Esko Seppänen (kuvassa) halusi julkistaa ”eräänlaisen elämäkertansa” ennen kansaneläkeikään tuloaan. Hän täyttää 65 vuotta tiistaina 15.2., ja kirja julkistettiin maanantaina. Oma pääoma (Into Kustannus) on Seppäsen 28. kirja. Hän on kauppatieteiden kandidaatti, joka on toiminut Ylen taloustoimittajana, tietokirjailijana sekä pitkään Vasemmistoliiton kansanedustajana ja euroedustajana.
”Eräänlainen elämäkerta” käsittelee pikemminkin tätä päivää kuin mennyttä, vaikkakin vuosikymmenten kokemukset taustanaan. Julkistamistilaisuuksissa Seppänen nimesi kirjan kahdeksi tärkeimmäksi asiaksi laittoman menettelyn, jolla EU-maat takaavat toistensa velkoja, sekä Suomen kansallisomaisuuden ryöstön valtionyhtiöiden privatisoimisen yhteydessä.
EU:n perustuslain mukaan jäsenmaat eivät ole vastuussa toistensa veloista. Poikkeuksena ovat ”luonnonkatastrofit tai poikkeukselliset tapahtumat, joihin jäsenvaltio ei voi vaikuttaa”. Sellaisten aiheuttaessa jäsenmaalle vaikeuksia neuvosto voi komission ehdotuksesta myöntää jäsenmaalle taloudellista apua.
– Jäsenmaiden ylivelkaantuminen tulkittiin luonnonkatastrofiksi tai tapahtumaksi, johon jäsenvaltio ei voi vaikuttaa, Seppänen äimisteli ja ihmetteli myös, miten vähän huomiota media on asiaan kiinnittänyt.
Laittomuudesta ei voida valittaa, koska vain jäsenmailla olisi valitusoikeus, ei yksittäisillä kansalaisilla, ja kaikki jäsenmaat ovat olleet mukana päättämässä asiasta.
Vähälle huomiolle mediassa on jäänyt myös kansallisomaisuuden eli valtionyhtiöiden privatisointi, jonka syyt ovat olleet Seppäsen mukaan enemmän poliittisia ja ideologisia kuin taloudellisia. Jo pelkästään Fortumin yksityistämisessä valtio on Seppäsen laskelmien mukaan hävinnyt 12 miljardia euroa tämän päivän pörssikurssilla mitattuna.
Kirja oli mennyt painoon tammikuussa. Julkistamistilaisuudessa Seppänen halusi kommentoida vielä yhtä sen jälkeen tapahtunutta asiaa: Wikileaksin paljastuksia Suomen ja Yhdysvaltojen likeisistä diplomaattiyhteyksistä sekä entisen pääministerin ja eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) toimista. Seppäsen mukaan nyt toimitaan Yhdysvaltojen-suhteissa vastaavalla tavalla kuin paljon parjatun ”suomettumisen” aikana Neuvostoliiton-suhteissa.
Seppänen muistutti, että Urho Kekkosen syntymän 100-vuotisjuhlien yhteydessä Lipponen lonksutteli Kekkoselle jopa valtakunnanoikeuden ovia tämän tiiviiden Neuvostoliiton-yhteyksien vuoksi.
– Samoilla perusteilla voisi nyt lonksutella valtakunnanoikeuden ovia Lipposelle, Seppänen totesi.
Esko Seppäsen Oma pääoma arvioidaan Kulttuurivihkojen numerossa 2/2011, joka ilmestyy 1.4. Lehden teemana on demokratia, ja Seppänen on myös lupautunut kirjoittamaan siihen oman demokratia-aiheisen artikkelin.