Helsingin kadut täyttyvät huomenna lauantaina natseja, fasismia ja rasismia vastustavista ihmisistä, jotka puhaltavat pilliin: Peli poikki! Kulttuurivihkot kehottaa kaikkia osallistumaan Peli Poikki! – rikotaan hiljaisuus -mielenosoitukseen.
Suomeen on viime vuosina rakentunut hiljaisuuden kulttuuri, jonka varjossa rasismi ja väkivaltainen äärioikeisto ovat saaneet kasvaa rauhassa. Yksi rohkea päätti kuitenkin rikkoa hiljaisuuden ja maksoi siitä hengellään.
Natsijärjestö Suomen vastarintaliikeen järjesti mielenosoituksen parisen viikkoa sitten ja tämän yhteydessä sen aktiivijäsen Jesse Torniainen pahoinpiteli Helsingissä Asema-aukiolla Jimi Karttusen, joka ilmaisi vastarintaliikkeen edustajalle mielipiteensä järjestöstä. Karttunen menehtyi vajaa viikko pahoitelyn jälkeen saamiinsa vammoihin.
Nopealla aikataululla, viikko Karttusen menehtymisestä, on koottu Peli poikki! – rikotaan hiljaisuus -mielenosoitus, joka lähtee lauantaina 24. syyskuuta kello 12. Mielenosoituskulkue päättyy Senaatintorille, jossa on tarjolla musiikkia ja puheita. Yksi puhujista on presidentti Tarja Halonen. Osallistujia mielenosoitukseen on Facebookin mukaan ilmoittautunut jo yli 10 000.
”Kutsumme nyt kaikkia yhdessä rikkomaan hiljaisuuden ja näyttämään, ettei fasismille ja rasismille ole tässä yhteiskunnassa sijaa. Kutsumme kaikkia toimimaan yhdessä sen puolesta, että kukaan ei joutuisi pelkäämään natsien väkivaltaa. Jokainen meistä voi nousta rasismia vastaan sitä kohdatessaan. On vastuumme puuttua ja tarjota tukea silloin, kun joku muu puuttuu siihen. Yhdessä se on helpompaa. On aika sanoa: Peli poikki!” painottaa Aleksi Pahkala, yksi mielenosoituksen järjestäjistä.
”Tullaan sanomaan selkeästi ei, nyt riitti, ja vihelletään nyt tämä peli poikki. Enää ei lakaista kaikkea maton alle ja vähän hyssytellä tai verrata rasististisia ja fasistisia järjestöjä ja niiden kanssa flirttailua johonkin toiseen, että ’mutta kun niitä nyt vain on’. Nyt sanotaan yksiselitteisesti ei. Pitäisi vähän miettiä ja opiskella, mitä nuo käsitteet sisältävät. Ja päättäjille sanotaan myös, että pitää kantaa vastuu”.
On kaikkien asia sanoa ei!
Miksi tällainen nopea reagointi mielenosoituksen muodossa on tärkeää?
”Huomasimme, että ihmisillä on mitta täynnä, ja todella monella ihmisellä tämä osuu tunteisiin ja moni haluaa sanoa ei. Kun moni tuntee surua ja vihaa ja muuta, on parempi selkeästi tiivistää ihmiset yhteen positiiviseen tapahtumaan”, Aleksi Pahkala kertoo.
”Yhtäkkiä meitä oli iso porukka. Joka suunnasta tuli viestiä, että olisi hyvä järjestää tämänkaltaista, että nyt peli poikki. Kaikki halusivat tehdä jotain niin ettei fasismia ja rasismia katsota enää yhtään sormien läpi.”
Mielenosoitus on otettu Pahkalan mukaan vastaan hyvin: ”Kirkko ilmoitti juuri Facebookissa, että Helsingin kirkko on mukana ja he ovat kutsuneet kaikkien muidenkin uskontokuntien edustajat sinne. Presidentti Tarja Halonen tulee paikalle puhumaan, sinfoniaorkesteri tarjoutui soittamaan ja mukana on kansalaisjärjestöjä kuten Greenpeace, Ihmisoikeusliitto ja vammaisjärjestöjä. Myös monia ammattiliittoja osallistuu.”
