Maailmantango-festivaali kattaa monet taidelajit. Sen teemaksi on tänä vuonna nostettu Kaikessa soi kaipaus. Ohjelmistoon on ammennettu inspiraatiota laitakaupunkien sykkeestä, maahanmuuttajien ja siirtolaisten tarinoista ja jokaista ihmistä koskettavasta kaipuusta luoda parempi elämä aavan meren tällä tai tuolla puolen.
12. kertaa juhlittava, Tampereella järjestettävä festivaali on jo käynnistynyt elokuun puolessa välissä ja kestää syyskuun loppuun. Sen pääohjelmisto näyttäytyy 14.–16. syyskuuta. Festivaalin tämän vuotisen teeman Kaikessa soi kaipaus lähtökohtana oli festivaalijohtaja Simón Riestra Aedon mukaan tunnetila — kaipaus.
”Ohjelmistoon on ammennettu inspiraatiota laitakaupunkien sykkeestä, maahanmuuttajien ja siirtolaisten tarinoista ja kaikkia meitä ihmisiä yhdistävästä pyrkimyksestä kohti parempaa elämää. Halusimme myös tuoda tänä vuonna ajankohtaisen Suomen sisällissotateeman, vaikkei se juhlan aihe olekaan, esille ohjelmassa. Nämä ajatukset tuli kiteyttää yhteen lauseeseen”, Riesta Aedo kertoo.
”Ajatusleikki lähti siitä, että pääohjelmistossa on tänä vuonna mukana kaksi bluesartistia: Ina Forsman ja Joe Vestich. Tangossa ja bluesissa on paljon samaa, koska molemmissa lauletaan usein kaipauksesta. Teema muodostui sanaleikistä, viitaten Lasse Mårtensonin Kaikessa soi blues -kappaleeseen.”
Riesta Aedo kertoo, että ohjelmaa alettiin rakentaa teeman mukaisesti, hakien oikeanlaista mielenmaisemaa. Tänäkin vuonna ohjelmistossa ovat läsnä lähestulkoon kaikki taiteenlajit: musiikkia, tanssia, kuvataidetta, runoutta ja kirjallisuutta.
”Odotan festivaalilta sellaisia elämyksiä ja yhdessä kokemisen hetkiä, jotka jäävät elämään sydämeen.”
”Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan monipuolisista tapahtumista ja syksyisestä tunnelmasta Tampereelle! Ohjelmistosta löytyy argentiinalaisen ja suomalaisen tangon lisäksi myös maailmanmusiikkia, rautalankaa ja jatsia, joten kannattaa tutustua ohjelmaan.”
Tangoa, rokkenrollia ja maailmanmusiikkia
Aiemmilta festivaalivuosilta tuttu argentiinalainen Martin Alvarado on yksi parhaista Buenos Airesista nousseista tangotulkeista. Häntä kutsutaan ”21. vuosisadan tangon ääneksi” ja ”yhdeksi kuuluisimmista tämän ajan tangoäänistä”. Alvadoro esiintyy perjantaina 14. päivä kello 20 Kulttuuritalo Telakalla yhdessä pianisti Matti Laukkasen kanssa. Laukkanen on suomalaisen tango nuevon uranuurtaja ja tunnetaan muun muassa Otra Vez! -kokoonpanosta. Nuestro tango eli Meidän tangomme -levynjulkaisukonsertissa kuullaan suomalaisia ja argentiinalaisia tangoja. Konsertin erityisvieraina soittavat bandoneonistit Mikko Helenius ja Henrik Sandås.
Tanssittavaa argentiinalaista tangoa soittava venäläinen Solo Tango Orquesta esiintyy niin ikään perjantaina 14. päivä Puistotornin Konsusalilla. Konsertin väliajalla nähdään maailmanluokan tanssiesitys, kun uruguaylaiset Juan Martin Carrara ja Stefania Colina sekä paikalliset Arttu Artkoski ja Carina Quiroga astuvat estradille.
Argentiinalais-espanjalainen Orquesta Social del Tango on merkittävimpiä argentiinalaista tangoa esittäviä orkestereita Espanjassa. Yhtyeen repertoaariin kuuluu klassisia, tanssittavia argentiinalaisia tangoja. Orkesteri soittaa Tullikamarin Pakkahuoneella lauantaina 15. päivä kello 22. Konsertin väliajalla nautitaan tanssiesityksistä, kun argentiinalaiset Fabian Peralta & Josefina Bermudez sekä tamperelaiset tähdet Pasi ja Maria Laurén valloittavat tanssilattian.
