Turun Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö lähestyi SKP:n Turun kommunistien kaupunkijärjestöä viime marraskuussa ehdottaen yhteistyötä ”Vasemmistolaista toimintaa Turussa 70 vuotta sodan jälkeen” -seminaarin ja juhlan tiimoilta. Nämä tilaisuudet liittyivät järjestäjien mukaan läheisesti Suomen Kansan Demokraattisen Liiton eli SKDL:n perustamiseen noin 70 vuotta sitten.
Kommunistit lähtivät mukaan järjestelyihin. Perustettiin työryhmä, johon kuuluivat Vasemmistoliiton puolelta Birgitta Mattsson, Asko Mäki ja Anna Mäkipää, kommunisteista Martti Leppänen. Työryhmä ja puolueet tahoillaan suunnittelivat ohjelmaa edellämainittuun juhlaan ja seminaariin, jonka alustajaksi pyydettiin Vasemmistoliiton aloitteesta VTM Henri Sundholmia. Tämän kello 16.00 alkavan seminaarin jälkeen päätettiin järjestää juhla, jossa puhuisivat kummankin puolueen puheenjohtajat eli SKP:n JP Väisänen ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Lisäksi esiintymään pyydettiin laulaja Aino Venna ja Väinö Grön -yhtye. Tilaisuutta mainostettiin esimerkiksi jokaiseen turkulaiseen talouteen Aamuset-lehden välissä leviävässä Vasemmistoliiton Uusi Päivä -lehdessä. Kommunistit mainostivat tapahtumaa esimerkiksi jäsenkirjeessään, joka lähti noin 300:lle ihmiselle.
”Tämä juhla ei ole suuri asia”
Maanantaina 5. tammikuuta alkoi kuulua kummia. Turun Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja Asko Mäki ilmoitti SKP:lle, että juhla perutaan, mutta seminaari järjestetään.
”Ilmoitus tuli Mäeltä loppiaisaattona kello 13.55 sähköpostilla piirijärjestölle. Se oli hämmentävä, sillä samana aamuna oli kaksi Vasemmistoliiton toveria käymässä juhlapaikalla, jolloin sovittiin vielä käytännön järjestelyistä. Mäki totesi meilissään kuitenkin saaneensa Arhinmäeltä peruutuksen perjantaina, mutta omien kiireidensä vuoksi ehti viestittää siitä SKP:lle vasta maanantaina iltapäivällä”, kertoo järjestelyissä SKP:n puolelta aktiivisesti mukana ollut Kaija Kiessling.
”Peruutus siis oli täysin yksipuolinen. Ellei meillä olisi ollut päivystystä toimistolla iltapäivällä, olisimme nähneet tiedon Turun Sanomien uutisissa, jonne Mäki oli asian tiedottanut.”
Turun Vasemmistoliiton nimettömänä pysyttelevä toimihenkilö kertoo, että päätös perua osallistuminen oli yksin Mäen, ei kunnallistoimikunnan. Osa sen Kulttuurivihkojen tavoittamista jäsenistä kertoo olevansa raivoissaan siitä, ettei tätä tuotu toimikunnan käsiteltäväksi.
Mäki vastaa: ”Minä olen päättänyt sen, ei ollut mitään sellaista elintä koolla, joka olisi voinut asiasta päättää.”
Sitä ei siis voinut kutsua koolle? ”Ei näin lyhyessä ajassa, ei ollut aikaa kertakaikkiaan kutsua koolle sitä.”
Mäki myös näkee juhlan peruuttamisen niin pienenä asiana, ettei kolmenkymmenen ihmisen kokousta tarvinnut kutsua koolle käsittelemään sitä.
Asko Mäki, miksi päätitte juhlan peruuntumisesta Vasemmistoliiton osalta? ”Juhlaa ei päätetty perua vaan se päätettiin siirtää”, Mäki painottaa moneen otteeseen ja kertoo, että koko aloite niin juhlaan kuin seminaariin tuli häneltä, Turun Vasemmistoliiton puheenjohtajalta.
