Nato-keskustelu on viime aikoina kuumentunut Suomessa ja Ruotsissa Ukrainan kriisin seurauksena. Maiden on arveltu hakevan sotilasliitto Naton jäsenyyttä yhtäaikaisesti ja koordinoidusti, mikäli ne siihen joskus päätyisivät. Tänään keskiviikkona joukko ruotsalaisia ja suomalaisia kulttuurin, tieteen ja politiikan vaikuttajia sekä tavallisia kansalaisia eri aloilta julkistivat avoimen kirjeen, jossa argumentoidaan maiden Nato-jäsenyyttä vastaan. Kirje on osoitettu ”kanssaihmisillemme Suomessa ja Ruotsissa”.
”Emme halua vahvistaa maailman jakautumista toisilleen vihamielisiin sotilaallisiin blokkeihin. Sen sijaan tarvitsemme enemmän liittoutumattomia maita, jotka harjoittavat itsenäistä ulkopolitiikkaa yhteisen turvallisuuden ja aseistariisunnan edistämiseksi”, kirjeessä linjataan.
Kirjeessä vaaditaan myös, että Suomi ja Ruotsi liittyvät YK:n ydinaseiden kieltämistä koskevaan yleissopimukseen. ”Jäsenyys sotaan valmistautuvassa sotilasliitossa, jossa käytetään ydinaseita, toimisi päinvastaiseen suuntaan ja lisäisi riskiä siitä, että ydinaseita käytettäisiin maatamme vastaan tai naapurimaissamme.”
Allekirjoittajat muistuttavat, että Nato on rikkonut muun muassa Jugoslavian ja Libyan pommituksillaan ”YK:n peruskirjan väkivallan kieltoa, joka on pienille valtioille tärkein turva suurvaltojen mielivaltaa vastaan”.
”Sota ja asevarustelu ovat erittäin tuhoisia ilmaston ja ympäristön kannalta ja johtavat pakolaiskriiseihin. Pysyttelemällä erossa Natosta maamme voivat paremmin torjua ekologisen romahduksen uhkaa ja säilyttää samalla suuremman vapauden käyttää voimavarojamme rauhan rakentamiseen, kansanterveyteen ja kaikkien ihmisten hyvinvointiin”, kirjeessä muistutetaan.
Kirjeessä myös vaaditaan Suomen ja Ruotsin irtautumista Naton isäntämaasopimuksesta. Tämä voisi toteutua samassa yhteydessä, kun ”Euroopan turvallisuutta käsittelevässä uudessa Helsingin konferenssissa päästään merkittävään ratkaisuun liennytyksestä ja aserajoitussopimuksista”.
”Maamme voivat edistää paremmin rauhan rakentamista ja yhteistä turvallisuutta, jos ne säilyttävät ja lujittavat sotilaallisen liittoutumattomuutensa ja torjuvat samalla mittapuulla kansainvälisen oikeuden loukkaukset kaikkialla, missä niitä tapahtuu.”
Kirjeen ensimmäisiin allekirjoittajiin kuuluvat esimerkiksi Ruotsin parlamentin entinen puhemies ja usean sosiaalidemokraattisen hallituksen ministeri Thage G. Peterson, Ruotsin kirkon akkipiispa emeritus KG Hammar, Folk och Fred -verkoston yksi perustajista Birgitta Hedström ja elokuvaohjaaja Ruben Östlund. Suomesta mukana ovat muun muassa kirjailija Risto Isomäki, kuvataiteilija Marjatta Hanhijoki, filosofi Thomas Wallgren, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Mervi Grönfors, sosiologian professori Vesa Puuronen sekä journalisti ja poliitikko Esko Seppänen. Myös Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn on allekirjoittajien joukossa.
Avoimen kirjeen kirjoittamista ehdotti suomalainen tietokirjailija ja kansalaisaktiivi Marko Ulvila uuden ruotsalaisen Folk och Fred -verkoston järjestämässä pohjoismaisessa kokouksessa.
”Meistä tuntui, että keskustelu Natosta ja Suomen ja Ruotsin liittymisestä sotilasliittoon käydään liian kapea-alaisin ja lyhytnäköisin perusteluin. Kun liittoutumattomuus, ydinaseriisunta ja julkisten varojen siirtäminen sotilasmenoista ekososiaalisiin muutoksiin otetaan asianmukaisesti huomioon, on selvää, että paras optio Suomelle ja Ruotsille on pysyä Naton ulkopuolella”, Ulvila toteaa.
Kirje on kenen tahansa allekirjoitettavissa suomeksi ja ruotsiksi:
https://www.skrivunder.com/finland_och_sverige_ska_sta_utanfor_nato_och_fora_en_fredspolitik