Kulttuurivihkot 4-5/2011 (ilmestyy 7.10.)
Nykyteatteria huomaa katsovansa siitä, että lavalla juostaan, huudetaan ja toimitaan, sekä siitä, että näyttelijät pyrkivät vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Näyttämön ja katsomon välisen rajan rikkominen on muodikasta. Ryhmäteatterin Don Quijote -sovitus on tässä mielessä nykyaikainen. Toimintaa on enemmän, sillä etenkin näytelmän toinen puolisko sisältää lähes pelkästään juoksentelua ja huutoa, mutta yleisökin yritetään saada mukaan. Nimihahmoa esittävä Vesa Vierikko jutusteli eturivissä istuneelle naiselle ja kutsui tätä unelmiensa naiseksi.
Don Quijoten tarina kestää aikaa, sillä kaikki taistelevat omalla tavallaan tuulimyllyjä vastaan. Ryhmäteatterin tulkintaa pitää koossa Vierikko, jonka loistavan näyttelemisen ansiosta muuten melko köykäistä esitystä jaksaa katsoa. Myös Pertti Sveholm on hyvä Don Quijoten aseenkantaja Sancho Panzana. On kuitenkin pääosanesittäjän ansiota, että näytelmä tavoittaa klassikkoromaanin traagisuuden ja koomisuuden. Don Quijote esitetään rikkinäisenä ihmisenä, jonka toiveet ovat mahdollisuuksia suurempia.
Näytelmän lavastus on riisuttua, ja tekijät ovat myös etsineet nykyteatterille tyypillisiä vaihtoehtoisia lavastusratkaisuja, kuten valkoisiin turkkeihin käärittyjen matkalaukkujen käyttäminen lampaina. Muista vastaavista ratkaisuista muistamme vaikkapa Kristian Smedsin Tuntemattoman sotilaan, jossa pesukoneet esittivät venäläisiä sotilaita. Kaiken kikkailun sijaan Don Quijotea pitää silti koossa huumori. Surullisen hahmon ritarin toilailuja seuraa iloa ja sääliä tuntien.
Don Quijote Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämöllä. Alkuperäisteos Miguel Cervantes, ohjaus ja sovitus Raila Leppäkoski. Rooleissa Vesa Vierikko, Pertti Sveholm, Ulla Tapaninen, Taisto Oksanen, Minna Suuronen ja Janne Hyytiäinen. Lavastus ja pukusuunnittelu Janne Siltavuori, valaistussuunnittelu Tomi Tirranen, äänisuunnittelu ja musiikki Jussi Kärkkäinen, maskeeraussuunnittelu Riikka Virtanen.