Järjestäjäporukka sai idean mielenosoituksesta viime sunnuntaina, ja maanantaina oli kokous, jossa asiasta päätettiin. ”Sitten ollaan alettu tekemään, ei tässä ole tullut oikein nukuttua tai muutakaan. Ihastelen porukan amattitaitoa ja halua sydämestään tehdä asioita. Kaikki osallistuvat ja tekevät. Pyörittelen vaan päätäni”, kiittelee Pahkala.
”Toivotaan tekoja”, hän tiivistää fiilikset.
Puhumassa ei ole kansanedustajia tai ministereitä
Luvassa on myös neljä muuta mielenosoitusta. Osa näistä on selkeitä vastamielenosoituksia Peli Poikki! -mielenosoitukselle. Media on viime päivinä luonut selkeää vastakkainasettelua ja uhkakuvia. Pahkala kuittaa tämän toteamalla, että Suomessahan on mielenosoitusoikeus ja jos haluaa tehdä vastamielenosoituksen rasismin vastustajille, niin siitä vaan ihmeessä.
”Ei minulla ole mitään terveisiä heille. Lähinnä ihmettelen, että ketä tässä vastustetaan: kirkkoa, vai Presidentti Halosta vai ammattiliittoja vai mitä. Ihmetyttää, että yritetään leipoa tahallaan jotain vastakkainasetteluja.”
”Jos siellä jotain häiriköintiä ulkopuolelta tulee, niin meillä on 140 kiloa pillejä, me vihelletään pilliin. Yksi vastamielenosoitus on tietääkseni Musiikkitalon kulmalla ja yksi Kolmen Sepän patsaan edessä, ilmeisesti Rajat kiinni -porukkaa. Luulen, että tämä on pelkkä nujakointi- ja häiriköintiyritys ja koska paikka on reitillämme, niin heillä ei ole mitään laillista oikeutta olla siellä. Poliisi varmasti hoitaa tämän ja luotan heihin täysin.”
Pahkala uskoo Peli poikki! – rikotaan hiljaisuus -mielenosoituksesta muodostuvan kivan perhetapahtuman.
”Tapahtumaa valvovilla poliiseilla on ollut erittäin positiivinen ja hyvä fiilis myöskin. On kaikkien asia sanoa ei fasismille ja rasismille.”
Niinpä kaikki voivat tulla mielenosoitukseen turvallisin mielin. ”Toimimme poliisin kanssa hyvässä yhteistyössä ja kaikki marssijamme ovat turvassa”, Pahkala painottaa ja kertoo, että vaikka on poliittinen tapahtuma kyseessä ja sillä halutaan vaikuttaa päättäjiin ja politiikkaan, niin puhumassa ei ole kansanedustajia tai ministereitä.
”Sen takia, että pyydämme poliitikkoja kantamaan vastuun, ei täällä jaeta irtopisteitä. Vaadimme järeämpiä tekoja, eikä sormien pudistelua. Kyllä pitää osata sanoa ei, myöskin kansalaistasolla”, Pahkala huomauttaa.
”Meidän on kaikkien osoitettava yhdessä, että näin ei voi jatkua. Yhdessä toimimalla voimme aloittaa uuden toiminnan ajan, jolloin jokainen ihminen uskaltaa nousta rasismia vastaan, missä ikinä sitä näkeekään. Pidetään mielenosoituksen viesti selkeänä ja jätetään poliittiset tunnukset kotiin. Fasismia ja rasismia vastustavat iskulauseet ovat toki tervetulleita!” Pahkala toivottaa.
Tapahtuman järjestää puoluepoliittisesti sitoutumaton yhteenliittymä yhteiskunnallisesta ilmapiiristä tarpeekseen saaneita yksityishenkilöitä, joukossa kokeneita tapahtumatuottajia, järjestöväkeä, toimittajia, yrittäjiä ja aktivisteja.