Kulttuurivihkoilta ilmestyy kevätkaudella 2022 yhdeksän kaunokirjallista teosta.
Virpi Alanen: Mahdollisia rakkauslauseita
Aforismikokoelman pääteemana on rakkaus, joka suuntaa ajatukset kohti maailmaa. Mahdoton ja mahdollinen, yksinäisyys ja osallisuus ovat lähellä toisiaan. Tässä kirjassa on kesä.
Alasen edellinen teos Hiilellä piirretty hymy voitti Suomen aforismiyhdistyksen Vuoden aforismiteos 2020 -palkinnon.
Aija Andersson: Eutanasia
Parantumattomasti sairaan viimeinen vuosi. Sopeutuminen, tilinteko menneen kanssa, luonto lohtuna, elämän tarkoituksen ja ajan filosofiaa. Runoja.
Eutanasia on Anderssonin toinen julkaistu teos. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Amputaatio (2021) sai runsaasti huomiota ja positiivisia arvioita mediassa.
Santtu Cederström: Tulevaisuuden palkkatyöläinen
Nykypäivän nuoren ihmisen hankala kasvuympäristö. Suorituspaineita ja niistä irti pyristelyä. Kieli rönsyilee ja sen rajat venyvät ja paukkuvat runoissa.
Viime keväänä runokokoelmallaan Hanto debytoineen Cedeströmin toinen teos.
Kari Hongisto: Uusi sanontojen sanakirja
Mennään huitsin Nevadaan, haukutaan pataluhaksi, ollaan huuli pyöreänä tai pärstä peruslukemilla. Toimittaja, VTM Kari Hongisto selittää sanontoja polemisoivalla otteella. Kokoelmaan on analysoitu yli 350 sanontaa, käyttösanaa ja hokemaa. Hongisto on tehnyt perusteellista, kieltä kunnioittavaa työtä, mutta uskaltaa haastaa myös huumorin keinoin ja venkoilla.
Johanna Ikonen: Tuntemattoman planeetan unia
Huoli ihmisen ja planeetan tilasta. Matka alkuräjähdyksestä lajien syntyyn ja lajien katoon, viidakosta Huippuvuorille, merenpohjasta kuun kamaralle, tähän päivään ja pitkälle tulevaisuuteen. Laajassa merkityksessä osallistuva runokokoelma on kirjoittajansa esikoisteos.
Pirjo Kotamäki: Pompeji
Pompejilaisten viimeiset päivät ennen Vesuviuksen purkausta. Roolirunoja, joissa kertojina pompejilaiset itse. Tutkimustietoon perustuva teos tuo historian nykylukijan iholle.
Heikki Ojanen: Sirpaleita kananmunan tarkoituksesta (ja hieman myös kananlihaa ja kanankakkaa)
Kun naaraskanan tuoretta munasolua riittävän kauan kypsyttelee, alkavat aforismit vyöryä rivien väleistä. Teoksen yksinkertaisuusharha rikkoo runon, proosan, tietokirjan ja ruokakirjan rajoja kuorrutettuna vinolla mustalla huumorilla.
Timo Suutarinen: Eikä varjoja enää ole
Runoissa sukelletaan holokaustin ytimeen ja valaistaan sitä sisältäpäin. Teos alkaa lasten matkasta Euroopan halki ja kasvaa kuvaukseksi juutalaisen kansan tuhosta Puolan kuolemanleireillä. Kirja jatkaa Suutarisen holokaustista kertovien runokirjojen sarjaa. Hänen kiitelty esikoisteoksensa Kirsikankukkien kaupunki julkaistiin syksyllä 2020.
Kalle Tamminen: Aallot lainehtivat ontuen
Koskettavia runoja syrjässä olemisesta, melankoliasta, elämän viiltävyydestä – ja silti myös kauneudesta. Runoteoksen kertoja on kaukana heidän maailmastaan, selfhelp-opuksistaan ja tekopirteydestään. Hän pohtii, mitä kertoa heille.
Kirjat ilmestyvät maalis-huhtikuussa 2022.