Hinnat nousevat, tilaajat kaikkoavat ja byrokratiaan menee entistä enemmän resursseja. Näin luonnehtii lehtitilauksiin kaavailtavan arvonlisäveron vaikutuksia pienlehdille Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry.
Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että sanoma- ja aikakauslehtien tilausmaksujen arvonlisäverottomuudesta luovutaan. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan lehtitilauksista perittäisiin jo ensi vuoden alusta alkaen yhdeksän prosentin arvonlisävero. Kahdensadan kulttuurilehden yhteenliittymä Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry vaatii, että pienlehtien tilausten on jatkossakin säilyttävä arvonlisäverottomina.
”Pienlehtien tilausmaksuista kertyvä arvonlisävero on valtion kassassa vain pikkuruinen pisara meressä. Sen sijaan lehtien kannalta tilausmaksujen arvonlisäveron nosto saattaa johtaa monen jo entisestään minimibudjetilla ja vapaaehtoistyönä tehtävän kulttuurilehden lakkauttamiseen, kun osa lehtien tilaajista kaikkoaa ja siten lehtien tulot vähenevät”, Kultti perustelee.
Yhdistys huomauttaa kannanotossaan, että arvonlisävero vaikuttaisi kirjastoihinkin: ”Jos lehtien tilaushinnat nousevat kauttaaltaan mutta kirjastojen määrärahat eivät, kirjastot voivat tilata entistä vähemmän pienlehtiä.”
Lisäksi arvonlisäveron nosto aiheuttaa välillisiä kustannuksia ja lisää tarpeetonta verobyrokratiaa lehtien toimituksissa, sillä kertyneet verot on maksettava ja ilmoitukset hoidettava määräajoin, kannanotossa todetaan. ”Vapaaehtoisvoimin tehdyillä lehdillä ei ole käytössään isoja resursseja hallintoon, joten arvonlisäveron vaatima lisätyö olisi pois muusta toiminnasta. Jos taas arvonlisäveroilmoitukset ja -tilitykset siirretään kirjanpitäjän tms. hoidettavaksi, lehdenteon kustannukset nousevat jälleen.”
Kultti ry esittää, että mikäli lehtien tilausmaksuista aletaan periä arvonlisäveroa, yleishyödyllisten yhdistysten ja säätiöiden julkaisemien lehtien tilaukset säilyvät edelleen arvonlisäverottomina, samoin yleishyödyllisten lehtien painokulujen. Lisäksi lehtitilauksia koskevasta arvonlisäverosta vapautettaisiin julkaisijayhteisön muodosta riippumatta sellaiset kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehdet, joiden on mahdollista saada opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa kulttuuri- ja mielipidelehtitukea sekä sellaiset tiedelehdet, jotka voivat saada Tieteellisten seurain valtuuskunnan jakamaa valtionavustusta tieteellisten seurojen julkaisutoimintaan.
Myös Kulttuurivihkot kuuluu kulttuuri- ja mielipidelehtitukea saaviin lehtiin. Kulttuurivihkot ei kuitenkaan määrittele itseään pienlehdeksi.