Käsiin kirjottu -näyttely tarjoaa tietoa Itä-Euroopan romanien tilanteesta ja köyhyyden taustoista. Näyttelyssä on esillä romanien perinnekäsitöitä, vanhoja ja uusia ammatteja, sekä historiaa ja nykypäivän todellisuutta. Käsityötaitoja opettelemalla pyritään parantamaan romanien tulevaisuuden näkymiä ja toimeentulomahdollisuuksia.
Hankkeeseen sisältyvä näyttely on valmistautunut kiertuetoimintaan vuosina 2007 ja 2008. Se kertoo eriarvoisuudesta, romanien tilanteesta, perinneammateista sekä niiden katoamisen vaikutuksesta.
Kokonaisuuteen kuuluu myös työpajoja, työnäytöksiä sekä varjoteatteriesitys.
Käsiin kirjottu -hanke on jatkoa kahdelle edeltävälle: Tietoa ja taitoa liikkuvalle väelle- sekä Niksi-projektille, jotka toteutettiin yhteistyössä Vapaa Liikkuvuus -verkoston, Yhteiset Lapsemme -järjestön, sekä Helsingin Diakonissalaitoksen päiväkeskuksen Hirundon kanssa.
Kohtaamiskenttä taiteen kautta
Yhteisenä tekijänä näille hankkeille on ollut löytää tapoja tukea maassamme olevia Itä-Euroopan romaneja, joiden elinolosuhteet ovat heikot, niin Romaniassa ja Bulgariassa kuin Suomessakin. Uusin hanke on muotoutunut siitä, mitä on opittu edellisistä, siitä mille on muodostunut tarvetta.
”Projekteissa on pyritty taiteen keinoja hyödyntäen löytämään edes osittaisen työllistymisen keinoja sekä taideprojektien kautta avaamaan kohtaamiskenttää romanien ja valtaväeston välille”, kertoo hankkeen taidekoordinaattorina ja ideoijana toimiva Elviira Davidow.
”Olemme kokeneet, että Itä-Euroopan romanien tilanteesta ei tarjota riittävästi tietoa. Ennen kaikkea monia hämmentävän, toisia vihastuttavan kerjäämisen syistä ja taustoista tiedetään liian vähän. Joten mukana on informatiivista aineistoa, jotka on suunnattu erityisesti kouluikäisille, toki muillekin ikäryhmille”, Davidow jatkaa.
Innokkaita tekijöitä, herkkää työtä
Käsiin kirjottu -hankkeen aikana on tehty perinteisiä romanien käsitöitä ja löydetty lahjakkaita, innokkaita tekijöitä joilla on monella edelleenkin suvuissa kulkenutta taitoa jäljellä.
”On valmistunut upeaa käsityötaidetta, jolle on jo löytynyt kysyntääkin. Loistavien käsityöläisten löytämät ja onnistuneet kurssit ihanissa Lapinlahden tiloissa olivat menestys. On niin uskomatonta tehdä tällaista herkkää työtä, jossa mikään ei kulje selkeällä kaavalla. Aina pitää olla valmistautunut soveltamaan ja etsimään uusia tapoja tehdä. Mutta tämä tehtiin monta tietävää päätä yhdistäen”, Davidow iloitsee.
Näyttelyssä on esillä kesän kursseilta valmistuneita käsitöitä, kuten puusta kaiverrettuja kauhoja, kirjottuja koruja ja pusseja, kierrätysmetallisia koruja. Käsitöitä. Myös Caius Bruunin hienoja valokuvia kursseilta Lapinlahdesta sekä Davidowin Varjoteatteriesitys Viisaan Hevosen tarina. Esillä on myös Matti Pekosen Vaivaismummo-patsas.
Rikastusta lapsille ja aikuisille
Näyttelyn aikana lapset saavat osallistua kokemalla, aistimalla ja kyselemällä. Pohditaan ihmisten tarvetta luoda ennakkoluuloisia ajatuksia ja sitä, miksi toisen elämänkauha on täydempi kuin toisen. ”Lapset kuvittavat omiin kauhoihinsa oman elämänsä tärkeydet. Sekä käyvät kuiskaamassa Vaivaismummon korvaan ajatuksiaan”, Davidow avaa.
Lapset ovat avoimesti kertoneet, ettei kotona tai koulussa esimerkiksi kerjäämisestä puhuta. Kotiin lähdetään informaation kanssa.
”Lapset voivatkin kertoa vanhemmilleen jotain kerjäämisen taustoista. Olemme myös kokeneet, että kurssiin osallistuneet romanit, käsityöasiakkaat sekä näyttelyn kävijät ovat kaikki saaneet tavalla tai toisella hiukan rikastusta elämäänsä projektin kautta.”
Käsiin kirjottu -näyttely 18.12. asti Annantalolla (Annankatu 30, Helsinki, 2. kerros, lasipääty). Avoinna ma-pe 8-20, la-su 10–16. Näyttely on maksuton. Sunnuntaina 18.12. myös ilmainen varjoteatteriesitys Viisaan Hevosen tarina kello 14.00.
Näyttelyä voi tilata ympäri Suomen esimerkiksi kirjastoihin Irma Marttisen kautta: Irma.marttinen(ät)yhteisetlapsemme.fi