Kreikka on jälleen eurooppalaisen velkakriisin ytimessä. Maan hallituksen presidenttiehdokas ei saanut riittävästi ääniä parlamentin taannoisessa äänestyksessä. Ehdokas Stavros Dimas sai kerättyä vain 168 ääntä, kun tarvittava raja oli 180 ääntä.
Näin ollen maassa järjestetään huomenna sunnuntaina ennen aikaiset vaalit. Vasemmistokoalitio Syriza on kohonnut ennakkosuosikiksi; sen kannatus on viimeisten mittausten mukaan jopa 36 prosenttia. Mitä tästä miettii Syrizan nuorten kansainvälisten asioiden sihteeri Aliki Kosyfologou?
”Totta kai pitää odottaa tuloksia, mutta tämä on käännekohta Kreikan historiassa. Ensimmäistä kertaa modernin Kreikan historiassa radikaali vasemmisto saattaa muodostaa hallituksen. Nuorilla, jotka ovat kärsineet viime vuosien säästötoimenpiteistä, on paljon toiveita tulevaisuuden muutoksien varalle.”
Vaaleja edeltävä aika on ollut lyhyt, joten Syrizan nuorilla ei ole ollut aikaa suunnitella kokonaista kampanjaa. Kosyfologoun mukaan he ovat tehneet paljon työtä edellisinä viikkoina rohkaistakseen poliittiseen järjestelmään pettyneitä ja turhautuneita äänestyshaluttomia nuoria äänestämään. ”Lisäksi olemme tehneet onnistuneen some-kampanjan nuorekkaalla profiililla.”
Ennätysmäärä nuoria ehdokkaita
Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on vaaleissa mukana paljon, pelkästään Syrizan nuorten jäsenistä noin 60, Syrizan nuorten ulkopuolelta vielä lisää. Kreikkalaiset nuoret ovat erittäin hyvin mukana eri järjestöissä ja poliittinen aktiivisuus on laajaa.
”Näin on ollut erityisesti viimeisen neljän vuoden säästötoimenpiteiden aikana. Maassamme on hyvin vahva nuorisoon pohjautuva hallituksenvastainen liike, myös solidaarisuusliike on nuorisopainotteinen. Nuoret osallistuvat monella tapaa politiikkaan, eivät pelkästään perinteisesti puolueiden kautta”, Kosyfologou kertoo.
Syrizan nuorten päätemoista vaaleissa tärkeimpänä ovat Kreikan velkaneuvottelut.
”Ja kaiken perustana on yhteiskunta, jossa on tehtävä useita muutoksia. Meillä tulee olemaan rankkaa, mutta samalla meillä on paljon odotettavaa. Paljon asioita, joihin voimme suhtautua positiivisesti. Meidän tulee luoda tila, jossa ihmiset voivat osallistua politiikkaan, muuttaa malli, jolla politiikkaa on tehty. Tämä on hyvin tärkeää. Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa on paljon hyviä kokemuksia osallistavasta demokratiasta, joita voimme käyttää.”
Aliki Kosyfologou uskoo, että jos Syriza voittaa vaalit, sen johtajalla Alexis Tsiprasilla on mahdollisuus nousta pääministeriksi. ”Olisihan se uskomatonta. Joitakin vuosia sitten tällaista olisi pidetty käytännön pilana – ettäkö radikaali vasemmisto olisi muodostanut hallituksen? Huomenna se nähdään.”
Hitunen toivoa
Aliki Kosyfologou uskoo, ettei Syrizan päävastustaja Uusi Demokratia -puolue voita näitä vaaleja. ”Olemme onnistuneet luomaan edes hitusen uskoa Kreikan nuorisoon. Uusi Demokratia todennäköisesti kuitenkin pääsee eduskuntaan, mutta toivon ettei. Ainakin Uusi Demokratia -puolue vaikuttaa kärsineen vaalitappiota.”
Syrizan nuorisojärjestö painottaa, että koko Euroopan rakenteen on muututtava. Tällä hetkellä niin kutsuttu troikka – Euroopan unioni, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF – kontrolloi täysin Kreikkaa, eikä sillä Kosyfologoun mukaan ole minkäänlaista demokraattista tarkoitusta. ”Tämän on muututtava Euroopan unionissa. Idea Euroopan poliittisesta yhtenäisyydestä on oikeastaan vasemmistolainen, mutta se ei toteudu tällä hetkellä demokraattisesti, niin että ihmiset äänestäisivät ja päättäisivät tulevaisuudesta. Tämän on muututtava.”
”Euroopan unionin on muutettava toiminta- ja päätöstapojaan. Emme pelkää sitä, että meidät potkitaan ulos EU:sta, vaikka emme usko, että niin tulee tapahtumaan.”