Vuodesta 2009 alkaen järjestetty Elävän Kirjallisuuden Festivaali koetaan taas Tampereella Työväenmuseo Werstaan tiloissa lauantaina 9. helmikuuta. Epäkaupallisessa, avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa korostuvat tänä vuonna novelli ja draama. Vähän politiikkaakin on mukana.
Nuoren Voiman Liitto tuo tapahtumaan valtakunnallisen Novelli palaa! -hankkeensa. Ohjelmassa on muun muassa paneelikeskustelu novellin ja draaman suhteesta. Anna Tuluston juontamassa paneelissa keskustelijoina ovat kirjailija Tuuve Aro, kirjailija ja ohjaaja Pasi Lampela, elokuvaohjaaja Mikko Kuparinen sekä prosaisti ja näytelmäkirjailija Saara Kesävuori.
Jo edellisenä iltana on Tulenkantajien kirjakaupassa Prosak-klubi, jossa Aro ja Lampela lukevat novellejaan ja kertovat teostensa taustoista. Festivaalipäivänä Novelliklinikassa Aro ja Lampela antavat palautetta ennakkoon ilmoittautuneille harrastajakirjoittajille.
Käsittelyssä on myös Aron novelliin ”Merkki” perustuva lyhytelokuva Sirocco, jossa yksinäinen nainen löytää vauvan roskiksesta, ei kerro kenellekään ja päättää pitää sen. Aro ja ohjaaja Mikko Kuparinen vastaavat yleisön kysymyksiin elokuvasta.
Festivaaleilla julkistetaan Tulenkantaja-palkinnon finalistit. Palkinnon tavoitteena on löytää edellisenä vuonna Suomessa ilmestyneistä kaunokirjallisista teoksista se, jolla on parhaat mahdollisuudet menestyä ulkomailla. Illalla Tiiliskivi-klubilla jaetaan puolestaan Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestön Teema ry:n Tiiliskivi-palkinto, jonka tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita, mutta valtamediassa vähälle huomiolle jääneitä kaunokirjallisia teoksia.
Festivaalin tilaisuuksissa pohdinnassa ovat myös muun muassa proosan, runouden ja mainoksen rajat sekä oikeiston nousun vaikutukset kulttuuriin ja kirjallisuuteen.
Tapahtumassa on runsaasti näytteilleasettajia esittelemässä ja myymässä kirjoja, lehtiä ja muita tuotteita, joukossa myös Kulttuurivihkot.
Aiheesta muualla internetissä:
Elävän kirjallisuuden festivaali