustan perusteella arvottelevista lausunnoistaan.
Kun Jussi Halla-aho oli alkanut puhua, useat käänsivät hänelle selän salissa. Myös salin ulkopuolella yli 20 mielenosoittajaa seisoi selin ikkunoita vasten, käsissään vastalauseita rasistiselle politiikalle. Ruotsista tuttu rauhanomainen mielenilmaisutapa Sverigedemokraterna-puoluetta vastaan rantautui näin myös Suomeen. Iltalehden uutisoinnissa (17.4.2015) mainittiin vain salissa tapahtunut osa mielenilmaisusta, eikä siinä osattu yhdistää mielenilmaisua Ruotsin Vänd ryggen mot rasismen -liikkeeseen. Vuoden 2014 aikana lukuisat Sverigedemokraternan tilaisuudet saivat vastaansa satoja selänkääntäjiä.
Ruotsidemokraatit on 1988 perustettu, nykyisin maahanmuuttovastainen, nationalistinen ja konservatiivinen puolue, jonka juuret ovat vahvasti fasistisessa ideologiassa ja Ruotsin 1990-luvun natsiliikkeissä (Helsingin Sanomat 16.9.2014). Örebron yliopiston valtiotieteen professori Mats Lindbergin mukaan Ruotsidemokraatit ajaa nykyaikaistettua kansallissosialistista ideologiaa (Bjurwald, 2011).
Vaikka Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi Helsingin Sanomissa 16.9.2014, että ”heidän [ruotsidemokraattien] historiansa on sellaisissa juurissa, jotka ovat meille vieraita”, paljastaa Turun tilaisuus jotain muuta. Naapurimaiden fasistit saattavat olla löytämässä puoluepoliittisen yhteistyön kipinää.
Käännetään selkä rasistiselle politiikalle -mielenilmaisu oli lyhyessä ajassa kokoon kutsuttu, ja sen järjestivät riippumattomat toimijat. Mielenilmaisuun osallistui lähes neljäkymmentä ihmistä. Mielenilmaisu jatkui puolen tunnin ajan ulkopuolella, jonka jälkeen poliisi saapui paikalle ja alkoi kysyä mielenosoittajien henkilöllisyystodistuksia. Tämän jälkeen mielenilmaisijat siirtyivät ulkona olevien ikkunoiden taakse, jotka reunustivat Turun pääkirjaston Studio-tilaa.
”Seisoimme hiljaa kirjaston aulassa paperi kädessä. Paperi, jossa oli yliviivattu hakaristi ja tämän seurauksena poliisi kyselee henkkareita. Tämä oli vähintäänkin outoa”, nimettömänä pysyttelevä mielenosoittaja hämmästelee mutta iloitsee siitä, että mielenilmaisuun osallistui enemmän ihmisiä kuin itse Perussuomalaisten järjestämään seminaariin.