Mäki selittää lähtökohdan olleen se, että Vasemmistoliitto järjestää, SKP on vieraana. ”Minä huomasin, että viime ja tänä vuonna on 70-vuotisjuhlien paikka ja esitin meidän Vasemmistoliitossa, että järjestetään juhla ja kaikennäköistä muutakin häppeningiä aiheeseen liittyen ja samassa yhteydessä minä esitin, että järjestetään juhla paikallisen SKP:n väen kanssa. Turun Vasemmistoliitto hyväksyi ehdotuksen ja sitten otettiin yhteyttä SKP:hen ja he lähtivät mukaan.”
Mäki taustoittaa seminaaria: ”Turun Vasemmistoliitto palkkasi kahdeksi kuukaudeksi esityksestäni nuoren historian tutkijan Henri Sundholmin tekemään ei historiikkia, vaan vähän enemmän kuin historiikkia, alustavaa tutkielmaa 70 vuoden taustasta ja hän on sen tehnyt, niin päätettiin, että se julkistetaan ja sen pohjalta käydään keskustelua erillisessä historiaseminaaritapahtumassa, joka toteutuu.”
Vasemmistoliiton puheenjohtaja pääroolissa
Työryhmä päätti, että historiaseminaarin jälkeen pidetään vähän kevyemmät juhlat. ”Niitä valmisteltiin, pyydettiin esiintyjiä, puhujia. Asia alkoi olla aika valmis, kunnes sitten, koskas se nyt oli, viime viikolla varmaan, varmistui, että meidän puolelta juhlapuhujaksi pyydetty Paavo Arhinmäki ei osallistukaan tilaisuuteen. Se muutti sitten tilanteen Turun Vasemmistoliiton osalta. Tiedossa oli, että SKP:n osalta Turun SKP oli pyytänyt valtakunnallisen SKP:n puheenjohtajan ikään kuin omasta puolestaan puhumaan”, Asko Mäki kertaa ja jatkaa:
”Ei tietysti voinut olla sellaista tilannetta, että Turun Vasemmistoliiton järjestämässä juhlassa olisi puhumassa vaan SKP:n edustaja. Sitten me yritettiin hankkia toista puhujaa, joka olisi lähellä samaa tasoa eli varapuheenjohtajaa yritettiin tavoittaa. Se ei onnistunut siinä vaiheessa. Sitten vähän niinkuin helppona ratkaisuna päätettiin siirtää tämän juhlaosuuden järjestämistä.”
Esimerkiksi turkulaista Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintietä ei Mäen mukaan kysytty, eikä käyty neuvotteluja SKP:n kanssa siitä, jos se pyytäisi ”vähemmän nimekkäämmän” puhujan. Tämä näytti olevan Mäelle kynnyskysymys, ”eikä siinä ollut aikaa vääntää sitä”. Minkäänlaista kompromissia ei lähdetty hakemaan. Monien ihmisten kuukausien työ mitätöitiin, ja tästä Turussa ollaan nyt pettyneitä.
Puheenjohtaja Paavo Arhimäki vierailee peruutuksesta huolimatta Turussa tuona juhlapäivänä ja on tavattavissa Kauppatorilla ja Runosmäessä. Syytä hänen peruutukselleen ei Mäki lähde spekuloimaan. ”Hän saa puhua omasta puolestaan. Mutta mä myönnän tässä, että saattaa olla joku tietokatkos, hän ei ehkä tiennyt sitä, että siellä on myöskin SKP:n pyytämä puhuja. Se on mahdollista. Se on musta vähän epäselvää. Todennäköisesti hän ei tiennyt sitä.” Kulttuurivihkot ei tavoittanut Paavo Arhinmäkeä kommentoimaan asiaa.
SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen ei katsoisi niinkään sitä kuka puhuu, vaan että joku puhuu: ”Nyt ei ole aika spekuloida millä titteleillä noustaan radikaalin vasemmiston yhteisille puhujalavoille. Poliittinen tilanne vaatii uusia yhteistyön puhujalavoja ja niille on nyt noustava. Puolueen johtajat voisivat nyt ongelmien sijaan näyttää esimerkkiä yhteistyön mahdollisuudesta.”