Bordelestino on chileläis-ranskalainen akustinen orkesteri, jonka musiikissa yhdistyvät sulassa sovussa tango, ranskalainen chanson, italialaiset laulelmat, valssi, jatsi sekä Balkanin alueen, Chilen ja muun Etelä-Amerikan kansanmusiikki. He esiintyvät lauantaina 14. syyskuuta klo 21 Kulttuuritalo Telakalla.
Kaikessa soi kaipaus -konsertissa lauantaina 15. päivä kello 19.00 Tullikamarin Pakkahuoneella blueslaulajatar Ina Forsman, Don Huonot -yhtyeen keulakuvana tunnetuksi tullut Kalle Ahola ja raspikurkkuinen Bablo esittävät omaa tuotantoaan ja lainakappaleita Maailmantango-festivaalin house bandin, Uuden suomalaisen tango-orkesterin, säestyksellä. Luvassa on uusia, mielenkiintoisia sovituksia tutuista tangoista, blues- ja poprock-kappaleista. Orkesterin kapellimestarina toimii viuluvirtuoosi Antti Heermann, joka on ”menettänyt sydämensä niin tangolle kuin jazzillekin.”
Folkjazzia Suomesta
Pääohjelmistoviikonlopun lopettaa Kulttuuritalo Telakalla sunnuntaina 16. päivä kello 19 alkaen Hot Heros -trion levynjulkaisukeikka ja heidän jälkeensä esiintyvä Joe Vestich & The Immigrants. Hot Heros on kolmen lahjakkaan ja monipuolisen muusikon, Sami Sippolan, Ville Rauhalan ja Janne Tuomen muodostama vapaata ja energistä jazzia soittava yhtye. Orkesterin alkusanat lausuttiin vuonna 2014 New Yorkin keikkamatkalla, jossa Brooklynin kadulla muusikot huomasivat kuluneen ja käytöstä poistetun Hot Heros -kyltin. Hot Heros tarkoittaa kuumia italialaisia voileipiä amerikkalaisittain.
Nyt julkaistava albumi Folkjazz from Finland sisältää Sippolan ja Rauhalan kansanomaisia kappaleita, joiden innoittajina ovat toimineet soiset erämaajärvet ja synkät ikimetsät sekä leirinuotioilla kerrotut muinaiset tarinat. Sippolan suvussa on useita Amerikkaan siirtolaisina muuttaneita ja heidän myyttiselle matkalleen ja luontoyhteydelleen on omistettu kappale Amerikan-Suomalainen hambo.
Lisäksi kuullaan laulaja-lauluntekijä, kansanmuusikko Arto Rinnettä Petroskoista, Venäjän Karjalasta. Hän on soittanut yli 30 vuoden ajan kansanmusiikkia muun muassa yhtyeissä Myllärit, Karjalan kansanmusiikkiyhtye ja Sattuma. Joen ja Arton lisäksi Immigrant-orkesteriin on kutsuttu Kalle Alatalo, Ilkka Niemi, Ville Rauhala ja Juppo Paavola. Mittatilaustyönä festivaalin päätösklubia varten koottu konsertti tulkitsee Suomesta Amerikkaan lähteneiden maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä musiikkia. Illan aikana kuullaan Hiski Salomaan, Arthur Kylanderin, Leo Kaupin, Bobby Aron ja Eric Peltoniemen kappaleita.
Poikkitaiteellisuus festivaalin ytimessä
Laitakaupungin varjot -nykytaidenäyttelyissä on esillä suomalaisten ja kreikkalaisten, yhteensä 11 taiteilijan teoksia. Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija Sebastian Boulter. Näyttely on esillä Kulttuuritalo Laikulla 1.–28. syyskuuta. Useissa Pirkanmaan kirjastoissa sekä tamperelaisissa kahviloissa ja ravintoloissa on lisäksi esillä Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden teoksia.
Pääkirjasto Metsolla on esillä Mika Toivasen Minun tangoni -valokuvanäyttely ja Tullikamarin Pakkahuoneella tangoaiheisten maalausten näyttely lauantaina 15. päivä.
Tänä vuonna Suomessa ajankohtaisen, 100 vuotta sitten käydyn sisällissodan tarinoita – etenkin naiskaartilaisten näkökulmasta – tuodaan esille festivaalin pääohjelmistoviikonlopun avaavalla runoklubilla perjantaina 14. päivä Kulttuuritalo Telakalla, jossa esiintyvät kirjailijat Juha Hurme, Timo Malmi, J.K. Ihalainen ja Naiskuoro Tellus Susinartut-projektillaan.
Festivaalin koko ohjelma: www.maailmantango.net