Kuntien vaikea taloustilanne ei ole vielä kovin laajasti näkynyt kulttuuripalveluissa, selviää Suomen Kuntaliiton kyselystä, joka tehtiin syyskuussa Suomen kaikkien yli 15000 asukkaan kuntien kulttuuripalveluista vastaaville henkilöille. Vastanneista 63 prosenttia ilmoitti, ettei palveluja ole jouduttu supistamaan. Vastaavasti 35 prosenttia eli 19 kunnan edustajat vastasivat, että supistuksia on tehty. Näissä kunnissa esimerkiksi palvelujen aukioloaikoja oli supistettu, tiloista oli luovuttu tai tapahtumia vähennetty.
Tulevaisuus ei näytä näinkään valoisalta: ensi vuoden osalta 43 prosenttia vastaajista arvioi kuntansa kulttuuripalvelujen määrärahojen vähenevän, 43 prosenttia pysyvän ennallaan ja vain 14 prosenttia nousevan.
Myös kulttuuri-investointeja on vireillä niukahkosti: kysyttäessä, onko kunnassa vast’ikään toteutettuja tai toteutumassa oleva kulttuuripuolen investointeja, 35 prosenttia vastasi kyllä ja 61 prosenttia ei.
Vastauksissa nousi esiin myös muita säästöpaineiden alla tehtyjä ratkaisuja kuin toimintojen supistukset: tilojen käyttöä oli tehostettu ja yhteistyötä lisätty sekä kunnan omien toimijoiden, muiden kuntien että kolmannen sektorin kanssa.
Kyselyssä selvitettiin myös kulttuurin painopisteitä. Vuonna 2014 tärkeä painopiste olivat edelleen lasten ja nuorten kulttuuripalvelut. Myös kulttuurin yhteyttä hyvinvointiin korostetaan.
”Kulttuuripalvelut mielletään keinoksi edistää kuntalaisten terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä. Esimerkiksi syrjäytyneet perheet on nostettu joissakin kunnissa kulttuuripalvelujen uudeksi kohderyhmäksi”, summaa kyselyn toteuttaja, erityisasiantuntija Ditte Winqvist Kuntaliitosta.
Vastauksissa nousi esiin myös asiakaslähtöisyys ja asukkaiden oma aktiivisuus. Omaehtoinen harrastaminen ja yhdessä tekeminen korostuivat aiempaa enemmän. Kulttuuri halutaan nähdä laaja-alaisena ja kaikkia koskevana asiana.
Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on sysännyt valtiontalouden menojen supistuspyrkimyksensä suureksi osaksi kuntien harteille. Jo aiemmin sen ja aiempien hallitusten tekemien leikkausten jatkoksi vuoteen 2017 mennessä kuntien pitäisi säästää kaksi miljardia euroa. Kuntien velvoitteita vähennettäisiin miljardilla ja toinen miljardi saataisiin tehostamalla toimintoja. Käytännössä palvelujen leikkauksilta tuskin vältytään.