”Juhla ei kiinnosta”
Asko Mäki, miltä tämä kaikki näyttää kaupunkilaisten ja puolueiden aktiivien silmissä? ”Onhan se ikävää, mutta maailmassa on paljon suurimpiakin asioita kuin peruutettuja ja siirrettyjä. Se on vasemmistolaisen liikkeen perusidea muuttaa asioita, niin pitäisi olla hieman joustavuutta tämmöisissä jutuissa.”
Jos juhla joskus tulevaisuudessa järjestetään, pyydetäänkö SKP silloin mukaan? ”No ei ole mitään muuta päätetty toistaiseksi mutta tietysti tämä nyt vähän… meidän suhtautuminen Vasemmistoliitossa on muuttunut, johtuen tästä SKP:n henkilöiden käyttäytymisessä tässä yhteydessä”, vastaa Mäki koko Vasemmistoliiton suulla.
Miten SKP sitten on hänen mukaansa käyttäytynyt? ”No nyt järjestävät omat juhlat sovittuna aikana. Jos yhteisesti sovitun tapahtuman edellytykset ratkaisevasti ovat muuttuneet, niin kyllä silloin jos tälläisessä yhteistyössä halutaan olla, niin otetaan huomioon toisen osapuolen muuttuneet lähtökohdat.”
Torstaina 8. tammikuuta Vasemmistoliitto julkaisi Turun Sanomissa pienen ilmoituksen, jossa se kertoi seminaarin järjestettävän, mutta juhlan peruuntuvan. Kaija Kiessling spekuloi, että Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön toimikunta asiaa tulevaisuudessa käsittellessään varmasti joutuu arvioimaan Mäen ratkaisun, jolla tämä kulki yli kunnallistoimikunnan päätöksen.
”Kunhan tämä juhla lauantaina on pidetty, jäänee arvioitavaksi jatko. Mutta meidän taholtamme olemme valmiit esimerkiksi vappujuhlan yhteiseen järjestämiseen, kunhan vaan suunnitelmista ja sopimuksista pidetään kiinni. Tähänkään asti ei yhteistyö ole ollut kommunisteista kiinni, päinvastoin”, sanoo Kiessling.
Lopuksi Asko Mäki tuo esiin: ”Suoraan ihmettelen, jos te Kulttuurivihkoihin teette tästä jutun, koska tämä on aivan myrsky vesilasissa. Juhlan suuruus tuli esille siinä, että etukäteen ilmoittautuneita oli parikymmentä.”
Mutta eikö tämä ollut kaikille avoin tilaisuus, josta ilmoitettiin lehdissä? ”Kyllä joo.”
Tilaisuuteen oli kirjeitse kutsuttu niin nykyisiä Vasemmistoliiton kuin entisiä SKDL:n luottamushenkilöitä. Lehtimainonnassa ei etukäteisilmoittautumista vaadittu, joten juhlan suuruus, jos se olisi järjestetty alkuperäisen suunnitelman mukaan, jää nyt vain arvailtavaksi. Kiinnostavuutta on myös yritetty paimentaa Turussa kiertävällä joukkotekstiviestillä, jossa kehotetaan olemaan menemättä nyt SKP:n yksin järjestämään juhlaan.
***
Vasemmistolaista toimintaa Turussa 70 vuotta sodan jälkeen -historiaseminaari lauantaina 10.1. kello 16.00 T-talolla, Vanha Hämeentie 29, Turku. VTM Henri Sundholm alustaa, mahdollisuus kommenttipuheenvuoroihin. Vapaa pääsy. Järjestää Turun Vasemmistoliitto ja Turun SKP.
SKDL 70 -vuotta juhla lauantaina 10.1. kello 17.30 T-talolla, Vanha Hämeentie 29, Turku. Musiikkiesityksiä, autenttisia katkelmia 70 vuotisen historian tapahtumista ja SKP:n puheenjohtaja JP Väisäsen puhe. Vapaa pääsy. Järjestää Turun SKP.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tavattavissa Turussa lauantaina 10.1. Kävelykadulla kello 10-12, Runosmäen nuorisotalolla kello 12 jälkeen.